jaro323 Napisano 10 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Kolega mi donosi że prawie wszystko pozamykali - podobno wiatr wieje z prędkościa ponad 120 km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paypal Napisano 10 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Dzięki za wyprowadzenie z błędu - start już jutro wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark Cane Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Czy orientujecie sie może jak dostać kartę gościa SFL ? Czy trzeba być zakwaterowanym konkretnie w Sefaus, Fiss albo Ladis, czy mieszkając np w Prutz też jest możliwość uzyskania takiej karty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Tylko Serfaus,Fiss , albo Ladis - Prutz już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogna Napisano 16 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Wpadła mi w tym roku reklama tego regionu. Szybko przeczytałam powyższe wpisy, bo nie ma to jak poczytać opinie innych, wszyscy chwalą, wygląda, że warto tam pojechać. Ciekawa jestem, czy widoczna na mapie siatka wyciągów połączona jest trasami narciarskimi tworząc tzw. karuzelę (bez konieczności przemieszczania się busem)? Czy komuś udało się znaleźć jakiś tańszy nocleg? Pewnie warto szukać w okolicy? - podpowiedzcie, z których miejscowości jest najlepsza komunikacja do wyciągu, pytam bo teren górzysty i mogą być niespodzianki, zwłaszcza zimą. Interesuje mnie miejsce z dojazdem maksymalnie 30 minut autem. Wstępnie przymierzam się do wyjazdu 13.12 (oczywiście jeśli do tego czasu spadnie śnieg ) i jeśli znajdę nocleg w cenie porównywalnej do innych regionów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogna Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Serdeczne dzięki za miejscówkę, cena w porównaniu do tego co wyszperałam w internecie dużo lepsza. Zaczynam wierzyć, że uda się tam pojechać. Jeśli byłeś, daj znać proszę, ile czasu zajmuje dojazd do wyciągu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Witam. Mam rezerwację od czwartku 11.12. w LADIS ale widzę że mają problemy ze śniegiem (właśnie na czwartek przesunęli otwarcie sezonu). Mam również możliwość odwołania tej rezerwacji - problem polega na tym że grupa liczy 19 osób i kwatera zacna. Co byście zrobili na moim miejscu? Przesunęli termin wyjazdu, pojechali w inne miejsce (np. Solden), czy jechać do Ladis i ewentualnie gdzieś dojeżdżać w przypadku braku śniegu lub im zaufać że w czwartek rzeczywiście wystartują? Prognozy śledzę i widzę że są obiecujące ale już kilkakrotnie się zmieniały. Z góry dziękuję za informacje od bardziej doświadczonych bywalców tych terenów. pozdrawiam Mariusz Przejeżdżaliśmy dwa dni temu obok SFL i czarno to wygląda. Teoretycznie przy ich systemach naśnieżania wystarczą dwa-trzy dni aby można jeździć ale jakiekolwiek lekkie wahnięcie skazuje Was na dojazdy na Kaunertal co jest w sumie dość idiotycznym wariantem. Wydaje mi się, że przenosiny gdzie indziej, zakładając, że nie będzie to jakiś dramat cenowy, są lepszym pomysłem. Z czystym sumieniem mogę polecić Ischgl - od wysokości 2500 (czyli okolice Greitspitze, Palinkopf) jest już naprawdę nieźle (można jeździć off piste z Greitspitze), Alptrida (trasy wzdłuż głównej osi) też bez zarzutu, na Idalpie trzeba troszkę uważać na kamienie. Poniżej (zjazd do Paznauer) słabo (bardzo słabo). Mimo, że jest czynne tylko 70 km to naprawdę jest gdzie pojeżdzić i porównując to z Soelden gdzie chodzi tylko Giggijoch to nie ma co się zastanawiać Choć dokładając Gurgle to jednak opcja typu 3-4 dni Gurgle i dwa w Soelden też jest godna rozpatrzenia. pozdro Wiesiek pees właśnie się doczytałem, że w Soelden ma ruszyć Gaislachkogl (6.12) co zdecydowanie uatrakcyjnia Soelden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mark Cane Napisano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Od soboty ma być na minusie w dzień i w nocy + lekkie opady śniegu - tak przez cały następny tydzień więc mam nadzieję że będzie dobrze skoro piszecie, że wystarczą im dwa trzy dni na naśnieżenie tras to jestem w miarę spokojny do zobaczenia 14 grudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mark Cane Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 My od niedzieli będzie dobrze musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Z tym info to roznie bywa. Popatrz na kamerki jest ich wystarczajaco duzo, sam ocenisz. W tej chwili pada sniezek, max kilkanascie cm na dobe. Jest zle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 miesiąc temu... Wujot Napisano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Powiedzcie> czy za parking przy wyciągach Fiss -Ladys płaci się? nie Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... darku Napisano 22 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Kilka fotel z wyjazdu z @Jurekbyd w terminie 14-17.02.2015 http://www.skiforum....aus-fiss-ladis/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Witam! Codziennie patrzę z babcią(Kuby10) na SFL. Jaka pogoda. Kuba pojechał tam z tatusiem, który wg. jego oceny, gorzej jeźdźi od niego. Dostaliśmy dzisiaj tylko jedną "słitfocie". Fajny ośrodek. Niech się wnuk cieszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... drapek Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Hej wybieram sie do SFL ,spedze tam dzien moze dwa czy możecie polecic trasy które wam sie spodobały, takie które warto zaliczyc. Moze jakas knajpka z fajnym widokiem, godna polecenia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Cześć Moim skromnym zdaniem trzeba się dostać w rejon Masnerkopf - dojazd tam jest trochę trudny dla osób słabiej jeżdżących i dzieci (obowiązkowa do pokonania czerwona trasa 123) - jak już to pokonacie to znajdziecie się w innym świecie - szerokie i nasłonecznione stoki, najwyższe punkty całego rejonu, bardzo fajna nowa knajpka w połowie trasy nr 152 lub 154 (nie da się przegapić). Jeśli chcecie dobrze zjeść wieczorem to w Ladis pod samym zamkiem jest świetna lokalna restauracja RautHof (jak my byliśmy to dzień wcześniej trzeba było rezerwować stolik bo poza turystami stołują się tam mieszkańcy). pozdrawiam i miłego pobytu w SFL (zazdroszczę) Poza regionem Masnerkopfa - Pezid (w zasadzie po drodze). Najlepszy śnieg zawsze jest w nord Fiss (po drugiej stronie grani w ślepej dolince) i obowiązkowo Frommesabfahrt w wersji do Ladis - najlepiej podczas zachodu słońca (czyli pod koniec dnia jakkolwiek wtedy droga jest skatowana). Dla mocnych narciarzy direttisima i kamikaze. Dla off pistowców zjazd z Schonjocha i piękne tereny na lewo (zachód) od Masnera z urokliwymi wąwozami Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MarioJ Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Poza regionem Masnerkopfa - Pezid (w zasadzie po drodze). Najlepszy śnieg zawsze jest w nord Fiss (po drugiej stronie grani w ślepej dolince) i obowiązkowo Frommesabfahrt w wersji do Ladis - najlepiej podczas zachodu słońca (czyli pod koniec dnia jakkolwiek wtedy droga jest skatowana). Dla mocnych narciarzy direttisima i kamikaze. Dla off pistowców zjazd z Schonjocha i piękne tereny na lewo (zachód) od Masnera z urokliwymi wąwozami Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ? Czy to teren ponad Fiss ? Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... faf500 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ?[/size]Czy to teren ponad Fiss ?Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie.[/size]To ten obszar przez wielu błędnie określany jako Ladis. Czyli Adler Piste i okolice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ? Czy to teren ponad Fiss ? Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie. To najbardziej na prawo (na mapie) obszar z wyciągami Almbahn i Schongampbahn - rano to istny raj narciarski - wiem jakie ogromne wywiera wrażenie na tych co przyjeżdżają tu pierwszy raz. Jak robi się trochę tłoczniej to warto pamiętać o zwolferbahn - nigdy tam nie widziałem kolejek. Tras jest w różnych wariantach kilkanaście - są to rzetelne w większości bardzo urozmaicone czerwone trasy. Do rangi czarnej "awansowała" ostatnio Adler piste - słusznie bo często jest tam wywiane i wtedy ta trasa nie jest oczywista. Specjalnością SFL są czarne trasy jest ich chyba 17 a wśród nich parę naprawdę wymagających. Największą wadą SFL jest chyba południowa wystawa dominująca w znacznej części ośrodka co szybko przetwarza śnieg i poranne lodowiska i południowa ciapa to typowe wiosenne warunki. Wydaje się też, że z jakiś tajemniczych względów są tu znacznie mniejsze opady jak np. w pobliskim Ischglu. Ośrodek jest rozległy planując jazdę trzeba uwzględnić, że całe rzesze narciarzy przemieszczają się na osi Ladis - Fiss- Serfauss-Masnerkopf i albo należy ich wyprzedzić (przy dobrej znajomości topografii jest to możliwe) albo zacząć podróż gdy reszta już wraca. Inaczej grożą nam całkiem spore kolejki w tych chwilowo oblężonych regionach. W przeciwieństwie np do Ischgl gdzie w każdy punkt (z każdego dowolnego) można dostać się w ok. 30 min tu trzeba na przejazd osi zarezerwować 90-120 min (w jedną stronę). Podsumowując - to znakomity, wręcz rewelacyjny ośrodek jakkolwiek ostatnio troszkę obniżyliśmy mu rating (bo jednak nie sposób nie zauważyć, że warunki śniegowe są tutaj jakoś gorsze od innych ośrodków) Temat SFL przewijał nam się na forum nie raz - sam pisałem o tym http://www.skiforum....ywne-perly-alp/ http://www.skiforum....ale-ladniejsze/ pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ? Czy to teren ponad Fiss ? Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie. Trasy od 15 do 31 https://www.serfaus-.../winterpanorama Kamerka Nordseite Fiss https://www.serfaus-...service/webcams pokazuje trasę 21. Tzn pokaże gdy mgły nie będzie. Między 17, a 18 jest BuckelPiste, a poniżej jest slalom, poducha i takie tam atrakcje. Wjeżdża się tam gondolą Schönjochbahn I i II z FIS, czasem z przesiadką między I i II czasem bez przesiadki w zależności od ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MarioJ Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 To najbardziej na prawo (na mapie) obszar z wyciągami Almbahn i Schongampbahn - rano to istny raj narciarski - wiem jakie ogromne wywiera wrażenie na tych co przyjeżdżają tu pierwszy raz. Jak robi się trochę tłoczniej to warto pamiętać o zwolferbahn - nigdy tam nie widziałem kolejek. Tras jest w różnych wariantach kilkanaście - są to rzetelne w większości bardzo urozmaicone czerwone trasy. Do rangi czarnej "awansowała" ostatnio Adler piste - słusznie bo często jest tam wywiane i wtedy ta trasa nie jest oczywista. Uff, to byłem tam ale z pojęciem Nord Fiss się po prostu nie spotkałem. Mnie ten teren nie przypadł do gustu. Zdecydowanie najbardziej lubię obszary w stylu Pezid-Masner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przyjeżdżając na jeden dzień , gdzie najlepiej zaparkować i z którego miejsca rozpocząć objazd ośrodka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przyjeżdżając na jeden dzień , gdzie najlepiej zaparkować i z którego miejsca rozpocząć objazd ośrodka? jestem za Ladis - parking tuż pod gondolką - zero łażenia. warto się pospieszyć aby w Fiss zdążyć przed kolejkami. pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... tomal Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Trzeba się troszkę wdrapać po serpentynach , lepiej tak Wiesiek radzi Ladis i gondolką do Fiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Tego nie wie nikt - przeważnie startowała o 8:15 jako pierwsza ale ostatnio przetrzymali nas do 8:30 Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 3 z 6 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Austria Tyrol - Serfaus-Fiss-Ladis × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mark Cane Napisano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Od soboty ma być na minusie w dzień i w nocy + lekkie opady śniegu - tak przez cały następny tydzień więc mam nadzieję że będzie dobrze skoro piszecie, że wystarczą im dwa trzy dni na naśnieżenie tras to jestem w miarę spokojny do zobaczenia 14 grudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark Cane Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 My od niedzieli będzie dobrze musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Z tym info to roznie bywa. Popatrz na kamerki jest ich wystarczajaco duzo, sam ocenisz. W tej chwili pada sniezek, max kilkanascie cm na dobe. Jest zle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Powiedzcie> czy za parking przy wyciągach Fiss -Ladys płaci się? nie Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... darku Napisano 22 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Kilka fotel z wyjazdu z @Jurekbyd w terminie 14-17.02.2015 http://www.skiforum....aus-fiss-ladis/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Witam! Codziennie patrzę z babcią(Kuby10) na SFL. Jaka pogoda. Kuba pojechał tam z tatusiem, który wg. jego oceny, gorzej jeźdźi od niego. Dostaliśmy dzisiaj tylko jedną "słitfocie". Fajny ośrodek. Niech się wnuk cieszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... drapek Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Hej wybieram sie do SFL ,spedze tam dzien moze dwa czy możecie polecic trasy które wam sie spodobały, takie które warto zaliczyc. Moze jakas knajpka z fajnym widokiem, godna polecenia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Cześć Moim skromnym zdaniem trzeba się dostać w rejon Masnerkopf - dojazd tam jest trochę trudny dla osób słabiej jeżdżących i dzieci (obowiązkowa do pokonania czerwona trasa 123) - jak już to pokonacie to znajdziecie się w innym świecie - szerokie i nasłonecznione stoki, najwyższe punkty całego rejonu, bardzo fajna nowa knajpka w połowie trasy nr 152 lub 154 (nie da się przegapić). Jeśli chcecie dobrze zjeść wieczorem to w Ladis pod samym zamkiem jest świetna lokalna restauracja RautHof (jak my byliśmy to dzień wcześniej trzeba było rezerwować stolik bo poza turystami stołują się tam mieszkańcy). pozdrawiam i miłego pobytu w SFL (zazdroszczę) Poza regionem Masnerkopfa - Pezid (w zasadzie po drodze). Najlepszy śnieg zawsze jest w nord Fiss (po drugiej stronie grani w ślepej dolince) i obowiązkowo Frommesabfahrt w wersji do Ladis - najlepiej podczas zachodu słońca (czyli pod koniec dnia jakkolwiek wtedy droga jest skatowana). Dla mocnych narciarzy direttisima i kamikaze. Dla off pistowców zjazd z Schonjocha i piękne tereny na lewo (zachód) od Masnera z urokliwymi wąwozami Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MarioJ Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Poza regionem Masnerkopfa - Pezid (w zasadzie po drodze). Najlepszy śnieg zawsze jest w nord Fiss (po drugiej stronie grani w ślepej dolince) i obowiązkowo Frommesabfahrt w wersji do Ladis - najlepiej podczas zachodu słońca (czyli pod koniec dnia jakkolwiek wtedy droga jest skatowana). Dla mocnych narciarzy direttisima i kamikaze. Dla off pistowców zjazd z Schonjocha i piękne tereny na lewo (zachód) od Masnera z urokliwymi wąwozami Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ? Czy to teren ponad Fiss ? Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... faf500 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ?[/size]Czy to teren ponad Fiss ?Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie.[/size]To ten obszar przez wielu błędnie określany jako Ladis. Czyli Adler Piste i okolice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ? Czy to teren ponad Fiss ? Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie. To najbardziej na prawo (na mapie) obszar z wyciągami Almbahn i Schongampbahn - rano to istny raj narciarski - wiem jakie ogromne wywiera wrażenie na tych co przyjeżdżają tu pierwszy raz. Jak robi się trochę tłoczniej to warto pamiętać o zwolferbahn - nigdy tam nie widziałem kolejek. Tras jest w różnych wariantach kilkanaście - są to rzetelne w większości bardzo urozmaicone czerwone trasy. Do rangi czarnej "awansowała" ostatnio Adler piste - słusznie bo często jest tam wywiane i wtedy ta trasa nie jest oczywista. Specjalnością SFL są czarne trasy jest ich chyba 17 a wśród nich parę naprawdę wymagających. Największą wadą SFL jest chyba południowa wystawa dominująca w znacznej części ośrodka co szybko przetwarza śnieg i poranne lodowiska i południowa ciapa to typowe wiosenne warunki. Wydaje się też, że z jakiś tajemniczych względów są tu znacznie mniejsze opady jak np. w pobliskim Ischglu. Ośrodek jest rozległy planując jazdę trzeba uwzględnić, że całe rzesze narciarzy przemieszczają się na osi Ladis - Fiss- Serfauss-Masnerkopf i albo należy ich wyprzedzić (przy dobrej znajomości topografii jest to możliwe) albo zacząć podróż gdy reszta już wraca. Inaczej grożą nam całkiem spore kolejki w tych chwilowo oblężonych regionach. W przeciwieństwie np do Ischgl gdzie w każdy punkt (z każdego dowolnego) można dostać się w ok. 30 min tu trzeba na przejazd osi zarezerwować 90-120 min (w jedną stronę). Podsumowując - to znakomity, wręcz rewelacyjny ośrodek jakkolwiek ostatnio troszkę obniżyliśmy mu rating (bo jednak nie sposób nie zauważyć, że warunki śniegowe są tutaj jakoś gorsze od innych ośrodków) Temat SFL przewijał nam się na forum nie raz - sam pisałem o tym http://www.skiforum....ywne-perly-alp/ http://www.skiforum....ale-ladniejsze/ pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ? Czy to teren ponad Fiss ? Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie. Trasy od 15 do 31 https://www.serfaus-.../winterpanorama Kamerka Nordseite Fiss https://www.serfaus-...service/webcams pokazuje trasę 21. Tzn pokaże gdy mgły nie będzie. Między 17, a 18 jest BuckelPiste, a poniżej jest slalom, poducha i takie tam atrakcje. Wjeżdża się tam gondolą Schönjochbahn I i II z FIS, czasem z przesiadką między I i II czasem bez przesiadki w zależności od ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MarioJ Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 To najbardziej na prawo (na mapie) obszar z wyciągami Almbahn i Schongampbahn - rano to istny raj narciarski - wiem jakie ogromne wywiera wrażenie na tych co przyjeżdżają tu pierwszy raz. Jak robi się trochę tłoczniej to warto pamiętać o zwolferbahn - nigdy tam nie widziałem kolejek. Tras jest w różnych wariantach kilkanaście - są to rzetelne w większości bardzo urozmaicone czerwone trasy. Do rangi czarnej "awansowała" ostatnio Adler piste - słusznie bo często jest tam wywiane i wtedy ta trasa nie jest oczywista. Uff, to byłem tam ale z pojęciem Nord Fiss się po prostu nie spotkałem. Mnie ten teren nie przypadł do gustu. Zdecydowanie najbardziej lubię obszary w stylu Pezid-Masner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przyjeżdżając na jeden dzień , gdzie najlepiej zaparkować i z którego miejsca rozpocząć objazd ośrodka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przyjeżdżając na jeden dzień , gdzie najlepiej zaparkować i z którego miejsca rozpocząć objazd ośrodka? jestem za Ladis - parking tuż pod gondolką - zero łażenia. warto się pospieszyć aby w Fiss zdążyć przed kolejkami. pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... tomal Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Trzeba się troszkę wdrapać po serpentynach , lepiej tak Wiesiek radzi Ladis i gondolką do Fiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Tego nie wie nikt - przeważnie startowała o 8:15 jako pierwsza ale ostatnio przetrzymali nas do 8:30 Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 3 z 6 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Austria Tyrol - Serfaus-Fiss-Ladis × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
darku Napisano 22 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Kilka fotel z wyjazdu z @Jurekbyd w terminie 14-17.02.2015 http://www.skiforum....aus-fiss-ladis/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Veteran Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Witam! Codziennie patrzę z babcią(Kuby10) na SFL. Jaka pogoda. Kuba pojechał tam z tatusiem, który wg. jego oceny, gorzej jeźdźi od niego. Dostaliśmy dzisiaj tylko jedną "słitfocie". Fajny ośrodek. Niech się wnuk cieszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drapek Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Hej wybieram sie do SFL ,spedze tam dzien moze dwa czy możecie polecic trasy które wam sie spodobały, takie które warto zaliczyc. Moze jakas knajpka z fajnym widokiem, godna polecenia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Cześć Moim skromnym zdaniem trzeba się dostać w rejon Masnerkopf - dojazd tam jest trochę trudny dla osób słabiej jeżdżących i dzieci (obowiązkowa do pokonania czerwona trasa 123) - jak już to pokonacie to znajdziecie się w innym świecie - szerokie i nasłonecznione stoki, najwyższe punkty całego rejonu, bardzo fajna nowa knajpka w połowie trasy nr 152 lub 154 (nie da się przegapić). Jeśli chcecie dobrze zjeść wieczorem to w Ladis pod samym zamkiem jest świetna lokalna restauracja RautHof (jak my byliśmy to dzień wcześniej trzeba było rezerwować stolik bo poza turystami stołują się tam mieszkańcy). pozdrawiam i miłego pobytu w SFL (zazdroszczę) Poza regionem Masnerkopfa - Pezid (w zasadzie po drodze). Najlepszy śnieg zawsze jest w nord Fiss (po drugiej stronie grani w ślepej dolince) i obowiązkowo Frommesabfahrt w wersji do Ladis - najlepiej podczas zachodu słońca (czyli pod koniec dnia jakkolwiek wtedy droga jest skatowana). Dla mocnych narciarzy direttisima i kamikaze. Dla off pistowców zjazd z Schonjocha i piękne tereny na lewo (zachód) od Masnera z urokliwymi wąwozami Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MarioJ Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Poza regionem Masnerkopfa - Pezid (w zasadzie po drodze). Najlepszy śnieg zawsze jest w nord Fiss (po drugiej stronie grani w ślepej dolince) i obowiązkowo Frommesabfahrt w wersji do Ladis - najlepiej podczas zachodu słońca (czyli pod koniec dnia jakkolwiek wtedy droga jest skatowana). Dla mocnych narciarzy direttisima i kamikaze. Dla off pistowców zjazd z Schonjocha i piękne tereny na lewo (zachód) od Masnera z urokliwymi wąwozami Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ? Czy to teren ponad Fiss ? Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... faf500 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ?[/size]Czy to teren ponad Fiss ?Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie.[/size]To ten obszar przez wielu błędnie określany jako Ladis. Czyli Adler Piste i okolice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ? Czy to teren ponad Fiss ? Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie. To najbardziej na prawo (na mapie) obszar z wyciągami Almbahn i Schongampbahn - rano to istny raj narciarski - wiem jakie ogromne wywiera wrażenie na tych co przyjeżdżają tu pierwszy raz. Jak robi się trochę tłoczniej to warto pamiętać o zwolferbahn - nigdy tam nie widziałem kolejek. Tras jest w różnych wariantach kilkanaście - są to rzetelne w większości bardzo urozmaicone czerwone trasy. Do rangi czarnej "awansowała" ostatnio Adler piste - słusznie bo często jest tam wywiane i wtedy ta trasa nie jest oczywista. Specjalnością SFL są czarne trasy jest ich chyba 17 a wśród nich parę naprawdę wymagających. Największą wadą SFL jest chyba południowa wystawa dominująca w znacznej części ośrodka co szybko przetwarza śnieg i poranne lodowiska i południowa ciapa to typowe wiosenne warunki. Wydaje się też, że z jakiś tajemniczych względów są tu znacznie mniejsze opady jak np. w pobliskim Ischglu. Ośrodek jest rozległy planując jazdę trzeba uwzględnić, że całe rzesze narciarzy przemieszczają się na osi Ladis - Fiss- Serfauss-Masnerkopf i albo należy ich wyprzedzić (przy dobrej znajomości topografii jest to możliwe) albo zacząć podróż gdy reszta już wraca. Inaczej grożą nam całkiem spore kolejki w tych chwilowo oblężonych regionach. W przeciwieństwie np do Ischgl gdzie w każdy punkt (z każdego dowolnego) można dostać się w ok. 30 min tu trzeba na przejazd osi zarezerwować 90-120 min (w jedną stronę). Podsumowując - to znakomity, wręcz rewelacyjny ośrodek jakkolwiek ostatnio troszkę obniżyliśmy mu rating (bo jednak nie sposób nie zauważyć, że warunki śniegowe są tutaj jakoś gorsze od innych ośrodków) Temat SFL przewijał nam się na forum nie raz - sam pisałem o tym http://www.skiforum....ywne-perly-alp/ http://www.skiforum....ale-ladniejsze/ pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ? Czy to teren ponad Fiss ? Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie. Trasy od 15 do 31 https://www.serfaus-.../winterpanorama Kamerka Nordseite Fiss https://www.serfaus-...service/webcams pokazuje trasę 21. Tzn pokaże gdy mgły nie będzie. Między 17, a 18 jest BuckelPiste, a poniżej jest slalom, poducha i takie tam atrakcje. Wjeżdża się tam gondolą Schönjochbahn I i II z FIS, czasem z przesiadką między I i II czasem bez przesiadki w zależności od ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MarioJ Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 To najbardziej na prawo (na mapie) obszar z wyciągami Almbahn i Schongampbahn - rano to istny raj narciarski - wiem jakie ogromne wywiera wrażenie na tych co przyjeżdżają tu pierwszy raz. Jak robi się trochę tłoczniej to warto pamiętać o zwolferbahn - nigdy tam nie widziałem kolejek. Tras jest w różnych wariantach kilkanaście - są to rzetelne w większości bardzo urozmaicone czerwone trasy. Do rangi czarnej "awansowała" ostatnio Adler piste - słusznie bo często jest tam wywiane i wtedy ta trasa nie jest oczywista. Uff, to byłem tam ale z pojęciem Nord Fiss się po prostu nie spotkałem. Mnie ten teren nie przypadł do gustu. Zdecydowanie najbardziej lubię obszary w stylu Pezid-Masner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przyjeżdżając na jeden dzień , gdzie najlepiej zaparkować i z którego miejsca rozpocząć objazd ośrodka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przyjeżdżając na jeden dzień , gdzie najlepiej zaparkować i z którego miejsca rozpocząć objazd ośrodka? jestem za Ladis - parking tuż pod gondolką - zero łażenia. warto się pospieszyć aby w Fiss zdążyć przed kolejkami. pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... tomal Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Trzeba się troszkę wdrapać po serpentynach , lepiej tak Wiesiek radzi Ladis i gondolką do Fiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Tego nie wie nikt - przeważnie startowała o 8:15 jako pierwsza ale ostatnio przetrzymali nas do 8:30 Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 3 z 6 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Austria Tyrol - Serfaus-Fiss-Ladis × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
MarioJ Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Poza regionem Masnerkopfa - Pezid (w zasadzie po drodze). Najlepszy śnieg zawsze jest w nord Fiss (po drugiej stronie grani w ślepej dolince) i obowiązkowo Frommesabfahrt w wersji do Ladis - najlepiej podczas zachodu słońca (czyli pod koniec dnia jakkolwiek wtedy droga jest skatowana). Dla mocnych narciarzy direttisima i kamikaze. Dla off pistowców zjazd z Schonjocha i piękne tereny na lewo (zachód) od Masnera z urokliwymi wąwozami Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ? Czy to teren ponad Fiss ? Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... faf500 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ?[/size]Czy to teren ponad Fiss ?Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie.[/size]To ten obszar przez wielu błędnie określany jako Ladis. Czyli Adler Piste i okolice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ? Czy to teren ponad Fiss ? Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie. To najbardziej na prawo (na mapie) obszar z wyciągami Almbahn i Schongampbahn - rano to istny raj narciarski - wiem jakie ogromne wywiera wrażenie na tych co przyjeżdżają tu pierwszy raz. Jak robi się trochę tłoczniej to warto pamiętać o zwolferbahn - nigdy tam nie widziałem kolejek. Tras jest w różnych wariantach kilkanaście - są to rzetelne w większości bardzo urozmaicone czerwone trasy. Do rangi czarnej "awansowała" ostatnio Adler piste - słusznie bo często jest tam wywiane i wtedy ta trasa nie jest oczywista. Specjalnością SFL są czarne trasy jest ich chyba 17 a wśród nich parę naprawdę wymagających. Największą wadą SFL jest chyba południowa wystawa dominująca w znacznej części ośrodka co szybko przetwarza śnieg i poranne lodowiska i południowa ciapa to typowe wiosenne warunki. Wydaje się też, że z jakiś tajemniczych względów są tu znacznie mniejsze opady jak np. w pobliskim Ischglu. Ośrodek jest rozległy planując jazdę trzeba uwzględnić, że całe rzesze narciarzy przemieszczają się na osi Ladis - Fiss- Serfauss-Masnerkopf i albo należy ich wyprzedzić (przy dobrej znajomości topografii jest to możliwe) albo zacząć podróż gdy reszta już wraca. Inaczej grożą nam całkiem spore kolejki w tych chwilowo oblężonych regionach. W przeciwieństwie np do Ischgl gdzie w każdy punkt (z każdego dowolnego) można dostać się w ok. 30 min tu trzeba na przejazd osi zarezerwować 90-120 min (w jedną stronę). Podsumowując - to znakomity, wręcz rewelacyjny ośrodek jakkolwiek ostatnio troszkę obniżyliśmy mu rating (bo jednak nie sposób nie zauważyć, że warunki śniegowe są tutaj jakoś gorsze od innych ośrodków) Temat SFL przewijał nam się na forum nie raz - sam pisałem o tym http://www.skiforum....ywne-perly-alp/ http://www.skiforum....ale-ladniejsze/ pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ? Czy to teren ponad Fiss ? Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie. Trasy od 15 do 31 https://www.serfaus-.../winterpanorama Kamerka Nordseite Fiss https://www.serfaus-...service/webcams pokazuje trasę 21. Tzn pokaże gdy mgły nie będzie. Między 17, a 18 jest BuckelPiste, a poniżej jest slalom, poducha i takie tam atrakcje. Wjeżdża się tam gondolą Schönjochbahn I i II z FIS, czasem z przesiadką między I i II czasem bez przesiadki w zależności od ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MarioJ Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 To najbardziej na prawo (na mapie) obszar z wyciągami Almbahn i Schongampbahn - rano to istny raj narciarski - wiem jakie ogromne wywiera wrażenie na tych co przyjeżdżają tu pierwszy raz. Jak robi się trochę tłoczniej to warto pamiętać o zwolferbahn - nigdy tam nie widziałem kolejek. Tras jest w różnych wariantach kilkanaście - są to rzetelne w większości bardzo urozmaicone czerwone trasy. Do rangi czarnej "awansowała" ostatnio Adler piste - słusznie bo często jest tam wywiane i wtedy ta trasa nie jest oczywista. Uff, to byłem tam ale z pojęciem Nord Fiss się po prostu nie spotkałem. Mnie ten teren nie przypadł do gustu. Zdecydowanie najbardziej lubię obszary w stylu Pezid-Masner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przyjeżdżając na jeden dzień , gdzie najlepiej zaparkować i z którego miejsca rozpocząć objazd ośrodka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przyjeżdżając na jeden dzień , gdzie najlepiej zaparkować i z którego miejsca rozpocząć objazd ośrodka? jestem za Ladis - parking tuż pod gondolką - zero łażenia. warto się pospieszyć aby w Fiss zdążyć przed kolejkami. pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... tomal Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Trzeba się troszkę wdrapać po serpentynach , lepiej tak Wiesiek radzi Ladis i gondolką do Fiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Tego nie wie nikt - przeważnie startowała o 8:15 jako pierwsza ale ostatnio przetrzymali nas do 8:30 Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 3 z 6 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Austria Tyrol - Serfaus-Fiss-Ladis × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
faf500 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ?[/size]Czy to teren ponad Fiss ?Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie.[/size]To ten obszar przez wielu błędnie określany jako Ladis. Czyli Adler Piste i okolice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ? Czy to teren ponad Fiss ? Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie. To najbardziej na prawo (na mapie) obszar z wyciągami Almbahn i Schongampbahn - rano to istny raj narciarski - wiem jakie ogromne wywiera wrażenie na tych co przyjeżdżają tu pierwszy raz. Jak robi się trochę tłoczniej to warto pamiętać o zwolferbahn - nigdy tam nie widziałem kolejek. Tras jest w różnych wariantach kilkanaście - są to rzetelne w większości bardzo urozmaicone czerwone trasy. Do rangi czarnej "awansowała" ostatnio Adler piste - słusznie bo często jest tam wywiane i wtedy ta trasa nie jest oczywista. Specjalnością SFL są czarne trasy jest ich chyba 17 a wśród nich parę naprawdę wymagających. Największą wadą SFL jest chyba południowa wystawa dominująca w znacznej części ośrodka co szybko przetwarza śnieg i poranne lodowiska i południowa ciapa to typowe wiosenne warunki. Wydaje się też, że z jakiś tajemniczych względów są tu znacznie mniejsze opady jak np. w pobliskim Ischglu. Ośrodek jest rozległy planując jazdę trzeba uwzględnić, że całe rzesze narciarzy przemieszczają się na osi Ladis - Fiss- Serfauss-Masnerkopf i albo należy ich wyprzedzić (przy dobrej znajomości topografii jest to możliwe) albo zacząć podróż gdy reszta już wraca. Inaczej grożą nam całkiem spore kolejki w tych chwilowo oblężonych regionach. W przeciwieństwie np do Ischgl gdzie w każdy punkt (z każdego dowolnego) można dostać się w ok. 30 min tu trzeba na przejazd osi zarezerwować 90-120 min (w jedną stronę). Podsumowując - to znakomity, wręcz rewelacyjny ośrodek jakkolwiek ostatnio troszkę obniżyliśmy mu rating (bo jednak nie sposób nie zauważyć, że warunki śniegowe są tutaj jakoś gorsze od innych ośrodków) Temat SFL przewijał nam się na forum nie raz - sam pisałem o tym http://www.skiforum....ywne-perly-alp/ http://www.skiforum....ale-ladniejsze/ pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ? Czy to teren ponad Fiss ? Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie. Trasy od 15 do 31 https://www.serfaus-.../winterpanorama Kamerka Nordseite Fiss https://www.serfaus-...service/webcams pokazuje trasę 21. Tzn pokaże gdy mgły nie będzie. Między 17, a 18 jest BuckelPiste, a poniżej jest slalom, poducha i takie tam atrakcje. Wjeżdża się tam gondolą Schönjochbahn I i II z FIS, czasem z przesiadką między I i II czasem bez przesiadki w zależności od ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MarioJ Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 To najbardziej na prawo (na mapie) obszar z wyciągami Almbahn i Schongampbahn - rano to istny raj narciarski - wiem jakie ogromne wywiera wrażenie na tych co przyjeżdżają tu pierwszy raz. Jak robi się trochę tłoczniej to warto pamiętać o zwolferbahn - nigdy tam nie widziałem kolejek. Tras jest w różnych wariantach kilkanaście - są to rzetelne w większości bardzo urozmaicone czerwone trasy. Do rangi czarnej "awansowała" ostatnio Adler piste - słusznie bo często jest tam wywiane i wtedy ta trasa nie jest oczywista. Uff, to byłem tam ale z pojęciem Nord Fiss się po prostu nie spotkałem. Mnie ten teren nie przypadł do gustu. Zdecydowanie najbardziej lubię obszary w stylu Pezid-Masner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przyjeżdżając na jeden dzień , gdzie najlepiej zaparkować i z którego miejsca rozpocząć objazd ośrodka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przyjeżdżając na jeden dzień , gdzie najlepiej zaparkować i z którego miejsca rozpocząć objazd ośrodka? jestem za Ladis - parking tuż pod gondolką - zero łażenia. warto się pospieszyć aby w Fiss zdążyć przed kolejkami. pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... tomal Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Trzeba się troszkę wdrapać po serpentynach , lepiej tak Wiesiek radzi Ladis i gondolką do Fiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Tego nie wie nikt - przeważnie startowała o 8:15 jako pierwsza ale ostatnio przetrzymali nas do 8:30 Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 3 z 6 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Austria Tyrol - Serfaus-Fiss-Ladis × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
polm Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Napisz coś o nord Fiss , które to są trasy przykładowo ? Czy to teren ponad Fiss ? Nie mogę tego zlokalizować jednoznacznie. Trasy od 15 do 31 https://www.serfaus-.../winterpanorama Kamerka Nordseite Fiss https://www.serfaus-...service/webcams pokazuje trasę 21. Tzn pokaże gdy mgły nie będzie. Między 17, a 18 jest BuckelPiste, a poniżej jest slalom, poducha i takie tam atrakcje. Wjeżdża się tam gondolą Schönjochbahn I i II z FIS, czasem z przesiadką między I i II czasem bez przesiadki w zależności od ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MarioJ Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 To najbardziej na prawo (na mapie) obszar z wyciągami Almbahn i Schongampbahn - rano to istny raj narciarski - wiem jakie ogromne wywiera wrażenie na tych co przyjeżdżają tu pierwszy raz. Jak robi się trochę tłoczniej to warto pamiętać o zwolferbahn - nigdy tam nie widziałem kolejek. Tras jest w różnych wariantach kilkanaście - są to rzetelne w większości bardzo urozmaicone czerwone trasy. Do rangi czarnej "awansowała" ostatnio Adler piste - słusznie bo często jest tam wywiane i wtedy ta trasa nie jest oczywista. Uff, to byłem tam ale z pojęciem Nord Fiss się po prostu nie spotkałem. Mnie ten teren nie przypadł do gustu. Zdecydowanie najbardziej lubię obszary w stylu Pezid-Masner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przyjeżdżając na jeden dzień , gdzie najlepiej zaparkować i z którego miejsca rozpocząć objazd ośrodka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przyjeżdżając na jeden dzień , gdzie najlepiej zaparkować i z którego miejsca rozpocząć objazd ośrodka? jestem za Ladis - parking tuż pod gondolką - zero łażenia. warto się pospieszyć aby w Fiss zdążyć przed kolejkami. pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... tomal Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Trzeba się troszkę wdrapać po serpentynach , lepiej tak Wiesiek radzi Ladis i gondolką do Fiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Tego nie wie nikt - przeważnie startowała o 8:15 jako pierwsza ale ostatnio przetrzymali nas do 8:30 Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 3 z 6 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Austria Tyrol - Serfaus-Fiss-Ladis × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
MarioJ Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 To najbardziej na prawo (na mapie) obszar z wyciągami Almbahn i Schongampbahn - rano to istny raj narciarski - wiem jakie ogromne wywiera wrażenie na tych co przyjeżdżają tu pierwszy raz. Jak robi się trochę tłoczniej to warto pamiętać o zwolferbahn - nigdy tam nie widziałem kolejek. Tras jest w różnych wariantach kilkanaście - są to rzetelne w większości bardzo urozmaicone czerwone trasy. Do rangi czarnej "awansowała" ostatnio Adler piste - słusznie bo często jest tam wywiane i wtedy ta trasa nie jest oczywista. Uff, to byłem tam ale z pojęciem Nord Fiss się po prostu nie spotkałem. Mnie ten teren nie przypadł do gustu. Zdecydowanie najbardziej lubię obszary w stylu Pezid-Masner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przyjeżdżając na jeden dzień , gdzie najlepiej zaparkować i z którego miejsca rozpocząć objazd ośrodka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przyjeżdżając na jeden dzień , gdzie najlepiej zaparkować i z którego miejsca rozpocząć objazd ośrodka? jestem za Ladis - parking tuż pod gondolką - zero łażenia. warto się pospieszyć aby w Fiss zdążyć przed kolejkami. pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... tomal Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Trzeba się troszkę wdrapać po serpentynach , lepiej tak Wiesiek radzi Ladis i gondolką do Fiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Tego nie wie nikt - przeważnie startowała o 8:15 jako pierwsza ale ostatnio przetrzymali nas do 8:30 Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 3 z 6 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Austria Tyrol - Serfaus-Fiss-Ladis
konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przyjeżdżając na jeden dzień , gdzie najlepiej zaparkować i z którego miejsca rozpocząć objazd ośrodka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przyjeżdżając na jeden dzień , gdzie najlepiej zaparkować i z którego miejsca rozpocząć objazd ośrodka? jestem za Ladis - parking tuż pod gondolką - zero łażenia. warto się pospieszyć aby w Fiss zdążyć przed kolejkami. pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... tomal Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Trzeba się troszkę wdrapać po serpentynach , lepiej tak Wiesiek radzi Ladis i gondolką do Fiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Tego nie wie nikt - przeważnie startowała o 8:15 jako pierwsza ale ostatnio przetrzymali nas do 8:30 Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 3 z 6 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Austria Tyrol - Serfaus-Fiss-Ladis
konflo1 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomal Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Trzeba się troszkę wdrapać po serpentynach , lepiej tak Wiesiek radzi Ladis i gondolką do Fiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Tego nie wie nikt - przeważnie startowała o 8:15 jako pierwsza ale ostatnio przetrzymali nas do 8:30 Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 3 z 6 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
Wujot Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A nie lepiej podjechać autem do Fiss ?od której staruje gondola z Ladis ? Tego nie wie nikt - przeważnie startowała o 8:15 jako pierwsza ale ostatnio przetrzymali nas do 8:30 Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 3 z 6 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi