SkiForum Napisano 18 Września 2007 Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Tyrol - Fügen i Hochfügen Krótki opis ośrodka. W dolinie Zillertal, określany jako "The best connection" z trasami położonymi na max. 2500 m. n.p.m. Powstał przez połączenie Hochzillertal i Hochfügen. Trasy głównie czerwone i czarne. Znajduje się tutaj pierwsze w Zillertal ogrzewane krzesełko (8 osobowe) - Schnee Express. Ośrodek oferuje także: snowpark (half-pipe itp.) i jazdę nocną. Centrum ośrodka to miejscowość Kaltenbach. Strona ośrodka: http://www.ski-optimal.at/ http://www.hochfuegenski.at/ http://www.skifideli...rtal/index2.php Położenie W dolinie rzeki Ziller - Zillertal- jednej z alpejskich dolin odchodzących w bok od doliny rzeki Inn. Zillertal rozciąga się pomiędzy pasmami Tuxer Alpen a Alpami Kutzbuhelskimi. Zillertal to 54 kilometrowa dolina , oferująca 639 km tras obsługiwanych przez 167 wyciagów. Dojazd (jako propozycja) autostradą A1 do Salzburga, gdzie kierujemy się na A8. W pobliżu Rosenheim ( Niemcy) skrecamy na A93, wracamy do Austrii i w Kufstein wjeżdzamy na A12. W Wiesing zjezdżamy z autostrady w dolinę. Kaltenbach jest położone około 15 km od zjazdu z autostrady. Parkingi (Ilość miejsc, cena, odległość od stoku) Bezpłatne, przy dolnej stacji kolejki w Kaltenbach (1 kryty) i przy dolnej stacji kolejek na Hochfügen. Miejscowości (krótka charakterystyka miejscowości w jakiej znajduje się ośrodek, lub miejscowości sąsiednich) Noclegi Trasy (liczba tras, długość tras, poziom trudności, mapki) http://www.alpenstad...te/panorama.htm 155 km tras; wyzwaniem dla każdego jest przejazd około 10 km trasą Stephan Eberharter Goldpiste. Jazda nocna: - Hochfügen, od Bożego Narodzenia do Wielkanocy, każdy wtorek od 20.00 do 22.00 przy orczykach "Lamark" - Hochzillertal, od połowy grudnia do połowy marca, środa i piątek od 19.00 do 22.00 na trasie Eberhartera (czerwona 1-nka) - zjazd do doliny. Skipassy nie obowiązuja na jazdę nocną, trzeba kupić oddzielny bilet. Ceny (cennik karnetów itp) http://www.hochfuege...&id=2&Itemid=24 a na stronie: http://www.skifideli...rtal/index2.php w zakładce "Preise" Oczywiście z ośrodka można korzystać w ramach "Zillertaler Super Skipass" Jazda nocna (ceny z 2008 roku) - Hochfügen: dorośli 6 euro, młodzież 4 euro, a dzieci 3 euro - Hochzillertal: dorośli 10 euro, młodzież 8 euro, dzieci 5 euro Kamera online (link do strony z kamerą online na stok) Aktualne warunki (link do strony z aktualnymi warunkami) Serwis narciarski (czy jest/są serwisy narciarskie, + można coś więcej ceny, godziny itp) Instruktorzy / Opieka nad dziećmi Przedszkole dla dzieci "Zwergerl - Club" Hochzillertal - przy górnej stacji 8 osobowej gondolki Hochfügen - przy dolnej stacji gondolek Ceny (2008 rok): - za każdą rozpoczętą godzinę (do 3 h) - 6 euro - powyżej 3 h - połowa ceny - obiad - 4 euro - cały dzień (od 9.00 do 16.00) z obiadem - 31 euro, każdy następny dzień - 28 euro Należy zapisywać dziecko dzień wcześniej. Przedszkole nie jest powiązane z nauką jazdy. Szkół (Skischulen/Kinderskischulen) i instruktorów bardzo dużo. Wyżywienie (gdzie można zjeść, jakie jedzenie, jakie ceny) Tyrolskie specjały: Tiroler Gerstlsuppe- rodzaj naszego krupnika Gebackene Schinkenfleckerl - suflet z łazankami i szynką Schutzkrapfen - pierozki ze szpinakiem Tiroler Rindersaftraten - krajana w plastry wołowina z parmezanem Grostal - zapiekane ziemniaki z mięsem, jajkami, cebula i biczkiem Tiroler Saftgulasch - gulasz z bekonem , podawany często z polentą Polecana knajpa - Kristall Hütte Galeria zdjęć (link do galerii zdjęć z tego ośrodka) Użytkownik malin edytował ten post 13 styczeń 2009 - 21:12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srebrnogrodzianin Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Byłem tam w styczniu tego roku i niestety trafiłem na deficyt śniegu. Gdyby nie to, to wystawiłbym w szkolnej skali ocen 5+, a tak to tylko 4. Na dodatek zharatałem na kamiorach narty. Hochfugen jest połączone z Hochzillertal i słynie z lepszych warunków śniegowych. Chciałbym tam wrócić i pojeździć w dobrych warunkach śniegowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loen Napisano 19 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 w internecie zillertal.at zamów sobie katalogi z mapkami i noclegami etc. W ciągu tygodnia masz najnowsze informacje z pierwszej ręki.Polecam również Dominika z Zillertalinfo.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fankaSDM Napisano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Jesli ktos jeździł w Hochfugen to bardzo proszę o małą podpowiedź, które trasy wart przejechać. Mam w planach byc tam na koniec stycznia 1 dzień (jadę do Mayhofen,ale chcemy wyskoczyć na małą wycieczkę narciarską),wiec nie dam rady przejachac wszystkiego. Moze ktos pamieta ktore czerwone i czarne trasy (konkretne numery tras np.) sa fajne? I jak wyglada sprawa z zaparkowaniem auta pod gondolkami w Kaltenbach-bez problemu????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skiman6 Napisano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 wiele danych/interaktywne mapy z aktualnymi warunkami,kamerami ...itp/ znajdziesz na http://zillertal.at polecam rejon penken/przy Twoim miejscu pobytu/-dwie piekne trasy czarne/w tym słynna harakiri/.Z Mayrhofen skibusem dostaniesz sie na rejon:kaltenbach/fugen-hochfugen/,zillertal arena no i lodowiec hintertux/jeden z wiekszych i piekniejszych lodowców w alpach...a jak starczy Ci czasu to odwiedż ahorn wjeżdżając z drugiej strony Mayrhofen największym wagonem w dolinie zillertal a zjedziesz jedną z dłuższych tras czerwonych -a jeśli na jeden dzień to jednak radzę penken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WLMS Napisano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Jeśli nie zatrzymasz się na trasach w Kaltenbach, Hochfügen objeździsz w jeden dzień bez problemu. -Na parkingu w Kaltenbach zmieścisz się na pewno; -Po wyjeździe którąś z godolek w lewo niebieską "11" do pierwszych krzeseł©. Na górze "huśtawka"12/12a, krzesła i jesteś w Hochfügen. Tam proponuję jeździć trasami 2 i 3, dostępnymi z krzeseł Holzalm(I) oraz gondolkami "8-Jet"(IV)-Kombinacja tras czarnych 6,7 oraz czerwonych 8 i 10. Powrót gondolką(II) i krzesłem(N)- nie da się zabłądzić, a obszar przy trasach 13/13a "freeridepodobny" Powrót do Kaltenbach "Eberharterem" daje popalić, więc zmęczeni całdzienną jazdą iech lepiej zjadą gondolkami. Ja w ciągu jednego dnia mogłem objeździć Hochfügen i zostawało mi jeszcze trochę czasu na Kaltenbach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fankaSDM Napisano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie informacje - dokładnie o to mi chodziło. Trochę mało sprecyzowałam - w Mayrhofen bede tydzien i mam zamiar jezdzic na Penken(i tych wszystkich połączonych górach), lodowcu i może na Ahornie. A do Kaltenbach stamtąd na jeden dzień w ramach urozmaicenia i poznawania nowych terenów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malin Napisano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 W ramach karnetu Zillertaller Superskipass możesz korzytac z ośrodków narciarskich w całej dolinie, także na lodowcu. Możesz korzystać ze skibusów, pociagów, autobusów. Z tzw. zielonej linii na lodowiec Greenline-Busen z dworca Mayrhofen - Rastkogelbahn- do Hintertux Gletscher także, ale gdy masz wyposażenie narciarskie. Takie informacje są na folderach. Możesz znależc je też na stronie http://www.zillertal.at/ Na tej stronie sa też mapki. My tak jeżdzilismy, więc jest to sprawdzone, np. jechalismy z Zell am Ziller pociagiem Zillertalbahn do Mayrhofen, potem przesiadaliśmy się na autobus , którym dojeżdżalismy do stacji kolejki Penkenbahn. Skipassy przez cały 7-dniowy pobyt raz tylko sprawdzał nam konduktor w pociagu. Pozdrawiam:) Użytkownik malin edytował ten post 13 styczeń 2009 - 19:56 uzupełnienie wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malin Napisano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 "Z Kaltenbach na lodowiec nie ma bezpośredno skibusa .Łatwiej i szybciej można się dostać koleją szynową (jeździ taka wzdłuż doliny),z Kaltenbach do Mayerchofen i dalej skibusem na lodowiec , ale szybki przejazd napewno to nie jest . Samochodem jest to droga do pokonania w ok1h. Pozdrawiam Chick51[/QUOTE]" Dokładnie. My np. podjechalismy samochodem do Finkerbergu i stamtąd skibusem do miejscowości Hintertux, co miało dobre strony , bo akurat tego dnia zaczął sypac śnieg i nie dało się długo jeżdżić na lodowcu, więc po powrocie skibusem do Finkerbergu , samochodem podjechalismy do Mayrhofen do stacji kolejki Ahornbahn i jeżdzilismy na Ahornie. Aha, my mieszkalismy w Zell- to jest w środku doliny, więc optymalnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozio86 Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 osordek bardzo mi sie podobal zreszta jak cala dolina zillertal!jedynym "minusikiem" moglo byc to ze jedzielem w niedziele i bylo sporo ludzi i trodzke muld, ale i tak bylo extra, no i te widoki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nerwus Napisano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Witam! Jeździłem tam między [email protected] tego już nie jeździłem,bo skasowałem sobie mięsień łydki.:)Da radę odzyskać trochę kasy za skipass.Mieszkałem w Kaltenbach 5 min od kolejki tuż nad cholerną knajpą-tą najpopularniejszą.Plusy-od razu w gondolce,minusy-cholerna knajpa(circa do 1szej w soboty ,w dni powszednie goście wymiękali wcześniej).Zapłacone jezdżone-Hochzillertall-Kaltenbach,Hochfugen.Z tego bardziej polecam Hoch fugen-ciekawsze trasy i mniej ludzi.Gorzej jak jest mgła-tam się rozwaliłem na przełęczy ,na 13tce jak wracałem.(a mgła była w 50% pobytu).Na Spielkochu nie byłem,więc się nie wypowiadam.Do domku mogłem sobie zjechać Złotą Piz...ooops sorry Złatą Pistą Eberhartera,ale wtym casie brakowało trochę śniegu i był 'kaszkawał'.Trochę za nisko i za ciepło.Najbardziej bym polecał Zillertall Arena.Piękne trasy i dobre przygotowanie.Zjeździłem tam co się dało od Zell am Ziller do Konigsleiten.Uwaga!Po drodze haczyk.By się dostać z Gerlos do Konigsleiten czeka trasa nr 6-czarna.Całkiem przyzwoita.Konigsleiten dla rodzin,bardzo rekreacyjne,a przez to więcej ludzi.Następne Mayrhofen ,a właściwie Penken.Na Ahorn się nie wybrałem.Kolejkę linową(podobno podobną)zaliczyłem w Penken.Ciekawe trasy,jednakże dla młodszych wiekiem.Fajne miejsce dla snowboardzistów(w Kaltenbach też jest snowpark-tyle,że mniejszy.Harakiri zaliczyłem po piwie,o godz. 15tej.Nie jest to dobry pomysł.:)Nieciekawie mi się zrobiło na krzesełku widząc gości spadających na łeb prze kilkanaście metrów.Po zjechaniu paru metró wpadłem na jęzor lodu i zjechałem windą w dół.Jakoś się utrzymałem,które opisałem ceny ale nie było to miłe..Ze wszystkich miejsc,które opisałem ceny weizena w Penken są największe-być może dla tego,że jest to najpopularniejsze miejsce. Pozdrawiam. Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malin Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Startuja 21 listopada - kazda sobote i niedziele a od 4 grudnia juz codziennie - do 18 kwietnia. Nowa trasa -zjazd z Kristallhütte pod 8er Sesselbahn Schneeexpress do miejscowosci Aschau . Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malin Napisano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 W każdą środe i piątek od 13 stycznia do połowy marca jazda nocna w Hochzillertal/Kaltenbach! od 19:00 godz. do 21:30 godz.(ostatni wjazd na górę) na oświetlonym stoku - trasa czerwona Dorosli: € 10,-- młodzież: € 8,-- dzieci: € 5,-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanet Napisano 19 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Chciałem jechać do doliny Zillertal 12.03 albo 19.03 Powiedzcie mi jak pod koniec marca wtedy wyglądają warunki śniegowe i temperaturowe? interesują mnie bardziej te "normalne" (zillertal arena, zillertal 3000, itp) rejony bo ,że na Hintertuxie będzie fajnie to wiem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skiborys Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Masz w Fugen basen kryty.Nie za duży ale jest.Do tego sauna.Na po nartach może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arky Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Nie wiem, czy było, ale fajnie poglądowo się ogląda. Przy dobrej pogodzie to tak właśnie zaaaaajebiście wygląda http://www.youtube.c...h?v=vzXXDAuUa18 można się wkręcić, a co, kto przejechał - fajnie z mapką śledzić i wspominać oraz planować pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi