Skocz do zawartości

Co z tym zrobić. Analiza jazdy.

herbi

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem dobra jazda jak na samouctwo.

Wyraźnie jedziesz inaczej w prawym skręcie inaczej w lewym.W prawo moim zdaniem zbyt dużo biodra i zbyt wcześnie czyli sporo przed linią spadku i zbyt wczesny nacisk nie rozłożony w czasie ,a w lewo pomimo nieznacznej rotacjì ( lepiej tego nie robić ) skręt ciekawszy ze względu na rozciągniętą sylwetkę w linii spadku i płynny nacisk .Nieco przesadzasz z pochyleniem sylwetki i uginaniem kolan zwłaszcza na takim mało nachylonym stoku co chyba jest wynikiem opuszczania rąk .

Problem z kolanem raczej przesadzony .

Wiadomo że na stromym twardym stoku uwidocznią się te detale,ale jazda bardzo fajna.

• Like 4
  • Thanks 1

W dniu 13.03.2024 o 07:30, Tadeo napisał:

Całkiem dobra jazda jak na samouctwo.

Wyraźnie jedziesz inaczej w prawym skręcie inaczej w lewym.W prawo moim zdaniem zbyt dużo biodra i zbyt wcześnie czyli sporo przed linią spadku i zbyt wczesny nacisk nie rozłożony w czasie ,a w lewo pomimo nieznacznej rotacjì ( lepiej tego nie robić ) skręt ciekawszy ze względu na rozciągniętą sylwetkę w linii spadku i płynny nacisk .Nieco przesadzasz z pochyleniem sylwetki i uginaniem kolan zwłaszcza na takim mało nachylonym stoku co chyba jest wynikiem opuszczania rąk .

Problem z kolanem raczej przesadzony .

Wiadomo że na stromym twardym stoku uwidocznią się te detale,ale jazda bardzo fajna.

Rozwiń  

Dzięki 🙂

Znam Twoje filmy z YT więc tym bardziej dziękuję za uwagi bo wiem, że jesteś wytrawnym narciarzem o wszechstronnych umiejętnościach. Piona 🙏

• Like 1

W dniu 14.03.2024 o 10:45, herbi napisał:

Dzięki 🙂

Znam Twoje filmy z YT więc tym bardziej dziękuję za uwagi bo wiem, że jesteś wytrawnym narciarzem o wszechstronnych umiejętnościach. Piona 🙏

Rozwiń  

Pojeździj typowy długi skręt równoległy na krawędziach na niezbyt stromym stoku i pilnuj symetrii w każdym skręcie.Mam na myśli symetrię ciała i działania.Po prostu jazda szkolna.

Dodatkowo poćwicz sobie przedłużoną fazę rozciągnięcia sylwetki po wyjściu w górę  czy odpadnięcia od stoku .

To znaczy że po rozciągnięciu się przejedź nartami linię spadku mniej więcej do 3/4 skrętu o dopiero zacznij pogłębiać układ dośrodkowy 

W ten sposób naprawisz zbyt wczesne wkładanie biodra w prawym skręcie.

A przy okazjì bardziej  poczujesz działanie siły odśrodkowej ,a tak naprawdę siły dośrodkowej .

Edytowane przez Tadeo
  • Thanks 3

• 10 miesięcy temu...

No i mam nowe buty:

Redstery CSy 130. Od razu zrobiony canting na podeszwach, liftery, odbarczone na prawej stopie.

Porównując je do Headów Nexo LYT 120, to Heady przy nich miały flex jak 80.

W zasadzie dziś pracowałem nad pozycją, była jazda na tyłach i uda pieką. 😄 Trzeba cisnąć na dzioby! Zupełnie inne dozowanie nacisku.

Dobrze, że te Heady popękały, bo jest potencjał.

IMG_2636.jpeg

IMG_2637.jpeg

IMG_2654.jpeg

• Like 8
  • Thanks 1

W dniu 6.02.2025 o 15:09, herbi napisał:

No i mam nowe buty:

Redstery CSy 130. Od razu zrobiony canting na podeszwach, liftery, odbarczone na prawej stopie.

W zasadzie dziś pracowałem nad pozycją, była jazda na tyłach i uda pieką. 😄 Trzeba cisnąć na dzioby! Zupełnie inne dozowanie nacisku.

IMG_2636.jpeg

IMG_2637.jpeg

IMG_2654.jpeg

Rozwiń  

Są bardzo wąskie ? 

W dniu 7.02.2025 o 08:05, herbi napisał:

Nieee, tylko trochę gniotą stopy  😄 96mm

Piętkę lepiej trzymają bez zapinania klamer niż Heady zapięte na maxa.

No i sam flex, w końcu but 👞 stawia opór jak trzeba.

Rozwiń  

No właśnie mi chodzi o te stopy. Ściskania w najszerszym miejscu stopy osobiście znieść nie mogę...

W dniu 7.02.2025 o 08:06, KrzysiekK napisał:

No właśnie mi chodzi o te stopy. Ściskania w najszerszym miejscu stopy osobiście znieść nie mogę...

Rozwiń  

Ja mam but już odbarczony w newralgicznych miejscach i nie ma punktowego ucisku. Chodzi mi o to że pięknie równo wywiera „cisnienie” na całą stopę. Nie wygrzewaliśmy też wstępnie linera aby stopniowo uformował się na stopie.

W dniu 7.02.2025 o 08:35, lubeckim napisał:

Kiedy i gdzie testujemy? 🙂 Ja się czuje cały czas niewyjeżdzony 🙂 

Rozwiń  

No ja też, ale wiadomo: obowiązki, odpowiedzialność itp smutne rzeczy 😄

Pogoda ma być w przyszłym tygodniu to będę się starać wyjechać kilka razy w okolice Ustrzyk Dolnych.

W dniu 7.02.2025 o 08:06, KrzysiekK napisał:

Rozwiń  

Krzysiek jaki masz nr buta ? ja wożę się na 27.5

jak się spotkamy mógłbyś spróbować czy wąskie by Ci leżały

moje obydwa są wąskie 98 mm.

W dniu 6.02.2025 o 15:09, herbi napisał:

No i mam nowe buty:

IMG_2636.jpeg

IMG_2637.jpeg

IMG_2654.jpeg

Rozwiń  

Z czystej ciekawości @herbi : to ostanie zdjęcie oceniasz jako ... ? Pytam chcąc lepiej zrozumieć powszechną percepcję.

M.