Skocz do zawartości

Co z tym zrobić. Analiza jazdy.

herbi

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem dobra jazda jak na samouctwo.

Wyraźnie jedziesz inaczej w prawym skręcie inaczej w lewym.W prawo moim zdaniem zbyt dużo biodra i zbyt wcześnie czyli sporo przed linią spadku i zbyt wczesny nacisk nie rozłożony w czasie ,a w lewo pomimo nieznacznej rotacjì ( lepiej tego nie robić ) skręt ciekawszy ze względu na rozciągniętą sylwetkę w linii spadku i płynny nacisk .Nieco przesadzasz z pochyleniem sylwetki i uginaniem kolan zwłaszcza na takim mało nachylonym stoku co chyba jest wynikiem opuszczania rąk .

Problem z kolanem raczej przesadzony .

Wiadomo że na stromym twardym stoku uwidocznią się te detale,ale jazda bardzo fajna.

• Like 4
  • Thanks 1

W dniu 13.03.2024 o 08:30, Tadeo napisał:

Całkiem dobra jazda jak na samouctwo.

Wyraźnie jedziesz inaczej w prawym skręcie inaczej w lewym.W prawo moim zdaniem zbyt dużo biodra i zbyt wcześnie czyli sporo przed linią spadku i zbyt wczesny nacisk nie rozłożony w czasie ,a w lewo pomimo nieznacznej rotacjì ( lepiej tego nie robić ) skręt ciekawszy ze względu na rozciągniętą sylwetkę w linii spadku i płynny nacisk .Nieco przesadzasz z pochyleniem sylwetki i uginaniem kolan zwłaszcza na takim mało nachylonym stoku co chyba jest wynikiem opuszczania rąk .

Problem z kolanem raczej przesadzony .

Wiadomo że na stromym twardym stoku uwidocznią się te detale,ale jazda bardzo fajna.

Dzięki 🙂

Znam Twoje filmy z YT więc tym bardziej dziękuję za uwagi bo wiem, że jesteś wytrawnym narciarzem o wszechstronnych umiejętnościach. Piona 🙏

• Like 1

W dniu 14.03.2024 o 11:45, herbi napisał:

Dzięki 🙂

Znam Twoje filmy z YT więc tym bardziej dziękuję za uwagi bo wiem, że jesteś wytrawnym narciarzem o wszechstronnych umiejętnościach. Piona 🙏

Pojeździj typowy długi skręt równoległy na krawędziach na niezbyt stromym stoku i pilnuj symetrii w każdym skręcie.Mam na myśli symetrię ciała i działania.Po prostu jazda szkolna.

Dodatkowo poćwicz sobie przedłużoną fazę rozciągnięcia sylwetki po wyjściu w górę  czy odpadnięcia od stoku .

To znaczy że po rozciągnięciu się przejedź nartami linię spadku mniej więcej do 3/4 skrętu o dopiero zacznij pogłębiać układ dośrodkowy 

W ten sposób naprawisz zbyt wczesne wkładanie biodra w prawym skręcie.

A przy okazjì bardziej  poczujesz działanie siły odśrodkowej ,a tak naprawdę siły dośrodkowej .

Edytowane przez Tadeo
  • Thanks 3

• 10 miesięcy temu...

No i mam nowe buty:

Redstery CSy 130. Od razu zrobiony canting na podeszwach, liftery, odbarczone na prawej stopie.

Porównując je do Headów Nexo LYT 120, to Heady przy nich miały flex jak 80.

W zasadzie dziś pracowałem nad pozycją, była jazda na tyłach i uda pieką. 😄 Trzeba cisnąć na dzioby! Zupełnie inne dozowanie nacisku.

Dobrze, że te Heady popękały, bo jest potencjał.

IMG_2636.jpeg

IMG_2637.jpeg

IMG_2654.jpeg

• Like 8
  • Thanks 1

14 godzin temu, herbi napisał:

No i mam nowe buty:

Redstery CSy 130. Od razu zrobiony canting na podeszwach, liftery, odbarczone na prawej stopie.

W zasadzie dziś pracowałem nad pozycją, była jazda na tyłach i uda pieką. 😄 Trzeba cisnąć na dzioby! Zupełnie inne dozowanie nacisku.

IMG_2636.jpeg

IMG_2637.jpeg

IMG_2654.jpeg

Są bardzo wąskie ? 

1 godzinę temu, KrzysiekK napisał:

Są bardzo wąskie ? 

Nieee, tylko trochę gniotą stopy  😄 96mm

Piętkę lepiej trzymają bez zapinania klamer niż Heady zapięte na maxa.

No i sam flex, w końcu but 👞 stawia opór jak trzeba.

Teraz, herbi napisał:

Nieee, tylko trochę gniotą stopy  😄 96mm

Piętkę lepiej trzymają bez zapinania klamer niż Heady zapięte na maxa.

No i sam flex, w końcu but 👞 stawia opór jak trzeba.

No właśnie mi chodzi o te stopy. Ściskania w najszerszym miejscu stopy osobiście znieść nie mogę...

19 minut temu, KrzysiekK napisał:

No właśnie mi chodzi o te stopy. Ściskania w najszerszym miejscu stopy osobiście znieść nie mogę...

Ja mam but już odbarczony w newralgicznych miejscach i nie ma punktowego ucisku. Chodzi mi o to że pięknie równo wywiera „cisnienie” na całą stopę. Nie wygrzewaliśmy też wstępnie linera aby stopniowo uformował się na stopie.

44 minuty temu, lubeckim napisał:

Kiedy i gdzie testujemy? 🙂 Ja się czuje cały czas niewyjeżdzony 🙂 

No ja też, ale wiadomo: obowiązki, odpowiedzialność itp smutne rzeczy 😄

Pogoda ma być w przyszłym tygodniu to będę się starać wyjechać kilka razy w okolice Ustrzyk Dolnych.

19 godzin temu, herbi napisał:

No i mam nowe buty:

Redstery CSy 130. Od razu zrobiony canting na podeszwach, liftery, odbarczone na prawej

Ja lajtowo kupiłem nowe wkładki... na razie przymierzyłem w domu, już ciasno;-)

2 godziny temu, KrzysiekK napisał:

Krzysiek jaki masz nr buta ? ja wożę się na 27.5

jak się spotkamy mógłbyś spróbować czy wąskie by Ci leżały

moje obydwa są wąskie 98 mm.

10 minut temu, Suave napisał:

Krzysiek jaki masz nr buta ? ja wożę się na 27.5

jak się spotkamy mógłbyś spróbować czy wąskie by Ci leżały

moje obydwa są wąskie 98 mm.

27.5 to juz bedzie 100mm
Ja mam takie 27.0/27.5 do sprzedania, 

image.thumb.png.01abdc78fc24fff5310d25223a9541ad.png

2 godziny temu, Lexi napisał:

Buty poprawiają wszystko .. ważne żeby torebka pasowała

(zasłyszane w garderobie)

A to ja podziękuję. Ja już raz pod kolor kurtki i spodni narty kupiłem i jak się ludzie z forum dowiedzieli to ja do dziś mam IBS z tego stresu. 

• Haha 3

2 godziny temu, KrzysiekK napisał:

A to ja podziękuję. Ja już raz pod kolor kurtki i spodni narty kupiłem i jak się ludzie z forum dowiedzieli to ja do dziś mam IBS z tego stresu. 

Dlatego ja mam zielone do niebieskich spodni...

• Like 1

W dniu 6.02.2025 o 16:09, herbi napisał:

No i mam nowe buty:

IMG_2636.jpeg

IMG_2637.jpeg

IMG_2654.jpeg

Z czystej ciekawości @herbi : to ostanie zdjęcie oceniasz jako ... ? Pytam chcąc lepiej zrozumieć powszechną percepcję.

M.