Tadeo Napisano 13 Marca 2024 Udostępnij Napisano 13 Marca 2024 Całkiem dobra jazda jak na samouctwo. Wyraźnie jedziesz inaczej w prawym skręcie inaczej w lewym.W prawo moim zdaniem zbyt dużo biodra i zbyt wcześnie czyli sporo przed linią spadku i zbyt wczesny nacisk nie rozłożony w czasie ,a w lewo pomimo nieznacznej rotacjì ( lepiej tego nie robić ) skręt ciekawszy ze względu na rozciągniętą sylwetkę w linii spadku i płynny nacisk .Nieco przesadzasz z pochyleniem sylwetki i uginaniem kolan zwłaszcza na takim mało nachylonym stoku co chyba jest wynikiem opuszczania rąk . Problem z kolanem raczej przesadzony . Wiadomo że na stromym twardym stoku uwidocznią się te detale,ale jazda bardzo fajna. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbi Napisano 14 Marca 2024 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2024 W dniu 13.03.2024 o 08:30, Tadeo napisał: Całkiem dobra jazda jak na samouctwo. Wyraźnie jedziesz inaczej w prawym skręcie inaczej w lewym.W prawo moim zdaniem zbyt dużo biodra i zbyt wcześnie czyli sporo przed linią spadku i zbyt wczesny nacisk nie rozłożony w czasie ,a w lewo pomimo nieznacznej rotacjì ( lepiej tego nie robić ) skręt ciekawszy ze względu na rozciągniętą sylwetkę w linii spadku i płynny nacisk .Nieco przesadzasz z pochyleniem sylwetki i uginaniem kolan zwłaszcza na takim mało nachylonym stoku co chyba jest wynikiem opuszczania rąk . Problem z kolanem raczej przesadzony . Wiadomo że na stromym twardym stoku uwidocznią się te detale,ale jazda bardzo fajna. Dzięki 🙂 Znam Twoje filmy z YT więc tym bardziej dziękuję za uwagi bo wiem, że jesteś wytrawnym narciarzem o wszechstronnych umiejętnościach. Piona 🙏 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeo Napisano 16 Marca 2024 Udostępnij Napisano 16 Marca 2024 (edytowane) W dniu 14.03.2024 o 11:45, herbi napisał: Dzięki 🙂 Znam Twoje filmy z YT więc tym bardziej dziękuję za uwagi bo wiem, że jesteś wytrawnym narciarzem o wszechstronnych umiejętnościach. Piona 🙏 Pojeździj typowy długi skręt równoległy na krawędziach na niezbyt stromym stoku i pilnuj symetrii w każdym skręcie.Mam na myśli symetrię ciała i działania.Po prostu jazda szkolna. Dodatkowo poćwicz sobie przedłużoną fazę rozciągnięcia sylwetki po wyjściu w górę czy odpadnięcia od stoku . To znaczy że po rozciągnięciu się przejedź nartami linię spadku mniej więcej do 3/4 skrętu o dopiero zacznij pogłębiać układ dośrodkowy W ten sposób naprawisz zbyt wczesne wkładanie biodra w prawym skręcie. A przy okazjì bardziej poczujesz działanie siły odśrodkowej ,a tak naprawdę siły dośrodkowej . Edytowane 16 Marca 2024 przez Tadeo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbi Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego No i mam nowe buty: Redstery CSy 130. Od razu zrobiony canting na podeszwach, liftery, odbarczone na prawej stopie. Porównując je do Headów Nexo LYT 120, to Heady przy nich miały flex jak 80. W zasadzie dziś pracowałem nad pozycją, była jazda na tyłach i uda pieką. 😄 Trzeba cisnąć na dzioby! Zupełnie inne dozowanie nacisku. Dobrze, że te Heady popękały, bo jest potencjał. 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego 14 godzin temu, herbi napisał: No i mam nowe buty: Redstery CSy 130. Od razu zrobiony canting na podeszwach, liftery, odbarczone na prawej stopie. Porównując je do Headów Nexo LYT 120, to Heady przy nich miały flex jak 80. W zasadzie dziś pracowałem nad pozycją, była jazda na tyłach i uda pieką. 😄 Trzeba cisnąć na dzioby! Zupełnie inne dozowanie nacisku. Dobrze, że te Heady popękały, bo jest potencjał. Są bardzo wąskie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbi Napisano 7 Lutego Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 1 godzinę temu, KrzysiekK napisał: Są bardzo wąskie ? Nieee, tylko trochę gniotą stopy 😄 96mm Piętkę lepiej trzymają bez zapinania klamer niż Heady zapięte na maxa. No i sam flex, w końcu but 👞 stawia opór jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego Teraz, herbi napisał: Nieee, tylko trochę gniotą stopy 😄 96mm Piętkę lepiej trzymają bez zapinania klamer niż Heady zapięte na maxa. No i sam flex, w końcu but 👞 stawia opór jak trzeba. No właśnie mi chodzi o te stopy. Ściskania w najszerszym miejscu stopy osobiście znieść nie mogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbi Napisano 7 Lutego Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 19 minut temu, KrzysiekK napisał: No właśnie mi chodzi o te stopy. Ściskania w najszerszym miejscu stopy osobiście znieść nie mogę... Ja mam but już odbarczony w newralgicznych miejscach i nie ma punktowego ucisku. Chodzi mi o to że pięknie równo wywiera „cisnienie” na całą stopę. Nie wygrzewaliśmy też wstępnie linera aby stopniowo uformował się na stopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubeckim Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego (edytowane) 17 hours ago, herbi said: No i mam nowe buty: Kiedy i gdzie testujemy? 🙂 Ja się czuje cały czas niewyjeżdzony 🙂 Edytowane 7 Lutego przez lubeckim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego 19 minut temu, lubeckim napisał: Kiedy i gdzie testujemy? 🙂 Ja się czuje cały czas niewyjeżdzony 🙂 A no właśnie. Czy ktoś coś na sobotę? Tak wstępnie pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubeckim Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego Ja na sobotę penetracja jaskini 🙂 Za to na niedzielę Skrzyczne 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego 17 minut temu, lubeckim napisał: Ja na sobotę penetracja jaskini 🙂 Za to na niedzielę Skrzyczne 🙂 Ja jutro o 6:00 wyjeżdzam do Alta Badia, w samochodzie dwa miejsca wolne ;), powrót 15.02 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbi Napisano 7 Lutego Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 44 minuty temu, lubeckim napisał: Kiedy i gdzie testujemy? 🙂 Ja się czuje cały czas niewyjeżdzony 🙂 No ja też, ale wiadomo: obowiązki, odpowiedzialność itp smutne rzeczy 😄 Pogoda ma być w przyszłym tygodniu to będę się starać wyjechać kilka razy w okolice Ustrzyk Dolnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego 19 godzin temu, herbi napisał: No i mam nowe buty: Redstery CSy 130. Od razu zrobiony canting na podeszwach, liftery, odbarczone na prawej Ja lajtowo kupiłem nowe wkładki... na razie przymierzyłem w domu, już ciasno;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suave Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego 2 godziny temu, KrzysiekK napisał: No właśnie mi chodzi o te stopy. Ściskania w najszerszym miejscu stopy osobiście znieść nie mogę... Krzysiek jaki masz nr buta ? ja wożę się na 27.5 jak się spotkamy mógłbyś spróbować czy wąskie by Ci leżały moje obydwa są wąskie 98 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego 10 minut temu, Suave napisał: Krzysiek jaki masz nr buta ? ja wożę się na 27.5 jak się spotkamy mógłbyś spróbować czy wąskie by Ci leżały moje obydwa są wąskie 98 mm. 27.5 to juz bedzie 100mm Ja mam takie 27.0/27.5 do sprzedania, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego 50 minut temu, Suave napisał: Krzysiek jaki masz nr buta ? ja wożę się na 27.5 jak się spotkamy mógłbyś spróbować czy wąskie by Ci leżały moje obydwa są wąskie 98 mm. A to byłoby ciekawe. A buty - identyczne 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego 39 minut temu, rulez napisał: 27.5 to juz bedzie 100mm Ja mam takie 27.0/27.5 do sprzedania, Może kiedyś, jak uznam, że buty coś poprawią. W tej chwili to jak mam wydać jakąś kasę na narciarstwo, to tylko na instruktora 😄 Tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego 20 minut temu, KrzysiekK napisał: Może kiedyś, jak uznam, że buty coś poprawią. Buty poprawiają wszystko .. ważne żeby torebka pasowała (zasłyszane w garderobie) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego 2 godziny temu, Lexi napisał: Buty poprawiają wszystko .. ważne żeby torebka pasowała (zasłyszane w garderobie) A to ja podziękuję. Ja już raz pod kolor kurtki i spodni narty kupiłem i jak się ludzie z forum dowiedzieli to ja do dziś mam IBS z tego stresu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego 2 godziny temu, KrzysiekK napisał: A to ja podziękuję. Ja już raz pod kolor kurtki i spodni narty kupiłem i jak się ludzie z forum dowiedzieli to ja do dziś mam IBS z tego stresu. Dlatego ja mam zielone do niebieskich spodni... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego To ja mam nowe narty pod kolor kurtki, jutro jak dobrze pójdzie to debiucik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego Godzinę temu, Chertan napisał: To ja mam nowe narty pod kolor kurtki, jutro jak dobrze pójdzie to debiucik a torebka? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego 32 minuty temu, Lexi napisał: a torebka? Właśnie miałem pisać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego W dniu 6.02.2025 o 16:09, herbi napisał: No i mam nowe buty: Redstery CSy 130. Od razu zrobiony canting na podeszwach, liftery, odbarczone na prawej stopie. Porównując je do Headów Nexo LYT 120, to Heady przy nich miały flex jak 80. W zasadzie dziś pracowałem nad pozycją, była jazda na tyłach i uda pieką. 😄 Trzeba cisnąć na dzioby! Zupełnie inne dozowanie nacisku. Dobrze, że te Heady popękały, bo jest potencjał. Z czystej ciekawości @herbi : to ostanie zdjęcie oceniasz jako ... ? Pytam chcąc lepiej zrozumieć powszechną percepcję. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi