Monika Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego 2 godziny temu, Marxx74x napisał: Litwinka na regionalny ... No bym się 3 razy zastanowił jeżeli zakładający zrobi sobie dobrze narty (a zazwyczaj zrobią) Ok... to już lekko tajna wiedza jest zdradzana. Pewnie w tych warunkach i tak trzeba będzie odpuścić. Żyłam w świecie iluzji, że te przeliczniki instruktorów mają zapewnić porównywalność wymogów miedzy ośrodkami/klubami, ale właśnie sprowadzacie mnie na ziemię. W takiej sytuacji gdzie na test sprawnościowy młodego warto zabrać (pewnie w następnym sezonie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego 7 minut temu, Monika napisał: Ok... to już lekko tajna wiedza jest zdradzana. Pewnie w tych warunkach i tak trzeba będzie odpuścić. Żyłam w świecie iluzji, że te przeliczniki instruktorów mają zapewnić porównywalność wymogów miedzy ośrodkami/klubami, ale właśnie sprowadzacie mnie na ziemię. W takiej sytuacji gdzie na test sprawnościowy młodego warto zabrać (pewnie w następnym sezonie)? Tak w uproszczeniu : Litwinka jest dość plaskata z dwoma swoimi garbikami. Na takim stoku mocno robi przygotowanie nart a zakładam że mydełka przy sobie nie masz a narty w najlepszym wypadku zrobisz po prostu dobrze w jakimś serwisie. Jeżeli zakładający czas na Litwince o swoje zadba to już czas ucieka - a dbają :). Kaniówka, Suche, Kluszki .. to tak w okolicy. I nie dlatego, że "łatwiej" tylko, że stoki preferują bardziej techniczną jazdę wyrównując odrobinę temat masy i przygotowania nart. Jeździć i tak trzeba nieco umieć. Pozdrawiam, M. ps. "Moje" statystyki z Litwinki z ubiegłego sezon na regionalnych to 2x10/10 (kobiety) i 8.5/10 (mężczyźni) - nie mam więc jakiegoś kompleksu tego stoku 🙂 ale go znam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monika Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego Tak - narty robię w serwisie (a właściwie fachowiec je w serwisie robi)... młody też masą nie nadrobi. W sumie z mojej perspektywy prawie każdy stok w PL, gdzie zawody robią jest daleko - a czy to dojazd 4 czy 6h to już dużej różnicy nie robi. Litwinka kusiła tym treningiem dzień wcześniej... ale pomyślę jak to inaczej ogarnąć. Wstyd się przyznać - w PL tylko w Zieleńcu i Białce byłam. Reszty stoków ani ich charakterystyki nie znam. Jak już na weekendowy wypad ruszamy, to chętniej w kierunku Czech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego Cześć Hehe. Niech ten fachowiec połozy mu fluory, przecież na tym poziomie nie sprawdzą. Pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego A weź @Mitek nic nie mów bo musiałem drugi komplet szczotek, cyklin i innych pierdoletów oraz osobny pokrowiec kupić, "wysterylizować" jedno żelazko a i tak mam stres, że będzie na Pucharze czy Mistrzostwach kontrola i mi jakiś pyłek znajdą na nartach Curexa :). A do silikonów jakoś nie mogę się przekonać, brakuje mi jeszcze dobrej, mocnej jak płyn do fluoryzacji w szkole pasty na start ... M. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego Cześć Ja jestem w przygotowaniu sprzętu raczej drewnem ale biorąc pod uwagę gdzie zazwyczaj odbywają się regionalne i jak są ustawiane to dobre posmarowanie nart może być warte nawet 10% czasu. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego 18 minut temu, Mitek napisał: Cześć Ja jestem w przygotowaniu sprzętu raczej drewnem ale biorąc pod uwagę gdzie zazwyczaj odbywają się regionalne i jak są ustawiane to dobre posmarowanie nart może być warte nawet 10% czasu. Pozdro Jak to kiedyś Stachura pisał- Są dwa rodzaje wódki -dobra i bardzo dobra" Są dwa rodzaje nart- nasmarowane i nie nasmarowane 😁😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego Tyle że smarowanie smarowaniu nie równe - z wódką podobnie. Większość stoków pod regionalne to łąki w porywach z jakimś garbikiem lub ścianką. To sprawia, że pierwsze kilkadziesiąt metrów robi "nie wynik" a końcówka "nie wynik" dobija. Jeżeli zakładający czas (a jeżdżą dobrze) poleci na dobrze zrobionych nartach to uczestnicy zabawy mają problem - dziewczyny mniejszy ale panowie już większy. O ile sens SL na egzaminie można dyskutować godzinami to akurat GS na zawodach regionalnych to trochę elementarz. Kilkadziesiąt osób, dwa przejazdy (drugi dla tych co nie złapali się na punkty w pierwszym), salniaka raczej brak, równanie trasy mocno oszczędne ... Dlatego warto podejść do tematu na pierwsze podejście a o ile nic się w pogodzie nie zmieni to baza+HF+ (mydełko/pasta/olejek - co kto lubi i potrafi użyć). Poza tym nawet jak postawiono krótkie 18-22 to i tak na gigancie lepiej pojedzie nawet juniorska ale gigantka. Pozdrawiam - temat dla mnie aktualny bo kolejną duszyczkę szykujemy 🙂 na ścieżkę zdrowia i albo teraz lub po powrocie z Mistrzostw na Słowenii spróbujemy co tam wyjdzie. M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 15 Września Udostępnij Napisano 15 Września W dniu 3.04.2023 o 15:30, Plus82 napisał: Pierwsze zawody SF na CzG. Przejazd seniorki(62 l). Pierwszy i ostatni raz na tyczkach w życiu. Zaliczyła bez upadku oba przejazdy. Potem już nie startowaliśmy. Zawyżony poziom wymagał częstych przejazdów na tyczkach, po okiem prof, gumy itp. Może ktoś wygrzebie mój post "Amatorzy profesjonaliści"- czy jakoś tak. https://www.youtube.com/watch?v=zsl6zlOTiKo @Plus82 dawno nie pisał, ma ktoś kontakt ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 16 Września Udostępnij Napisano 16 Września W dniu 15.09.2024 o 21:02, Jan napisał: @Plus82 dawno nie pisał, ma ktoś kontakt ? Pisałem z Nim priv w lutym 2022. Dialogował. W sierpniu 2022 już nie odpisał na priv 😞 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września (edytowane) 11 godzin temu, KrzysiekK napisał: Pisałem z Nim priv w lutym 2022. Dialogował. W sierpniu 2022 już nie odpisał na priv 😞 Na skionline ostatnia aktywność w styczniu. Edytowane 17 Września przez kordiankw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi