star Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 32 minuty temu, Mikoski napisał: Coś w tym jest 😉 dla mnie Doberman ,X9 ,Bold to narty poprawne i tylko tyle , nie mają tego czegoś co mnie kręci . Pozdro Jezdzisz szybko wiec potrzebujesz stabilnosci przede wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 13 minut temu, star napisał: wiec potrzebujesz stabilnosci Chyba emocjonalnej 🙂. Mikoski na SL chyba 159 jeździ także, ale jakoś nie widziałem aby specjalnie zwalniał, nie telepało nim jakoś. Ale w parę sekund to co można zobaczyć? pozdrawiam 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Godzinę temu, kordiankw napisał: Kusił strasznie, ale mam inne wydatki, a żona chyba by mnie z domu wyrzuciła gdyby kuszenie się powiodło 😄 . @Bruner79 kusić umie 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucky_luke Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Spróbuj gs master rossignola; dla mnie to taka trochę "oszukana gigantka" w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Skrętna i stabilna; szersza pod butem. Mam w dł 180 cm - czyli na swój wzrost. Uważam, że fajna alternatywa. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 1 minutę temu, Marcos73 napisał: Chyba emocjonalnej 🙂. Mikoski na SL chyba 159 jeździ także, ale jakoś nie widziałem aby specjalnie zwalniał, nie telepało nim jakoś. Ale w parę sekund to co można zobaczyć? pozdrawiam Następnym razem kamera sportowa i oglądanie w slow motion... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 33 minuty temu, Marcos73 napisał: No widzisz, a na tych jeździłem - Lexi ma - od Niego dostałem na próbę - dla mnie narty poprawne, nawet fajne - ale szału nie ma. Też parę rundek tylko. pozdrawiam To nie Force Bold Maras - choć budowa identyczna - To Fofce 80TI... taki Bold dla cieniasów, mniej siły trza żeby dogiąć (o 4mm szerokości mniej).. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 29 minut temu, Marcos73 napisał: Chyba emocjonalnej 🙂. Mikoski na SL chyba 159 jeździ także, ale jakoś nie widziałem aby specjalnie zwalniał, nie telepało nim jakoś. Ale w parę sekund to co można zobaczyć? pozdrawiam trzymanie dobrej slalomki i stabilnosc jest niezla. u mnie sl fis rossi 165 to prawie jak master gs 175, taki przykrotki damski, ten 180 mam mniej objezdzony bo to nowosc w stajni, a ja na zjazdowych od swieta, katuje tylko skitury ostatnio, nie jak kiedys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 33 minuty temu, Lexi napisał: To nie Force Bold Maras - choć budowa identyczna - To Fofce 80TI... taki Bold dla cieniasów, mniej siły trza żeby dogiąć (o 4mm szerokości mniej).. Przepraszam, ale myślałem, że to te sławetne boldy. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 2 godziny temu, tryhp3 napisał: @Mikoski Są różne preferencje czy upodobania. Mi akurat podobają się wynalazki jak Atomic X9, i kupiłbym je, ale chciałbym jedne w miarę uniwersalne narty i przez to drążę temat 🙂 Po Boldach nie wiem czego się spodziewać, ponieważ one są specyficzne, grubość 84 mm i przy tym bardzo sportowe i sztywne (przy tej grubości nie nadają się poza trasę - co akurat dla mnie wadą nie jest). Zdanie @Mitek szanuję (trochę wątków przeczytałem 🙂). Ja widzę, ze oczytany i naoglądany ze skarbnicy wiedzy YouTube i nietylko jesteś 🙂 testy to są subiektywne odczucia testerów. Nie maja nic wspolnego z Twoja jazda. Gdzie mx75 to sportowa decha 🙂 czy najbardziej sportowa z grupy testowanej na ytb. Żaden allround nie będzie tak uniwersalny i mocny jak Gs. I wracając do kastla - dla jednego sportowy, dla innych - dla pań. Dla Ciebie o wiele większy pożytek przyniósłby Gs kastla. Proponowałem Ci na pw fisza the curv booster 178, to jest niesamowicie uniwersalna decha i mocna, 74 pod butem - jest uni, do tego masz płytę fis. Jeżeli chcesz dechę z jajem - to na pewno nie mx75. Ale kto wie, może będzie akurat odpowiedni dla Cb. Uparłeś sie na niego - bierz 🙂 A jeśli rozpatrujesz dechy 75-76 pod butem, 180cm - uwierz - 178 czy 182, te cm nie robią różnicy ani 75 czy 80. Wg mnie - najlepszy jest Gs. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 28 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 @Bruner79 na MX75 nie jestem uparty, bardziej inni forumowicze pozytywnie się o nich wypowiadali. Zbieram opinie, a tutaj różne się pojawiły. Tak, jak pisałem, Gsów nie chcę. Próbowałem i narta która chce jechać szerokim łukiem nie jest dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Cze Akurat @Bruner79, jako że ma największy z nas dostęp i możliwość jazdy na różnych dechach, posiada chyba największą wiedzę i skale porównawczą pomiędzy różnymi nartam. Warto go posłuchać. Jak proponuje Ci Fisza i mówi że to narta z jajem - to pewnie tak jest - a czy dla Ciebie - to niestety wielka niewiadoma. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 28 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) @Bruner79 Booster to chyba jakiś nie katalogowy model? Teraz seria The Curv kończy się na GT. Z tego co widzę kiedyś w katalogach był Booster. Opini, recenzji czy specyfikacji się nie doszukałem. Edit. Po zdjęciach doszukałem, że to chyba to: Narty FISCHER RC4 THE CURV M/O Plate + RC4 Z13 FF 2021 – Fischer SKI Quote Narty są sztywne, nawet bardzo polecane dla ekspertów, lub osób ważących powyżej 100kg. Tu będzie problem, za eksperta się nie mam, a do 100 kg brakuje jeszcze paru kebabów 🙂 Edytowane 28 Marca 2023 przez tryhp3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) Cześć To co napisałem nie jest moim wymysłem tylko realnym faktem wynikającym z praktyki jazdy. Założyłeś już trzy tematy dotyczące nart,w których analizujesz wymiary, przytaczasz nic nie znaczące zdania z katalogów, wałkujesz temat sprzętu uniwersalnego mając złudną nadzieję, że trafisz na jakiś cud. Cudów nie ma niestety. /Koledzy dali sporo dobrych rad a dalsza walka z parametrami i mm pod butem nic nie da, zapewniam z praktyki. Obecnie będąca w modzie hybryda - czym by nie była - jest kolejną odpowiedzią na pytania takich jak Ty osób - chcących sprawą sprzętu załatwić niedostatki techniczne i brak ogarnięcia narty sportowej. Hybryda z Twojego punktu widzenia nie jest dobrym wyborem bo jest obecnie modna tak jak wcześniej szeroki AM, przed nim Master, przed nim narta FR, wcześniej SL itd. Po prostu będzie droga i nie zmieścisz się w budżecie. Sugeruję zastanowić się nad używanym Masterem lub GS sklepowym np drugim. Będzie to z pewnością dobry i nie tak kosztowny wybór. Pozdrowienia Edytowane 29 Marca 2023 przez Mitek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 28 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 @Mitek Na usprawiedliwienie dodam, że temat założyłem drugi, a w pierwszym pytałem o konkretną nartę która była poza katalogiem. Temat został szybko rozwiązany 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Cześć Spoko, nie chodzi mi o jakieś pretensje czy coś w tym stylu. Po prostu uważam, że trochę zbyt dużą wagę przywiązujesz do tego wyboru, kierując się często różnymi dziwnymi materiałami z testów, opiniami z katalogów itd. W konstrukcji nart - tych porządniejszych - nic nie wymyślono od z górą 30-35 lat. Nam - użytkownikom próbuje się wmówić wszystkimi możliwymi kanałami, że jest inaczej, a... nie jest bo być za bardzo nie może. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 28 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 1 hour ago, Bruner79 said: the curv booster 178, to jest niesamowicie uniwersalna decha i mocna, 74 pod butem - jest uni, do tego masz płytę fis. Quote M/O Plate: najmocniejsza w ofercie Fischera płyta to jeszcze lepszy transfer sił dający lepszy balans i większą stabilność podczas agresywnych skrętów Rozumiem, że płyta stricte spełniająca wymogi FIS, to jednak nie jest? Raczej najmocniejsza płyta w ofercie sklepowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 39 minut temu, tryhp3 napisał: @Bruner79 Booster to chyba jakiś nie katalogowy model? Teraz seria The Curv kończy się na GT. Z tego co widzę kiedyś w katalogach był Booster. Opini, recenzji czy specyfikacji się nie doszukałem. Edit. Po zdjęciach doszukałem, że to chyba to: Narty FISCHER RC4 THE CURV M/O Plate + RC4 Z13 FF 2021 – Fischer SKI Tu będzie problem, za eksperta się nie mam, a do 100 kg brakuje jeszcze paru kebabów 🙂 Znowu za dużo czytasz 🙂 normalna zwykła narta. Booster to płyta fis u fiszera. To model 2021. Rewelacyjna decha na każde warunki. Nie wdaje się w dyskusje typu ze ma triple radius itd, jest po prostu dobra narta. Wagę masz konkretna, nie możesz brać słabej narty. A opisy testerów z sieci można wsadzić w bajki z mchu i paproci 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 56 minut temu, Marcos73 napisał: Cze Akurat @Bruner79, jako że ma największy z nas dostęp i możliwość jazdy na różnych dechach, posiada chyba największą wiedzę i skale porównawczą pomiędzy różnymi nartam. Warto go posłuchać. Jak proponuje Ci Fisza i mówi że to narta z jajem - to pewnie tak jest - a czy dla Ciebie - to niestety wielka niewiadoma. pozdrawiam To nawet nie chodzi o konkretna dechę. Pytający ma słuszna wagę i musi mieć mocniejsza dechę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 1 minutę temu, tryhp3 napisał: Rozumiem, że płyta stricte spełniająca wymogi FIS, to jednak nie jest? Raczej najmocniejsza płyta w ofercie sklepowej? Taka sama jak w nartach komórkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 28 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 @Bruner79 Czy to jest narta którą podlinkowałem? Bo chyba się pogubiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 3 minuty temu, tryhp3 napisał: @Bruner79 Czy to jest narta którą podlinkowałem? Bo chyba się pogubiłem. To ta decha, sorry - mój błąd, 2020 mial booster a m/o plate to nowsza wersja. To to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 6 minut temu, Bruner79 napisał: To nawet nie chodzi o konkretna dechę. Pytający ma słuszna wagę i musi mieć mocniejsza dechę. Cze Ale skoro handlujesz trochę nartami to podajesz konkretny model - który akurat masz na stanie. Ona spełnia oczekiwania kupującego, ale on jeszcze o tym nie wie, albo nie chce wiedzieć. Szuka. Czasami taka rozkminka nie jest dobra. Za dużo informacji ze zbyt dużej ilości źródeł, często sprzecznych. Czasami zatoczy się koło i wraca do pierwotnego wyboru - ale często za późno. Jak w biznesie, pierwszy klient - najlepszy klient. pozdrawiam ps. Narty to nie Żona - zawsze można zmienić 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 28 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) 4 hours ago, Marcos73 said: Ona spełnia oczekiwania kupującego, ale on jeszcze o tym nie wie, albo nie chce wiedzieć. Szuka. Tylko że w pierwszym poście jako najlepsze na podstawie testów różnych szarlatanów i magików internetowych wskazałem FISCHER THE CURV GT, natomiast @Bruner79 ma na sprzedaż FISCHER THE CURV M/O. Czyli narty z tej samej serii, oczko wyżej w katalogu. Jakby nie patrzeć to mnie więcej wiedziałem czego szukać 🙂a forum naprowadziło mnie na być może nieco lepszą propozycję z możliwością zakupu. Chciałem kupić nówki ale te M/O wydają się rozsądne. Jeszcze się trochę porozglądam. Do nowego sezonu daleko. Oczywiście zaraz usłyszę, żebym sobie jednak mocne GSy kupił 🙂 Edytowane 28 Marca 2023 przez tryhp3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Kup mx75 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 45 minut temu, tryhp3 napisał: Tylko że w pierwszym poście jako najlepsze na podstawie testów różnych szarlatanów i magików internetowych wskazałem FISCHER THE CURV GT, natomiast @Bruner79 ma na sprzedaż FISCHER THE CURV M/O. Czyli narty z tej samej serii, oczko wyżej w katalogu. Jakby nie patrzeć to mnie więcej wiedziałem czego szukać 🙂a forum naprowadziło mnie na być może nieco lepszą propozycję z możliwością zakupu. Chciałem kupić nówki ale te M/O wydają się rozsądne. Jeszcze się trochę porozglądam. Do nowego sezonu daleko. Oczywiście zaraz usłyszę, żebym sobie jednak mocne GSy kupił 🙂 Jeżdżę na zwykłych sklepowych GS z ludzkim promieniem 18m i twierdzę że są lepsze od proponowanej całkiem dobrej narty , wagowo jesteśmy blisko i w jeździe grawitacja robi swoje ,dla nas nie ma zbyt twardych nart, a promień proponowanych przez Ciebie nart jest prawie identyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi