Edytka8955 Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 (edytowane) Witajcie, nie wiem czy drodzy forumowicze orientują się w kwestii nart dla tak małych dzieci ale co szkodzi zapytać 🙂 z racji tego że średnie mam przekonanie do noszenia butów o setkach dzieci chciałam zakupić corce na przyszłe 2 sezony czyli jak będzie miała 6.5 i 7.5 roku. I teraz pytanie czy każde z tych dziecięcych butów będą dobre czy w takich butach w rozmiarze 31 są już stopnie zaawansowania. Narty mogę kupić lub nie używki. I tu też pytanie jak córka ma teraz 122 jaka kupić długość żeby pojedzila za rok i za 2. Ale narty to bardziej na zasadzie drogie nie są a już by miała komplet i jakiś prezent na urodziny bo z pomysłami też problem a to chociaż wykorzysta i na pewno się ucieszy. Z długośćia pytanie takie czy taka zasada jak u dorosłych im dłuższe tym ciężej jej będzie na początku bo wiadomo chce żeby na 2 sezony miała ale nie chce żeby jej sprawialy trudność żeby się zniechęciła. Córka ma za sobą 2 sezony. Pierwszy sezon 4 dni szkołka i chyba pomysł nie wypal. Bo w tym roku 4 dni oo 2.5h z instruktorem i już coś tam zjedzie od boku do boku hamuje itp Edytowane 21 Marca 2023 przez Edytka8955 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Podpowiem z autopsji. Dzieci szybko rosną... Nie musisz mieć sprzętu po setkach dzieci (wypożyczalnia), tylko znaleźć kogoś jak ty, kto kiedyś popełnił zakup nowych i przed sezonem dowiedział się, że właśnie mu dziecko wyrosło z tych butów i nart, które używało kilkanaście godzin max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edytka8955 Napisano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 (edytowane) Tak zdaje sobie sprawę ale mam też drugie dziecko młodsze więc u mnie to zakup dla dwójki więc już się "opłaca" tylko trudno znaleźć kogoś kto kupuje na sezon bo wszystkie ogłoszenia że niby dziecko 5 dni jeździło. Tylko właśnie jak z parametrami czy każde buty będą ok czy właśnie lepiej 3 klamry już. I jak z twardością Edytowane 21 Marca 2023 przez Edytka8955 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Ja mojej córce [10 lat] kupiłem nowe buty narciarskie i używane narty AM, długie do czoła. Po zakończeniu obecnego sezonu będzie wymiana, bo córka rośnie. Buty już ja cisną, a narty są do brody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edytka8955 Napisano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 A jaki rozmiar buta miała córka 🙂 bo moja teraz chodzi 31 więc więc myślę kupić coś. 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 teraz nie kupuj nic, kup w grudniu, no chyba że za tydzień jedziesz na lodowiec 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 2 godziny temu, Edytka8955 napisał: A jaki rozmiar buta miała córka 🙂 bo moja teraz chodzi 31 więc więc myślę kupić coś. 32 Rany Boskie - toż ona już nart nie potrzebuje, ja mam 25 - a duży już jestem 🙂 pozdrawiam ps. Jakby to dziecię @grimson - to może bym się tak nie dziwił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 53 minuty temu, Marcos73 napisał: Rany Boskie - toż ona już nart nie potrzebuje, ja mam 25 - a duży już jestem 🙂 pozdrawiam ps. Jakby to dziecię @grimson - to może bym się tak nie dziwił. Et voila! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 2 minuty temu, grimson napisał: Et voila! 😀, ale do 32 to nadal sporo. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 2 minuty temu, Marcos73 napisał: 😀, ale do 32 to nadal sporo. pozdrawiam 25.5 to wg normy EU jakieś 39-40… moja pociecha ma centyle na 13-14 lat, jest najwyższa ze wszystkich klas 4-tych 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 27 minut temu, grimson napisał: 25.5 to wg normy EU jakieś 39-40… moja pociecha ma centyle na 13-14 lat, jest najwyższa ze wszystkich klas 4-tych 😀 Z chłopakami będzie kłopot tych bystrych coraz mniej powyżej pewnego wzrostu, w ogóle mniej bez szczególnych oczekiwań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 32 minuty temu, grimson napisał: 25.5 to wg normy EU jakieś 39-40… moja pociecha ma centyle na 13-14 lat, jest najwyższa ze wszystkich klas 4-tych 😀 Się okaże jaka będzie wysoka, u dziewczyn jest czasami tak, że są na początku podstawówki najwyższe w klasie, a potem już za wiele nie rosną (mam w rodzinie z dwa takie przypadki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edytka8955 Napisano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Stopa 19mm źle się wyraziłam oczywiscie 🙂 zapytałam bo u nas też córka raczej Duza na tle dziewczynek w klasie więc myslalan że może jednak się spotkają ale te buty byly by na. Mnie dobre parę sezonów temu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 10 minut temu, star napisał: Z chłopakami będzie kłopot tych bystrych coraz mniej powyżej pewnego wzrostu, w ogóle mniej bez szczególnych oczekiwań Pijesz coś do przedstawicieli rodzaju męskiego ze wzrostem 192cm i więcej? xD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 6 minut temu, brachol napisał: Się okaże jaka będzie wysoka, u dziewczyn jest czasami tak, że są na początku podstawówki najwyższe w klasie, a potem już za wiele nie rosną (mam w rodzinie z dwa takie przypadki). Żona 174 ja 192- zobaczymy dokąd córka zawędruje ze wzrostem. Na razie uczy się dobrze, ma średnia 5.85 po pierwszym półroczu. Do tego jest sprawna fizycznie: narty, rower, wędrówki górskie z rodzicami i dużo spędzania czasu na świeżym powietrzu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edytka8955 Napisano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Czy nie jest tak że w grudniu będą już ceny wysokie jeśli chodzi o nowe buty? Bardziej myslalan o prezencie w czerwcu na urodziny (był na liście Mikołaja w tym roku było rozczarowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 (edytowane) 9 minut temu, grimson napisał: Pijesz coś do przedstawicieli rodzaju męskiego ze wzrostem 192cm i więcej? xD Martwię się o ograniczenia w selekcji. ps ważne, że zuch dziewczyna Edytowane 21 Marca 2023 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edytka8955 Napisano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 (edytowane) Tu są takie w super cenie unisex dziecięcy tylko jak z tym flexen u dzieci bo widzę że i 20 mają buty i 60. Córka waży Teraz 24kg Edytowane 21 Marca 2023 przez Edytka8955 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Flex dla startującego dziecka które waży 24kg nie ma żadnego znaczenia. Stukroć bardziej ważny dobry rozmiar, tylko jedna skarpetka i odpowiednie zapięcie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edytka8955 Napisano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 My z mężem mamy buty rozmiar większe niż chodzimy (tak nam wypada i wygodniej niby) Tzn noszę 38 a narciarskie mam 39 czyli rozumien jak u dziecka kupię zapas 1.5 cm od gołej stopy wkładka będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Nigdy małym dzieciom nie kupuj na wiosnę sprzętu na kolejny sezon. Nigdy. Chyba, że czapki. Z doświadczenia dwojga własnych i wielu nie własnych co jak własne. M. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 5 minut temu, Edytka8955 napisał: My z mężem mamy buty rozmiar większe niż chodzimy (tak nam wypada i wygodniej niby) Tzn noszę 38 a narciarskie mam 39 czyli rozumien jak u dziecka kupię zapas 1.5 cm od gołej stopy wkładka będzie ok? To jakaś szalona idea. Narciarskie są zazwyczaj minimum rozmiar mniejsze!! Dla dziecka but może być nieco większy - nic się nie stanie. Dla dorosłych - to zbrodnia na stopach, na jeździe, na wszystkim. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edytka8955 Napisano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Jak wybrałam idealne jak stopa piły mnie w palcach w grubej skarpecie. Mąż miał tsk samo. Tzn w nowych też nas piło nim się skarpeta nie dopasowała. Ale w rozmiarze mniejszym przymierzałam kilka modeli była masakra noszę dobre 38 musiałam wziąć 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 "Bootfiterzy" będą mieli nową zabawę - custom skarpety. M. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edytka8955 Napisano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Reasumując 1.5 cm to za duży luz? Żeby brać? Czyki raczej liczyć na 1 sezon na 2 ciężko? Wlasnie dzieciom kupuje przykładowo we wrześniu sandałki na nowy rok a teraz kupiłam zimowe na kolejną zimę zawsze tak robię i zawsze trafiam rosną im książkowo stopy nie skokowo a przynajmniej jeszcze mnie nie zaskoczyły stad pomyślałam o takim prezencie. Inna sprawa że cieszę się że marzy o nartach a nie o kolejnej barbie czy lalce lol;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi