SkiForum Napisano 18 Września 2007 Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Bułgaria - Bansko Krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka. Strona ośrodka: http://adresstrony.pl Położenie Dojazd Parkingi (Ilość miejsc, cena, odległość od stoku) Miejscowości (krótka charakterystyka miejscowości w jakiej znajduje się ośrodek, lub miejscowości sąsiednich) Noclegi Trasy (liczba tras, długość tras, poziom trudności, mapki) Ceny (cennik karnetów itp) Kamera online (link do strony z kamerą online na stok) Aktualne warunki (link do strony z aktualnymi warunkami) Serwis narciarski (czy jest/są serwisy narciarskie, + można coś więcej ceny, godziny itp) Instruktorzy / Opieka nad dziećmi Wyżywienie (gdzie można zjeść, jakie jedzenie, jakie ceny) Galeria zdjęć (link do galerii zdjęć z tego ośrodka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1999 Napisano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Stoki: http://www.bulgarias...ski_map_en.html Aktualne cam: http://www.bulgarias...Bansko1&lang=en Aktualna pogoda: http://www.bulgarias.../pages/_en.html i moze pare filmikow z youtube coby pokazac jak to wyglada mniejwiecej: YouTube - Bansko Bulgaria YouTube - beautiful Bulgaria - Bansko and Melnik YouTube - bulgaria skiing 2008 Bansko YouTube - Skiing in Bansko 2008 witam Wrocilem z Bansko 3dni temu. Bylem tam juz po raz 3ci. Nie wiem z autopsji jak Bansko ma sie do pozostalych kurortow w Bg, z rozmow na miejscu wynikalo ze najfjaniej, ze swoich spostrzezen musze przyznac ze wyglada to bardzo dobrze i w porownaniu z zeszlym rokiem zmienilo sie duzo na lepsze. Warunki do jazy wysmienite. Jesli chodzi o dojazd z Sofii to taksowka trzeba sie dostac do dworca autobusowego 'Ovcha Kupel' - koszt taksowki na dzien dzisiejszy ok 15lv, przjejazd od ok 25 do 45 min w zaleznosci od stopnia zakorkowania miasta (przejazd przez calusienka Sofie), autobus do Bansko 11lv - cena z lipca, teraz kozystalem z taksowki -100lv. (oglnie trzeba dobrze ponegocjowac na lotnisku z taryfiarzami bo zaczynaja rozmowe od kwoty 2x wiekszej), czas przejazdu ok 2-2.5h droga malownicza - szczegolnie na ostatnim odcinku 40km - dobre serpentynki w gorach, droga jest nowa w duzej mierze, dwu-pasmowa tak ze jedzie sie dobrze, co do autobusow to nie mam ze soba rozkladu ale z tego co pamietam od wczesnego rana - ok godz 6ta, do wieczora - ok 23 autobusy jezdzily co ok 40min-1h, aaa i jeszcze jedno - klimatyzowane z toaleta i barkiem na cieple i zmine napoje - taki nam sie przynajmniej trafil latem i zeszlej zimy. Jesli chodzi o dojazd autem z Polski to do przezycia (dolatywalem do Sofii z powrotem wracalismy autem z kolega ktory dojechal) - omijac Rumunie (cala masa podatkow za przejazd, dojazd, prom, most, poniesienie szlabana i wszelkiej masci vinietek co chwila - sama granica kosztowala nas ok 200pln w oplatach + prom) a dalej droga tak tragiczna ze nawet w najczarniejszych snach wyobrazalem ja sobie lepiej - np. srodek drogi krajowej(tranzytowej) 110km/h na liczniku i prog zwalniajacy z nikad na srodku prostego odcinka w polu bez zadnego znaku. dalej wegry, slowacja, kawalek w czechach - dwa pasy w jednym kierunku. jak ktos jest zainteresowany znalezieniem kwatery to mozna pisac na 4854287, badz na maila [email protected].pl chetnie pomoge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioo Napisano 28 Września 2009 Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Na stronie: http://www.bulgarias...sko/index.shtml masz namiary na kwatery, zresztą kolega czarny1999 ma tam czteroosobowy apartament i z pewnością chętnie tanio Ci wynajmie. Dojazd może być trochę męczący, ale zawsze można polecieć samolotem. Pozdrawiam marioo PS. A będąc tam, masz rzut beretem do Grecji i całkiem niedaleko do Turcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przenio Napisano 9 Października 2009 Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Najwyższy szczyt w okolicy Vihren ma 2914 m. Trasy są na na wys. 2000-2600m. Zerknij tu: http://www.bulgariaski.com/ Użytkownik przenio edytował ten post 09 październik 2009 - 10:14 Dodanie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1999 Napisano 10 Października 2009 Udostępnij Napisano 10 Października 2009 witam po chwilowej nieobecnosci spowodowanej brakiem netu jesli ktopolwiek z Was ma jakies pytania odnosnie dojazdu z lotniska do Banska, dojazdu autem, tras i ogolnie co i jak na miejscu, to chetnie pomoge - piszcie na priva, badz na czarny1999(malpeczka)wp.pl Najwyższy szczyt w okolicy Vihren ma 2914 m. Trasy są na na wys. 2000-2600m. Zerknij tu: http://www.bulgariaski.com/ co do tras to dodam jeno ze najnizej polozona konczy sie na 934m npm przy stacji gondoli - przy najdluzszej mozliwej kombinacji (z Tudorki ok 2600m npm) daje 16km ciaglego zjazdu Użytkownik qaz edytował ten post 11 październik 2009 - 06:57 edytuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1999 Napisano 15 Października 2009 Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Jeśli to rzeczywiście wygląda tak jak na załączonym zdjęciu, to jestem pod wrażeniem wyglada osobiscie polecam czarna trase - 9, 9a ktora nazywa sie Alberto Tomba, ma srednie nachylenie 73procent a w najbardziejs stromym odcinku dochodzi do 83procent i byla czescia trasy przejazdu w ostatnich Mistrzostwach w SG kobiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 15 Października 2009 Udostępnij Napisano 15 Października 2009 witam po chwilowej nieobecnosci spowodowanej brakiem netu jesli ktopolwiek z Was ma jakies pytania odnosnie dojazdu z lotniska do Banska, dojazdu autem, tras i ogolnie co i jak na miejscu, to chetnie pomoge - piszcie na priva, badz na czarny1999(malpeczka)wp.pl co do tras to dodam jeno ze najnizej polozona konczy sie na 934m npm przy stacji gondoli - przy najdluzszej mozliwej kombinacji (z Tudorki ok 2600m npm) daje 16km ciaglego zjazdu czy ktosd jezdzi w tej dolinie centralnie polozonej miedzy obydwoma szczytami??? wyglada na dsokonale miejsce do free....... na jakim lotnisku sie laduje? Użytkownik jan koval edytował ten post 15 październik 2009 - 13:37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1999 Napisano 15 Października 2009 Udostępnij Napisano 15 Października 2009 w tej dolinie jezdzilem w zeszlym roku z kolega, wspaniale miejsce - jedyny mankament to fakt ze z Tudorki (po lewej) nie masz mozliwosci zjechac w doline w gornych partiach stoku - pionowa sciana o wysokosci znacznej i skalista tak ze jak ktos nie jest zwolennikiem extremalnych lotow to odradzam troszke powyzej miejsca gdzie zaczyna sie czarna trasa da rade odbic w dolinke i pojezdzic, przy czym stok jest tam zaleciony miejscami taz ze fajnie i urokliwie ....... na jakim lotnisku sie laduje? sofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 19 Października 2009 Udostępnij Napisano 19 Października 2009 w tej dolinie jezdzilem w zeszlym roku z kolega, wspaniale miejsce - jedyny mankament to fakt ze z Tudorki (po lewej) nie masz mozliwosci zjechac w doline w gornych partiach stoku - pionowa sciana o wysokosci znacznej i skalista tak ze jak ktos nie jest zwolennikiem extremalnych lotow to odradzam troszke powyzej miejsca gdzie zaczyna sie czarna trasa da rade odbic w dolinke i pojezdzic, przy czym stok jest tam zaleciony miejscami taz ze fajnie i urokliwie sofia dziekuje. nie wiem czy sie tam wybiore, ale za dawnych czasow spinalismy sie na wihren (widzielismy olimp z samej gory). i byla to niezla gorka........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1999 Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 dziekuje. nie wiem czy sie tam wybiore, ale za dawnych czasow spinalismy sie na wihren (widzielismy olimp z samej gory). i byla to niezla gorka........ tak z innej beczki ... to do Vihrenu robilem latem dwa podejscia w tym roku i dwa razy wygrala pogoda.... ale co nie dalo rady w zeszlym moze uda sie w nastepnym , z poziomu miasta to jakies 12-14h wspinaczki, troche zazdroszcze Ci widoku - ale mawiaja ze potem lepiej smakuje he he ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 tak z innej beczki ... to do Vihrenu robilem latem dwa podejscia w tym roku i dwa razy wygrala pogoda.... ale co nie dalo rady w zeszlym moze uda sie w nastepnym , z poziomu miasta to jakies 12-14h wspinaczki, troche zazdroszcze Ci widoku - ale mawiaja ze potem lepiej smakuje he he ... tak ale np we wrzesniu w nocy zamarzaly na kosc banki z woda.........gonilismy z gorki arbuzy i podlewalismy ognisko rakija zeby sie lepiej palilo;. pamietam ze wejscie nie bylo jeszcze takie zle, ale zejscie to byl koszmar.........mielismy biwak nad takim jeziorkiem chyba wlasnie w tym miekscu gdzie jest stacja a moze troche w bok..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1999 Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 tak ale np we wrzesniu w nocy zamarzaly na kosc banki z woda.........gonilismy z gorki arbuzy i podlewalismy ognisko rakija zeby sie lepiej palilo;. pamietam ze wejscie nie bylo jeszcze takie zle, ale zejscie to byl koszmar.........mielismy biwak nad takim jeziorkiem chyba wlasnie w tym miekscu gdzie jest stacja a moze troche w bok..... jeziorko to OKOTO, generalnie to w przyszlym sezonie planuje wjechac sobie autkiem pod schronisko (jakies 3-4h mniej lazenia i odpuszczam dosc nudny - - nizinny odcinek) i z tamtad na Vihren to ze 4-5h jeno zostaje moze na obudzenie wspomnien 1ka to OKOTO pozdrawiam Użytkownik czarny1999 edytował ten post 20 październik 2009 - 13:08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skiborys Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 A może ktoś wie coś o cenach tamtejszych karnetów? nonrealmasz tuhttp://www.banskoski.com/?page=pricing&sub=lifts-pricing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioo Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 92 pln za dzień czyli jak w Polsce Pozdrawiam marioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1999 Napisano 26 Października 2009 Udostępnij Napisano 26 Października 2009 witam a jak tam wyglada ze śniegiem na poczatku grudnia da sie pojeździć?? w 2006 roku sezon wystartowal 11.XII w 2007 - 1XII w 2008 - 6XII te daty dotycza stokow polozonych na wysokosci ok 1400, te na 2600 sa otwarte oczywiscie wczesniej oficjalnie sezon zaczyna sie tam 21 XII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1999 Napisano 3 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 bylo pare zdjatek z lata, to teraz wrzuce pare z 2007 i 2008 - moz troche przybliza klimat:D PS - za 40 dni moja skromna osoba widoczna na ostatnim zdjeciu rozpoczynam sezon Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1999 Napisano 16 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Witamy serdecznie! Jako nowi na tym forum chcemy się przywitać, w szczególności z użytkownikami tego działu, i na dzień dobry mamy pytanie do kol. Czarnego - jak w sezonie wygląda kwestia kolejek do wyciągów i zatłoczenia tras?? Mamy na uwadze doświadczenia z Rumunii, gdzie w ciągu tygodnia można miło spędzać czas na pustawych trasach, jednak w wekendy należy jak najszybciej znaleźć sobie inne źródło rozrywek (tam są fajne zamki siedmiogrodzkie więc nie ma obaw o wymuszony czas wolny). Czy w Bułgarii sprawa wygląda podobnie? Z góry dziękujemy za odpowiedź. Pzdr K&N w grudniu okolo 10ego jest weekend studencki (cos jak nasze juwenalia)= kolejki potezne do wszystkiego, standardowo bardziej oblegany przelom Swieta/Nowy Rok, w drugiej polowie lutego zaczynaja sie ferie w UK i tez wzmozony ruch na stokach - poza tymi okresami absolutnie zadnych kolejek do wyciagu nie stwierdzilem, w w/w szczytowych terminach nigdy nie zdazylo mi sie stac (ani moim znajomym) w kolejce dluzej niz pare minut; spotykalem sie z opinia ze z samego rana (ok 8.30) kiedy otwieraja gondole w Bansko potrafi sie zrobic kolejka na 15mina do nawet pol godziny - ja nigdy nie czekalem dluzej niz pare minut - bardzo sprawnie to wszystko tam dziala w drodze powrotnej czesc osob wraca gondola, wiekszosc decyduje sie jednak na zjazd trasa, ktora liczac z Tudorki daje 16km (!!!) nieprzerwanego zjazdu i konczy sie przy samiutkiej stacji gondoli, tak ze odpada jakiekolwiek czekania w drodze powrotnej... Użytkownik czarny1999 edytował ten post 16 listopad 2009 - 16:57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1999 Napisano 18 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Wielkie dzięki, będziemy w Bansku między 14 a 22 lutego i się zastanawiamy....zaliczona cała linia z Sewtembri do Banska:) Jeszcze raz dzięki za informacje - pozdrawiamy! spoko co do 'naganiaczy' to w Bansko nie spotkalem zadnych na dworcu nigdy - z tej prostej przyczyny, ze lokalne apartamenty nie oferuja nawet przyblizonego standardu do apartamentowcow - tak ze nawet nie probuja konkurowac, z tego co mi sie udalo dowiedziec w trakcie rozmowy ze znajomym z Bansko to miejscowi razej wynajmuja swoje pokoje robotnikom, ktorzy pracuja na budowach kompleksow wypoczynkowych. jadac z Sofii proponuje Ci skozystac z uslug jednej z firm obslugujacych trase Bansko-Sofia, trasa kolejowa jest strasznie powolna (mimo ze piekna i malownicza) od Septemvri w szczegolnosci (zaliczylem dojazd Sloneczny Brzeg - Bansko) firma z ktora ja wspolpracuje za transport Sofia - Bansko w zaleznosci od ilosci osob liczy sobie od 12 do 24£ za strone/osobe (odbieraja z lotniska i zawoza pod kompleks) ...zaliczona cała linia z Sewtembri do Banska:).... polecam wszystkim ta trase latem - YouTube- Dobrinishte Septemvri narrow train & steam 01.23 at Lakatnik ostanie 50km przed Bansko ta waskotorowa kolejka jedzie w naprawde gorzystym terenie - masa tuneli, dolinek, strumieni = super widoki, Kristofor&Nemiroffka - wiesz o czym mowie Użytkownik qaz edytował ten post 18 listopad 2009 - 14:48 edytuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1999 Napisano 20 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 witam pare informacji o Bansko mozna znalezc na mojej stronie strona jest w fazie przygotowania i w wersji roboczej ale cos juz widac pozdrawiam http://bansko.host-ed.net/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1999 Napisano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 pare foto z zeszlego tygodnia na szybko, wiecej po NR pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 [quote name='witq']Witam, na początek witam wszystkich jako nowy na forum Właśnie wróciłem w tygodniowego wypadu do Banska (26.12.2009-02.01.2010), więc podzielę się wrażeniami. Wyjazd był organizowany przez Itakę i jak zwykle w każdym aspekcie na który mieli wpływ było świetnie. Niestety nie do końca dopisała pogoda, ale nie było też całkiem źle z nią, ale o tym dalej. Sam wyjazd kosztował mnie 1400 PLN za osobę. W tym przelot Katowice-Sofia-Katowice, transfery busem, Hotel LION BANSKO 4*, dwa posiłki dziennie, ubezpieczenia, opieka bardzo fajnej rezydentki i inne standardowe duperele oraz impreza sylwestrowa, która wg. rezerwacji została wyceniona na 400 PLN. Wyjazdy 2 stycznia na tydzień kosztowały ok 1000 PLN, wg mnie cena świetna. Do tego oczywiście trzeba było dokupić skipass (6 dni - 311 leva, 1 leva=2 PLN). ======================================== Na styczniowy termin , w last minutes. ,znalazłem ofertę nawet za 509zł, natomiast z wyżywieniem za 709zł, w hotelu *** ale to już minęło. Chciałem się wybrać w ostatniej chwili ale nie znalazłem odpowiedniego towarzystwa. Myślę, że na przełomie lutego/ marca uda mi się tam polecieć chociaż na tydzień. Jak widzę z Twojego opisu jest to ciekawy region i nawet za 1000zł/os. z wyżywieniem + skipass, jest to bdb cena. Raczej nie warto samemu tam podróżować tylko należy czyhać na takie last m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1999 Napisano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 ....... Sam przelot do Sofii z Katowic (via Warszawa) to koszt 600 USD (nie pamiętam czy to cena za 1 czy 2 osoby). Taniej można polecieć na przykład Wizzairem (przez Dortmund lub Londyn Luton), ale biorąc pod uwagę że liczą dodatkowo za każdą sztukę bagażu (deska, narty, buty) to raczej za 2 osoby nie zamkniesz się w 1200 PLN. ...... proponuje nie szukac daleko i zerknac na oferte naszego poczciwego LOTu W-wa - Sofia 468pln / dwie strony z oplatami przez znakomita wiekszosc sezonu. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1999 Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 My lecimy 14 lutego na tydzień, płacimy po 400 zł. T/P Lotem, więc dasię (wiem, wiem, liczyć można:) K&N tak jak sledze w miare na biezaco ceny lotow (m.in. LOTu) z racji czestych zapytan o apartament, terminy i wszystko co z tym zwiazane - moge powtorzyc ze przez wiekszosc sezonu cena lotu w 2strony z oplatami przy terminach 3/4 tyg do przodu wynosi wlasnie te w/w 468pln - wiec dasie jesli chodzi o ceny w sklepach to w zaleznosci gdzie sie pojdzie - w hotelowym barze za Kaminitze placilem 3Lv, ale w markecie do ktorego zawsze uczeszczamy w trakcie pobytu w przedziale 0.79 - 1 LV mielismy do wyboru Kamienitze, Szumensko, Tuborga i moje ulubione Pirinsko (polecam) - tak samo jest z barami i knajpami - w jednej za male piwo wolaja 4Lv, 8 Lv za jakiegos podstawowego drinka, a 200m dalej 1.5Lv za duze piwo i 3.5Lv za np gin z tonikiem, czy tequile (czyli wiecej niz akceptowalnie) - z reguly nie chadzalismy do knajpek przed ktorymi stali naganiacze, bo wiadomo ze robione sa one pod turystow z cenami ktore odstraszaja miejscowych na kilometr, nie kupowalismy w hotelowych barach (ceny x3), w hotelowych sklepikach (ceny x2), za to jedlismy czasem w kompleksie bo mieli dobre jedzenie i ceny absolutnie dobre (14Lv za obiad / dorosla osobe - szwedzki stol i jedzenia tyle ile kto dal rade zjesc, albo jak ktos wolal skromniej 5.5Lv za jakies bolognese 400g), udanego pobytu.....aaaaaa..... co do temperatur to chyba Angla sciaga do siebie cale zimno i opady sniegu (za oknem cale 2cm) z calej Europy (zdezorietowani i przerazeni Anglicy naprawde tak mysla) na chwile obecna i na przymrozki nie ma co liczyc , a tak na powaznie to powinno byc dobrze - styczen/luty to okres najwiekszych opadow sniegu w tym regionie i najlepszej pogody (dluzszy dzien, duzo puchu, duzo slonca) sam sie zbieram coby poleciec raz jeszcze do Banska w tym sezonie w marcu pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1999 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 http://www.bulgaria-...p_men_2011.html wybiera sie ktos moze na te zawody? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saint Napisano 26 Października 2010 Udostępnij Napisano 26 Października 2010 jak wyglądają warunki w 2 połowie lutego chodzi mi o ilość śniegu,temperaturę.Proszę także o jakieś informacje dotyczące ośrodka na co zwracać uwagę takie podstawowe informacje. Dołączam się do pytania kolegi NATIVATE, z tym że mi by pasowała pierwsza połowa lutego:) więc bardzo prosimy, jak ktoś był w tym czasie w Bansko, dajcie znać jak tam wygląda pogoda. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi