Hilly_billy Napisano 17 Marca 2023 Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Cześć, uaktywnianiam się na forum po długiej przerwie i od razu z pytaniem. Co kupilibyście zamiast desek w tytule i juz spieszę z wyjaśnieniem o co chodzi. Tak wiec siedzę sobie ostatni dzień w jakimś nędznym włoskim hotelu, niby 4 gwiazdkowym, ale tylko z nazwy i przeglądam co dobrego słychać w sprzęcie narciarskim. Robię to bo właśnie zajeba… ukradli mi ze skiroomu moje Volkle. Zastanawiam się, czy kupić po prostu te same tylko nowsze, czy może coś równie fajnego, a może lepszego. Dodam tylko, że jeździ (znaczy, jeździło) mi się na nich genialnie. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 18 Marca 2023 Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 (edytowane) 9 godzin temu, Hilly_billy napisał: Cześć, uaktywnianiam się na forum po długiej przerwie i od razu z pytaniem. Co kupilibyście zamiast desek w tytule i juz spieszę z wyjaśnieniem o co chodzi. Tak wiec siedzę sobie ostatni dzień w jakimś nędznym włoskim hotelu, niby 4 gwiazdkowym, ale tylko z nazwy i przeglądam co dobrego słychać w sprzęcie narciarskim. Robię to bo właśnie zajeba… ukradli mi ze skiroomu moje Volkle. Zastanawiam się, czy kupić po prostu te same tylko nowsze, czy może coś równie fajnego, a może lepszego. Dodam tylko, że jeździ (znaczy, jeździło) mi się na nich genialnie. Wziąłbym te same. Kompromisowe. Między zabawa a sportem. Jak chcesz zabawy i kręcenia to sztekle, ew rc4 fiszera lub jakieś miękkie sklepowki jak ma być sztywniutko to jakieś komórki dynastar/rossi. Zależy co cie bawi. Ile ważysz? Ew. Co się trafi. Smutne. PS niestety ja nielegalnie zawsze przemycam narty w pokrowcu wiec spoko do pokoju, a buty już mniej, bo w torbie je niosę. Atmosfera skiroomu mi nie pasi, wyjątkiem Bouda pod Snezkou, bo tam sami swoi. Edytowane 18 Marca 2023 przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hilly_billy Napisano 18 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Kiedyś miałem takie fajne fishery rx. Myślałem, ze może powrócę do marki. Stockli to nie bo będą ze mną filmiki jak się z nimi do łazienki na stoku pakuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 18 Marca 2023 Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 (edytowane) 12 godzin temu, Hilly_billy napisał: Tak wiec siedzę sobie ostatni dzień w jakimś nędznym włoskim hotelu, niby 4 gwiazdkowym, ale tylko z nazwy i przeglądam co dobrego słychać w sprzęcie narciarskim. Robię to bo właśnie zajeba… ukradli mi ze skiroomu moje Volkle. Zastanawiam się, czy kupić po prostu te same tylko nowsze, czy może coś równie fajnego, a może lepszego. Dodam tylko, że jeździ (znaczy, jeździło) mi się na nich genialnie. To czemu nie powtórzyć. Z którego roku miałeś te Volkle? Gdyby mnie ukradli moje Volkl SL to kupiłbym te same tylko 165 cm (obecnie mam 170 cm). Swoją droga to niesłychane, że ukradli w hotelu. Mnie też ukradli w zeszłym sezonie we włoskim hotelu 4-gwiazdkowym w Molveno (sprawdziłem, jednak 3-gwiazdkowy), tyle że kije i tyle że... się znalazły niedługo potem, bo zabrał ktoś przez pomyłkę i oddał. 🙂 A hotel zwócił kasę? Edytowane 18 Marca 2023 przez a_senior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 18 Marca 2023 Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Niestety, racetigery są chyba najbardziej "chodliwym" towarem... Kup sobie zabezpieczenie (taka linka z zamkiem na szyfr) lub pozostawiaj na stojaku sparowane z innymi nartami (zawsze chwilkę trzeba dłużej szukać zanim się odnajdzie parę, co zniechęca.) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hilly_billy Napisano 18 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Rocznik chyba 2019. Takie jaskrawo żółto-jasno niebieskie. Pamiętam senior, że kiedyś pisałeś że też kupiłeś i było to mniej więcej w tym samym czasie. Mialem, albo te same co ty, albo rok młodsze. Dlaczego wziąłbyś 165? Moje były 170cm i jeździło się na nich bardzo dobrze. Myslalem, żeby po prostu sprobować jakieś tańsze deski i nie stresować się, że jakiś zwierzak znowu się połaszczy. Jestem jeszcze jednak w stresie pourazowym i pewnie kupię te nowe volkle:) Raczej nie będę się bawił w zamki na narty. Po prostu na przyszłość wezmę poprawkę na to, że nie wszyscy narciarze są takimi porządnymi ludźmi jak mamy tu na forum;) Podejście hotelu to „nie mamy pana nart i co nam pan zrobi”. Zobaczę co odpowie ubezpieczenie. Jak oddadzą $ to ok, jak nie to po prostu stracę zaufanie do firmy, tak jak powoli tracę do ludzi:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 18 Marca 2023 Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Zawsze możesz spróbować tez volkla sc jeśli jesteś w stanie pourazowym. Tez fajnie jedzie i jest tańszy. Ale tez jakoś wyglada - i może komuś sie przykleja do raczek. Z drugiej strony poznanie czegoś nowego kusi. Przetestowanie różnych Sl pewnie nie wchodzi w grę, ciężko raczej spotkać testy różnych marek w ciągu jednego dnia, choć się zdarza. I czasem można się zdziwić, ze nagle jest inna marka która lepiej nam pasuje niż dotychczasowe, tak jak ja to miałem w tym sezonie ale akurat z Gs. I jeżdżę na marce na której w życiu nie spodziewałbym się, ze będę jeździł 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 18 Marca 2023 Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Godzinę temu, Hilly_billy napisał: Rocznik chyba 2019. Takie jaskrawo żółto-jasno niebieskie. Pamiętam senior, że kiedyś pisałeś że też kupiłeś i było to mniej więcej w tym samym czasie. Mialem, albo te same co ty, albo rok młodsze. Dlaczego wziąłbyś 165? Moje były 170cm i jeździło się na nich bardzo dobrze. Myslalem, żeby po prostu sprobować jakieś tańsze deski i nie stresować się, że jakiś zwierzak znowu się połaszczy. Jestem jeszcze jednak w stresie pourazowym i pewnie kupię te nowe volkle:) Raczej nie będę się bawił w zamki na narty. Po prostu na przyszłość wezmę poprawkę na to, że nie wszyscy narciarze są takimi porządnymi ludźmi jak mamy tu na forum;) Podejście hotelu to „nie mamy pana nart i co nam pan zrobi”. Zobaczę co odpowie ubezpieczenie. Jak oddadzą $ to ok, jak nie to po prostu stracę zaufanie do firmy, tak jak powoli tracę do ludzi:) Może się przyda? Narty Voelkl 2031 Racetiger SL z wiązaniami - skiteam.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 18 Marca 2023 Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 (edytowane) 14 minut temu, Bruner79 napisał: Zawsze możesz spróbować tez volkla sc jeśli jesteś w stanie pourazowym. Tez fajnie jedzie i jest tańszy. Ale tez jakoś wyglada - i może komuś sie przykleja do raczek. Z drugiej strony poznanie czegoś nowego kusi. Przetestowanie różnych Sl pewnie nie wchodzi w grę, ciężko raczej spotkać testy różnych marek w ciągu jednego dnia, choć się zdarza. I czasem można się zdziwić, ze nagle jest inna marka która lepiej nam pasuje niż dotychczasowe, tak jak ja to miałem w tym sezonie ale akurat z Gs. I jeżdżę na marce na której w życiu nie spodziewałbym się, ze będę jeździł 😉 Tutaj powinna być możliwość testowania różnych nart, ale tanio nie jest... WorldSkitest 2023 - Skolnity Edytowane 18 Marca 2023 przez brachol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 18 Marca 2023 Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 12 minut temu, brachol napisał: Może się przyda? Narty Voelkl 2031 Racetiger SL z wiązaniami - skiteam.pl To widziałem - cena petarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 18 Marca 2023 Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 30 minut temu, Bruner79 napisał: To widziałem - cena petarda. bo jest zupa i drugie danie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 19 Marca 2023 Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 9 godzin temu, brachol napisał: Tutaj powinna być możliwość testowania różnych nart, ale tanio nie jest... WorldSkitest 2023 - Skolnity Obecnie w Wisle nie ma warunków na SL. Tzn do jazdy na SL są warunki zawsze, ale by "testować" sztywne narty w temp +kilkanascie..... totamtegoiowego. Co do racetiger SL- stwierdzenie: "skróconego i spłaszczonego TipRockera" daje nadzieję że firma powoli wycofuje się z psucia nart sportowych. Szkoda, że tak powoli.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 19 Marca 2023 Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 13 godzin temu, Hilly_billy napisał: Rocznik chyba 2019. Takie jaskrawo żółto-jasno niebieskie. Pamiętam senior, że kiedyś pisałeś że też kupiłeś i było to mniej więcej w tym samym czasie. Mialem, albo te same co ty, albo rok młodsze. Dlaczego wziąłbyś 165? Moje były 170cm i jeździło się na nich bardzo dobrze. Myslalem, żeby po prostu sprobować jakieś tańsze deski i nie stresować się, że jakiś zwierzak znowu się połaszczy. Jestem jeszcze jednak w stresie pourazowym i pewnie kupię te nowe volkle:) Tak, mój też ten rocznik. Znalazłem swój post na KN: https://www.kochamnarty.pl/topic/5336-volkl-racetiger-sl/?hl=volkl Dlaczego 165 zamiast 170 cm? Bo łatwiej będą skręcać. 🙂 A ja coraz bardziej wolę skręcać i coraz wolniej zjeżdżać. 🙂 Ale różnica będzie mała. Zadziwiająca ta kradzież w hotelu. I reakcja hotelu. Anyway, spodziewałbym się kradzieży w okolicy restauracji czy barów na stoku, gdy opierasz narty w morzu innych. Byłem świadkiem takich kradzieży, a właściwie reakcji byłych właścicieli tuż po. Np. jednej Francuzce ktoś podmienił narty z wypożyczalni na podobne, ale mocno zniszczone. Kup te Volkle mimo wszystko. Mogą byc 170 cm. 🙂 Np. te ze skiteamu podane przez brachola. Co to dzisiaj jest 2250 zł za dobre narty. 🙂 Tygodniowy wyjazd w Alpy dla dwóch osób w miarę komfortowych warunkach to ponad 10000 zł. Po prostu trzeba sie postarać i dobrze zarabiać. 🙂 A jak znowu ukradną to kupisz kolejne. Życie jest krótkie, liczba wyjazdów na narty w życiu skończona. Lepiej korzystać z każdej okazji i życ chwilą... jeżdżąc na dobrych nartach. 😉 Mniejszym czy większym tip rockerem bym się nie przejmował. Poprzednio jeździłem na Volkl SC bez rockera. I też było dobrze. 🙂 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 19 Marca 2023 Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Taka ciekawostka odnosnie volkl sl i rockera, cambera. Jednego dnia z zona zamienialismy sie nartami. Ona miala atomic cloud 11 154cm r14.7m, a ja volkl sl 2019 165. Narty zrobione 1/88. Stwierdzila ze na volkl jezdzi sie łatwiej. Pomimo solidniejszej budowy i wiekszej dlugosci. Wytlumaczenie jest chyba proste. Cloud nie ma rockera, a do tego ma solidny camber. Volkl ma rocker na 1/4-1/3 dlugosci i bardzo subtelny camber. Volklem idzie latwiej obracac w skretach slizgowych. Nie trzeba odciazac. Mi znowu lepiej pasowaly atomici. Nie wiem czy to kwestia porzadnego cambera, ale wysmienicie sie prowadzily w skrecie slizgowym. Na krawedzi tez jakos bardziej, jak to Kurdziel mowi, harmonijnie 😄 Jednak bez odciazenia ciezko je przerzucic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 19 Marca 2023 Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 30 minut temu, nikon255 napisał: Volkl ma rocker na 1/4-1/3 dlugosci i bardzo subtelny camber. o jakich Ty nartach piszesz ? Sam mam SL z tego rocznika i rockera brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 19 Marca 2023 Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 (edytowane) 49 minut temu, Jan napisał: o jakich Ty nartach piszesz ? Sam mam SL z tego rocznika i rockera brak Ehh. Masz sklepowki czy komorki? Z tego co wrzucales to komorki. W tym temacie od poczatku jest mowa o sklepowych. Edit: a sklepowe maja rocker chyba jakos od 2018 Edytowane 19 Marca 2023 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 19 Marca 2023 Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Mnie jakoś nie pasuje że pierwsza sklepowa SL, czyli narta z założenia przeznaczona dla dobrze jeżdżących i krótkiego skrętu ma sztucznie skracana krawędź, zapewne w celu łatwiejszego obracania nimi, co znowu jest sprzeczne z przeznaczeniem..... 😉 Zresztą jak mało jest to istotne w dobrych warunkach śniegowych miałem okazję sprawdzić zakładając magnumy i jakieś stare Blizzardy iq. Wszystkie były ok. Do czasu gdy po deszczu chwycił mróz...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 19 Marca 2023 Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 3 godziny temu, mig napisał: Mnie jakoś nie pasuje że pierwsza sklepowa SL, czyli narta z założenia przeznaczona dla dobrze jeżdżących i krótkiego skrętu ma sztucznie skracana krawędź, zapewne w celu łatwiejszego obracania nimi, co znowu jest sprzeczne z przeznaczeniem..... 😉 Zresztą jak mało jest to istotne w dobrych warunkach śniegowych miałem okazję sprawdzić zakładając magnumy i jakieś stare Blizzardy iq. Wszystkie były ok. Do czasu gdy po deszczu chwycił mróz...... No mi troche dziwnie w slizgowym. Taka jakas malo stabilna. Damska narta 154 lepiej jedzie 😂 Serwis identycznie zrobiony. W cietym juz nie moge narzekac, choc na sl z pelnym camberem nie jechalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucky_luke Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 (edytowane) 21 godzin temu, mig napisał: Mnie jakoś nie pasuje że pierwsza sklepowa SL, czyli narta z założenia przeznaczona dla dobrze jeżdżących i krótkiego skrętu ma sztucznie skracana krawędź, zapewne w celu łatwiejszego obracania nimi, co znowu jest sprzeczne z przeznaczeniem..... 😉 Zresztą jak mało jest to istotne w dobrych warunkach śniegowych miałem okazję sprawdzić zakładając magnumy i jakieś stare Blizzardy iq. Wszystkie były ok. Do czasu gdy po deszczu chwycił mróz...... Jeżdzę na pierwszej katalogowej slalomce dynastara sprzed +-7 lat która też ma rockera oraz nietypową długość - 168 cm. I w sumie w ogóle tego nie czuje (może się nie znam 😉). Jak czytałem o tej narcie przed zakupem to trochę ten rocker mi bruździł, jednak wygrał sentyment do marki. No i bardzo fajna narta moim zdaniem. Edytowane 20 Marca 2023 przez lucky_luke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 W dniu 18.03.2023 o 21:19, Hilly_billy napisał: Rocznik chyba 2019. Takie jaskrawo żółto-jasno niebieskie. Pamiętam senior, że kiedyś pisałeś że też kupiłeś i było to mniej więcej w tym samym czasie. Mialem, albo te same co ty, albo rok młodsze. Dlaczego wziąłbyś 165? Moje były 170cm i jeździło się na nich bardzo dobrze. Myslalem, żeby po prostu sprobować jakieś tańsze deski i nie stresować się, że jakiś zwierzak znowu się połaszczy. Jestem jeszcze jednak w stresie pourazowym i pewnie kupię te nowe volkle:) Raczej nie będę się bawił w zamki na narty. Po prostu na przyszłość wezmę poprawkę na to, że nie wszyscy narciarze są takimi porządnymi ludźmi jak mamy tu na forum;) Podejście hotelu to „nie mamy pana nart i co nam pan zrobi”. Zobaczę co odpowie ubezpieczenie. Jak oddadzą $ to ok, jak nie to po prostu stracę zaufanie do firmy, tak jak powoli tracę do ludzi:) Cześć Współczuję Ci straty ale nie wiem czy takie sytuacje to nie jest po prostu zwykły przypadek i niefrasobliwość. We Włoszech miałem takie sytuacje trzy z czego w jednym wypadku zginęły nart spod knajpy w trakcie bardzo mocnej imprezy i się później gdzieś na dole znalazły. Goście wychodzili z namiotu w takim stanie, że dziwię się, że tylko jedne. Z kolei z narciarki też goście zbierali nie swoje bo mieli wypożyczone i nie kojarzyli co jest ich a co nie. Zginęły tak naprawdę tylko raz ale nie chciało mi się wierzyć aby ktoś je ukradł, bo sprzęt był stary i nieźle przechodzony. Wiesz tam ludzie często np. kupują sprzęt na wyjazd i zostawiają w narciarni bo nie chce im się targać, inaczej to traktują bo też skala wydatku dla nich inna. Jeszcze raz współczuję. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hilly_billy Napisano 20 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 On 3/18/2023 at 5:45 PM, brachol said: Może się przyda? Narty Voelkl 2031 Racetiger SL z wiązaniami - skiteam.pl Dzięki, niestety nie wysyłają do US, a tam mieszkam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hilly_billy Napisano 2 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Koniec lata, a tym samym początek sezonu narciarskiego zbliża się wielkimi krokami, zatem zamieszczam długo oczekiwany update sytuacji. Wiem, że nie mogliście się doczekać No to jest:) Kupiłem Racetigery SL w tym nowym malowaniu. Długość 165cm. Akurat byłem w Warszawie i tamże udało się kupić za przystępna cenę (2x taniej niż u nas…). Przy okazji okazało się, że montaż wiązań jest dziecinnie prosty. Myślałem, że trzeba będzie coś wiercić i oglądać filmiki instruktażowe, a tu taka niespodzianka. Wsuwasz, regulujesz i git. Dzięki za odzew i rekomendacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi