Królik Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) Skoro tak szybko poszło z nartami dla mnie, to może doradzicie też co kupić żonie? Żona jeździ chyba całkiem nieźle tj raczej już średniozaawansowana. Jeździła pare sezonów jako dzieciak, ale głównie samouk. Potem miała przerwę i teraz od poprzedniego sezonu wzięła sobie lekcje doszkalające, po których instruktor powiedział że jest ok tj nie miał zastrzeżeń do postawy i techniki. Generalnie nie boi się, jeździ dość szybko, nie widziałem aby miała problemy w trudniejszych warunkach na czerwonych trasach, twarde czy miękkie, równe czy muldy, strome czy plaskie to przejedzie. W ostatnim tygodniu marudziła mi że chce na Jaworzyne... I chciałaby dalej się szkolic i jeździć więcej. Wcześniej nie jeździła bo problemem były niejezdzace dzieciaki i niejezdzacy mąż (ja) a teraz to się zmieniło. Parametry: wzrost 163 cm, waga ok 59 kg, wiek 40. W tym sezonie jeździła na wypożyczonych Völkl RTM 7.6 długość 147 cm, wcześniej w Austrii jakieś 144 cm ale nie pamiętam co to było. W każdym razie twierdzi że na tych dłuższych jeździło się znacznie lepiej bo lepiej trzymały w zakrętach. Podobają jej się Atomic Cloud C9 150 cm. Ale czy nie będą za bardzo podstawowe, nie utrudnią dalszych postępów w jeździe na krawędziach? Czy Atomic Cloud C12 nie będą lepsze? Czy może w ogóle coś innego np. te które mają ładniejsza grafikę albo są czerwone xD? Edytowane 2 Marca 2023 przez Królik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Przeczytaj dwa poprzednie wątki dziewczyn, którym doradzaliśmy. Edytka była minimalnie wyższa od Twojej drugiej połówki. Poza tym problem ten sam. Kolor i wzorki. Oczywiście C12 jest dramatycznie lepsze od C9. C12 ma lekkie drewno i profil camber, a C9 jest z pianki (tzw g... - wróć - densolitu) i na dodatek rockery. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 3 minuty temu, Kubis napisał: Przeczytaj dwa poprzednie wątki dziewczyn, którym doradzaliśmy. Edytka była minimalnie wyższa od Twojej drugiej połówki. Poza tym problem ten sam. Kolor i wzorki. Oczywiście C12 jest dramatycznie lepsze od C9. C12 ma lekkie drewno i profil camber, a C9 jest z pianki (tzw g... - wróć - densolitu) i na dodatek rockery. pianka lub próchno wybór należy do ciebie:-) https://www.ski-fritid.dk/redster-g9-inkl-x-12-tl-binding-6898.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 5 minut temu, star napisał: pianka lub próchno wybór należy do ciebie:-) https://www.ski-fritid.dk/redster-g9-inkl-x-12-tl-binding-6898.html Nowy model C12 też wizualnie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) 19 minut temu, Kubis napisał: Nowy model C12 też wizualnie OK Tak sobie prześledziłem z linkowanego artykułu rossi, atomic, salomon wszyscy na topoli jadą, dopiero fischer miesza z bukiem https://www.snowmagazine.com/features/top-tens/best-piste-skis niby nie warto demonizować ale porządnych nart na samej topoli to ja jednak nie znam, kiedyś się w to drewno wkrecilem a zibi wyjaśnił Edytowane 2 Marca 2023 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Królik Napisano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) O co chodzi z tymi rockerami że są złe i tak je odradzacie? I co jest złego w dodatku pianki (C9 wg strony Atomic ma drewno oraz piankę, nie sama pianke)? C12 są znacznie droższe, więc muszę jakoś uzasadnić bo zaraz będzie "a czemu takie drogie kupiłeś" xD Btw: a C12 nie są kierunkowe (narta lewa i prawa?). Czy coś źle wyczytałem? Edytowane 2 Marca 2023 przez Królik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Z klasycznymi rockerami nie wypaliło i producenci od nich odchodzą. Zostają często tip rockery. Głównie chodzi o zmniejszanie efektywnej długości krawędzi, również o późniejsze angażowanie krawędzi przy skręcie. Chociaż odpowiednie zakrawedziowanie i tak powoduje używanie pełnej długości. Aktualnie rocker jest zwykle tak mały, że mam wątpliwości czy ma takie znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) 8 minut temu, Królik napisał: O co chodzi z tymi rockerami że są złe i tak je odradzacie? I co jest złego w dodatku pianki (C9 wg strony Atomic ma drewno oraz piankę, nie sama pianke)? C12 są znacznie droższe, więc muszę jakoś uzasadnić bo zaraz będzie "a czemu takie drogie kupiłeś" xD Fakt https://www.atomic.com/pl-pl/shop-emea/product/cloud-c9-m-10-gw-aass02840.html#color=30923 zmienili https://ski24.pl/narty-damskie/23005-16572-narty-cloud-9-atomic-lithium-10-gw.html ale to i tak topola:-) ja bym szukał jednak jakichs normalnych domieszek do tej topoli jak buk czy jesion choć może przesadzam z tym ashes to ashes dust to dust https://penny.pl/porady/topola-i-jej-drewno/ Edytowane 2 Marca 2023 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 A, trochę dziewczyn jest zadowolonych też z Völkl Flair SC. To damski odpowiednik narty obupłciowej. Ona nie musi jeździć na narcie damskiej. Akurat RTM 7.6 to narta rentalowa, o słabej budowie. Jeżeli dobrze jeździ i dostanie fajnie zbudowaną nartę, będzie jeszcze bardziej zadowolona. Długość spokojnie 155, a i 160 będzie ok jeżeli woli dłuższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) 7 minut temu, Chertan napisał: A, trochę dziewczyn jest zadowolonych też z Völkl Flair SC. To damski odpowiednik narty obupłciowej. Ona nie musi jeździć na narcie damskiej. Akurat RTM 7.6 to narta rentalowa, o słabej budowie. Jeżeli dobrze jeździ i dostanie fajnie zbudowaną nartę, będzie jeszcze bardziej zadowolona. Długość spokojnie 155, a i 160 będzie ok jeżeli woli dłuższe. No i jest trochę buka https://www.snow-online.com/ski/voelkl-flair-sc-carbon-2022.htmlp jak w fischer the curv dtx https://www.fischersports.com/pl_pl/the-curv-dtx-ltd-rsx-z12-3426 oraz https://www.intersportrent.at/skiverleih/ausruestung/fischer-the-curv-dtx-ltd~15284339 z tej listy cytowanej The combination of light beech and poplar results in a very durable woodcore composed of hard wood in the binding area and - due to its dedicated slots - lighter wood around. Edytowane 2 Marca 2023 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmoimpasterzem Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 ja standardowo - Head z serii Joy fajne (ładne?), skrętne i lekkie narty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Nie wiem jak wasze możliwości finansowe, ale na pewno pięć pierwszych pozycji z zestawu: https://www.skionline.pl/worldskitest/22-23,testy,narty-high-performance-kobiety,3.html będzie ok (lub więcej niż ok), w długości ok. 155cm. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 2 godziny temu, zając napisał: Nie wiem jak wasze możliwości finansowe, ale na pewno pięć pierwszych pozycji z zestawu: https://www.skionline.pl/worldskitest/22-23,testy,narty-high-performance-kobiety,3.html będzie ok (lub więcej niż ok), w długości ok. 155cm. https://www.nordica.com/china/zh/women/skis/on-piste/belle/belle-sl-fdt https://www.dynastar.com/pl/product/e-lite-9-konect Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucky_luke Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) Żona (zbliżone gabaryty i patrząc na posta chyba trochę wyższy poziom) od tego sezonu jeździ na deacon 75 w dł 154. Bardzo zadowolona. A no i czerwone są 😉 Edytowane 2 Marca 2023 przez lucky_luke 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Cześć Uświadomić pytającemu należy, że Szanowna Małżonka w tym sezonie jeździła na nartach o długości nart dla małych dzieci i konstrukcyjnie raczej bardzo podstawowych. To mogło w znacznym stopniu wypaczyć jej technikę oraz odczucia z jazdy. Narciarka umiejąca jeździć o tych lub podobnych parametrach wybiera nartę sportową - jeżeli SL lub zbliżoną to 155-160, jeżeli o charakterze GS to koło 170cm. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucky_luke Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 13 minut temu, Mitek napisał: ... Narciarka umiejąca jeździć o tych lub podobnych parametrach wybiera nartę sportową - jeżeli SL lub zbliżoną to 155-160, jeżeli o charakterze GS to koło 170cm. ... Nie widziałem narciarki jeżdżącej rekreacyjnie (bo to chyba ten rodzaj narciarstwa w tym wątku) o wzroście w okolicach 1,6 m na nartach 1,7 m chyba nigdy. Ale może się słabo rozglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 3 minuty temu, lucky_luke napisał: Nie widziałem narciarki jeżdżącej rekreacyjnie (bo to chyba ten rodzaj narciarstwa w tym wątku) o wzroście w okolicach 1,6 m na nartach 1,7 m chyba nigdy. Ale może się słabo rozglądam. Cześć Moja żona ma 165cm waży 58kg czyli bardzo zbliżone parametry do Szanownej Małżonki i jako zasadniczej narty używa w tej chwili Mastera 170cm. Ale fakt - żona jest o kilkanaście lat starsza, to może mieć znaczenie. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucky_luke Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) 3 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Moja żona ma 165cm waży 58kg czyli bardzo zbliżone parametry do Szanownej Małżonki i jako zasadniczej narty używa w tej chwili Mastera 170cm. Ale fakt - żona jest o kilkanaście lat starsza, to może mieć znaczenie. Pozdro Po prostu nie spotkałem Twojej żony 😉 Edytowane 2 Marca 2023 przez lucky_luke 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) 21 minut temu, lucky_luke napisał: Po prostu nie spotkałem Twojej żony 😉 Cześć Jazda typowo rekreacyjna. Siostra (nieco wyższa (170chyba) i troszkę cięższa) używa na przykład męskiej slalomki w wersji Marcel Hirscher bo strasznie jej się podobały te płomienie. Nasze dwie przyjaciółki podobne parametry do żony, obie używają damskich komórek SL. Nie piszę o jakimś jednostkowym przypadku tylko o kobietach jeżdżących rekreacyjnie ale technicznie w miarę porządnie. Pozdro Edytowane 2 Marca 2023 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucky_luke Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Jasne, że są takie osoby; z mojej obserwacji to jednak jednostkowe przypadki w skali całego obrazu na stoku. No, ale jak pisałem wyżej, może słabo obserwuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Cześć Wiesz, myślę, że wcale nie jest ich tak mało. Ja w ogóle mam wrażenie, że dobrzy narciarze jakoś nikną na stoku, w tym sensie, że nie rzucają się w oczy. Wiesz, jeżdżą bokami, zazwyczaj unikają tras obleganych lub jeżdżą rano gdy nie ma ludzi itd. i może stąd taki obraz. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Godzinę temu, lucky_luke napisał: Nie widziałem narciarki jeżdżącej rekreacyjnie (bo to chyba ten rodzaj narciarstwa w tym wątku) o wzroście w okolicach 1,6 m na nartach 1,7 m chyba nigdy. Ale może się słabo rozglądam. Moja córka 165 cm jeździ czasami na moich nartach 185 cm 100 mm pod butem lub 180 cm i 66 wzrok ludzi pod gondolą 😱 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 6 minut temu, Mikoski napisał: Moja córka 165 cm jeździ czasami na moich nartach 185 cm 100 mm pod butem lub 180 cm i 66 wzrok ludzi pod gondolą 😱 Szach-mat! Kto przebije @Mikoski w rankingu "moja dziewczyna/żona/córka/wnuczka (niepotrzebne skreślić) jeździ na ............ długich nartach" ? 😁🤣 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) Godzinę temu, zając napisał: Szach-mat! Kto przebije @Mikoski w rankingu "moja dziewczyna/żona/córka/wnuczka (niepotrzebne skreślić) jeździ na ............ długich nartach" ? 😁🤣 Cześć Nie o to chodzi, żeby stwarzać jakieś rankingi i się chwalić. Mnie chodzi o zerwanie z pewnym stereotypem narciarki, jako tej biednej niemoty, która z mozołem próbuje nadążyć na byle czym, za wspaniałym i mężnym partnerem, który później napisze: "Dopiero na wieczornych sobie pojeździłem jak została w pokoju." Jeżeli tak jest to winny jest zazwyczaj ten mężny koleś, który nie pokazał partnerce piękna narciarstwa, nie poświęcił jej odpowiednio dużo czasu (bo przecież trzeba sobie pojeździć), nie przejął obowiązków domowych czy innych aby Ona mogła też się realizować itd. To, że na jakiejś górce większość jeździ na przykrótkich nartach, często bez kijków, skręcając przez zamach byle czego to... nie znaczy, że to jest dobrze i że tak być powinno. Pozdro Edytowane 2 Marca 2023 przez Mitek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi