elloco Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Witajcie! Niech mi ktoś wytłumaczy - jak czterolatkowi - jaka jest różnica między tymi z kropką pomiędzy cyferkami a tymi bez kropki...? Jak już mi się zdawało, że mam orientację w modelach to doszła ta kropką o której brak jest jakichkolwiek informacji. Pozdrawiam Tomasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Biedroneczka zabrała i fiuuu, poleciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Nie wiem, to się wypowiem. Ale w przypadku np. Code numery z kropkami to były modele rentalowe, do wypożyczalni. Może to jest trop? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Dobra, krótko. Narta Deacon z kropką to nie tylko narta poza katalogiem, to narta zazwyczaj przeznaczona dla wypożyczalni, która poza słowem Deacon nie ma nic wspólnego z Deacon bez kropki. To prosta konstrukcja zamknięta (cap), która bardziej przypomina piankowe narty dziecięce (dla długości dorosłych jest wzmocniona), niż narty poziomu CODE/DEACON. Omijać szerokim łukiem. Dla porównania narty Deacon 7.4 i Deacon 74 z roku 2020 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elloco Napisano 28 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) Kubis, wielkie dzięki. Zastanawiam się tylko, czemu firma wypuszcza coś tak łudząco podobnego, a tak innego? Łatwo jest je po prostu pomylić. Edytowane 28 Lutego 2023 przez elloco 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 28 minut temu, elloco napisał: Kubis, wielkie dzięki. Zastanawiam się tylko, czemu firma wypuszcza coś tak łudząco podobnego, a tak innego? Łatwo jest je po prostu pomylić. Wcale nie łatwo. Mają bardzo różną cenę. Tak różną, że powinno to dać do myślenia 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Te narty rentalowe są potem mocno nadreprezentowane w sklepach z używanym sprzętem. W istocie różnica jest spora w stosunku do "oryginału", chociaż można je dostać w naprawdę dobrej kasie i mogą stanowić jakąś alternatywę dla bardziej budżetowych narciarzy. Chociaż jak to bywa, co tanie, to drogie, bo starcza na krótko, a potem się chce więcej. Dlatego zalecamy coś z lepszej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elloco Napisano 28 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) Godzinę temu, Kubis napisał: Wcale nie łatwo. Mają bardzo różną cenę. Tak różną, że powinno to dać do myślenia 🙂 No właśnie w tym sęk, że tych "z kropką" nie da się kupić w "normalnym" sklepie z nartami - dostępne są tylko opisane jako powystawowe, potestowe itp itd. Edytowane 28 Lutego 2023 przez elloco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 21 minut temu, elloco napisał: No właśnie w tym sęk, że tych "z kropką" nie da się kupić w "normalnym" sklepie z nartami - dostępne są tylko opisane jako powystawowe, potestowe itp itd. Tak, a na stokach sami testerzy, pod stokami testowalnie i salony wystawowe 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 24 minuty temu, elloco napisał: No właśnie w tym sęk, że tych "z kropką" nie da się kupić w "normalnym" sklepie z nartami - dostępne są tylko opisane jako powystawowe, potestowe itp itd. No właśnie dlatego co powyżej. Różnica w cenie dotyczy używek rentalowych i klasycznych, a jest diametralna. Pomijając, że rentalowe to przechodzone pieron wie przez ilu, klasyki raczej od pierwszych użytkowników. A jeżeli z wypożyczalni, to rzadziej chodzone, bo się ich ludziska boją. I zazwyczaj dużo droższe w wypożyczeniu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Cześć No i konstrukcyjnie narta katalogowa i rentalowa, pomimo bardzo podobnej szaty i oznaczeń, może różnić się bardzo znacznie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek pw Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 1 godzinę temu, Mitek napisał: No i konstrukcyjnie narta katalogowa i rentalowa, pomimo bardzo podobnej szaty i oznaczeń, może różnić się bardzo znacznie. ale to bez znaczenia gdyż "Bzdurą jest oczywiście ocenianie ludzi na podstawie tego czy mają własny sprzęt czy go pożyczają" 😂🤣😂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 18 minut temu, wojtek pw napisał: ale to bez znaczenia gdyż "Bzdurą jest oczywiście ocenianie ludzi na podstawie tego czy mają własny sprzęt czy go pożyczają" 😂🤣😂 A możesz wyjaśnić? Bo jak dla mnie poprzedni post Mitka i to w cudzysłowie odnosi się do zupełnie innych aspektów. Ale może nie rozumiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 1 minutę temu, Chertan napisał: A możesz wyjaśnić? Bo jak dla mnie poprzedni post Mitka i to w cudzysłowie odnosi się do zupełnie innych aspektów. Ale może nie rozumiem. Ja też nie rozumiem. Przecież nie oceniamy ludzi tylko konkretne narty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 3 minuty temu, Chertan napisał: A możesz wyjaśnić? Bo jak dla mnie poprzedni post Mitka i to w cudzysłowie odnosi się do zupełnie innych aspektów. Ale może nie rozumiem. Cześć A co tu wyjaśniać. Olać. Zaufaj. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek pw Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 4 minuty temu, Mitek napisał: Cześć A co tu wyjaśniać. Olać. Zaufaj. Pozdro Trzymam Cię za słowo Mirosławie. Olewaj to co piszę na forum. Chertanowi odpowiadam: Wytknąłem Mirosławowi niekonsekwencję zresztą charakterystyczną dla jego sposobu bycia. Mianowicie w tym temacie napisał, słusznie zresztą, że narty rentalowe to generalnie badziewie nie warte uwagi. Tymczasem w temacie o nartach we Włoszech napisał "Bzdurą jest oczywiście ocenianie ludzi na podstawie tego czy mają własny sprzęt czy go pożyczają" jak mogę się domyślać w odniesieniu do mojej krytyki niemieckojęzycznych narciarzy jeżdżących na nartach z wypożyczalni. Ale to niuansik. Oczywiście nie każdy śledzi wszystkie dyskusje na forum i nie musi nadążać za niekonsekwencjami Mirosława. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 1 minutę temu, wojtek pw napisał: Trzymam Cię za słowo Mirosławie. Olewaj to co piszę na forum. Chertanowi odpowiadam: Wytknąłem Mirosławowi niekonsekwencję zresztą charakterystyczną dla jego sposobu bycia. Mianowicie w tym temacie napisał, słusznie zresztą, że narty rentalowe to generalnie badziewie nie warte uwagi. Tymczasem w temacie o nartach we Włoszech napisał "Bzdurą jest oczywiście ocenianie ludzi na podstawie tego czy mają własny sprzęt czy go pożyczają" jak mogę się domyślać w odniesieniu do mojej krytyki niemieckojęzycznych narciarzy jeżdżących na nartach z wypożyczalni. Ale to niuansik. Oczywiście nie każdy śledzi wszystkie dyskusje na forum i nie musi nadążać za niekonsekwencjami Mirosława. No tego się domyślałem, ale narta, którą nazywamy rentalowa, to nie po prostu narta z wypożyczalni (gdzie znajdziesz świetne narty katalogowe), tylko robiona specjalnie dla wypożyczalni narta o znacznie gorszych parametrach niż katalogowa. Dlatego nie widzę niekonsekwencji w tych dwóch wypowiedziach, bo dotyczą innych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) 18 minut temu, wojtek pw napisał: Trzymam Cię za słowo Mirosławie. Olewaj to co piszę na forum. Chertanowi odpowiadam: Wytknąłem Mirosławowi niekonsekwencję zresztą charakterystyczną dla jego sposobu bycia. Mianowicie w tym temacie napisał, słusznie zresztą, że narty rentalowe to generalnie badziewie nie warte uwagi. Tymczasem w temacie o nartach we Włoszech napisał "Bzdurą jest oczywiście ocenianie ludzi na podstawie tego czy mają własny sprzęt czy go pożyczają" jak mogę się domyślać w odniesieniu do mojej krytyki niemieckojęzycznych narciarzy jeżdżących na nartach z wypożyczalni. Ale to niuansik. Oczywiście nie każdy śledzi wszystkie dyskusje na forum i nie musi nadążać za niekonsekwencjami Mirosława. Stary po prostu piszę o faktach. Nawet przez moment nie odniosłem czegokolwiek do Twojej wypowiedzi. W moich postach nie ma ani grama niekonsekwencji bo to na jakich nartach jeździ nie ma nic wspólnego z kulturą osobistą - chyba się zgodzisz. To wszystko. Tak, że oczekiwałbym jakichś przeprosin raczej. Pozdro Edytowane 28 Lutego 2023 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek pw Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 35 minut temu, Chertan napisał: No tego się domyślałem, ale narta, którą nazywamy rentalowa, to nie po prostu narta z wypożyczalni (gdzie znajdziesz świetne narty katalogowe), tylko robiona specjalnie dla wypożyczalni narta o znacznie gorszych parametrach niż katalogowa. Dlatego nie widzę niekonsekwencji w tych dwóch wypowiedziach, bo dotyczą innych rzeczy. To oczywiste że w w wypożyczalniach są nie tylko narty rentalowe ale w wielkich wypożyczalniach funkcjonujących w dużych ośrodkach alpejskich mam wrażenie w zdecydowanej większości są tam narty rentalowe i to widać. Mirosławie wskaż powód do przeprosin. Nie zauważam abym mógł Cię obrazić. Przeciwnie Ty imputujesz mi jakobym wiązał używanie określonego rodzaju nart z kulturą osobistą. To przerażające skąd takie wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Czyli jednak olać, a już się łudziłem. Żegnam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi