ulka cebulka Napisano 19 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Dzień dobry, proszę o pomoc w doborze nart. Będą to moje pierwsze własne, do tej pory jeździłam na wypożyczonych. Jeżdżę mało, łącznie 2 tygodnie w roku na trasach przygotowanych. Nie jeżdżę szybko, raczej szeroko, ale przy każdym wyjeździe biorę lekcje, bo chcę jeździć lepiej, szybciej, robić krótsze skręty. Skupiam się na technice, stąd pragnienie własnych dopasowanych nart. Jeżdżę regularnie od 5 lat, ogólnie od 10 ale miałam przerwę na dzieci 😃. Potrzebuję nart do typowo rekreacyjnej jazdy. Mam 172 cm, 74 kg, wiek 39. Nie wiem czy brać narty do nosa czy do brody. Buty mam Nordica Pro Machine flex 85 - takie dobrano mi we Wrocławiu i jestem zadowolona. Proszę o rady, pozdrawiam Ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 19 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Cześć Ula Jaki masz budżet i czy uprawiasz jakikolwiek inny sport poza narciarstwem? Czy to mają być koniecznie narty nowe, czy wystarczy że dobre swoje? Czy masz jakiś filmik, na którym widać jak jedziesz? wystarczy taki ok 20 sekund. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 20 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Lepiej do nosa. Pzdr. PS grupa allround, rdzeń drewniany, wąsko pod butem, długość nawet powyżej nosa:-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulka cebulka Napisano 20 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Dziękuję. Budżet do 1500. Filmu nie mam. Obecnie sport sporadycznie, ale mam mocne postanowienie wrócić do formy. Przed dziećmi zawsze ćwiczylam na siłowni i przede wszystkim jeździłam na łyżwach kilka razy w tygodniu. Nogi mam wyćwiczone, mięśnie nie znikają tak łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulka cebulka Napisano 20 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Chcę nowe, używki odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 20 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 (edytowane) W tym przedziale cenowym żeby mieć dobrą nową nartę trzeba trochę poszukać. Rdzeń drewniany (woodcore), długość 162-165. Na allegro jest fajny Atomic cloud 12 prawie w twoim przedziale cenowym, tylko 168cm (troszkę wg mnie za długie).: https://allegro.pl/oferta/atomic-cloud-12-x-12-tl-gw-168cm-2020-13198994358 Drożej, ale... krótsze i bieżący rocznik (na rocznik nie patrz ogólnie) : https://sport2002.pl/pl/p/Narty-Head-Super-Joy-SLR-Wiazania-Joy-11-GW-SLR-2023/7397?gclid=CjwKCAiA0cyfBhBREiwAAtStHJUDGW6ieOxcs44ZyuCdHd5ra50kXMgvw2uTCk75SrXZwsumO7_3jhoCLTYQAvD_BwE Tu mniej "damska" narta: https://sport2002.pl/pl/p/Narty-Head-Worldcup-Rebels-E.XSR-Wiazania-PR-11-GW-2023/15679?gclid=CjwKCAiA0cyfBhBREiwAAtStHN_W1y8aWHHc-gnVQWVKV6eUCFrsIINi01oWpepORFxusLDmh6j06xoCulQQAvD_BwE Obydwie są w długości 163 Może koledzy jakieś inne pomysły podrzucą Edytowane 20 Lutego 2023 przez Kubis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 20 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Cześć, Jesteś na tyle wysoka, że spokojnie dobierzesz jakieś narty unisex (damskie raczej będą za krótkie), allround w długości >165cm, ok. 70cm pod butem, promień 12-14m, rdzeń drewniany. Lepiej kupić używane DOBRE narty unisex niż nowe, byle jakie damskie które mieszczą się w budżecie, a na których na pewno nie zrobisz postępów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 20 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 15 minut temu, zając napisał: Cześć, Jesteś na tyle wysoka, że spokojnie dobierzesz jakieś narty unisex (damskie raczej będą za krótkie), allround w długości >165cm, ok. 70cm pod butem, promień 12-14m, rdzeń drewniany. Lepiej kupić używane DOBRE narty unisex niż nowe, byle jakie damskie które mieszczą się w budżecie, a na których na pewno nie zrobisz postępów. Ja uważam, że narta >165cm dla kobity jak Ula z promieniem 12m to za długo. Długość byłaby ok, gdyby nie charakter narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 20 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 6 godzin temu, ulka cebulka napisał: Nogi mam wyćwiczone, mięśnie nie znikają tak łatwo. Nie zanikną ale im dłużej będziesz zwlekała tym "rekonwalescencja" potrwa dłużej... choć narty (rekreacyjne) nie są tak wymagające kondycyjnie i siłowo jak łyżwy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 20 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 2 minuty temu, Kubis napisał: Ja uważam, że narta >165cm dla kobity jak Ula z promieniem 12m to za długo. Długość byłaby ok, gdyby nie charakter narty. Aha, no ok, 172cm ma dziewczyna - brałam per analogia do siebie (wzrost: 165, narty AM: 161, pierwsze AR 157cm), poza tym pewnie będzie roker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 20 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Odpowiedź na twoje pytanie jest banalnie prosta. Każda druga katalogowa slalomka 155-160 (z naciskiem na 160) bez rockera. Nie obraź się na stwierdzenie - "model" w szkoleniu przerabiany wielokrotnie. Potrzebujesz narty wygodnej i "wybaczającej błędy" - paskudne określenie - a takimi są właśnie "sportowe" SL. Budżet?? przy Twoim terminarzu jazdy narty które ci polecam starczą na 20 lat .Łubu dubu, łubu dubu z tej strony praktyk nie teoretyk... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 20 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Ogólnie zgadzam się z Tobą, ale nie mam pewności co do trwałości zapału Uli. Jak zwykle wyjdzie w praniu 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 20 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 2 godziny temu, Kubis napisał: Ogólnie zgadzam się z Tobą, ale nie mam pewności co do trwałości zapału Uli. Jak zwykle wyjdzie w praniu 🙂 Do My turn 68 dokładamy 700pln i mamy piękne czerwone deski na lata..........a zapał Uli .????no cóż sprawa osobista 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulka cebulka Napisano 20 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 O rany ... Wiedziałam, że będzie ciężko . Sugerujecie, że mają być do nosa albo więcej. I wąskie pod butem i z oznaczeniem SL. Czyli z moim wzrostem i wagą powinnam mieć twardsze narty? Myślę, że to będą moje pierwsze własne i ostatnie. Najgorsze jest to, że w zasadzie żeby poczuć różnice w nartach trzeba by jeździć codziennie w innych przy tych samych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulka cebulka Napisano 20 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Zapał jest i będzie😃 ale tak jak pisałam na tą chwilę nie jeżdżę jak demon prędkości i widzę, że narty które mi proponujecie są do szybkiej jazdy i ostrych cięć czyli mam się bardziej starać czy mam mieć deski, które jak to piszą "więcej wybaczają". Skąplikowane to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 9 godzin temu, zając napisał: Cześć, Jesteś na tyle wysoka, że spokojnie dobierzesz jakieś narty unisex (damskie raczej będą za krótkie), allround w długości >165cm, ok. 70cm pod butem, promień 12-14m, rdzeń drewniany. Lepiej kupić używane DOBRE narty unisex niż nowe, byle jakie damskie które mieszczą się w budżecie, a na których na pewno nie zrobisz postępów. Przestrzegam przed zakupem używek z nieznanego zrodla przy małej wiedzy, można się naciąć na rozne przekręty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 2 godziny temu, ulka cebulka napisał: Zapał jest i będzie😃 ale tak jak pisałam na tą chwilę nie jeżdżę jak demon prędkości i widzę, że narty które mi proponujecie są do szybkiej jazdy i ostrych cięć czyli mam się bardziej starać czy mam mieć deski, które jak to piszą "więcej wybaczają". Skąplikowane to.... Ee tam. Nie ma co iść w kierunku błędów wybaczanych i utwierdzać się w nich. Lepiej uczyc się poprawnej jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 6 godzin temu, star napisał: Ee tam. Nie ma co iść w kierunku błędów wybaczanych i utwierdzać się w nich. Lepiej uczyc się poprawnej jazdy. a może koleżanka już umie i chce się tylko rekreacyjnie pokręcić dla przyjemności po stoku ? Propozycja miękkiej slalomki Adama wydaje się najlepsza. @ulka cebulka jak nie potrzebujesz koniecznie na ten sezon to poczekaj z kupnem na wyprzedaże 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 5 minut temu, Jan napisał: a może koleżanka już umie i chce się tylko rekreacyjnie pokręcić dla przyjemności po stoku ? Propozycja miękkiej slalomki Adama wydaje się najlepsza. @ulka cebulka jak nie potrzebujesz koniecznie na ten sezon to poczekaj z kupnem na wyprzedaże Cyt. bo chcę jeździć lepiej, szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 9 godzin temu, ulka cebulka napisał: nie jeżdżę jak demon prędkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 9 minut temu, Jan napisał: ale przy każdym wyjeździe biorę lekcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulka cebulka Napisano 21 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Zapał jest i będzie😃 ale tak jak pisałam na tą chwilę nie jeżdżę jak demon prędkości i widzę, że narty które mi proponujecie są do szybkiej jazdy i ostrych cięć czyli mam się bardziej starać czy mam mieć deski, które jak to piszą "więcej wybaczają". Skąplikowane to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulka cebulka Napisano 21 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Dokładnie. Muszę iść do przodu😃poza tym zamierzam nauczyć córki jeździcie więc nie mogę zostać w tyle. Ja zdaje sobie sprawę z tego że moja jazda nie jest super i strasznie mnie to denerwuje,ale na to jest tylko jedna Rada - jeździć. W niedzielę jadę do Szklarskiej i będę dojeżdżać do Czech, może znajdę takie narty jak piszecie w wypożyczalni. Kilka lat temu brałam narty z Czech i wydaje mi się, że były mniej zajechane niż po naszej stronie, ale może tylko trafiłam na nowy egzemplarz. Co do ceny, myślałam że teraz jest dobry moment na kupowanie na promocjach. Używanych nie chce, bo nie wiem ile ktoś jeździł, czy dbał o nie itp. Ludzie nie szanują, rzucają byle jak, wożą na dachu bez pokrowców. Jak trzeba będzie to zwiększę budżet, nieznacznie.... bo zasłużyłam na nowe narty😃 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 (edytowane) Jeśli normalne w wypożyczalni kosztują 35/ddobę, te o których piszemy będą kosztować ok 80/dzień (lub dobę, jeśli zgodzą się na wypożyczenie na kilka dni). To tzw. narty testowe. Szukaj wypożyczalni, która takie ma, które chce pożyczyć na kilka dni i która nie będzie Ci wciskać tego co ma, tylko da Ci to co chcesz. Za radą @Adam ..DUCH, druga katalogowa slalomka 160cm. Dla przykładu: - HEAD Worldcup Rebels e.SLR - Fischer RC4 Worldcup SC - Volkl Racetiger SC - Atomic S7 - Blizzard Thunderbird R13 Edytowane 21 Lutego 2023 przez Kubis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 49 minut temu, ulka cebulka napisał: widzę, że narty które mi proponujecie są do szybkiej jazdy i ostrych cięć Nie ma czegoś takiego jak "atrament do szóstej klasy"... narty pojadą jak Ty będziesz chciała (i umiała). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi