SkiForum Napisano 17 Września 2007 Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Słowacja - Plejsy Jeden z najbardziej malowniczych ośrodków narciarskich położonych w Slovenskym Raju, na wschodzie Słowacji. Wznosi się nieopodal miasta Krompachy. W ośrodku znajduje się kilkanaście wyciągów orczykowych oraz jeden krzesełkowy dwuosobowy. Strona ośrodka: http://www.skiplejsy.sk Położenie 1,5 km od centrum miasta Krompachy, leżącego w rejonie Slovensky Raj. 103 km od przejścia granicznego w Piwnicznej. 115 km od przejścia granicznego w Barwinku. Dojazd Dojazd do Krompachów z Polski przez przejścia graniczne w Barwinku (dalej przez Presov) lub w Piwnicznej (nie dojeżdżając do Popradu). Parkingi Parkingi położone w odległości 50 - 100 metrów od dolnej stacji wyciągu krzesełkowego. (Ilość miejsc, cena, odległość od stoku) Miejscowości (krótka charakterystyka miejscowości w jakiej znajduje się ośrodek, lub miejscowości sąsiednich) Noclegi http://www.krompachy...ie_hotely-chaty Trasy (liczba tras, długość tras, poziom trudności, mapki) http://www.skiplejsy...pa-1968x985.jpg Ceny (cennik karnetów itp) Kamera online http://www.holidayin...llery/?id=65315 http://www.holidayin...lery/?id=166077 Aktualne warunki Serwis narciarski Serwis narciarski oraz wypożyczalnia w budynku hotelu, położonego nieopodal dolnej stacji wyciągu krzesełkowego. (czy jest/są serwisy narciarskie, + można coś więcej ceny, godziny itp) Instruktorzy / Opieka nad dziećmi Wyżywienie (gdzie można zjeść, jakie jedzenie, jakie ceny) Galeria zdjęć [url]http://www.galeriana...ejsy/index.html Użytkownik wieczor edytował ten post 20 lipiec 2009 - 21:57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieczor Napisano 20 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Bardzo przyjemny ośrodek narciarski. Przez wiele lat wykorzystywałem go wspólnie z rodziną w styczniu/lutym jako bazę treningową przed wypadem do Włoch. Zalety + urozmaicone trasy o zróżnicowanej skali trudności; + brak kolejek nawet w szczycie sezonu w Polsce, ale pod warunkiem że na Słowacji akurat nie ma ferii; + zakwaterowanie - w bezpośrednim położeniu znajdują się następujące ośrodki: * hotel Relax; * chatova osada Relax - właśnie tam mieszkałem, dojazd na nartach przez las 100 metrów do tras; * chata Hutnik - leży na samym stoku narciarskim; * chata Energetik - podobnie jak Hutnik + liczne bary z dobrym i tanim jedzeniem + bardzo dobrze przygotowane trasy - codziennie robione przez ratraki Karsbohrer Wady - odległość od Polski; - niestety ceny - gdy byłem tam pierwszy raz na sylwestra 2001 była rewelacja, w A.D. już niestety trochę drogo, aktualnie ze względu na euro obawiam się drożyzny; - w stosunku do Polski niski standard mieszkania; - strasznie wolny i stary wyciąg krzesełkowy oraz 7 szybkich wyciągów orczykowych; - brak inwestycji w nową infrastrukturę czy jej modernizację Osobiście Plejsy bardzo mi się podobały, gdyż mieszkałem praktycznie bezpośrednio na stoku oraz ze względu na rozmaitość tras: od czarnych z atestem slalomowym FIS, przez liczne czerwone po łagodne niebieskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiedzianowÅ‚osa Napisano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Może był ktoś ostatnio ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiedzianowÅ‚osa Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Ja również wyjezdzam 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiedzianowÅ‚osa Napisano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 a coż to znaczy 'generał i komin' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek ComeOn.pl SKI TEAM Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Witam, Jechał ktoś z Was ostatnio na Krompachy (Plejsy) od strony Krakowa przez Keżmarok, Vrbov i Levoce aby ominąć płatny odcinek D1? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam, Maciek Jak w ogóle warunki, jeśli ktoś był w przeciągu zeszłego tygodnia? Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 14 Marca 2012 Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Z Olsztyna jedziesz to lepiej jedź w Tatry / Chopok, S. Pleso ,T .Łomnica/ . W weekend ma być kilkanaście stopni ciepła . Plejsy są położone nisko i będzie po 10h fatalnie. http://plejsy.sk/webkamery.html Chyba, że po 10 pojedziesz , na wino do Tokaju / niecałe 100km na południe/. Użytkownik Kuba99 edytował ten post 14 marzec 2012 - 15:38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 14 Marca 2012 Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Jeżdzić się będzie dało . Będziesz miał ładny widok na ośnieżone Tatry i komin huty w Krompachach. Jazda po sztucznym śniegu na trasie , a w około trawa i błoto. W Plejsach dobrze przygotowują trasy, ale na kilkanaście stopni nikt nie poradzi i po 10 będzie kiepsko. Tatry w tym okresie to inna bajka. Podjedź tam na 1 dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 14 Marca 2012 Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Plejsy to ośrodek obok małego przemysłowego miasteczka Krompachy /Huta i walcownia/ nic ciekawego. Dużo Romów. Blisko do Koszyc i Preszowa. W okolicy ładny zamek /Spisky Hrad/,największy na Słowacji. Po drodze w Tatry będziesz przejeżdżał obok jednego z dwóch gejzerów na Słowacji/ Spiska Kapituła/ woda letnia, ale efektownie wybucha /nieregularnie/,może będziesz miał szczęście to zobaczysz. Warto też wstąpić do Lewoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 14 Marca 2012 Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Jeszcze o samych trasach narciarskich. Kilka razy odbywał się tam Puchar Europy w slalomie i gigancie tak ,ze trasy spoko z homologacją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 14 Marca 2012 Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Chyba, że po 10 pojedziesz , na wino do Tokaju / niecałe 100km na południe/.To lepiej do Miszkolca, świetne wody termalne w jaskiniach ,robi wrażenie. A co do Plejsów ,byłem tam kilkanaście lat temu i w całej słowacji,nawet w Tatrach nie było śniegu, a tam warunki idealne,byliśy zmuszeni dojeżdżac kilkadziesiąt kilometrów do Plejsów i faktycznie droga tam jest nieciekawa ze względu na wyrastające tu i ówdzie osiedla slumsów ,ładne okolice ,piękne zamki ,ale strach wysiadac z samochodu ,tak to przynajmniej zapamietałem,sam ośrodek narciarski trochę nudny, w zasadzie jedna główna trasa,ale długa i da się pojeździc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 14 Marca 2012 Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 To był pierwszy ośrodek ze sztucznym naśnieżaniem na Słowacji stąd twoja wyprawa. Ale teraz podupada bo sztucznie robiony śnieg to standard . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Dobrze zrozumiałeś. Pewnie nie ma chętnych. Dzisiaj nie chodził. http://www.holidayin...hyPlejsy/166077 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 A jednak jak znaleźli się chętni to chodził. Ale na swojej stronie podali informacje, że po 19 marca będzie jeździł tylko w piątek, sobota ,niedziela. Użytkownik Kuba99 edytował ten post 15 marzec 2012 - 16:33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triad Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Witajcie Wybieram się do Krompach na 2-3 dni w okolicach lutego i moje pytanie bo różne opinie słyszałem z różnych źródeł Jak tam jest z przygotowaniem tras bo od osób które były tam 2 lata temu usłyszałem że np. niekoniecznie są codziennie ratrakowane oraz ew. info dot. jakiejś taniej a przede wszystkim sprawdzonej kwaterki (jedziemy w 3 osoby ja + 2 synów 17,18 lat) Całe otoczenie poza narciarskie nas nie interesuje chcemy pojechać, pojeździć i tyle, a że to okres naszych lubelskich ferii to polskie stoki z racji kolejek raczej odpadają. A może jest w tej okolicy jakiś inny w miarę sensowny ośrodek tak na 2-3 dni. (trasy najlepiej czerwono, czarno, niebieskie) Za wszelkie info dzięki. A jedziemy z Zamościa. Pozdr Jan Użytkownik triad edytował ten post 15 grudzień 2012 - 10:19 błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi