UncleDrew Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Dzień dobry, uprzejma prośba o pomoc w doborze nart. Wzrost 185, waga 100 - wysportowany, wiek 34. Łącznie na stoku może na przestrzeni lat z 30 dni (Polska, Czechy) Jazda równolegle, nauka jazdy na krawędzi. Buty flex - 110 Lubię jeździć ze średnią prędkością krótkim i średnim skrętem. Od tego roku w planach intensywna nauka i chęć spędzania minimum 14 dni rocznie na stoku. Prośba o pomoc w doborze narty, która będzie rozwojowa (oraz podanie optymalnej długości). Co sądzicie o: Head magnum 177 lub Volkl racetiger sc 170 ? Jakieś inne propozycje ? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Ja na Twoim miejscu szukałbym narty o dobrej konstrukcji (drewno, titanal itepe), o długości około 175-180 cm i z promieniem 15 - 17 m, pod butem powiedzmy 68 - 72. Na tym etapie narty typu SL i GS proponuję odpuścić, chyba że wybierasz się na fachowe szkolenia. Jeśli nie, to szukaj tuż ,,poniżej'' grupy nart sportowych. Przy Twojej kondycji, wadze i wzroście niespecjalnie warto brać inne. Kilka przykładów takiej narty to: Head WC Rebels e-race 175; Fischer RC4 the curv DTX 178; Salomon S Max Blast lub S Max 12 175; Atomic Redster X7 176 i kilka innych. Każda z tych nart inna, każda porządna. Kupuj nowe lub w używane w bardzo dobrym stanie (możesz forumowiczów podpytać o detale). Pzdr, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 (edytowane) Nie wiem jaki masz budżet, ale to mogłaby być fajna narta. Oczywiście, rozwojowa w kierunku jazdy na krawędzi. Jest za wąska pod butem żeby jeździć na niej w rozkopanym śniegu technikami tylko "klasycznymi" (wg. mnie oczywiście). Fischer RC4 WORLDCUP CT - 65mm pod butem. Długość 175/180 (polecam dla Ciebie 180!) Mogłyby być też narty do 70-72 pod butem, wtedy byłyby bardziej uniwersalne - Fischer THE CURV Magnumy takie trochę za miękkie dla wysportowanego faceta po 30ce 100kg i za bardzo "slalomowe" (i zupełnie nie potrzebny rocker). Z Head-a to bardziej coś takiego: Head Worldcup Rebels E-Race Edytowane 6 Lutego 2023 przez Kubis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Cześć W temacie jest napisane: początkujący, w opisie 30 dni na stoku i jazda na krawędzi ???? Ja nie wiem o co chodzi, chyba jesteście jasnowidzami... Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 7 minut temu, Mitek napisał: Cześć W temacie jest napisane: początkujący, w opisie 30 dni na stoku i jazda na krawędzi ???? Ja nie wiem o co chodzi, chyba jesteście jasnowidzami... Pozdro Mitku, zgadzam się Jaką inną nartę zaproponowałbyś dla osoby młodej, wysportowanej, ważącej 100kg, która planuje intensywnie uczyć się. Jakiegoś miękiszona? Volkl Deacon 72 z rockerami przód-tył? To nie chodzi chyba o to, czy on wykorzysta wszystko, co te narty mogą zrobić. Nie wykorzysta przez jakiś czas. Ale to są wybory twardej narty o średnim promieniu (zdecydowanie nie SL), nie za wąskie pod butem. Jak to mówią, albo rybka albo akwarium. Chłop ma czas i jak rozumiem determinację do łowienia... A jak się oswoi to i polubi prędkości powyżej średnich 🙂 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 5 minut temu, Kubis napisał: Mitku, zgadzam się Volkl Deacon 72 z rockerami przód-tył? 🙂 Jeździłeś? 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 (edytowane) Cześć No wiesz, ja bym zadał parę pytań uściślających bo (niech wybaczy założyciel tematu) brzmi trochę jakby nie wiedział co pisze. A radę daję zawsze taka samą: "Kup sobie najlepsze narty na jakie Cię stać i ucz się jeździć." Pozdrowienia Edytowane 6 Lutego 2023 przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 1 minutę temu, Bruner79 napisał: Jeździłeś? 🙂 Nie, tylko zastanawiałem się, czy nie pójść w tym kierunku. To jedyna narta z Volkla która by podpasowała z ich oferty. Tylko że ja mam podobny wzrost, ważę 75 (nie 100!) kilo i mam 45 nie 34 lata. I narta full camber typu Fischer Rc4 WC RC nie jest za twarda dla mnie. Dlatego żadna narta nie będzie za twarda dla niego, na żadnym etapie. Po co więc Deacon - dla rockerów?, czy dla 72 pod butem? Być może na chwilę lepsza, ale... To tylko kwestia techniki, i jeśli weźmie nartę z katalogowym R16 o długości 175m to będzie miał taką, na której jak się nauczy, to będzie jeździł w takich parametrach, jak planuje. Taka idealna narta dla osoby potrafiącej jeździć na cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacek Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 (edytowane) Przy podobnych parametrach wagowo wzrostowych (no może z 4cm więcej wzrostu), ale zupełnie nie wysportowany, zmieniłem Head magnum 177 na Atomic X9 181cm i bardzo chwalę sobie ten ruch. Narta przy tej wadze dużo stabilniejsza i dla mnie łatwiejsza do opanowania.. Edytowane 6 Lutego 2023 przez Bacek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 (edytowane) 3 godziny temu, UncleDrew napisał: Co sądzicie o: Head magnum 177 lub Volkl racetiger sc 170 ? Jakieś inne propozycje ? Heada nie znam. Natomiast Racetigery SC i SL mam bardo dobrze objeżdżone, bo używam ich od wielu lat. Przy Twojej solidnej wadze zdecydowanie radzę Ci Racetiger SL 170 cm. Ewentualnie RC 170 cm. Przy mojej wadze 87 kg i dobrej technice (mieszanej) po przesiadce z SC 170 na SL 170 poczułem wyczuwalną poprawę. Narta dalej jest całkiem przyjazna, ale pewniej się prowadzi i lepiej trzyma krawędź. SC przekazałem lekkiemu synowi (wysoki, ale waży mało). Bardzo dobrze mu sie na nich jeździ. Poprzednio jeździł na Fischer Race SC i były za miękkie cokolwiek to znaczy. Dorzucam filmik z 2014 r. z jazdą syna własnie na Racetiger SC, które mu wtedy o ile pamietam, pożyczyłem. https://photos.app.goo.gl/VqCpANXDc2U5xmdK8 Edytowane 6 Lutego 2023 przez a_senior 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 4 godziny temu, Kubis napisał: Nie, tylko zastanawiałem się, czy nie pójść w tym kierunku. To jedyna narta z Volkla która by podpasowała z ich oferty. Tylko że ja mam podobny wzrost, ważę 75 (nie 100!) kilo i mam 45 nie 34 lata. I narta full camber typu Fischer Rc4 WC RC nie jest za twarda dla mnie. Dlatego żadna narta nie będzie za twarda dla niego, na żadnym etapie. Po co więc Deacon - dla rockerów?, czy dla 72 pod butem? Być może na chwilę lepsza, ale... To tylko kwestia techniki, i jeśli weźmie nartę z katalogowym R16 o długości 175m to będzie miał taką, na której jak się nauczy, to będzie jeździł w takich parametrach, jak planuje. Taka idealna narta dla osoby potrafiącej jeździć na cały dzień. Tak a propos archiwalny wątek jak rocker wchodził pisza Niko130 i harpia m.in. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Cześć Trochę bezprzedmiotowe archiwalia bo obrazują jak ludzie wyobrażali sobie działanie rockera w nartach. Fajnie się to czyta jak wie się kto umie jeździć na nartach a kto na nich praktycznie w ogóle nie jeździł jak taki "wideo" na przykład. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 3 godziny temu, Bacek napisał: Przy podobnych parametrach wagowo wzrostowych (no może z 4cm więcej wzrostu), ale zupełnie nie wysportowany, zmieniłem Head magnum 177 na Atomic X9 181cm i bardzo chwalę sobie ten ruch. Narta przy tej wadze dużo stabilniejsza i dla mnie łatwiejsza do opanowania.. Nordica pamietam już w 2013 chyba wrzucała rocker do linii dobermann, nazywali to jakoś camrock ? Nie pamietam. Rocker rockerowi nierówny. Wielokrotnie o tym pisalem. Umiesz jeździć - to wykorzystasz te małe pseudorockerki w sportowych dechach. Ja mam deacon master 72, która ma dwa rockery - na te chwile najlepsza decha jaka miałem. Trzymanie na twardym - kosmiczne. A to jak decha jedzie na krawędzi - obstawiam ze to zasługa właśnie tych rockerkow 🙂 akurat volkl robi swoje narty wg swoich patentow i jakoś im to wychodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 6 minut temu, Mitek napisał: Cześć Trochę bezprzedmiotowe archiwalia bo obrazują jak ludzie wyobrażali sobie działanie rockera w nartach. Fajnie się to czyta jak wie się kto umie jeździć na nartach a kto na nich praktycznie w ogóle nie jeździł jak taki "wideo" na przykład. Pozdro Dlatego wspomniałem kogo warto czytać z tego wątku: Niko130 i Harpia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 11 godzin temu, UncleDrew napisał: Dzień dobry, uprzejma prośba o pomoc w doborze nart. Wzrost 185, waga 100 - wysportowany, wiek 34. Łącznie na stoku może na przestrzeni lat z 30 dni (Polska, Czechy) Jazda równolegle, nauka jazdy na krawędzi. Buty flex - 110 Lubię jeździć ze średnią prędkością krótkim i średnim skrętem. Od tego roku w planach intensywna nauka i chęć spędzania minimum 14 dni rocznie na stoku. Prośba o pomoc w doborze narty, która będzie rozwojowa (oraz podanie optymalnej długości). Co sądzicie o: Head magnum 177 lub Volkl racetiger sc 170 ? Jakieś inne propozycje ? Z góry dziękuję za pomoc. Masz może jakiś filmik ze swojej jazdy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi