master32 Napisano 9 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) W dniu 9.02.2023 o 10:00, Gabrik napisał: Czyli gs i sl? Napiszesz szerszą recenzję? 2x sl jedne moje drugie ojcu wziąłem ale to juz nie dla niego dechy, chyba woli coś bardziej spokojnego 😉 Co do recenzji, to potwierdzam test w ntn po prostu 🙂 Edytowane 10 Lutego 2023 przez master32 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master32 Napisano 9 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 3 godziny temu, star napisał: Kolejny dobry narciarz, który potrafi docenić szerokość pod butem. Wężykiem. Brawo Ty. Mam podobnie. Co nie oznacza, ze z rana na pustym betonowym stoku w sportowej narcie nie czerpie przyjemności, ot inny nieco rodzaj. Kastle mam BMX stare ale jare 88, inny charakter. Dokładnie 🙂 Ponadto nie ma tak naprawdę jednej idealnej pary nart. Zawsze jest jakiś kompromis ale jeżeli ktoś porusza się w obrębie przygotowanych stoków i chce po prostu za każdym razem dobrze sobie pojeździć (w sensie mieć fun z tego) bez względu na warunki śniegowe to naprawdę te MX polecam 🙂 Polecam głównie dobrze jeżdżącym, Ci co wiedza od czego służy krawędz w nartach i umieją ja wykorzystać. Trochę mniej wymagająca będzie mx74 ale nie daje już takiej frajdy moim zdaniem jak ta mx83 😁 ps wbrew pozorom szerokości 83mm nie czuć aż tak bardzo mocno podczas zwykłej Free jazdy. Narta jest szybka w przejściu z krawędzi na krawędz i umówmy sie, podczas takiej jazdy nie liczą się ułamki sekund aby narta zmieniała krawędz w mgnieniu oka 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 9 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 19 minut temu, master32 napisał: 🙂 Trochę mniej wymagająca będzie mx74 ale nie daje już takiej frajdy moim zdaniem jak ta mx83 😁 😉 Ja kupiłem kilka lat temu synowi mx78. Czasami się na nich karnę, też fajna narta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 9 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 No to było, że brzydkie, że damskie, a tu połowa forum ma Kastle w arsenale 😀. Na moje słabe nartowanie do dziś żałuję, że MX74 sprzedałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 9 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 6 minut temu, Gabrik napisał: No to było, że brzydkie, że damskie, a tu połowa forum ma Kastle w arsenale 😀. Na moje słabe nartowanie do dziś żałuję, że MX74 sprzedałem. MX74 kupiłem dwa lata temu dla żony. Podczas ostatniego styczniowego wyjazdu do Szczyrku, dziewczyna syna stawiała na nich pierwsze kroki. Na trzeci dzień zjeżdżała już trasą numer 3 do dolnej stacji gondoli, trasą nr 4 na Solisko i trasą 8/10 z Wierchu Pośredniego na Solisko. Bez upadków i skrętem równoległym NW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 9 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 @kordiankwfajny stojak. Skad to masz? 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 9 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) 4 minuty temu, nikon255 napisał: @kordiankwfajny stojak. Skad to masz? 🙂 Z Allegro. Na buty też mam 🙂 Edytowane 9 Lutego 2023 przez kordiankw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 9 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Za wszechstronne uważam pierwsze i drugie od lewej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 W dniu 9.02.2023 o 11:43, kordiankw napisał: MX74 kupiłem dwa lata temu dla żony. Podczas ostatniego styczniowego wyjazdu do Szczyrku, dziewczyna syna stawiała na nich pierwsze kroki. Na trzeci dzień zjeżdżała już trasą numer 3 do dolnej stacji gondoli, trasą nr 4 na Solisko i trasą 8/10 z Wierchu Pośredniego na Solisko. Bez upadków i skrętem równoległym NW. Gdzie Wy te laski chętne do nartowania znajdujecie? Ja jak poznam, to se mogę do direct sport w galerii kaski pooglądać ..... 😞 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Pozwolę sobie podłączyć się do tematu. Co sądzicie o salomonach race gs pro 175cm R 15. Czy ta narta pojedzie po bardziej rozjeżdżonej trasie ( pod butem wąsko 65mm) Czy wpisuje się w coś bardziej uniwersalnego. Chętnie przeczytam coś od kogoś kto jeździł na niej. Ja sam jeżdziłem/jeżdżę na sporej ilości master GS ostatnio Croc 184/r24 i różnych SL. Okazjonalnie jeździłem na czymś szerszym pod butem. Ja szukam coś sportowego ale jednak na codzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tata Asi Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Znajomy, instruktor, zwycięzca w jakiś zawodach, polecał na cały dzień Salomon S/Race Rush Gs PRO (teraz nie mogę ich znaleźć, ale te miały chyba płytę). Nadawały się na cały dzień. I były wystarczająco dobre, aby dać zwycięstwo w skicrossie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 14 godzin temu, Pawel napisał: Pozwolę sobie podłączyć się do tematu. Co sądzicie o salomonach race gs pro 175cm R 15. Czy ta narta pojedzie po bardziej rozjeżdżonej trasie ( pod butem wąsko 65mm) Czy wpisuje się w coś bardziej uniwersalnego. Chętnie przeczytam coś od kogoś kto jeździł na niej. Ja sam jeżdziłem/jeżdżę na sporej ilości master GS ostatnio Croc 184/r24 i różnych SL. Okazjonalnie jeździłem na czymś szerszym pod butem. Ja szukam coś sportowego ale jednak na codzień 65 pod butem nie będzie tak uniwersalne jak dechy powyżej 70mm - ale się się da. Kwestia dostosowania techniki. To na pewno wiesz. Ale przyjemności w jeździe w ciapie na takiej narcie nie ma. Coś za coś. Jako uniwersalna dechę ze sportowym zacięciem - poszukałbym zupełnie coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 Stycznia Udostępnij Napisano 5 Stycznia (edytowane) No to podsumujemy: PSmoku Deacon 74 Master32 Kastle MX83 Tyrpoos_Ski Head 68 ale żadne tam pro, promien 14-15 uniwersalna pewno do niczego;-) https://trojansport.pl/narty-head-worldcup-rebels-e-race-2024-ff-14-gw.html no i wspomina Ligety'ego co Kore ujezdza https://www.head.com/pl_PL/sports/ski/kore kurdziel zachwycony hendrixami px co 110 miały chyba... rozumiem, ze co innego szkolenie... co innego jazda dla funu, ale... Tak wiec bez poczucia winy Victor Atomic 83,5 Bruner w tym wątku 100 nie pomnę co.. atomic maverick Mikoski Nordica Enforcer 100 u mnie w stajni 88 BMX i 90 Scott jesli nie na poranny beton to pierwszy wybor oprocz masterow, chyba, ze stok taki prosty to sl sztekli dla krótkiego skretu niekoniecznie na szerokosc ratraka, a pasa co został przy bandzie np. Edytowane 5 Stycznia przez star 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 5 Stycznia Udostępnij Napisano 5 Stycznia Godzinę temu, star napisał: rozumiem, ze co innego szkolenie... co innego jazda dla funu, ale... Tadziu, masz odpowiedź. Przytaczasz bardzo dobrych narciarzy włącznie z Tedem Ligety (który narciarzem jest świetnym). Tak samo będą jeździć niezależnie od tego co założą - czyli dobrze. To już jest ich wybór i preferencje. Chodzi o jazdę free. Victor - cóż, jazda w takich nartach jako szkolenie i nauka ma wartość dla niego sama w sobie, bo próbuje przytrasowo a jemu oprócz umiejętności technicznych brakuje tzw. objeżdżenia w różnych śniegach i warunkach. Jeśli nie potrafi wąskiej narty postawić na krawędź i na niej poprawnie jechać, to tym bardziej nie zrobi tego na szerokiej. Na to sobie mogą pozwolić Master, Bartek, Mikoski, Ted i inni dobrze jeżdżący narciarze, bo Oni na nich jeżdżą, a nie uczą. Dla nich takie narty data dużo większe spektrum wykorzystania na stoku i poza nim. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 5 Stycznia Udostępnij Napisano 5 Stycznia @Chertan - zapytam jako fachowca - czy wysyp czerwonych plam w "narciarni" to Atopowe zapalenie nart czy tylko zboczenie?.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 5 Stycznia Udostępnij Napisano 5 Stycznia Teraz, Lexi napisał: @Chertan - zapytam jako fachowca - czy wysyp czerwonych plam w "narciarni" to Atopowe zapalenie nart czy tylko zboczenie?.. Czerwone plamy też powstają jak się dostaje z liścia, więc czemu od razu atopowe zapalenie? Może żona pierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 5 Stycznia Udostępnij Napisano 5 Stycznia 11 minut temu, Chertan napisał: Czerwone plamy też powstają jak się dostaje z liścia, więc czemu od razu atopowe zapalenie? Może żona pierze? Moja żona to anioł - to nie to.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 Stycznia Udostępnij Napisano 5 Stycznia (edytowane) 52 minuty temu, Chertan napisał: Czerwone plamy też powstają jak się dostaje z liścia, więc czemu od razu atopowe zapalenie? Może żona pierze? Żona nie pierze, to twoja stara pierze w rzece;-) Masłowska taki bon mot ukuła kiedyś… pisząc o formie forumowych przepychanek słownych i tego jak się kończą zwykle. PS do Marka znaczy Narcosa, najłatwiej na krawędzi postawić elastyczną slalomkę, najtrudniej zestawić z krawędzi GS więc szkoły widzę dwie… falenicka i otwocka… choć jest i taka, że po co komu krawędź, uczymy klasycznie… są też filozofie co cię nie złamie to cię wzmocni i inna co by nie zniechęcić kursanta ma być miło i sympatycznie… itd itp.. jeszcze jedna refleksja czego chcemy na stoku i na forum wg mnie głównie rekreacji i dowartościowania nawet gdy ktoś majaczy o progresie i nauce choć zdarzają się wyjątki, które próbujemy traktować jako regułę… no i do takich celów narta uniwersalna się kłania… Edytowane 5 Stycznia przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 5 Stycznia Udostępnij Napisano 5 Stycznia 54 minuty temu, Lexi napisał: @Chertan - zapytam jako fachowca - czy wysyp czerwonych plam w "narciarni" to Atopowe zapalenie nart czy tylko zboczenie?.. To gdzie jutro jeździmy????? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 5 Stycznia Udostępnij Napisano 5 Stycznia 29 minut temu, Marcos73 napisał: To gdzie jutro jeździmy????? pozdro Meribel 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 5 Stycznia Udostępnij Napisano 5 Stycznia W tym roku kupiłem sobie taką piękność - nie wiem czy to uniwersalna narta, bo ostatnio poniżej 70mm są dla mnie uni, przynajmniej w takich warunkach gdzie jeżdżę, ale… pochwalić się można 😁 3 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 5 Stycznia Udostępnij Napisano 5 Stycznia (edytowane) 5 minut temu, Bruner79 napisał: W tym roku kupiłem sobie taką piękność - nie wiem czy to uniwersalna narta, bo ostatnio poniżej 70mm są dla mnie uni, przynajmniej w takich warunkach gdzie jeżdżę, ale… pochwalić się można 😁 Nowy Rok, nowa miłość 😉 Ładne, jak to mówią: złote a skromne. pozdro Edytowane 5 Stycznia przez Marcos73 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 5 Stycznia Udostępnij Napisano 5 Stycznia 40 minut temu, Marcos73 napisał: Nowy Rok, nowa miłość 😉 Ładne, jak to mówią: złote a skromne. pozdro Za dwa tygodnie będzie sprzedawał, nie jest stały w uczuciach. pozdro 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 5 Stycznia Udostępnij Napisano 5 Stycznia 3 minuty temu, brachol napisał: Za dwa tygodnie będzie sprzedawał, nie jest stały w uczuciach. pozdro Tydzień już ja mam. Jestem na dobrej drodze. 😁 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 5 Stycznia Udostępnij Napisano 5 Stycznia 43 minuty temu, Bruner79 napisał: Tydzień już ja mam. Jestem na dobrej drodze. 😁 Po dziesięciu latach jak będą miały honor to same odejdą... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi