Monika_sztos Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Dzień dobry, Potrzebuję podpowiedzi odnośnie wyboru nart, bo w każdym sklepie mówią co innego i zgłupiałam. Jeżdżę od dziecka, jako nastolatka 3 sezony Alpy (robiłam na obozie jakiś 1 stopień na pomocnika instruktora), ostatnimi laty w Polsce (głównie Krynica) i spokojniej, bo pilnowałam na stoku dzieci 😉 teraz trochę podrosły i jedziemy do Włoch. Skalę umiejętności w skali do 10 oceniłam na 5/6, mój mąż i tata na 7 😉 Trochę jeżdzę za dziećmi więc wtedy wolniej i spokojniej, czasem jak jadę sama to lubię ciut szybciej i z krótkimi skrętami. Moje stare narty Rossignol Harmony (kupione na szybko w markecie) były porażką, słabo się na nich jeżdziło. Ostatnio pożyczałam od szwagieki Atomic Cloud 9 i Blizzard Quattro 7,4 i było dużo lepiej. Zrobiłam rundkę po okolicznych sklepach i w każdym inne mi doradzają: Volkl Flair 76 Elite, Head Super Joy, Atomic Cloud 9, Elan Insomnia 12. Z tego zestawu najbardziej do gustu przypadły mi Volkl 76 elite, ale później doczytałam, że na stronie są jako początkujące i Head Super Joy. Czy ktoś jest w stanie mi coś rozsądnego podpowiedzieć? Będę wdzięczna :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Cześć Jeżeli Twoje informacje dotyczące umiejętności o objeżdżenia są trafne to interesować Cię powinny tylko najwyższe modele nart dla Pań lub jakaś sportowa narta slalomowa. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Zobacz Volkl Racetiger SC, np. Yellow. Na nich jeździ moja żona (o wieku kobiety sie nie wspomina, ale niedawno zaczęła sie 7-ka z przodu 🙂) i bardzo sobie chwali. Dobrze jeżdżącej córce zaproponuję tę lub nawet Racetiger SL. Inne firmy też mają świetne narty, ale Volkle SC i SL mam dobrze przetestowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monika_sztos Napisano 2 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 39 minut temu, Mitek napisał: Cześć Jeżeli Twoje informacje dotyczące umiejętności o objeżdżenia są trafne to interesować Cię powinny tylko najwyższe modele nart dla Pań lub jakaś sportowa narta slalomowa. Pozdrowienia Czyli nic z powyższych rozumiem? tak siebie oceniłam, a tak osoby z zewnątrz więc może taka 6- stka byłaby wypośrodkowana. Nie da się ukryć, że w sklepie podałam budżet do 2tys, bo tyle sobie założyłam więc może stąd takie typy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monika_sztos Napisano 2 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 13 minut temu, a_senior napisał: Zobacz Volkl Racetiger SC, np. Yellow. Na nich jeździ moja żona (o wieku kobiety sie nie wspomina, ale niedawno zaczęła sie 7-ka z przodu 🙂) i bardzo sobie chwali. Dobrze jeżdżącej córce zaproponuję tę lub nawet Racetiger SL. Inne firmy też mają świetne narty, ale Volkle SC i SL mam dobrze przetestowane. Dziękuję, zaraz zobaczę jak cenowo wypadają, bo zapomniałam dopisać, że założyłam budżet do 2tys. To pewnie kolejne modele po tych Flairach. Wiek z przedziału 35-40 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) Racetigery SC, nowe, znajdziesz za ok. 2200 zł. To tzw. druga slalomka. W sumie przyjazna narta, ale z charakterem. Aha, tylko sie ich nie przestrasz. 🙂 Zobacz filmik Paganella, który ostatnio umieściłem i kilka fragmentów z jazdy żony na tych nartach. Delikatnie, spokojnie, ale w sumie pewnie. Edytowane 2 Lutego 2023 przez a_senior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Cześć Nie daj się zafiksować na jeden model narty z danej grupy bo tego typu rady: mnie się dobrze jeździ to Tobie też będzie - są bezwartościowe z Twojego punktu widzenia. Jeżeli określisz sobie grupę nart- np. najlepsza lub druga w kolejności narta damska - to w ramach tej grupy narty różnych producentów są dość podobne. A już drugie czy pierwsze SL będą bardzo podobne. Oczywiście nie będą to narty identyczne ale różnice w sprężystości, jej rozkładzie, twardości poszczególnych części narty będą na tyle niewielkie, że szybciej zaadaptujesz do narty swoją technikę niż mogłabyś dokonać szczegółowego wyboru. Dlatego po wybraniu typu narty i długości po prostu wybieraj najtańszą lub taką, która najbardziej Ci się podoba. Resztę załatwi adaptacja techniki oraz przygotowanie narty. Pochodzisz z rodziny narciarskiej więc z pewnością wiesz, że jedyną poprawną i nie oszukańczą radą w sensie doboru jest: Kup sobie najlepsze narty na jakie Cię stać i ucz się jeździć. Pozdrowienia serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Dodam, ze szukaj nart z rdzeniem drewnianym bo tu pianka https://ski24.pl/narty-damskie/23005-16572-narty-cloud-9-atomic-lithium-10-gw.html dobra w piwie, podobnie jak topola... ale w ognisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 5 godzin temu, Monika_sztos napisał: Dzień dobry, Potrzebuję podpowiedzi odnośnie wyboru nart, bo w każdym sklepie mówią co innego i zgłupiałam. Jeżdżę od dziecka, jako nastolatka 3 sezony Alpy (robiłam na obozie jakiś 1 stopień na pomocnika instruktora), ostatnimi laty w Polsce (głównie Krynica) i spokojniej, bo pilnowałam na stoku dzieci 😉 teraz trochę podrosły i jedziemy do Włoch. Skalę umiejętności w skali do 10 oceniłam na 5/6, mój mąż i tata na 7 😉 Trochę jeżdzę za dziećmi więc wtedy wolniej i spokojniej, czasem jak jadę sama to lubię ciut szybciej i z krótkimi skrętami. Moje stare narty Rossignol Harmony (kupione na szybko w markecie) były porażką, słabo się na nich jeżdziło. Ostatnio pożyczałam od szwagieki Atomic Cloud 9 i Blizzard Quattro 7,4 i było dużo lepiej. Zrobiłam rundkę po okolicznych sklepach i w każdym inne mi doradzają: Volkl Flair 76 Elite, Head Super Joy, Atomic Cloud 9, Elan Insomnia 12. Z tego zestawu najbardziej do gustu przypadły mi Volkl 76 elite, ale później doczytałam, że na stronie są jako początkujące i Head Super Joy. Czy ktoś jest w stanie mi coś rozsądnego podpowiedzieć? Będę wdzięczna 🙂 Damska komórka w rozmiarze około 157 i będzie Pani zadowolona. Dzieci da się na tym spokojnie zwozić, a jak potrzeba to i je dogonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monika_sztos Napisano 2 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 1 minutę temu, star napisał: Dodam, ze szukaj nart z rdzeniem drewnianym bo tu pianka https://ski24.pl/narty-damskie/23005-16572-narty-cloud-9-atomic-lithium-10-gw.html dobra w piwie, podobnie jak topola... ale w ognisku no to te Head Super Joy są z drewnianym, Volkl flair 76 elite chyba tylko na środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monika_sztos Napisano 2 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Teraz, moruniek napisał: Damska komórka w rozmiarze około 157 i będzie Pani zadowolona. Dzieci da się na tym spokojnie zwozić, a jak potrzeba to i je dogonić. 🙂 i to jest kwintesencja mojej jazdy w rozmiar z Headów celowałam w 153cm 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) 7 minut temu, Monika_sztos napisał: no to te Head Super Joy są z drewnianym, Volkl flair 76 elite chyba tylko na środku https://www.skionline.pl/sprzet/narty,19-20,head,super-joy,12180.html Coś ta karuba to jak topola nic ciekawego paulownia tyz lepiej inne drewno https://backcountrymagazine.com/gear/tech-tips-core-concepts/ Edytowane 2 Lutego 2023 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 8 minut temu, Monika_sztos napisał: 🙂 i to jest kwintesencja mojej jazdy w rozmiar z Headów celowałam w 153cm 😉 Idź na całość https://www.xspo.com/dynastar-speed-omg-wc-fis-sl-women-r22-2022/23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monika_sztos Napisano 2 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 2 minuty temu, star napisał: Idź na całość https://www.xspo.com/dynastar-speed-omg-wc-fis-sl-women-r22-2022/23 budżet mnie trzyma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) 28 minut temu, Monika_sztos napisał: budżet mnie trzyma... Puszcza? https://www.rossignol-outlet.pl/pl/p/NARTY-ROSSIGNOL-HERO-LIMITED-EDITION-XP-11/3932 te chyba inne nieco https://www.snowmagazine.com/ski-gear/skis/rossignol-hero-elite-st-ti Edytowane 2 Lutego 2023 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 11 godzin temu, Monika_sztos napisał: budżet mnie trzyma... Może warto poszukać używek w dobrym stanie? Można znaleźć fajne narty w dobrej cenie. Odezwij się do @Bruner79 może będzie miał coś ciekawego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 1 godzinę temu, brachol napisał: Może warto poszukać używek w dobrym stanie? Można znaleźć fajne narty w dobrej cenie. Odezwij się do @Bruner79 może będzie miał coś ciekawego. Z używkami z nieznanego źródła może być różnie nie wszystko widać. No chyba, ze od Brunera, sprawdzony w boju forumowicz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 @Bruner79 miał ostatnio sporo nart, ale nie typowo damskich. Jeżeli to nie problem to trzeba do niego napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi