Skyflyer Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Zadne Deresne - 1600m - najdłuższy wyciąg w SK czy na Chopoku bo to coś dla mnie nie zrozumiałe!? Najdłuższy na Słowacji z tego co wiem (chodzi o wyciągi, a nie kolejki), gdzieś jeszcze jest wyciąg o tej samej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Najdłuższy na Słowacji z tego co wiem (chodzi o wyciągi, a nie kolejki), gdzieś jeszcze jest wyciąg o tej samej długości.wyciąg ,to jest wyciągi dzielę na ...nie wiem gdzie jest jeszcze taki sam lub podobny - ostatnio nie szukałem bo z reguły zastanawiam się nad dł. trasy a przy wietrze nad rodzajem wyciągów...bo jak wieje gdzieś powyżej 90km/h to z reguły na kanapie się nie wyciągniesz!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skyflyer Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Pewnie że długość wyciągu nie jest ważną informacją, wspomniałem o tym jako o ciekawostce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Chopok 4-5 marca, po kilku latach nieobecności...Dzięki za ciekawy reportaż i super fotki... Z tych fotografii wynika, że warunki jeszcze lepsze niż piszesz. No i na trasach mało ludzi! Pozdrawiam. Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Obecnie temp. na plusie (zachmurzenie) i wiatr mniejszy bo do 25m/s ,i z krzeseł nie chodzi: A2, B7 Natomiast z powodu braku narciarzy: C2, C3 Ciekawe co przyniesie "dopinkove info" na wieczór?! Sądzę ,że opady deszczu. Wiatr ustanie a temp. spadnie ,i....spadnie świeży śnieg - jak to po halnym!? Użytkownik rycho65 edytował ten post 07 marzec 2013 - 08:39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 teren wysokogórski...a jeśli Ciebie przesuwało to musiało być około 90km/h a może i więcej bo dzisiaj (w/g [email protected] ) przez silny wiatr nie chodziło 1/2 wyciągów! Siła wiatru wahała się od 25-30m/s (czyli do 108km/h - poważna wichura) po stronie północnej i od 18-25m/s (do 90km/h) po stronie południowej przy temp. -7*C. Nowe wagony chodziły i kanapa przy BP. Do Lukovej z wiatrem mają problem od lat... Nie wiem jak będzie za 10 dni ale z reguły w sezonach poprzednich, była już względna cisza ,pamiętająca pojedyncze krzesło na Chopok...Nie było pojedynczego krzesła na Chopok, ale podwójne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Nie było pojedynczego krzesła na Chopok, ale podwójne.często sam wyjeżdżałem więc wydawało mi się ,że było pojedyncze ...tak dawno to było a Ty wciąż pamiętasz...a reszta się zgadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Krzesło było bardzo charakterystyczne , jechało się bokiem i miało śmieszne daszki tak,że z pamięcią u Ciebie kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Krzesło było bardzo charakterystyczne , jechało się bokiem i miało śmieszne daszki tak,że z pamięcią u Ciebie kiepsko. Przed pierwszym wyjazdem na Chopok, jak zobaczyłem fotki tych krzeseł, to myślałem, że zrobili jakąś "machlojkę" fotograficzną, a wtedy nie było to łatwe, bo nie było PhotoShopa ... Potem się zastanawiałem, jak można na nie wsiąść, jak ono bokiem zasuwa. Dopiero na miejscu okazało się, że jest wyprzęgane. Ten typ krzeseł - Von Rolla był jednym z pierwszych wyprzęganych krzeseł. Pewnie ostatnie chodziły jeszcze w zeszłym roku pod Śnieżką w Czechach. http://www.lanove-dr...rie/pecfoto.htm Na Chopoku Sedaèková lanovka Koliesko - Luková chodziła do 1997 roku http://www.lanovky.s...tr=jasna&lan=46 i Luková - Chopok http://www.lanovky.s...asna6&str=jasna Tadek Użytkownik Tadeusz T edytował ten post 08 marzec 2013 - 10:03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Krzesło było bardzo charakterystyczne , jechało się bokiem i miało śmieszne daszki tak,że z pamięcią u Ciebie kiepsko. z daszkiem na Chopok (Lukova-Chopok) i boczne ustawienie pozostawiono na pamiątkę parę podpór (?) ale nie kojarzę od lat 80-tych ub.w.,to ustawienie jest zasadne (?) - wiatry, i właśnie przez te wiatry często ,a może jeszcze częściej było wyłączane. Jeszcze na początku wieku transportowano nim..."beczki z piwem" ale też bocznego ustawienia nie pamiętam ale Wam wierzę , że to nie jest fotomontaż a babcia nie spadnie przez daszek:) Z resztą jak Ty siedzisz tylko w tamtym miejscu (Tatry) to musisz mieć pamięć prawie absolutną. Z prognozy pogody zrobiła się sensowna dyskusja - jak ja uwielbiam to Forum ,dziękuje. Użytkownik rycho65 edytował ten post 08 marzec 2013 - 08:26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Z prognozy pogody zrobiła się sensowna dyskusja - jak ja uwielbiam to Forum ,dziękuje. Z fajnych zabytków masz blisko do: http://www.jablunkov...?jaz=pl&secm=24 Pojedynczene (wciąż czynne) krzesełko - nieco podobne do tego jeżdzącego niegdyś na Skrzyczne ( i chyba - bo nie znam) Kasprowy Pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Z fajnych zabytków masz blisko do: http://www.jablunkov...?jaz=pl&secm=24 Pojedynczene (wciąż czynne) krzesełko - nieco podobne do tego jeżdżącego niegdyś na Skrzyczne ( i chyba - bo nie znam) Kasprowy rozmawialiśmy na ten temat w ub.roku ,gdzieś w sierpniu i byłem z nim w kontakcie ....a na Chopoku już po halnym, wiatr do 3 m/s ,zachmurzenie i mgła po stronie północnej ,temp. do 4*C, opad marznącej mżawki...nie działa kilka talerzyków - brak zainteresowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 rozmawialiśmy na ten temat w ub.roku ,gdzieś w sierpniu i byłem z nim w kontakcie ....a na Chopoku już po halnym, wiatr do 3 m/s ,zachmurzenie i mgła po stronie północnej ,temp. do 4*C, opad marznącej mżawki...nie działa kilka talerzyków - brak zainteresowania.I znów muszę sprostować twój wpis. To nie był wiatr halny/ ani fenowy/. Taki wiał w Tatrach , a nie w Tatrach Niżnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 To nie był wiatr halny/ ani fenowy/. Taki wiał w Tatrach , a nie w Tatrach Niżnych. ...no to jaki wiejący od hal także w Beskidach? Jeżeli coś negujesz to napisz poprawnie lub coś dodaj/ nazwij aby to miało sens! Struktura tego wiatru i późniejszych warunków atm. tu pokrywa się z definicją... a ile razy to mnie "musiałeś prostować" na Forum, że piszesz: "i znów muszę..." bo ja nie odczuwam twojej wiedzy absolutnej? Użytkownik rycho65 edytował ten post 08 marzec 2013 - 10:12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janica Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 po tym deszcze i pozniejszym ochlodzeniu, moze sie zrobic takie brzydkie zjawisko jak w zeszlym roku. Oby przyszedl swiezy snieg i to przykrył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 ...no to jaki wiejący od hal także w Beskidach? Jeżeli coś negujesz to napisz poprawnie lub coś dodaj/ nazwij aby to miało sens! Struktura tego wiatru i późniejszych warunków atm. tu pokrywa się z definicją... a ile razy to mnie "musiałeś prostować" na Forum, że piszesz: "i znów muszę..." bo ja nie odczuwam twojej wiedzy absolutnej?Różnica była taka,że na grani Tatr Niżnych temperatura była poniżej-5 stopni i nie było zachmurzenia, a w Tatrach ok. 0 i chmury. Kierunek wiatru w Tatrach był Południowy a w T. Niżnych południowo -zachodni. Był to wiatr związany z frontem atmosferycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 W Beskidach czesto tak to wygląda: Wersja letnia przy dobrej pogodzie - charakterystyczne 'stojace' (nie przesuwają sie mimo silnego wiatru) chmury w kształcie soczewki https://picasaweb.go...648725912939522 https://picasaweb.go...feat=directlink Wersja jesienno/zimowa - wał chmur na nawietrznej gór... (tu od str Moraw) Widok z Ustronia w kierunku Wisły Załączone miniatury Użytkownik mig12345 edytował ten post 08 marzec 2013 - 13:46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Krzesło było bardzo charakterystyczne , jechało się bokiem i miało śmieszne daszki tak,że z pamięcią u Ciebie kiepsko. Takie samo krzesło było w Vratnej na Chleb,zamin postawili tam gondolkę,też się zdziwiłem jak się okazało,że trzeba wypiąć narty i wsadzić w boczne kieszenie,niedługo tylko w Polsce zostaną tego typu atrakcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Różnica była taka,że na grani Tatr Niżnych temperatura była poniżej-5 stopni i nie było zachmurzenia, a w Tatrach ok. 0 i chmury. Kierunek wiatru w Tatrach był Południowy a w T. Niżnych południowo -zachodni. Był to wiatr związany z frontem atmosferycznym.ale nazwij ten wiatr "po imieniu" jeśli tylko potrafisz... a ty jesteś góral czy lach? Gdyby wszyscy "wielcy" rozumieli jak ty to na pewno pojechalibyśmy w nasze góry ,w tzw. ciemno! Użytkownik rycho65 edytował ten post 08 marzec 2013 - 17:06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 W Beskidach czesto tak to wygląda: Wersja letnia przy dobrej pogodzie - charakterystyczne 'stojace' (nie przesuwają sie mimo silnego wiatru) chmury w kształcie soczewki https://picasaweb.go...648725912939522 https://picasaweb.go...feat=directlink Wersja jesienno/zimowa - wał chmur na nawietrznej gór... (tu od str Moraw) [ATTACH=CONFIG]37524[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]37525[/ATTACH] Widok z Ustronia w kierunku Wisłyale my jeszcze rozumujemy przy zimie - marzec jest - więc nie puszczajcie do siebie oczek bo się zirytuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Takie samo krzesło było w Vratnej na Chleb,zamin postawili tam gondolkę,też się zdziwiłem jak się okazało,że trzeba wypiąć narty i wsadzić w boczne kieszenie,niedługo tylko w Polsce zostaną tego typu atrakcje.W całej Czechosłowacji było tych wyciągów na pęczki . Robili je na licencji Von Rolla. A gdzie w Polsce te krzesła są???? Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 ale my jeszcze rozumujemy przy zimie - marzec jest - więc nie puszczajcie do siebie oczek bo się zirytuję... Ty sie nie irytuj tylko pakuj do Trchowej - pow 1000m jest MRÓZ....... i super warunki Niestety nie zabiore - sam jestem gosciem w cudzym aucie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 W całej Czechosłowacji było tych wyciągów na pęczki . Robili je na licencji Von Rolla. A gdzie w Polsce te krzesła są???? TadekW Polsce, to nie wiem o istnieniu takiego wynalazku,pisząc tego typu atrakcje miałem na myśli stare wyciągi pamiętające wczesnego Gierka,których jednak trochę mamy i nie zanosi się na ich wymianę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Ty sie nie irytuj tylko pakuj do Trchowej - pow 1000m jest MRÓZ....... i super warunki Niestety nie zabiore - sam jestem gosciem w cudzym aucie...to życzę udanych szusów! Ja się "gotuję" do objazdu Tatr (także Chopok od strony południowej....autem;)) za tydzień ,niestety w ... w Wiśle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokrzept Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Panie, Panowie, czy planujecie zorganizowany wyjazd na Chopok jeszcze przed końcem sezonu ? Chętnie zabrałbym się jakąś większą paczką i zmierzył jeszcze raz z południowymi stokami, pozdrawiam, Pokrzept. Użytkownik pokrzept edytował ten post 09 marzec 2013 - 23:52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi