Hextor Napisano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Z tego co patrzyłem w necie to ma jeszcze padać jutro i w piątek Mam nadzieję, że na sobotę włączą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisaz Napisano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Jest szansa, że w ciągu najbliższych dni ruszy siodło. Brakuje tylko zgody Horskiej Sluzby. Póki co obawiają się o zagrożenie lawinowe i stabilność śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Byłem w sobotę ,sypało niemiłosiernie ,gondolka na Skalnate Pleso działała z przerwami ze względu na silny wiatr,widocznośc kiepska , na siodle jest ponad metr śniegu ,ale jest słabo związany z podłożem i zagrożenie lawinowe 4 nie ma żartow ,ale siodło pewnie niebawem ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisaz Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Siodło wczoraj: https://picasaweb.go...keSedlo1612012# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisaz Napisano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Od piątku czynne Siodło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajo50 Napisano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Pozwoliłem sobie powielić swą relację z Bachledowej. Byłem w poprzednim tygodniu. Warunki śniegowe doskonałe. Otwarta czarna (ale raczej chyba w/g mnie czerwona). Ludzi mało. Bachledowa dobra na jeden, dwa razy. Ja kotwiczę zawsze w Starej Lesnej i mam blisko do Lomnicy oraz Strbskiego Plesa. Łomnica od piątku otwarta w całości wraz z "czarną" na Łomnickim Siodle co umożliwia jazdę non stop po trasie o dł. około 5,5km i cały czas w dół!!! w bardzo dobrych warunkach śniegowych. Na Łomnicy coraz więcej narciarzy oraz deskarzy pozatrasowców. Naturalne przeszkody w postaci korzeni po połamanych drzewach oraz około 1m naturalnego śniegu pomiędzy nimi daje niesamowite wyzwanie i fun dla wyznawców zasady "im gorzej tym lepiej". Strbskie Pleso w tej chwili jest "miód i malina" zarazem. Nie rozumiem polskich narciarzy całkiem zresztą niezłych że jadą do np. Białki żeby dać się "ustrzelić" przez kogoś w tym przeogromnym "tłumie" częstokroć nie za bardzo skoordynowanego narciarsko współobywatela, skoro można się uszkodzić samemu w ciszy tatrzańskiej słowackiej przyrody!! I nie bójmy się "ojro", to też jest pieniądz!! oraz "egipskich ciemności" cytując pewnego politycznego "klasyka". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tencogoniema Napisano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 bilet dziala juz od wczesniejszego sezonu na pewno a nie wiem czy nie od 2 lat, wiec posmigasz i tu i tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Byłem w Łomnicy 5 dni w tym tygodniu (jeździłem tam od niedzieli do czwartku). Warunki pogodowe przyzwoite - 3 dni słoneczne, 2 dni pochmurne. W poniedziałek nie działał drugi odcinek gondolki oraz Łomnickie sedlo z powodu silnego wiatru. W pozostałe śmigało wszystko. Warunki śniegowe super. Trafiłem na dzień akurat po tym jak całą noc padał śnieg, tak więc puch na Francuskiej Muldzie był przegenialny. Po prostu płynęło się w tym śniegu. Było na oko ok. 1.5 m puchu. Czułem się jak w Alpach. Na trasach też bardzo dobrze. Śnieg na trasach dobrze przygotowany, ubity, zmrożony, muldy robiły się dopiero ok. 14, a i tak były niewielki, lodu nie uświadczyłem prawie wcale. Kolejek do wyciągów żadnych - 0 czekania. Nowe krzesło na Bukowej Górze z czerwoną trasą jest OK. Generalnie przejeździłem te dni na Łomnickim Sedle + troche General i Cucoriedki. Mi się bardzo podobało. Lubię bardzo Łomnicę za trochę alpejskiego klimatu. W mieście pustki, 0 imprez, jednak restauracje przyzwoite, bardzo tanie jak na Euro (ceny porównywalne z polskimi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 13 Marca 2012 Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Kolej /gondole/ wyjeżdżają co 15 sekund. A druga część pytania jest jeszcze głupsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemyslaw Napisano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Hej, z zakopanego ,która trasa jest lepsza przez łysą polanę czy drogą przez jurgów nr 49? , bo google maps pokazuje ze to jest taka sam dlugosc trasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisaz Napisano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Z Zakopanego najlepiej przez Zazadnią i Łysą Polanę, natomiast jadąc od Krakowa lepiej kierować się na Jurgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemyslaw Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Z Zakopanego najlepiej przez Zazadnią i Łysą Polanę, natomiast jadąc od Krakowa lepiej kierować się na Jurgów. przez Zazadnią? ale tam sie droga kończy ,chyba poki co niepwenie jechac drogami polnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisaz Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 przez Zazadnią? ale tam sie droga kończy ,chyba poki co niepwenie jechac drogami polnymi Nic się nie martw, żadne polne drogi Ci nie grożą. Droga jest dobrze utrzymana no i... asfaltowa:) PS. Pewnie Cię zmyliło to dziwne oznaczenie na google maps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Witam Czy ktoś sie orientuje dlaczego lomnickie sedlo nie działa? kwestia śniegu czy wiatru? http://www.vt.sk/pl/...-i-nartostrady/ Jade w weekend na 4dni do Bukowiny T. i chciałem się wybrać w poniedziałek do Tatrzanskiej Łomnicy w głównej mierze dla zjazdu z Łomnickiego Sedla (takie troche sprawdzenie siebie i kolejny etap w narciarstwie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Witam Czy ktoś sie orientuje dlaczego lomnickie sedlo nie działa? kwestia śniegu czy wiatru? http://www.vt.sk/pl/...-i-nartostrady/ tu masz www.holidayinfo.sk/pl/LomnickeSedlo Czyli warunki ,chyba jedno w kupie - wiatr i mało śniegu (przy 60 cm mógłbyś narzekać na minerały?) oraz mgła!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Dzieki rycho, rzeczywiście mgła jest dosyć duża no trudno jak odpala to moze sie uda... a jak nie to zostawie to na jednodniowy wypadl w innym terminie co się odwlecze to nie uciecze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Dzieki rycho, rzeczywiście mgła jest dosyć duża no trudno jak odpala to moze sie uda... a jak nie to zostawie to na jednodniowy wypadl w innym terminie co się odwlecze to nie uciecze Ja bym sprawdził pogodę jak będziesz tam na miejscu w B.T. Może się okazać , że jest dzień bombowej pogody (lazurowe niebo, itp) ,wszystko ruszyło i warunki są na 1 m śniegu a wtedy warto to wykorzystać bo jest tam bardzo uroczo z Łomnickim Szczytem w tle. Podczas mgły to nie warto się męczyć bo masz przykład z Jasnej co się dzieje na Chopoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Na sedlo to potrzeba 1 m śniegu,tak myślę,żeby zjechać bezpiecznie bez ubytków ślizgu,z BT masz blisko do Bachledovej Doliny,warto tam skoczyć przyjemny ośrodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekkrk Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Byłem wczoraj na łomnicy i ta czarna jest zamknięta Powód jak mi się wydaję na pewno mgła która wczoraj była naprawdę duża a śniegu też nie ma jakoś mega W sumie ciężko było stwierdzić warunki na tej czarnej bo jak się wysiadało na górze z gondolki to nie wiee było widać widoczność 5-10 metrów ale fajnie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Witam zapytałem u źródła i dostałem informację że otwierają od 150cm śniegu: "Zjazdovka v Lomnickom sedle je uzatvorená pre nevhodné snehové podmienky, momentálne je tam 70 cm snehu a na spustenie zjazdovky je potrebné, aby tam bolo 150 cm snehu.Prajem pekný deò," Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 "Zjazdovka v Lomnickom sedle je uzatvorená pre nevhodné snehové podmienky, momentálne je tam 70 cm snehu a na spustenie zjazdovky je potrebné, aby tam bolo 150 cm snehu.Prajem pekný deò," To będzie trzeba czekać do następnej zimy...może dosypie za rok? Też chyba park się zaczyna wtrącać albo komuś się nie chce !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Największe opady śniegu są w marcu. Pamiętam , jak trasy otworzyli dopiero 1 kwietnia. Były lata,że było 4 m śniegu. Najlepsze warunki do jazdy są wiosną. Jak jest mniej niż 150 cm to nie ma dobrych warunków do jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Największe opady śniegu są w marcu. Pamiętam , jak trasy otworzyli dopiero 1 kwietnia. Były lata,że było 4 m śniegu. Najlepsze warunki do jazdy są wiosną. Jak jest mniej niż 150 cm to nie ma dobrych warunków do jazdy.ja tam jeździłem i nie tylko w marcowym słońcu i człowiek się nie przejmował, że coś musi być czy musi napadać. Było otwarte to się pojechało. To że teraz musi być 150cm to pierwsze raz słyszę jak się interesuję Tatrami. A obok był wariant tej trasy w żlebie, czy to działa bo nie widać teraz tego na mapach? Użytkownik rycho65 edytował ten post 24 styczeń 2013 - 11:45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Wszędzie obok jest teren freeride. A 150 cm śniegu to wcale nie tak dużo tam większość trasy prowadzi w piargach. Pamiętam kilka razy ,że można było jeżdić przy mniejszej pokrywie ale wtedy wiatr wyjątkowo nawiał śnieg na trasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Wszędzie obok jest teren freeride.Teraz jest "francuzka mulda" ale wcześniej tak nie było - prawą stroną była poprowadzona osobna trasa - może ją znajdę na starszych mapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi