SkiForum Napisano 17 Września 2007 Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Słowacja - Tatrzańska Łomnica Krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka. Strona ośrodka: http://www.tldtatry.sk/ Położenie Dojazd Parkingi (Ilość miejsc, cena, odległość od stoku) Miejscowości (krótka charakterystyka miejscowości w jakiej znajduje się ośrodek, lub miejscowości sąsiednich) Noclegi Trasy (liczba tras, długość tras, poziom trudności, mapki) Ceny (cennik karnetów itp) Kamera online (link do strony z kamerą online na stok) Aktualne warunki (link do strony z aktualnymi warunkami) Serwis narciarski (czy jest/są serwisy narciarskie, + można coś więcej ceny, godziny itp) Instruktorzy / Opieka nad dziećmi Wyżywienie (gdzie można zjeść, jakie jedzenie, jakie ceny) Galeria zdjęć (link do galerii zdjęć z tego ośrodka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaszybki Napisano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Naprawdę niezła jazda jest z Lomnickiego sedla, podobno ostrzej niż na Kasprowym, nie wiem bo na Kasprowym nie byłem, jak ktoś lubi mocne wrażenia to polecam łomnicę, pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadek Kuby Napisano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Na tym stoku, dość dawno był slalom gigant kobiet w ramach zawodów Pucharu Świata. Góra kotła Gąsienicowego na Kasprowym jest nieco stromsza, niż góra tego stoku, ale tu stromiznę sie czuje przez dłuższy czas. Jak jest dużo śniegu(w zeszłym roku w kwietniu było na górze 3,5 m) to można zjechać do samej Łomnicy na poziom 895 m z 2185 m. Prawie 1300 m w dół. Nawet w Alpach takie różnice poziomów nie są za częste. W dobrych warunkach jest tu wiele możliwości jazdy pozatrasowej, np. przez Francuską Muldę(szeroki żleb dobrze widoczny z dolnej stacji krzesełka). Jak jest dłuższy dzień(kwiecień) to wpadamy tu czasem z żoną. Mimo, że dalej od nas, ale szybciej jesteśmy na górze niż na Kasprowym. I bez "cyrków" z miejscówkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaszybki Napisano 9 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Potwierdzam wszystko co napisałes nie bylem tam dość dawno, ale dobrze pamiętam teren, zwłaszcza że często jestem w Tatrach słowackich w lecie... Francuska Mulda dostarczała mi niezłych wrażeń, nie jeździłem wtedy tak jak teraz, zresztą narty były inne ale miejsce naprawdę godne polecenia na zjeździe do Łomnicy rzeczywiście musi być dość dużo śniegu, pamiętam że strasznie kamienie pociachały mi dechy... ale to tylko mały minusik pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawy88 Napisano 18 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 od marca na slowacji beda duze obnizki cen karnetow tak ze warto sie wstrzymac z wyjazdem ... na chopoku i lomnicy juz oglosili cennik na marzec http://www.vt.sk/noc...-zniki/pl/zima/ i podejzewam ze to nie koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yenna Napisano 25 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Piszesz w tytule, że 13 euro za dzień, ale to niestety przy 7-dniowym skipassie. Przy dwudniowym wychodzi 18. Dobrze, że obniżają. Och, ten kurs nieludzki! Na razie śniegu nie za wiele, jak na Łomnicę, bo 130 cm, ale tam (o czarnej myślę) i tak najfajniej w kwietniu. Mało ludzi, dużo śniegu.:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tencogoniema Napisano 24 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 jaki snowpark w jasnej? ze na chopok? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Kto nie był niech koniecznie jedzie,ale wtedy gdy warunki dopisują,polecam wjazd widokowy na szczyt mimo sporej ceny warto to przeżyć i oczywiście zjazd z "sedla" wrażenia bezcenne,chyba najtrudniejsza czarna z której jechałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janica Napisano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 na szczyt płatne dodatkowo, musisz tez kupic miejscówkę, czasem są z tym problemy. Wjazd na Sedlo jest w cenie karnetu, widoki w 60% te same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Warto wyjechać na szczyt jeżeli jest odpowiednia pogoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zetes Napisano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Ponieważ wybieram się w tym sezonie pierwszy raz zebrałem z ciekawości filmy na których można zobaczyć jak wyglądają trasy. Link do listy odtwarzania poniżej: http://www.youtube.c...56DBB36DCA36C86 Użytkownik zetes edytował ten post 28 styczeń 2010 - 13:06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borowina Napisano 3 Marca 2010 Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Czy ktoś może mi powiedzieć, jakie tam są stoki, to znaczy czy południowe, czy bardziej sprzyjające marcowemu szusowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janica Napisano 3 Marca 2010 Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 myślę, że marcowe, sprzyjające marcowemu/kwietniowemu szusowaniu. Ciągle dopaduje śniegu www.vt.sk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Rok temu o tej porze było tam 3 metry śniegu!Ale zdecydowanie marcowe słoneczko sprzyja szusowaniu na Łomnicy,polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Czy ktoś może mi powiedzieć, jakie tam są stoki, to znaczy czy południowe, czy bardziej sprzyjające marcowemu szusowaniu?Zdecydowanie południowe - niestety nie da się opalać na krzesełku :) Góra jest dość wysoko więc niby chłodniej ale w tym roku jest mało śniegu (podobnie jak na Kasprowym) więc krzesełko na Lomnickie Sedlo chodzi ale formalnie trasa powyżej Skalnatego Plesa jest traktowana jako wolny teren - nieprzygotowywana -moim zdaniem kamienie są na bank. Niżej - Cucoriedki - póki co OK. Nie wiem na jak długo się wybierasz ale nie nie jesteś tam przykuta - możesz jechać ew. na Chopok kupując "skipass tatry" - info jest na stronie Chopoka: http://www.jasna.sk/...oudnie/pl/zima/ Nie wiem dlaczego ale na stronie Łomnicy tego info pod tabelką brakuje - choć wg mnie to musi być ten sam skipass. Dni nie muszą być po kolei więc któregoś dnia można skoczyć na Strbskie Pleso - jakieś 20 km. karnet jest osobny ale o tyle warto, że w ostatnich latach tam sezon trwał najdłużej w Tatrach - czyli warunki najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borowina Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Zdecydowanie południowe - niestety nie da się opalać na krzesełku Góra jest dość wysoko więc niby chłodniej ale w tym roku jest mało śniegu (podobnie jak na Kasprowym) więc krzesełko na Lomnickie Sedlo chodzi ale formalnie trasa powyżej Skalnatego Plesa jest traktowana jako wolny teren - nieprzygotowywana -moim zdaniem kamienie są na bank. Niżej - Cucoriedki - póki co OK. Nie wiem na jak długo się wybierasz ale nie nie jesteś tam przykuta - możesz jechać ew. na Chopok kupując "skipass tatry" - info jest na stronie Chopoka: http://www.jasna.sk/...oudnie/pl/zima/ ... Dni nie muszą być po kolei więc któregoś dnia można skoczyć na Strbskie Pleso - jakieś 20 km. karnet jest osobny ale o tyle warto, że w ostatnich latach tam sezon trwał najdłużej w Tatrach - czyli warunki najlepsze. dzięki, właśnie o taką informację mi chodziło, jedziemy tylko na 2 dni, więc szukamy czegoś blisko i z gwarancją śniegu na szczęście wyjazd w środku tygodnia, więc kolejek przynajmniej nie musimy się obawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 dzięki, właśnie o taką informację mi chodziło, jedziemy tylko na 2 dni, więc szukamy czegoś blisko i z gwarancją śniegu ;) na szczęście wyjazd w środku tygodnia, więc kolejek przynajmniej nie musimy się obawiać :) No to zrób sobie Łomnica + Strbskie - Chopok jednak dość daleko. http://www.parksnow....vleky.php#begin http://www.vt.sk/osr...strady/pl/zima/ Tymczasem u góry jest jest -12 st. C - więc słoneczko bardzo nie szkodzi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Masz jeszcze stoki w Smokowcu tzn Hrebieniok i chyba też jest na tym samym skipasie co Łomnica,ale zdecydowanie bardziej polecam Szczyrbskie Pleso i tam od 8 marca cena jest bardzo atrakcyjna ,bo tylko 16 E za całodniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanKos Napisano 9 Marca 2010 Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Witam jest takie oznaczenie na oficjalnej stronie TŁ: http://www.vt.sk/osr...strady/pl/zima/ Czy ktoś zorientowany w temacie może powiedzieć/doradzić co tam teraz naprawdę działa i czy warto kupić skipass na cały dzień? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 10 Marca 2010 Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 http://www.vt.sk/use...-s.smokovec.jpg Tu masz dokładną mapkę,Słowacy zawsze oznaczają trasy po ich nazwie i stacjach pośrednich,zamiast po numerze trasy i później trudno się z tego rozeznać.Otwarte są wszystkie główne trasy tzn czarna z siodła nr 7,główna czerwona oznaczona numerami 6,5,3 .Trasa nr 3 to nowa trasa wzdłuż nowego krzesełka 4 osobowego.Niebieska teżotwarta,ale tylko jeden wariant.Reszta łączników pozamykana z powodu braku śniegu.Nie byłem ostatnio na Łomnicy,ale byłem w zeszły weekend na Szczyrbskim Plesie,tam jest wszystko otwarte i spokojnie można pojeździć bez kolejek ,od 8 marca karnet całodniowy 16 Euro,fajna nowa trasa i kolejka 6 osobowa na górze,ale trasy łatwiejsze niż na Łomnicy.Co do braku śniegu ,faktycznie na Słowacji mają problem,mieszkałem w Bukowinie i u nas sypało całą noc,przejeżdżamy granicę i drogi suchutkie i piękne słońce nad Tatrami.Na Łomnicy śnieg leżał,ale w tym roku jest go niewiele. Użytkownik bubol edytował ten post 10 marzec 2010 - 13:06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tencogoniema Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 no ale na samej górze da się jeździć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Na samej górze na czarnej się da,jest godna polecenia,ale jak dzisiaj czytałem,to z powodu silnego wiatru góra była zamknięta,otwarta była chyba tylko dolna część kolejki.Tam już tak jest trzeba trafić i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tencogoniema Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 super, wiem jak jest na gorze ale nie byłem w tym roku jeszcze i interesuje mnie jAK GRUBA jest pokrywa na francuskiej muldzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janica Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 jak Ci to pomoże, to pojadę w weekend jakoś, więc w poniedziałek tu napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tencogoniema Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 hehehe chciałem w piątek albo w niedziele pocisnac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi