SzymQ Napisano 8 Lutego Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego Just now, Lexi said: Bardzo głośna? Do spania mogłaby przeszkadzać, do oglądania TV nie przeszkadza w ogóle. W porównaniu z inną, co tu była polecana, jest wręcz cichutka. Największy mankament to gabaryt pudełka przy transporcie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 27 Kwietnia Udostępnij Napisano 27 Kwietnia A ja mam takie doświadczenie że jak nuty wyschną same, to są bezzapachowe. Jak wywyższy je suszarka (mam podobną do waszych) to … o paaaanie 💩 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 27 Kwietnia Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 59 minut temu, KrzysiekK napisał: A ja mam takie doświadczenie że jak nuty wyschną same, to są bezzapachowe. Jak wywyższy je suszarka (mam podobną do waszych) to … o paaaanie 💩 A jak wyglądają nuty niewysuszone i czym różnią się od tych wywyższonych suszarką 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 27 Kwietnia Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 7 minut temu, kordiankw napisał: A jak wyglądają nuty niewysuszone i czym różnią się od tych wywyższonych suszarką 😉 Nuty niesuszone są bardziej konsonansowe 🤣, po suszarce są w permanentnym dysonansie. 🤣🤣 Bez suszarki schną dłużej ale nie walą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Kwietnia Udostępnij Napisano 27 Kwietnia Cześć No więc... Wszelkiego rodzaju systemy suszenia oparte na wymuszonym obiegu ciepłego powietrza są złe. Suszarki powinny wykorzystywać naturalny obieg powietrza - lekkie grzanie wewnątrz przez grzałkę elektryczną - jest tego multum - butów stojących w pozycji naturalnej. Nigdy nie suszyć butów w pozycji odwróconej lub gdy zatykamy czymś - nawet częściowo otwór na nogę. Zresztą - wystarczy pomyśleć chwilkę i zastosować zwykłe sprawdzone metody a nie wymyślać jakieś bzdury. Nawet wieloletnie buty użytkowane bardzo intensywnie nigdy nie walą jeżeli się im nie pomoże. Pozdrowienia 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 27 Kwietnia Udostępnij Napisano 27 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, Mitek napisał: Nawet wieloletnie buty użytkowane bardzo intensywnie nigdy nie walą jeżeli się im nie pomoże. wystarczy po każdej jeździe wyciągać botek ze skorupy, wkładki z botka i ubierać wyprane skarpetki Edytowane 27 Kwietnia przez Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Kwietnia Udostępnij Napisano 27 Kwietnia Cześć Można i tak ale... częste wyciąganie niszczy botek i jest nieekonomiczne. Warto to zrobić na zakończenie wyjazdu/sezonu i/lub gdy jeździliśmy w wyjątkowo mokrych warunkach, w deszczu lub zawodnionym śniegu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 27 Kwietnia Udostępnij Napisano 27 Kwietnia (edytowane) Ja suszę zwykle stawiając w pobliżu kaloryfera bez kontaktu fizycznego i do rana w środku suche. Raz na kilka wyjazdów wyciągam botek i suszę gruntownie. Nic nie śmierdzi. Suszarke używam gdy już naprawdę jest bardzo mokro a czasu mało. Edytowane 27 Kwietnia przez KrzysiekK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 27 Kwietnia Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 1 godzinę temu, KrzysiekK napisał: Raz na kilka wyjazdów wyciągam botek i suszę gruntownie. Nic nie śmierdzi. to ile dni jeździsz w sezonie i po ilu sezonach kupujesz nowe buty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 27 Kwietnia Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 40 minut temu, Jan napisał: to ile dni jeździsz w sezonie i po ilu sezonach kupujesz nowe buty ? Kiedyś liczyłem ile jeżdżę w sezonie ale na potrzeby publicystyki powiem że tak mniej więcej 2x w tygodniu sezonu odwiedzam stok. A buty mam fakt, dopiero 3 sezon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 27 Kwietnia Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 14 minut temu, KrzysiekK napisał: Kiedyś liczyłem ile jeżdżę w sezonie ale na potrzeby publicystyki powiem że tak mniej więcej 2x w tygodniu sezonu odwiedzam stok. A buty mam fakt, dopiero 3 sezon czyli sporo i wcześniej but zużyje się z zewnątrz niż botek poprzez częste wyciąganie. Buty zmieniam co 5 sezonów ok. 200 dni i nie zauważyłem szkód wywołanych wyciąganiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Kwietnia Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2 godziny temu, Jan napisał: czyli sporo i wcześniej but zużyje się z zewnątrz niż botek poprzez częste wyciąganie. Buty zmieniam co 5 sezonów ok. 200 dni i nie zauważyłem szkód wywołanych wyciąganiem Cześć Wiesz, chyba nie ma sensu iść w zaparte i walczyć z oczywistością. Najlepsze buty jakie miałem Rossignol Course KX były bardzo intensywnie używane wtedy jeszcze dość dużo szkoliłem - ponad 60 dni w sezonie i więcej, łącznie z chodzeniem po kilometr na kwaterę i innymi ekstrawagancjami. Miałem je chyba 17 czy 18 sezonów i musiałem z nich zrezygnować bo zniszczył się botek. Zresztą nie przypominam sobie - poza historiami typu Fabos czy Kasprowe oraz butami źle przechowywanymi, żeby but się zniszczył a botek nie. Buty zmieniasz co 5 sezonów bo taką masz zasadę, tak ktoś napisał, niszczysz planowo czy co? Ja zmieniam coś jak się zużyje lub zniszczy - tak Ci się regularnie niszczy? Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 28 Kwietnia Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 13 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Wiesz, chyba nie ma sensu iść w zaparte i walczyć z oczywistością. Najlepsze buty jakie miałem Rossignol Course KX były bardzo intensywnie używane wtedy jeszcze dość dużo szkoliłem - ponad 60 dni w sezonie i więcej, łącznie z chodzeniem po kilometr na kwaterę i innymi ekstrawagancjami. Miałem je chyba 17 czy 18 sezonów i musiałem z nich zrezygnować bo zniszczył się botek. Zresztą nie przypominam sobie - poza historiami typu Fabos czy Kasprowe oraz butami źle przechowywanymi, żeby but się zniszczył a botek nie. Buty zmieniasz co 5 sezonów bo taką masz zasadę, tak ktoś napisał, niszczysz planowo czy co? Ja zmieniam coś jak się zużyje lub zniszczy - tak Ci się regularnie niszczy? Pozdro 18 sezonów po 60 dni i kilometr pod kwaterę - tyle wytrzymały jedne buty ? to chyba mało intensywnie w tych butach jeździłeś. Ciekaw jestem na ile dni i sezonów wystarczają jedne buty aktywnym instruktorom piszącym na tym forum Napiszcie panowie proszę @PSmok @Tadeo @Marxx74 @Spiochu @Adam ..DUCH albo inni koledzy spędzający intensywnie na nartach więcej niż 40dni w sezonie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 28 Kwietnia Udostępnij Napisano 28 Kwietnia (edytowane) 12 godzin temu, Jan napisał: 18 sezonów po 60 dni i kilometr pod kwaterę - tyle wytrzymały jedne buty ? to chyba mało intensywnie w tych butach jeździłeś. Ciekaw jestem na ile dni i sezonów wystarczają jedne buty aktywnym instruktorom piszącym na tym forum Napiszcie panowie proszę @PSmok @Tadeo @Marxx74 @Spiochu @Adam ..DUCH albo inni koledzy spędzający intensywnie na nartach więcej niż 40dni w sezonie Takich sezonów mialem ze trzy może pięć, buty całe, skiturowe tak 5x20 dni też całe, to ze klamra padła to mój błąd bo nie zapięta i but upadł... tak czy owak mam jeszcze inne tak 3x30 też całe. A ty przez tego halluksa buty sobie popsułeś czy jak? Pisz sam od siebie a nie instruktorami się podpierasz:-) może gorilla style bardziej niszczy buty jak myślisz? Mitek jeździ mięciutko jak baletnica a nie siłuje się z materią nieożywiona jak ty. Edytowane 28 Kwietnia przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 28 Kwietnia Udostępnij Napisano 28 Kwietnia W dniu 27.04.2024 o 15:20, KrzysiekK napisał: Ja suszę zwykle stawiając w pobliżu kaloryfera bez kontaktu fizycznego i do rana w środku suche. Raz na kilka wyjazdów wyciągam botek i suszę gruntownie. Nic nie śmierdzi. Suszarke używam gdy już naprawdę jest bardzo mokro a czasu mało. Podobnie. Brak kłopotów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 20 godzin temu, Jan napisał: 18 sezonów po 60 dni i kilometr pod kwaterę - tyle wytrzymały jedne buty ? to chyba mało intensywnie w tych butach jeździłeś. Ciekaw jestem na ile dni i sezonów wystarczają jedne buty aktywnym instruktorom piszącym na tym forum Napiszcie panowie proszę @PSmok @Tadeo @Marxx74 @Spiochu @Adam ..DUCH albo inni koledzy spędzający intensywnie na nartach więcej niż 40dni w sezonie Cześć No zadałeś wartość maks. Nie wszystkie sezony były aż tak intensywne ale uśredniając to można przyjąć, że 30-40 dni sezon. A czy 17 czy 18 nie pamiętam. Klamry 2 i 3 były dorabiane z innych modeli bo oryginałów już nie było a skorupa nigdzie nie pękła ani się nie zdeformowała. Rossignol Course KX z pierwszego rocznika. Nigdy już nie będę miał tak znakomitych butów. Do tego były niezwykle lekkie a przy tym bardzo sztywne - to był jeszcze okres przedflexowy. Pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia (edytowane) W dniu 27.04.2024 o 15:20, KrzysiekK napisał: Ja suszę zwykle stawiając w pobliżu kaloryfera bez kontaktu fizycznego i do rana w środku suche. Raz na kilka wyjazdów wyciągam botek i suszę gruntownie. Nic nie śmierdzi. Najlepiej jednak posłuchać jakiegoś eksperta bo co wy możecie wiedzieć kolego Krzyśku o (hydro/termo)dynamice Edytowane 29 Kwietnia przez star 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia W dniu 28.04.2024 o 10:21, Jan napisał: 18 sezonów po 60 dni i kilometr pod kwaterę - tyle wytrzymały jedne buty ? to chyba mało intensywnie w tych butach jeździłeś. Ciekaw jestem na ile dni i sezonów wystarczają jedne buty aktywnym instruktorom piszącym na tym forum Napiszcie panowie proszę @PSmok @Tadeo @Marxx74 @Spiochu @Adam ..DUCH albo inni koledzy spędzający intensywnie na nartach więcej niż 40dni w sezonie Mnie nowe buty wystarczają na jeden góra dwa sezony. Takie buty schodzą na poziom "baby lift" i do zajechania jakieś 10 lat.😆 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 6 godzin temu, Adam ..DUCH napisał: Mnie nowe buty wystarczają na jeden góra dwa sezony. Takie buty schodzą na poziom "baby lift" i do zajechania jakieś 10 lat.😆 Cześć Bo nie umiesz z butów narciarskich korzystać. To nie są takie normalne buty. Ja też jak kupuję buty to chodzę w nich bez przerwy niezależnie od pory roku i pogody. Ale nie robimy tak w butach narciarskich Adam, no może na Śląsku tak robią, czy w zward0pńkiej parafii nawiedzenia NMP ale ogólnie nie chodzimy w butach narciarskich po górach, nie zjeżdżamy na nich, nie jeździmy w krótkich spodenkach bo śnieg się nabiera itd. I właśnie - czy jak kupiłeś buty narciarskie to przeczytałeś instrukcję użytkowania i się do nie stosujesz... no właśnie... Pozdrowieni serdeczne 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 30 Kwietnia Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 9 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Bo nie umiesz z butów narciarskich korzystać. To nie są takie normalne buty. Ja też jak kupuję buty to chodzę w nich bez przerwy niezależnie od pory roku i pogody. Ale nie robimy tak w butach narciarskich Adam, no może na Śląsku tak robią, czy w zward0pńkiej parafii nawiedzenia NMP ale ogólnie nie chodzimy w butach narciarskich po górach, nie zjeżdżamy na nich, nie jeździmy w krótkich spodenkach bo śnieg się nabiera itd. I właśnie - czy jak kupiłeś buty narciarskie to przeczytałeś instrukcję użytkowania i się do nie stosujesz... no właśnie... Pozdrowieni serdeczne 😉 no i nie chodzimy w nich na grzyby, a do spania zdejmujemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 30 Kwietnia Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 23 godziny temu, Adam ..DUCH napisał: Mnie nowe buty wystarczają na jeden góra dwa sezony. pewnie dlatego że nie wyciągasz botka do suszenia Moje K2 Spyne 130 przejechały 5 sezonów, łącznie 257 dni na śniegu i jeszcze wszystko OK. Musiałem jedynie dokupić 2 zaczepy do klamer bo odpadły 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 30 Kwietnia Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 7 godzin temu, Jan napisał: pewnie dlatego że nie wyciągasz botka do suszenia Jakbym moje miał wyciągać do suszenia to bym nie miał czasu na nartowanie.. a już na 100% nerwica pewna. Kiedyś nawet mi Mitek filmik przesłał "jak on to robi " ale u mnie jest takie "wąskie gardło" że nie ma szans zrobić tego łatwo i lekko. więc tylko suszarka (zgodnie z tematem) ..taka jak polecił @SzymQ..i o zgrozo buty sie wkłada "do góry kołami" 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 30 Kwietnia Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2 godziny temu, Lexi napisał: tylko suszarka ile dni narciarskich mają na liczniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 1 Maja Udostępnij Napisano 1 Maja 8 godzin temu, Jan napisał: ile dni narciarskich mają na liczniku ? Nie wiem .. 3 sezony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 1 Maja Udostępnij Napisano 1 Maja Taka najlepsza 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi