SzymQ Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Hej, Jak w temacie poszukuję suszarki/suszarek, które pozwolą na szybkie osuszenie 4 par butów narciarskich. Nawet nie mam pomysłu czy lepsze 4 tanie czy jedna/dwie lepsze. Jakieś ozony, UV czy to ma sens? Działające tylko na 230v czy w samochodzie też? Podpowiedzcie proszę albo kierunkiem poszukiwań albo konkretnymi modelami. Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 41 minut temu, SzymQ napisał: Hej, Jak w temacie poszukuję suszarki/suszarek, które pozwolą na szybkie osuszenie 4 par butów narciarskich. Nawet nie mam pomysłu czy lepsze 4 tanie czy jedna/dwie lepsze. Jakieś ozony, UV czy to ma sens? Działające tylko na 230v czy w samochodzie też? Podpowiedzcie proszę albo kierunkiem poszukiwań albo konkretnymi modelami. Z góry dzięki! Mam suszarkę niby specjalna do butów narciarskich... Lekko grzeje i lekko dmucha... Użyłem dwa razy. Po użyciu suche buty ale zapach większy niż przy suszeniu naturalnym w pewnej odległości od kaloryfera. Rozważ suszarki z lampami UV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Sprzęt ma być "wyjazdowy" czy domowy, oraz czy ma się nadawać także do suszenia innych butów/rękawiczek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 29 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 1 hour ago, Adam ..DUCH said: Sprzęt ma być "wyjazdowy" czy domowy, oraz czy ma się nadawać także do suszenia innych butów/rękawiczek??? Na wyjazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Teraz, SzymQ napisał: Na wyjazdy. No to na 4 pary butów będzie ciężko. Osobiście użytkuję coś takiego: https://allegro.pl/oferta/suszarka-do-butow-suszy-2-pary-jednoczesnie-350w-11523674689?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_shs_obuwie_pla_pmax&ev_campaign_id=18003908336&gclid=Cj0KCQiAz9ieBhCIARIsACB0oGI532iAKRUOGEWq9zOaMyZSqxuu6r7JmNv9gJmI5n0bVNNqNOwRThsaAn6YEALw_wcB Jako typowo domowy sprzęt do suszenia butów narciarskich, kaloszy, rękawiczek roboczych, butów roboczych - nie suszę tym sprzętem butów turystycznych, domowych https://www.mediaexpert.pl/sport-i-rekreacja/sporty-zimowe/suszarki-do-butow/suszarka-do-butow-media-tech-mt6505?gclid=Cj0KCQiAz9ieBhCIARIsACB0oGIzidkXL_DCb7Zz_vY--oRZn-fcMvq737EU0gblg_wf3K3yssBW2twaAjBgEALw_wcB Takie cuś mam do suszenia na wyjeździe : butów narciarskich, rękawiczek, kurtek, czapek, butów wędrówkowych - ozonator robi dobrą robotę....śmierdziochy faktycznie idą wek.......w przypadku butów "górskich" to znaczenia nie ma bo u mnie liczy się tylko skóra a nie membrana......w betlejemce "pachną" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Cześć Zwykłe elektryczne podgrzewacze na 230V + rozgałęziacz, bo rzadko kiedy jest tyle gniazdek. Żadnych dmuchaw czy innych pomysłów. Buty stawiamy na ziemi, suszarki wkładamy do butów i zostawiamy na noc ale nawet jak mamy tylko dwie pary to jedną partię suszymy do momentu jak idziemy spać i przekładamy przed snem. Największa sztuka to pamiętać to zrobić. Pozdro 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 4 godziny temu, SzymQ napisał: Hej, Jak w temacie poszukuję suszarki/suszarek, które pozwolą na szybkie osuszenie 4 par butów narciarskich. Nawet nie mam pomysłu czy lepsze 4 tanie czy jedna/dwie lepsze. Jakieś ozony, UV czy to ma sens? Działające tylko na 230v czy w samochodzie też? Podpowiedzcie proszę albo kierunkiem poszukiwań albo konkretnymi modelami. Z góry dzięki! wyciągnij botki ze skorup i rano będą suche 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 To raczej ostateczność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Teraz, Mitek napisał: To raczej ostateczność. po każdym dniu jazdy wyciągam botek ze skorupy - niedobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Cześć Niszczy się oraz deformuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 13 minut temu, Mitek napisał: Cześć Niszczy się oraz deformuje. Bzdura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 4 minuty temu, Jan napisał: Bzdura Przy Twojej narciarskiej wiedzy mogę tylko dziękować za komplement. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 29 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 59 minutes ago, Jan said: wyciągnij botki ze skorup i rano będą suche Dzięki, ale wolę suszarkę 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 11 minut temu, SzymQ napisał: Dzięki, ale wolę suszarkę a jak nie ma prądu ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 17 minut temu, Mitek napisał: Przy Twojej narciarskiej wiedzy mogę tylko dziękować za komplement. w 1973 roku rodzice przemycili dla mnie z NRD pierwsze skorupowe buty Alpina (wcześniej miałem FOS Krosno -skóra i plastik) i zawsze wyciągałem botek do wysuszenia, od 50 lat nigdy nic się nie zniszczyło ani zdeformowało 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 29 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Just now, Jan said: a jak nie ma prądu ? Po kolei to będzie szło tak: - grzejnik - jak nie ma grzejnika to suszarka - jak nie ma prądu to wyjęcie linera Na całe szczęście my tu w PL, to raczej mamy prąd niż go nie mamy 😛 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tata Asi Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Mam od kilku lat i polecam Elektrowarm 6.1. https://www.elektrowarm.com/pl/produkt/model-sb-6-1/ Używam codziennie: zimą do butów narciarskich, wiosną i jesienią do przemoczonych butów roboczych, latem do zapoconych roboczych. Buty są suche, bez zapachu. W drodze na stok w samochodzie grzeję buty, abym mógł wcisnąć w nie nogę. Wcześniej musiałem szukać kaloryferów w przystokowych knajpach. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 (edytowane) 37 minut temu, Jan napisał: w 1973 roku rodzice przemycili dla mnie z NRD pierwsze skorupowe buty Alpina (wcześniej miałem FOS Krosno -skóra i plastik) i zawsze wyciągałem botek do wysuszenia, od 50 lat nigdy nic się nie zniszczyło ani zdeformowało Ale policz ile energii straciłeś na te niepotrzebne czynności przez 50 lat.... ;-)) Czy te buty do suszenia przemakają czy wilgotnieją od wewnątrz? Edytowane 29 Stycznia 2023 przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 29 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 2 minutes ago, mig said: Czy Wam te buty przemakają czy to od potu? Pewnie wszystkiego po trochu. Dochodzi wstawienie butów o temp -5 do +20 z 50% wilgotności, co też musi spowodować wykroplenie o ile nie zapakujesz w jakiś worek. Lepiej to przesuszyć niż coś w bucie wyhodować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 (edytowane) 10 minut temu, SzymQ napisał: Pewnie wszystkiego po trochu. Dochodzi wstawienie butów o temp -5 do +20 z 50% wilgotności, co też musi spowodować wykroplenie o ile nie zapakujesz w jakiś worek. Lepiej to przesuszyć niż coś w bucie wyhodować. Pytam, no zawsze wystarczało mi postawienie butów w cieplym pokoju. Ale grzałki to same zalety i tylko jedna wada: trzeba je mieć i stosować. Gdybym miał coś kupić to takie z podtrzymaniem grzania w samochodzie by ubierać ciepłe (cieplejsze) buty. W combi mniejszy problem - mają temperaturę kabiny, więc tragedii nie ma. Edytowane 29 Stycznia 2023 przez mig 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Godzinę temu, Jan napisał: zawsze wyciągałem botek do wysuszenia, od 50 lat nigdy nic się nie zniszczyło ani zdeformowało To samo. Tyle że nie wyciągam, gdy buty w środku w miarę suche. W 3 Zinnen, przy lekkim mrozie nie było potrzeby wyciagac ani raz. A wyciaganie i wykładanie, gdy się dojdzie do wprawy to moment. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 40 minut temu, mig napisał: Gdybym miał coś kupić to takie z podtrzymaniem grzania w samochodzie by ubierać ciepłe (cieplejsze) buty. Otóż to. Pamiętasz moje ubiegłosezonowe problemy z wkładaniem zimnych butów. Sztywne Fischery z flexem 130. Myślałem, że mnie szlag trafi. Tym razem też to przeżyłem na mniejsza skalę. Ciepłe buty jechały kilka km. w zimnym bagażniku na narty w busie (swoja droga moja głupota, bo mogłem je wziąć do środka). I to wystarczyło by... sobie solidnie zakląć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 11 godzin temu, Jan napisał: po każdym dniu jazdy wyciągam botek ze skorupy - niedobrze ? Bardzo dobrze, też tak robię. Grzałką nigdy nie wyciągnie się wilgoci spod botka. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Cześć I tu się zgadzam, rzeczywiście raz na jakiś czas trzeba wyjąć botek i wyjąć ten sztywnik pod botkiem aby wysuszyć tą zęzę skorupową ale wyjmowanie codzienne nie ma sensu - wystarczy postawić but na kaloryferze - tylko nie super gorącym i rano jest suchy. Faktem jest, że wyciągnięcie i włożenie botka - jak wie się jak to zrobić - to moment, ale zawsze katuje boki zewnętrzne, chyba, że mówimy o jakichś mięciutkich skorupach. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Cześć Mam grzałki, ale nie używam - Head nie wiem z czego robi linery, ale tak śmierdzą podczas suszenia że głowa boli. Zarówno moje, jak i syna oraz córki. Natomiast Żona ma Nordica i nie ma tego efektu. Tak nie używam. Zazwyczaj używam kaloryfera, choć prawdą jest że zostaje woda pod linerem. Każdorazowe wyciąganie jest kłopotliwe i niszczy botek, szczególnie pięta dostaje w kość. Ale jak ktoś ma sznurowane i je sznuruje - to tak czy siak musi je wyciągać i sprawa załatwiona. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi