PrzemekG Napisano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 Cześć Mam prośbę o sugestie lub wytyczne co do wyboru sprzętu narciarskiego dla mnie. Wzrost:176, waga 83kg (raczej tłuszcz niż mięśnie niestety;-))) Wiek: 50l Cel: Przygotowane, ratrakowane stoki, głównie w Polsce. Rekreacyjnie, bez napinki (na razie;-)) Jeżdżę od dziecka. OK 1988 opanowałem wreszcie styl klasyczny na nartach Epoxy 180cm+beta 2, i w butach Fabos:-))) I jeździłem tak regularnie do wczesnych lat 2000, oczywiście zmieniając czasem sprzęt ale nigdy na wysokiej klasy z braku kasy. Styl klasyczny miałem opanowany b. dobrze, carvingowy dużo mniej ale też jeździłem. No i potem niestety przerwa: jazda tylko od czasu do czasu na różnych nartach z wypożyczalni itp po kilka dni w roku lub mniej. Styl Klasyczny sprawia mi więcej przyjemności niż carving póki co (ale jestem otwarty). Teraz pojawia się powoli możliwość powrotu do zabawy i chciałbym sobie cos fajnego sprawić. Używane też OK. Jak kiedyś człowiek się cieszył, że dostał jakieś narty tak teraz jest przytłoczony nadmiarem możliwości! Pomożecie?:-) ps: Wciąż mam swoje buty Atomic Beta-carv 7-50. Niebawem sprawdze czy się nadają. Pamiętam, że wydawały się dość miękkie. Stare narty gdzieś przepadły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 Cześć A więc... W narciarstwie zjazdowym nie ma stylów tylko techniki, które w żaden sposób nie są siebie przeciwstawne a jedynie się uzupełniają. Co do nart to - jesteś doświadczonym narciarzem więc kup sobie porządne narty sportowe lub o charakterze sportowym ale nie SL, tylko o lekko przedłużonym promieniu oraz przypadkiem nie jakieś szerokie. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 15 minut temu, PrzemekG napisał: Niebawem sprawdze czy się nadają. nie sprawdzaj - wyrzuć i kup nowe o twardości 90-110 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 Cześć Jeśli buty nie rozpadną się przy zapinaniu i podeszwa nie oderwie się przy wpięciu w narty (miałem raz takie), to są to naprawdę miękkie buty. Tu bym zaczął... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 Zmień buty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekG Napisano 28 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 Dzięki. Faktycznie, właśnie wygooglałem, że te buty mają flex index 50 i prawie 20 lat. Ale ten czas leci... 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekG Napisano 28 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 59 minut temu, Mitek napisał: Cześć A więc... W narciarstwie zjazdowym nie ma stylów tylko techniki, które w żaden sposób nie są siebie przeciwstawne a jedynie się uzupełniają. Co do nart to - jesteś doświadczonym narciarzem więc kup sobie porządne narty sportowe lub o charakterze sportowym ale nie SL, tylko o lekko przedłużonym promieniu oraz przypadkiem nie jakieś szerokie. Pozdro Dzięki za sprostowanie. Obie techniki są OK;-) Niedługo będę na stoku i zawitam do wypożyczalni. Zanim kupię, popróbuję ale tym razem nieco bardziej świadome. Czy przychodzi Ci do głowy konkretny sprzęt o który warto zapytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 (edytowane) 19 minut temu, PrzemekG napisał: Dzięki za sprostowanie. Obie techniki są OK;-) Niedługo będę na stoku i zawitam do wypożyczalni. Zanim kupię, popróbuję ale tym razem nieco bardziej świadome. Czy przychodzi Ci do głowy konkretny sprzęt o który warto zapytać? Twarda, bez rockera, długość 170-175, promień 17-20m, szerokość pod butem do 70. To mój typ Edytowane 28 Stycznia 2023 przez Kubis 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 16 godzin temu, PrzemekG napisał: Dzięki za sprostowanie. Obie techniki są OK;-) Niedługo będę na stoku i zawitam do wypożyczalni. Zanim kupię, popróbuję ale tym razem nieco bardziej świadome. Czy przychodzi Ci do głowy konkretny sprzęt o który warto zapytać? Cześć Nie , bo nie da się wybrać jakiejś konkretnej narty - to byłoby oszustwo lub rada na siłę poparta niewiedzą. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi