Marcos73 Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 (edytowane) Cześć Zauważyłem, że mocno mi się niszczą spody butów narciarskich, nie wiem od czego, bo nie chodzę w nich raczej, ale być może, bo ich praktycznie nie rozpinam i ten chód - kiedy muszę jest specyficzny - jak to w butach narciarskich. Buty są w miarę nowe i w okolicach pięt mam już są nieco przytarte. Być może jest to rozwiązanie - bo lifter zawsze można wymienić. Buty nie mają GW i jakichś fabrycznie zamontowanych podkładek. Jeszcze pytanie do użytkowników, czy śnieg się do tego klei? Bo ostatnio tak się mi buty obkleiły śniegiem, że za cholerę nie mogłem zapiąć nart, obijałem buty jak mogłem i tak było to mega problematyczne - jeszcze te wiązania z latającą piętką na wszystkie strony - koszmar. Może to jest jakieś wyjście? Ponadto są różne grubości tych lifterów, takie 3 mm wystarczy, czy lepiej grubszy?. Czy w takich butach frezuje się także spody? Czy tylko się przykręca i frezuje przód oraz tył aby pasowało do wiązania. Wiem że nie do tego służą liftery, ale czy ta wysokoś stania jest jakoś odczuwalna? pozdrawiam Edytowane 24 Stycznia 2023 przez Marcos73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 (edytowane) Liftery przykręca się od spodu po oczyszczeniu skorupy, na koniec zbiera się od góry nosy i piętki tak, aby uzyskać znów wymiar ISO. Jak można dać niższe liftery, to lepiej takie zrobić. Więcej z buta zostanie. Edytowane 24 Stycznia 2023 przez Kubis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 24 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 3 minuty temu, Kubis napisał: Liftery przykręca się od spodu po oczyszczeniu skorupy, na koniec zbiera się od góry nosy i piętki tak, aby uzyskać znów wymiar ISO. Jak można dać niższe liftery, to lepiej takie zrobić. Więcej z buta zostanie. A użytkujesz takie cudo, bo to chyba jest śrubkami przykręcane jest do spodu buta. Pewnie trzeba dociąć do rozmiaru - bo widziałem podział na duże i małe, więc pewnie uniwersalne do wszystkich. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Marek jakiej firmy masz buty, ja za podeszwy do Atoma płaciłem 42 zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 (edytowane) 13 minut temu, Marcos73 napisał: A użytkujesz takie cudo, bo to chyba jest śrubkami przykręcane jest do spodu buta. Pewnie trzeba dociąć do rozmiaru - bo widziałem podział na duże i małe, więc pewnie uniwersalne do wszystkich. dzięki Nie ale wydaje się proste. Szerokość od spodu jest uregulowana normą, więc różnica może być na grubości i długości. Za długie można dociąć przed zamontowaniem (docina się na 99% od strony środka skorupy, nie końca bo tam jest znormalizowany kształt). Przykręcenie od spodu, spiłowanie od góry i gotowe. Wydaje się że mając suwmiarkę, równy wypoziomowany stół i małą poziomicę dałoby się to zrobić samemu. Samo przykręcenie wygląda tak: A fachowo robi się to tak: https://youtu.be/GTVoQ-x2TaA Samo frezowanie zrobi dobry stolarz. Tylko trzeba mu uświadomić że nie może zebrać więcej niż podaje normą. Edytowane 24 Stycznia 2023 przez Kubis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 24 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 4 minuty temu, Gabrik napisał: Marek jakiej firmy masz buty, ja za podeszwy do Atoma płaciłem 42 zeta Head - liftery to 58 zeta. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Liftery mogą być dowolnej firmy. Buty od spodu mamy takie same (twarde, nie gw) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 1 minutę temu, Marcos73 napisał: Head - liftery to 58 zeta. pozdrawiam To mogą mieć do Twojego konkretnego modelu i nic nie trzeba wówczas robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 24 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 4 minuty temu, Kubis napisał: Nie ale wydaje się proste. Szerokość od spodu jest uregulowana normą, więc różnica może być na grubości i długości. Za długie można dociąć przed zamontowaniem (docina się na 99% od strony środka skorupy, nie końca bo tam jest znormalizowany kształt). Przykręcenie od spodu, spiłowanie od góry i gotowe. Wydaje się że mając suwmiarkę, równy wypoziomowany stół i małą poziomicę dałoby się to zrobić samemu. Samo przykręcenie wygląda tak: Pewnie tak, ale najgorsze będzie przycięcie czubów i piętek - nie będę rzeźbił, bo nie mam narzędzi. W serwisie maja pewnie jakiś frez, dremel etc. pozdrawiam i dziękuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 24 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 11 minut temu, Gabrik napisał: To mogą mieć do Twojego konkretnego modelu i nic nie trzeba wówczas robić Nie ma, inny mam kształt podeszwy niż Atom z filmu, można wybrać tylko grubość oraz wielkość (małe/duże - pewnie senior/junior). Tak jak pisał Kubis - szerokość stała - długość uniwersalna - do wszystkich butów - trzeba tylko skrócić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi