marko25 Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Witam, Szukam nart dla siebie. 180cm/92kg , taki początkujący plus. Nieregularne jeżdzenie (co chce zmienić) w sumie może ze 100h w ciągu kilku lat. Wiekowo pod 50tke tak wiec bez szaleństw. Chce sobie spokojnie pojeździć. Trasy łatwe jakos ogarniam, trasy średnie szczególnie jak sa miejsca o wiekszym nachyleniu zmrozone to jezdze bardzo asekuracyjnie. Oczywiscie technicznie jestem słaby , chce pojeździc troche z instruktorem. I własnie taka narta do nauki i pojeżdzenia jest mi potrzebna zebym sie nie zniechecił. Tak sobie patrze w necie i np. coś takiego: https://fitanu.com/pl/narty-ski-set-e-s-max-8-m11-gw-l80-darkg-160-193128291-l41170200-salomon?gclid=CjwKCAiA2rOeBhAsEiwA2Pl7Q3_6yRNdd7fSaZ4HRW6UUSGGGYONvw0KH39AjsKpRcinN-VciVUSNxoCeQkQAvD_BwE Jaką długosć i inne parametry peoponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Pierwsza rzecz - zadałeś pytanie na forum, gdzie nikt Cię nie widział i nikt nie wie jak jeździsz. Otrzymać możesz sporo propozycji, tylko nie będziesz miał bladego pojęcia na jakiej podstawie podanych. Ponieważ zaczynałem także koło 50tki i nadal wojuję ze swoimi narciarskimi demonami... Jeśli chcesz poprawić technikę jazdy, bo już wiesz, że nartowanie jest fajną aktywnością i Cię zauroczyło, szukaj możliwymi kanałami szkółki/klubu/osoby, która uczy/szkoli. Nawiąż kontakt (pisz, dzwoń, spotkaj się) i jak już wybierzesz (na podstawie opinii własnej czy innych), zdecyduj się na wyjazd szkoleniowy lub cykl zajęć. Unikaj ścieżki typu 1-3 lekcje z instruktorem, którego zobaczysz prawdopodobnie pierwszy i ostatni raz. To może nawet być super fachowiec i osobowość, ale powinieneś szukać głębszej formy relacji. Wówczas otrzymasz nie tylko lekcję ale kompleksową filozofię nauczania, wraz z doborem sprzętu i argumentacją. To mój punkt widzenia, po 5 latach gonienia "króliczka". 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 (edytowane) Witam Po pierwsze - wczytaj się w post kolegi Gabrika powyżej - słusznie prawi. Po drugie - Na każdym etapie unikamy nart dla początkujących. Przytoczonego Salomona nie z znam, z opisu powinien być OK ale nie wiem czy to nie jest przypadkiem jakiś pozakatalogowy produkt. Po trzecie - długość 160 cm jest raczej dla przeciętnie wysokiej dziewczyny a nie dla chłopa 180cm i ponad 90kg. Szukaj narty koło 170-175cm z wyższego segmentu nart popularnych ale nie za szerokiej! albo z niższej części segmentu nart sportowych np: https://www.skionline.pl/sprzet/narty,21-22,rossignol,hero-elite-mt-ca-r-e-konect,13320.html o długości 175 powinna spełnić Twoje oczekiwania jako narta do jazdy obecnie a jednocześnie rozwojowa. Pozdrowienia serdeczne W razie pytań chętnie pogadam na priv. Edytowane 25 Stycznia 2023 przez Mitek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Są 2 narty nawet do rozważenia na teraz u Brunera, na pewno narty dobre, starsze modele ale w dobrym stanie za niezłe pieniądze, całkiem odpowiadają opisom Mitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marzenie Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 W dniu 22.01.2023 o 20:45, marko25 napisał: Witam, Szukam nart dla siebie. 180cm/92kg , taki początkujący plus. Nieregularne jeżdzenie (co chce zmienić) w sumie może ze 100h w ciągu kilku lat. Wiekowo pod 50tke tak wiec bez szaleństw. Chce sobie spokojnie pojeździć. Trasy łatwe jakos ogarniam, trasy średnie szczególnie jak sa miejsca o wiekszym nachyleniu zmrozone to jezdze bardzo asekuracyjnie. Oczywiscie technicznie jestem słaby , chce pojeździc troche z instruktorem. I własnie taka narta do nauki i pojeżdzenia jest mi potrzebna zebym sie nie zniechecił. Tak sobie patrze w necie i np. coś takiego: https://fitanu.com/pl/narty-ski-set-e-s-max-8-m11-gw-l80-darkg-160-193128291-l41170200-salomon?gclid=CjwKCAiA2rOeBhAsEiwA2Pl7Q3_6yRNdd7fSaZ4HRW6UUSGGGYONvw0KH39AjsKpRcinN-VciVUSNxoCeQkQAvD_BwE Jaką długosć i inne parametry peoponujecie? Może skontaktuj się z Elanskis tez kiedys zaczynałam. Dobrze mi dobrali i mam je juz 2 sezon 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 4 minuty temu, Marzenie napisał: Może skontaktuj się z Elanskis tez kiedys zaczynałam. Dobrze mi dobrali i mam je juz 2 sezon 🙂 Nie brudź na tym forum. Zrozumiano? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marko25 Napisano 26 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Dzięki za porady. Zdaje sobie sprawę że takie wypytywanie to nie jest najlepsza metoda ale to zawsze coś. Wcześniej poczytałem sobie i zazwyczaj polecacie kupno narty rozwojowej a nie dla tzw. początkującego. Generalnie w tym sezonie jeździłem parę dni przed świętami. W wypozyczalni dali mi ... 156cm. Po dwóch dniach wymieniłem na 165cm na początku było inaczej ale po kilku godzinach zauważyłem zalety. Było m.in. stabilniej i wogóle jakoś lepiej. Jednak wiadomo jakie narty sa w wypozyczalniach w wersji budżetowej. W tym sezonie nie ogarnę jakies szkółki itp bo dam rade tylko zrobić wypad na kilka dni ale w przyszłym sezonie jak zdrowie pozwoli cały tydzień zamierzam się szkolic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi