tomkly Napisano 31 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 (edytowane) 21 minut temu, Victor napisał: Wszystko zależy od natury. Dwa sezony temu byłem świątecznie -sylwestrowo w Tignes …💥 gdybym dziś przyjechał a od jutra zaczynał pewnie to samo bym stwierdził,aczkolwiek szczerze trzeba było napisać jak jest 😉 Ale to jest zastanawiające. W nie aż tak bardzo odległym regionie Ischgl (w linii prostej niecałe 500 km) śniegu jest od groma i trochę. Tydzień śniegu na przemian z tygodniem słońca i tak już ze 3 razy. Dawno nie było już tyle śniegu w Tyrolu a cały czas dosypuje. Austriacy potrafią też lepiej nim gospodarować i cały czas produkują nocami sztuczny. Dlatego nie ma tam problemów takich jak we Francji. Nie przepadałem nigdy specjalnie za Austrią, ale obiektywnie przyznaję że jest to zdecydowanie kraj numer 1 jak chodzi o europejskie narciarstwo. Pełen profesjonalizm na każdym kroku. Francja pozostała daleko z tyłu zarówno jak chodzi o infrastrukturę ale przede wszystkim podejście do narciarstwa jako kluczowego elementu gospodarki, generującego wysokie PKB. Austriacy zwyczajnie lepiej rozumieją na czym ten biznes polega. Edytowane 31 Grudnia 2023 przez tomkly 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 31 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 Godzinę temu, Harnaś napisał: Ja lubię francuskie ośrodki narciarskie, ale już nigdy w grudniu nie pojadę. Ewentualnie jakieś last minute, gdy wiadomo, że jest dużo śniegu. Początek stycznia też jest niepewny śniegowo. Byłeś może ostatnio na PZJU w Chatel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 31 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 7 godzin temu, Victor napisał: Zmów paciorek bo jeżeli tego opadu nie będzie to nie widzę sensu tu jechać ! Kamieni kupa ! Dziś wiało okropnie u góry na szczęście odstawiłem syna do domu po 12 pełny dumy,że się odważył wjechać i zjechać na dół. Następnie wjechałem sam i kilka zjazdów bo sensu nie widziałem raz w tym wietrze gdzie moim zdaniem góra powinna być zamknięta i dwa na niebieskich to jakiś cyrk a tyłu źle jeżdżących narciarzy to jeszcze w Alpach nie widziałem ,ale fakt krótka moja przygoda narciarska . 90% walczy o życie tak u góry po 13 wiatr okropny widoczność jak widać gdzieś zjeżdżając kilka fot cyknąłem Tu widać ile kamieni trzeba uważać bo szkoda naszego sprzętu tak wyglądają zielone trawersy tu jakaś czerń na której brakuje dobre pół metra śniegu a co do piwka to już teraz klasycznie z kija do wyboru Jakieś ceny na orientację Narciarsko koniec roku 2023 🥳⛷️ był fantastyczny Styczeń 3 doliny FR Luty Winterberg DE Marzec Jungfrau Swiss Listopad Kaunertal & Pitztal AT Grudzień dolina Zillertal AT i dziś L2A Fr Oczywiście przez cały rok jak jest czas to hala Landgraaf Życzę Wszystkiem rewelacyjnego narciarsko 2024! Browar Chouffe miażdży👌 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia 10 godzin temu, Jan napisał: Byłeś może ostatnio na PZJU w Chatel? Nie. Ostatnio na PZJU byłem chyba ze 4 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia (edytowane) Jeszcze jedna, bardzo ważna informacja dla wszystkich wyjeżdżających do Francji mi się nasuwa, a mianowicie wieczne problemy ze zwrotem kaucji za apartamenty. Cwaniaki próbują przyciąć na wszystkim i pod byle pretekstem zostawić sobie całą albo część kasy. Apartament może być wysprzątany lepiej niż odebraliście ale i tak będą Wam wmawiać, że zostawiliście syf. Apogeum tego cwaniactwa miało miejsce w latach 2015-16, wcześniej aż tak bezczelni nie byli. Nie wiem jak jest teraz, bo po wiośnie 2016 roku moja noga we Francji nie stanęła. Raz nawet zdarzyło mi się wezwać do apartamentowca policję. Choć francuska, to jednak wrażenie na panience z agencji zrobiła i udało się polubownie odzyskać zwrot kaucji. To też rzadkość, bo przeważnie nie chcą na takie wezwania reagować. Więc jeśli chcą od Was wysokiej kaucji na starcie rezygnujcie z takich rezerwacji, nawet jeśli będą oferować na starcie atrakcyjną cenę. Edytowane 1 Stycznia przez tomkly 2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia Nigdy nie miałam problemów z kaucją. A dzisiaj zajebisty powerday 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia (edytowane) 10 minut temu, Jan napisał: Nigdy nie miałam problemów z kaucją. A dzisiaj zajebisty powerday Nawet na Twoim forum był o tym wątek. Temat poruszył znany wszystkim (albo większości) kolega Moris. Edytowane 1 Stycznia przez tomkly 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia 22 minuty temu, Jan napisał: Nigdy nie miałam problemów z kaucją. A dzisiaj zajebisty powerday Tylko Francya, reszta to lipa. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia (edytowane) 1 godzinę temu, Jan napisał: A dzisiaj zajebisty powerday To mało powiedziane 🥳🥳🥳🥳🥳 a jak jeszcze ktoś powie, że Francuzi olewają przygotowanie tras to wybuchnę śmiechem 🤣 Francja elegancja 💥 …jeszcze z 800 przewyższenia zostało do zjechania ⛷️ Edytowane 1 Stycznia przez Victor 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia (edytowane) Godzinę temu, Victor napisał: To mało powiedziane 🥳🥳🥳🥳🥳 a jak jeszcze ktoś powie, że Francuzi olewają przygotowanie tras to wybuchnę śmiechem 🤣 Francja elegancja 💥 To bardzo dobrze. Świadczy to o tym, że czytają nasze forum i słuchają naszych krytycznych uwag. 🙃 Edytowane 1 Stycznia przez tomkly 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia 45 minut temu, tomkly napisał: To bardzo dobrze. Świadczy to o tym, że czytają nasze forum i słuchają naszych krytycznych uwag. Szczerze to trzeba przyznać że wykonali kawał dobrej roboty w noc sylwestrową,choć natura dużo im wczoraj pomogła bez dwóch zdań . Dziś trasy bez ściemy, naprawdę przygotowane wzorowo. Ani jednego kamyczka nigdzie nie widziałem. Dość miękko ogólnie,ale i odcinki wręcz lodowate na niektórych niebieskich . Odsypy po takiej ilości narciarzy same z siebie powstawały . Myślę,że wszystkie czerwienie i czernie były wystrzałowe,bo i narciarzy tam dość mało . Dziś fantastycznie rozpoczęty pierwszy dzień roku ⛷️z synem . Wyjeździliśmy się strasznie po tych wszystkich łagodnych trasach choć faktycznie są odcinki ścianek które dla słabo jeżdżących robią różnicę ..My daliśmy radę ,aczkolwiek służby miały dziś jak i wczoraj co robić . Śmigło też ciągle krążyło . Na szczęście my cali i zdrowi a syn pęka ze swojego zachwytu,że kolejny raz dał radę z góry na dół zjechać . Tata też pęka z dumy choć ogrom pracy przed nami . Oby tylko zdrowie było …. Teraz łykam ostatnie promienie słoneczka tego dnia,ale i nie tylko to łykam 😉 Widok na L2A .Gdzie znajdę w AT taką miejscówkę 🤔? pozdrawiam serdecznie 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia 3 godziny temu, grimson napisał: Tylko Francya, reszta to lipa. Wszędzie jest fajnie jak jest dobre towarzystwo, to teraz na trasach trochę trzeba uważać bo pełno patałachów najechało ze sprzętem marki Wedze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia 9 minut temu, Jan napisał: Wszędzie jest fajnie jak jest dobre towarzystwo, to teraz na trasach trochę trzeba uważać bo pełno patałachów najechało ze sprzętem marki Wedze Patałachy bo nie potrafią jeździć, czy dlatego że jeżdżą na nartach Wedze? Może gdyby jeździli na nartach Bogner nie byliby patałachami 😂. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia 44 minuty temu, Jan napisał: Wszędzie jest fajnie jak jest dobre towarzystwo, to teraz na trasach trochę trzeba uważać bo pełno patałachów najechało ze sprzętem marki Wedze Nikt nie ma kurtki z Pająkiem? Wedze + Pająk = tobogan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia 48 minut temu, kordiankw napisał: Patałachy bo nie potrafią jeździć, czy dlatego że jeżdżą na nartach Wedze? Może gdyby jeździli na nartach Bogner nie byliby patałachami 😂. Nie mam pojęcia bo nigdy nart Bogner nie testowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia 17 minut temu, Jan napisał: Nie mam pojęcia bo nigdy nart Bogner nie testowałem Tych nart się nie testuje. Ludzie zwyczajnie je kupują i jeżdżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia 16 minut temu, Jan napisał: Nie mam pojęcia bo nigdy nart Bogner nie testowałem A narty Wedze? Skąd przekonanie, że to narta patałachow? Jakieś osobiste doświadczenia 😂 ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia (edytowane) 13 minut temu, kordiankw napisał: A narty Wedze? Skąd przekonanie, że to narta patałachow? Jakieś osobiste doświadczenia 😂 ? Miałem przyjemność, ale nie pamietam modelu. Tak samo dobre (niedobre jak ktoś się uprze) jak podobne modele Atomic czy voelkl. Pewnie te same małe rączki składały, tylko z innego stosika folię na grzbiet wybierały. Każdy kiedyś zaczynał. Ja jestem z rocznika, który pamięta, że samochoty toyoty nazywano japońskim szajsem... Edytowane 1 Stycznia przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia 29 minut temu, kordiankw napisał: A narty Wedze? Skąd przekonanie, że to narta patałachow? Jakieś osobiste doświadczenia 😂 ? Oczywiście, wystarczy popatrzeć na zatłoczone zbocze, nawet dzisiaj jakiś wedzeciak przejechał mi po nartach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia 9 minut temu, Jan napisał: Oczywiście, wystarczy popatrzeć na zatłoczone zbocze, nawet dzisiaj jakiś wedzeciak przejechał mi po nartach No widzisz... a Ty nie potrafisz... 😇 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia 10 minut temu, Jan napisał: Oczywiście, wystarczy popatrzeć na zatłoczone zbocze, nawet dzisiaj jakiś wedzeciak przejechał mi po nartach Pisałeś o powder day to gdzie ty jeździsz? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia (edytowane) 35 minut temu, mig napisał: Miałem przyjemność, ale nie pamietam modelu. Tak samo dobre (niedobre jak ktoś się uprze) jak podobne modele Atomic czy voelkl. Pewnie te same małe rączki składały, tylko z innego stosika folię na grzbiet wybierały. Każdy kiedyś zaczynał. Ja jestem z rocznika, który pamięta, że samochoty toyoty nazywano japońskim szajsem... Te na zdjęciu do złudzenia przypominają nartę znanej austriackiej marki na literę A. Swoją drogą trzeba mieć tupet, żeby zaproponować takie wzornictwo. 😃 Edytowane 1 Stycznia przez tomkly 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia Cześć No wiesz Tomek skoro robi je Atomic to co mają przypominać? To tak jak z marką np. Pilos w Lidlu. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia 6 minut temu, tomkly napisał: Te na zdjęciu do złudzenia przypominają nartę znanej austriackiej marki na literę A. Swoją drogą trzeba mieć tupet, żeby zaproponować takie wzornictwo. 😃 To ta czerwień która w niedalekiej zastąpię żółć volkla 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia (edytowane) 6 minut temu, Mitek napisał: Cześć No wiesz Tomek skoro robi je Atomic to co mają przypominać? To tak jak z marką np. Pilos w Lidlu. Pozdro Nazywa się to paskudztwo Wedze Boost 500: https://www.decathlon.pl/p/narty-zjazdowe-meskie-wedze-boost-500-z-wiazaniami/_/R-p-325286?mc=8808058 Faktycznie, jedyne uzasadnienie dla którego to coś może być legalnie sprzedawane to zgoda Atomika, czyli oni to muszą składać dla Decathlonu i czerpać z tego jakieś pożytki. ☺️ Edytowane 1 Stycznia przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi