Marcos73 Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 4 minuty temu, Spiochu napisał: Gratuluje, ale kolor najgorszy z możliwych z uwagi na widoczność. Najlepiej pomarańczowy. Piotrek Ale przy obecnych warunkach - to nie najgorszy. Chociaż masz rację, kolor jakikolwiek jest lepszy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 1 godzinę temu, Mitek napisał: ... Cóż... ja już dobiegam 6 dych, umysł raczej dość ograniczony, nabyta wiedza wyparowała, dzieci dorosłe i praktycznie samodzielne a żona jeszcze młoda i fajna więc sobie poradzi, tak że sprawa oczywista. ... weź 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 I tak rozmawiają narciarze, jak nie ma śniegu .... ehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Just now, KrzysiekK said: I tak rozmawiają narciarze, jak nie ma śniegu .... ehh Nie mam dużego doświadczenia z racji krótkiego stażu, ale ten sezon to faktycznie jakiś mega depresyjny jest... Nart ode mnie nikt nie kupi, ale może chociaż na karnet do Zieleńca ktoś reflektuje ? 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 12 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 15 minut temu, Spiochu napisał: Gratuluje, ale kolor najgorszy z możliwych z uwagi na widoczność. Najlepiej pomarańczowy. Taki jedynie był w moim rozmiarze. Celowałem w czarny. Spodobał mi się, bo lekki i dobrze leży. https://www.decathlon.pl/p/kask-narciarski-pst-500/_/R-p-302055 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 3 minutes ago, a_senior said: Taki jedynie był w moim rozmiarze. Celowałem w czarny. Spodobał mi się, bo lekki i dobrze leży. https://www.decathlon.pl/p/kask-narciarski-pst-500/_/R-p-302055 Przymierzałeś go z goglami? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 27 minut temu, a_senior napisał: Taki jedynie był w moim rozmiarze. Celowałem w czarny. Spodobał mi się, bo lekki i dobrze leży. https://www.decathlon.pl/p/kask-narciarski-pst-500/_/R-p-302055 Cze Dobrze że ma czarne nauszniki, ale pytanie Szymka nie głupie, bo to nie jest oczywiste, że gogle pasują do kasku - nie chodzi o kolor oczywiście. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 12 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 1 godzinę temu, SzymQ napisał: Przymierzałeś go z goglami? Tak. Co prawda dopiero w domu, ale jest OK. Swoja drogą gogle będę musiał wymienić bo trochę ograniczają widocznośc. W ogóle, nie z powodu kasku. Sie okaże czy będę jeździł w kasku. Np. będzie mi za gorąco i wrócę do czapeczki. A kask będzie, jak u Mitka, na zawody, w których uczestniczyłem tylko 2-3 razy w życiu. 🙂 BTW ze słabymi rezultatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 11 minutes ago, a_senior said: Tak. Co prawda dopiero w domu, ale jest OK. Swoja drogą gogle będę musiał wymienić bo trochę ograniczają widocznośc. W ogóle, nie z powodu kasku. Sie okaże czy będę jeździł w kasku. Np. będzie mi za gorąco i wrócę do czapeczki. A kask będzie, jak u Mitka, na zawody, w których uczestniczyłem tylko 2-3 razy w życiu. 🙂 BTW ze słabymi rezultatami. Ja w zeszłym roku wymieniałem tani kask i tanie gogle na coś, co się nadaje do użytku. W połowie lutego mniej więcej kupiłem świetne gogle za około 60% tego co kosztowały w sezonie. Jeśli jesteś w stanie jeszcze przeżyć ze starymi, to chyba warto poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Ja super gogle (Oakley) kupiłem dwa tygodnie temu w cenie 50% wyjściowej. I tak tanie nie były, ale Prizm jest dobry. Warto poszukać w necie okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Kask trzeba mieć zawsze i wszędzie, bo można skończyć jak...moja żona. Tutaj jest moja relacja z 2010r na tym forum. Skutki neurologiczne żona odczuwa do dzisiaj włącznie 🤔 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 7 godzin temu, a_senior napisał: Taki jedynie był w moim rozmiarze. Cńelowałem w czarny. Spodobał mi się, bo lekki i dobrze leży. https://www.decathlon.pl/p/kask-narciarski-pst-500/_/R-p-302055 Przyklej sobie pomarańczowe naklejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 15 minut temu, Spiochu napisał: Przyklej sobie pomarańczowe naklejki. Piotrek Nie wiem czy to dobry pomysł z tym pomarańczem, bo będzie wyglądał jak manekin do crash-testów i wszyscy będą w niego walić. Zamiast chronić to zrobisz z kolegi kalekę 😉. pozdrawiam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 16 godzin temu, a_senior napisał: lekki i dobrze leży. WEDZE ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 2 minuty temu, Jan napisał: WEDZE ??? Uważasz że WEDZE jest mniej bezpieczny od...? Czy marka kole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 7 minut temu, Kubis napisał: Uważasz że WEDZE jest mniej bezpieczny od...? Czy marka kole? oczywiście - od czasu kiedy jeden taki Wedzeciak próbował uśmiercić na stoku moją 5 letnią wnusię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 32 minuty temu, Jan napisał: oczywiście - od czasu kiedy jeden taki Wedzeciak próbował uśmiercić na stoku moją 5 letnią wnusię Rozumiem że jak kupisz sobie ciuchy Descente to umiejętności dostajesz w gratisie? Bo na bank czujesz się lepiej od innych (którzy często patrzą w drugą stronę z politowaniem :D) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 13 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 (edytowane) 51 minut temu, Jan napisał: WEDZE ??? Of course. 🙂 Współczuję żonie Grimsona. Moja koleżanka, jeszcze w dawnych bezkaskowych czasach, też to przeszła. Padła na Nosalu na lód. i czuła to przez wiele lat. Na szczęście dożyła 73 lat, ma się dobrze. BTW instruktor PZN i były demonstrator PZN. Odnośnie wstrząsnień muzgu. Niestety przeciętny kask przed nimi nie chroni. Warto to sobie uswiadomić. Podobnie jak nie chroni przed śmiercią, tzn. statystycznie tyle samo ginie z kaskiem i bez kasku. Na pewno chroni przed urazami czaszki i głowy, typu stłuczenia, rozcięcia, krwiaki, itp. Obym nie musiał sie o tym przekonać. 🙂 Edytowane 13 Stycznia 2023 przez a_senior 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 13 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 8 minut temu, Kubis napisał: Rozumiem że jak kupisz sobie ciuchy Descente to umiejętności dostajesz w gratisie? Bo na bank czujesz się lepiej od innych (którzy często patrzą w drugą stronę z politowaniem :D) Przecież Jan żartuje. 🙂 Więcej luzu. 🙂 Osobiście przykładam dużą wagę do ciuchów, nie tylko narciarskich. Mają być funkcjonalne. 🙂 Spodnie - Macro sprzed lat, wielokrotnnie podszywane. Kurtka - jakaś zielona z przeceny. Kupiłem, bo żona nie mogła juz na mnie patrzeć w poprzedniej pomarańczowej. Rękawiczki - Decathlon, kask - Wedze. 🙂 Jedynie narty i buty markowe z górnej półki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 5 minut temu, a_senior napisał: Przecież Jan żartuje. 🙂 Więcej luzu. 🙂 Osobiście przykładam dużą wagę do ciuchów, nie tylko narciarskich. Mają być funkcjonalne. 🙂 Spodnie - Macro sprzed lat, wielokrotnnie podszywane. Kurtka - jakaś zielona z przeceny. Kupiłem, bo żona nie mogła juz na mnie patrzeć w poprzedniej pomarańczowej. Rękawiczki - Decathlon, kask - Wedze. 🙂 Jedynie narty i buty markowe z górnej półki. Jakoś mam alergię na takie akcje 🙂 Ja spodnie z Macro też miałem, ale po jednej porządnej odwilży z jeżdżeniem na mokrej ławce schowałem i nie wróciłem. Tylko że tam było tyle modeli marek "specjalnych" że nawet nie wiadomo co to było za każdym razem 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 29 minut temu, a_senior napisał: Of course. 🙂 Współczuję żonie Grimsona. Moja koleżanka, jeszcze w dawnych bezkaskowych czasach, też to przeszła. Padła na Nosalu na lód. i czuła to przez wiele lat. Na szczęście dożyła 73 lat, ma się dobrze. BTW instruktor PZN i były demonstrator PZN. Odnośnie wstrząsnień muzgu. Niestety przeciętny kask przed nimi nie chroni. Warto to sobie uswiadomić. Podobnie jak nie chroni przed śmiercią, tzn. statystycznie tyle samo ginie z kaskiem i bez kasku. Na pewno chroni przed urazami czaszki i głowy, typu stłuczenia, rozcięcia, krwiaki, itp. Obym nie musiał sie o tym przekonać. 🙂 Głównie chroni przed zawiewaniem uszu i parowaniem gogli, które w innym przypadku trafiłyby podniesione na wilgotną czapkę..... poza tym przeszkadza w barze na małym stoliku. 😉 W sumie-wygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Godzinę temu, a_senior napisał: Przecież Jan żartuje wcale nie żartuję tylko obserwuję co dzieje się na stokach - właśnie wróciłem z Portes de Soleil i całe grupy wyekwipowane od stóp do głów w produkty z Decathlonu siały spustoszenie na stokach. To są narciarze początkujący, słabi, przypadkowi i często niebezpieczni dla otoczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 21 godzin temu, Marcos73 napisał: żeby poczuć wiatr we włosach to jeżdzę w kasku, ale za to bez majtek. bez filmiku nie uwierzę PS. nie tylko jeżdżę bez kasku ale też bez kijków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, a_senior napisał: Odnośnie wstrząsnień muzgu. Niestety przeciętny kask przed nimi nie chroni. Warto to sobie uswiadomić. Podobnie jak nie chroni przed śmiercią, tzn. statystycznie tyle samo ginie z kaskiem i bez kasku. Na pewno chroni przed urazami czaszki i głowy, typu stłuczenia, rozcięcia, krwiaki, itp. Obym nie musiał sie o tym przekonać. 🙂 Efekt placebo. No dodałbym jeszcze ochronę głowy przy wsiadaniu od uderzenia pałąkiem (choć tu przecież powiększa obwód). Przy wspinaczce w kuluarze przed spadającymi grudkami lodu. W sumie przed niczym istotnym. Wpisuję się to w działania magiczne, taki współczesny talizman. Oczywiście trochę przesadzam. Coś tam chroni, ale jeżdżę jakbym go nie miał. Zresztą przez pierwsze 10 lat na skiturach jeździłem w czapkach, dopiero jak się pojawiły ultralekkie kaski (150-200g) to je nabyłem. To też pewnie placebo ale dość wygodne i bardzo mocno wentylowane więc się tego nigdy nie ściąga. Edytowane 13 Stycznia 2023 przez Wujot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 43 minuty temu, Jan napisał: wcale nie żartuję tylko obserwuję co dzieje się na stokach - właśnie wróciłem z Portes de Soleil i całe grupy wyekwipowane od stóp do głów w produkty z Decathlonu siały spustoszenie na stokach. To są narciarze początkujący, słabi, przypadkowi i często niebezpieczni dla otoczenia. Nie każdego stać na zakupy w markowych sklepach. Nie rozumiem sensu i celu tej wypowiedzi. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi