brachol Napisano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Witam Żona jest po operacji kolana (ACL) i ma obawy przed nartami. W ramach wsparcia chciałbym kupić jej jakąś opaskę na kolano. Może ktoś polecić jakąś opaskę? Chodzi o coś trwałego i wygodnego no i żeby pod spodnie narciarskie wchodziło. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 49 minut temu, brachol napisał: Witam Żona jest po operacji kolana (ACL) i ma obawy przed nartami. W ramach wsparcia chciałbym kupić jej jakąś opaskę na kolano. Może ktoś polecić jakąś opaskę? Chodzi o coś trwałego i wygodnego no i żeby pod spodnie narciarskie wchodziło. pozdrawiam Może żona nie chce jeździć na nartach, a ty ją próbujesz zmusić?🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 12 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 49 minut temu, Kuba99 napisał: Może żona nie chce jeździć na nartach, a ty ją próbujesz zmusić?🤔 To nie ten przypadek. Chce, ale ma obawy co do kolana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, brachol napisał: Witam Żona jest po operacji kolana (ACL) i ma obawy przed nartami. W ramach wsparcia chciałbym kupić jej jakąś opaskę na kolano. Może ktoś polecić jakąś opaskę? Chodzi o coś trwałego i wygodnego no i żeby pod spodnie narciarskie wchodziło. pozdrawiam Część Przez jeden sezon jeździłem w ortezie sportowej takie były zalecenia lekarza , zakładałem pod spodnie i nie czułem żadnego dyskomfortu w jeździe. Taka jak na zdjęciu w tym sezonie też będę zakładał jeśli w ogóle będę jeździł ☹️. Edytowane 12 Grudnia 2022 przez Mikoski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 3 godziny temu, brachol napisał: Witam Żona jest po operacji kolana (ACL) i ma obawy przed nartami. W ramach wsparcia chciałbym kupić jej jakąś opaskę na kolano. Może ktoś polecić jakąś opaskę? Chodzi o coś trwałego i wygodnego no i żeby pod spodnie narciarskie wchodziło. pozdrawiam Podsyłam link jest w czym wybierać opaski też mają. https://rehatop.com/pl/c/ORTEZY-KOLANA/66 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 12 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 45 minut temu, Mikoski napisał: Podsyłam link jest w czym wybierać opaski też mają. https://rehatop.com/pl/c/ORTEZY-KOLANA/66 Dzięki Jest tego sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynek Napisano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 W dniu 12.12.2022 o 20:29, Mikoski napisał: Część Przez jeden sezon jeździłem w ortezie sportowej takie były zalecenia lekarza , zakładałem pod spodnie i nie czułem żadnego dyskomfortu w jeździe. Taka jak na zdjęciu w tym sezonie też będę zakładał jeśli w ogóle będę jeździł ☹️. Aż dziwne, że ortopeda zalecał. A co na fizjoterapeuta? Pytam, bo również końcem ubiegłego sezonu przeszedłem rekonstrukcję acl i mcl i teraz zarówno lekarz i fizjo kategorycznie mi zabraniają używania ortezy a mam stanąć w styczniu na nartach (9M po operacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Cześć Zalecenia mogą być bardzo różne w zależności od charakteru uszkodzeń i typu rekonstrukcji więc nie ma co się dziwić. Orteza ma chronić i poprawiać stabilność ale również odciąża i to jej wada. Kluczem jest dbałość o mięśnie otulające kolano i sprawność. Jeżeli to jest w porządku to można jeździć nawet bez więzadeł. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 16 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 (edytowane) 21 godzin temu, Dynek napisał: Aż dziwne, że ortopeda zalecał. A co na fizjoterapeuta? Pytam, bo również końcem ubiegłego sezonu przeszedłem rekonstrukcję acl i mcl i teraz zarówno lekarz i fizjo kategorycznie mi zabraniają używania ortezy a mam stanąć w styczniu na nartach (9M po operacji). Oprócz szycia ACL miałem też mocno uszkodzone łąkotki a nartować zacząłem 7 miesięcy po operacji . Orteza miała odciążyć staw kolanowy, podobnie mam teraz do wiosny narty tylko w ortezie aby kolano dotrwało w obecnym stanie do kwietnia wtedy czeka mnie łamanie piszczeli ☹️ Edytowane 16 Grudnia 2022 przez Mikoski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 16 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Pierwsze nartowanie zaliczone 3,5 h w Zieleńcu, noga w dobrym stanie, nadal trzeba popracować nad mięśniami, robić przerwy i uważać i trochę żona pojeździ w tym sezonie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 9 godzin temu, brachol napisał: Pierwsze nartowanie zaliczone 3,5 h w Zieleńcu, noga w dobrym stanie, nadal trzeba popracować nad mięśniami, robić przerwy i uważać i trochę żona pojeździ w tym sezonie. W ramach budowy tkanki mięśniowej zacząłem po raz pierwszy od 2009 r chodzić na siłownie. Pierwsze martwe ciągi, przysiady ze sztanga i wyciskania leżąc już za mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tata Asi Napisano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 Godzinę temu, grimson napisał: zacząłem chodzić na siłownie... Spróbój crossfit, albo trening funkcjonalny. Nie dość, że pracujesz z obciążeniem, to jeszcze tempo wykonywania ćwiczeń zmusza mięśnie do szybkiej pracy - trochę jak na nartach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 16 minut temu, Tata Asi napisał: Spróbój crossfit, albo trening funkcjonalny. Nie dość, że pracujesz z obciążeniem, to jeszcze tempo wykonywania ćwiczeń zmusza mięśnie do szybkiej pracy - trochę jak na nartach. Pod narty daje małe obciążenie i dużo powtórzeń w serii. Jak 60kg w trojbojowych konkurencjach, po 10 powtórzeń w 5 seriach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynek Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 W dniu 16.12.2022 o 12:02, Mikoski napisał: Oprócz szycia ACL miałem też mocno uszkodzone łąkotki a nartować zacząłem 7 miesięcy po operacji . Orteza miała odciążyć staw kolanowy, podobnie mam teraz do wiosny narty tylko w ortezie aby kolano dotrwało w obecnym stanie do kwietnia wtedy czeka mnie łamanie piszczeli ☹️ To mój „operator” i fizjo to jacyś ekstremiści 😂 ja dosyć mocno zmasakrowałem kolano końcem ubiegłego sezonu (zerwany acl, mcl i kompleks tylnio-przyśrodkowy). Rekonstrukcja tego wszystkiego po 3 tygodniach od wypadku. Reha od maja i trwa cały czas a mówią mi, orteza od stycznia nie będzie Ci potrzebna 🤦 ale ja chyba jednak na ten sezon założę. Szukam właśnie czegoś porządnego. Donjoy na miarę-jest sens? To ponad 3 tysiaki. Co ewentualnie jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi