zdanpak Napisano 12 Września 2007 Udostępnij Napisano 12 Września 2007 wybieram się w interesach w ostatnim tygodniu września na południe Niemiec.Chciełbym przy okazji wyskoczyć na kilka dni w Alpy austriackie na narty. Czy może ktoś znamiejsce gdzie w tym czasie można pojęździć na nartach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojto Napisano 12 Września 2007 Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Całorocznie czynne są: Hintertux, Solden, Pitzal, Lodowiec Kaunertalski i Stubai... Bardzo ważne informacje znajdziesz na tej stronie, choć wszystko po Austriacku http://www.gletscher.at/ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 13 Września 2007 Udostępnij Napisano 13 Września 2007 ekhmmm jakiś nowy język, powiadasz .... ;-)) hmmmm trochę mnie nie było w kraju, a tutaj taaaaaakie zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 13 Września 2007 Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Kaunertal i Pitztal wcale nie są całoroczne,latem są zawsze zamykane,Stubai też często nie działa latem,w tym roku nawet Soelden zamknęli,nie wiem jak to teraz wygląda,bo trochę śniegu dopadało-na Molltalu np jest już 80 cm nowego puchu i wczoraj otworzyli stoki dla narciarzy(zdjęcia ze stoków z wczoraj : http://www.smucisca....t=536&start=150 ,najbardziej pewny z tyrolskich lodowców to Hintertux,ale jakie są warunki i ile tras jest czynnych - musisz sprawdzić na bieżąco tuż przed wyjazdem,pozdrówka - były Hochkarowicz-Jurek M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojto Napisano 13 Września 2007 Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Kaunertal i Pitztal wcale nie są całoroczne,latem są zawsze zamykane,Stubai też często nie działa latem,w tym roku nawet Soelden zamknęli,nie wiem jak to teraz wygląda,bo trochę śniegu dopadało-na Molltalu np jest już 80 cm nowego puchu i wczoraj otworzyli stoki dla narciarzy(zdjęcia ze stoków z wczoraj : http://www.smucisca....t=536&start=150 ,najbardziej pewny z tyrolskich lodowców to Hintertux,ale jakie są warunki i ile tras jest czynnych - musisz sprawdzić na bieżąco tuż przed wyjazdem,pozdrówka - były Hochkarowicz-Jurek M Najpierw kilka słów do O.Tisk-a: Ja wyróżniam język austriacki, ponieważ jest kilka różnic pomiędzy niemieckim, a tym co posługują się w Austrii, ale skoro się upierasz, to mogę to sprostować - więc w po niemiecku z odrobiną austriackiego akcentu P.S. A w jakim języku jest te Twoje: "ekhmmmmmm"? Jurku... A skąd masz takie informacje o letnim zamykaniu? Owszem, każdy ośrodek musi być zamknięty przynajmniej na okres 1-2 miesięcy z powodu konserwacji itp. Warunki do uprawiania narciarstwa są tam nawet w lipcu i choć dokładnych terminów otwarcia i zamknięcia nie pamiętam, to jestem pewny, że wszystkie te ośrodki (choć w nieznacznej liczbie wyciągów) będą pod koniec września otwarte. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 14 Września 2007 Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Wojto-pytasz skąd wiem o zamykaniu latem - bo niestety znam to z autopsji-będąc 5 lat temu w okolicach Soelden w lipcu pokusiłem się o wyprawę,żeby zwiedzić codziennie inny lodowiec w Tyrolu i niestety na Pitztalu pomimo tablicy przy wjezdzie w dolinę "Skigebiet offen" po parudziesięciu km "pocałowałem klamkę"-wszystko zamknięte na 4 spusty a na mapkach doczytałem - "skigebiet bis 15.09 geschlossen",podobnie jest w kaunertalu.Soelden wtedy działało (i tak bywa zwykle) cały rok,z tym,że w letnich miesiącach zawsze chodzi tylko 1 z 2 lodowców na przemian,ale np w tym roku z powodu małej ilości śniegu letniego szusowania w Soelden podobno nie było,natomiast Tux był czynny i wtedy i wtym roku chyba również nie było żadnej przerwy,choć co do jakości przygotowania tras mam wielkie zastrzeżenia(patologia w porównaniu z Soelden 5 lat temu w lipcu)-po godzinie szusowania stoki nie nadawały się do jazdy... Oczywiście pod koniec września jak pozwolą na to warunki,a zapowiadają się niezłe mogą otworzyć wszystkie lodowce,choć na przykład w zeszłym sezonie była "kicha" nawet na początku listopada,wszystko zależy od pogody... Pozdrawiam-JurekM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi