KrzysiekK Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu 10 minut temu, Chertan napisał: Jeżeli ucieka piętka, to być może na te języki ciśniesz za mocno (nadsterowność), w końcowej fazie trzeba nieco na tył przejść. Druga przyczyna to może być pochylanie się do stoku, podczas gdy przy tym krawędziowaniu tułów ma być pod kątem do nóg, w dół stoku, z wbijaniem kija poniżej narty. Może trudno to wyjaśnić pisemnie. Dziękuję! Drugi raz już to słyszę. To nie jest trudne do wyjaśnienia pisemnie. Zrobiłeś to świetnie. Trudne jest to jedynie do wykonania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) 23 minuty temu, Chertan napisał: Jeżeli ucieka piętka, to być może na te języki ciśniesz za mocno (nadsterowność), w końcowej fazie trzeba nieco na tył przejść. Druga przyczyna to może być pochylanie się do stoku, podczas gdy przy tym krawędziowaniu tułów ma być pod kątem do nóg, w dół stoku, z wbijaniem kija poniżej narty. Może trudno to wyjaśnić pisemnie. Wczoraj z Natalką ćwiczyliśmy synchroniczną jazdę. Coś tam Rafał nagrał. Postaram się odnaleźć i wrzucić. To co ja odczuwam to problemy ze śniegiem 🤣🤣 jak gładkie, oblodzone na przykład to ujedzie. Jak cukier to przytrzyma. To zróżnicowanie sprawia kłopot. W płaskim świetle ślepy jestem i nie widzę czego się spodziewać. Zaskakuje mnie to 🤣 Tetryka problemy. Edytowane 5 godzin temu przez KrzysiekK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Jak mocno oblodzone to u większości się uślizgnie, wtedy albo nie walczysz albo się uczysz skrętu stop z mocnym krawędziowaniem, ale tu praca tułowia ogromnie ważna, mocne odgięcie od stoku. Inaczej pojedzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, KrzysiekK napisał: Witaj. Tak, o to chodzi. O naciskanie na języki butów. Niefortunne sformułowanie. Close uncles. Kiedy? Chodzi o inicjacje. Potem nacisk przenosi się na tył stopy bardziej . Teraz moja zabawa to dwa punkty. Na stromszym ćwiczę śmig. Na płaskim i jak wczoraj, na nartostradzie bawię się wchodzeniem na skręty cięte. W smigu czyli w skręcie krótkim w którym duża część jest ślizgowa ( polski smig 🤣 ) brak mi zakończenia skrętu. Tego za krawędziowania. Ucieka mi zewnętrzna. Uslizguje. Mam tu podejrzenie że powinienem na końcu skrętu być bardziej na tyłach nart ( dzięki @Maciej S) ale to sobie jeszcze będę eksperymentował. Mało ludzi na stoku jeździ dobrze smigiem. Nie ma kogo podglądać. Jest w smigu coś, jakiś kurde myk, jakiś sposób. Nie mam pojęcie co to jest. Chyba coś z napięciem tułowia, taśmami … co powoduje to zacięcie na końcu, ten punkt z którego wychodzi się do następnego skrętu. W smigu pracuje cały tułów. To bardzo złożone. Trudne. W skręcie ciętym brak mi jeszcze tej pewności oparcia na krawędzi co da mi możliwość eksperymentowania z odsyłaniem nóg. W skręcie w lewo jest mi łatwiej, w prawo już zaczyna być dużo lepiej. Długie nartostrady mogłyby pomóc. Jest czas na ćwiczenia. ........... Cześć Sposób prowadzenia nart w śmigu jak i wykończenia skrętu może być bardzo różny w zależności od tego co chcesz zrobić, co wymusza teren, rodzaj śniegu itd. Uślizgiwanie się, czyli brak docisku czyli zbyt wolne zejście czyli niedostosowanie ruchu, jego dynamiki i zakresu do tego co chcesz uzyskać. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, KrzysiekK napisał: Witaj. Tak, o to chodzi. O naciskanie na języki butów. Niefortunne sformułowanie. Close uncles. Kiedy? Chodzi o inicjacje. Potem nacisk przenosi się na tył stopy bardziej . Teraz moja zabawa to dwa punkty. Na stromszym ćwiczę śmig. Na płaskim i jak wczoraj, na nartostradzie bawię się wchodzeniem na skręty cięte. W smigu czyli w skręcie krótkim w którym duża część jest ślizgowa ( polski smig 🤣 ) brak mi zakończenia skrętu. Tego za krawędziowania. Ucieka mi zewnętrzna. Uslizguje. Mam tu podejrzenie że powinienem na końcu skrętu być bardziej na tyłach nart ( dzięki @Maciej S) ale to sobie jeszcze będę eksperymentował. Mało ludzi na stoku jeździ dobrze smigiem. Nie ma kogo podglądać. Jest w smigu coś, jakiś kurde myk, jakiś sposób. Nie mam pojęcie co to jest. Chyba coś z napięciem tułowia, taśmami … co powoduje to zacięcie na końcu, ten punkt z którego wychodzi się do następnego skrętu. W smigu pracuje cały tułów. To bardzo złożone. Trudne. W skręcie ciętym brak mi jeszcze tej pewności oparcia na krawędzi co da mi możliwość eksperymentowania z odsyłaniem nóg. W skręcie w lewo jest mi łatwiej, w prawo już zaczyna być dużo lepiej. Długie nartostrady mogłyby pomóc. Jest czas na ćwiczenia. A moje dzieciaki? szczególnie Natalia lubi mieć zadania. Cały czas sobie coś wymyśla. Tu pojadę tak, tam inaczej, Eksperymentuje i bawi się. Ani się nie wtrącam. Czasem utknie gdzieś i coś sobie ćwiczy … dziwna taka ❤️ Rafał - jeździ ciętym gdzie może. A gdzie nie może morduje coś dziwnego, zygzakową jazda. Nie bawi go ćwiczenie czegokolwiek. Ma wywalone … lubi zapier…. To trochę martwi. Wczoraj miał blisko bum. Ochłonął. Potem jeździł już z głową. Wczoraj 6 ! Godzin uciekło w mig … fantastycznie było. Ludzi malutko, dwie trasy chodziły. Śnieg średni. Masz, poćwicz, proste, raczej się przyda. Bardziej niż wiedza o zamykaniu czegokolwiek. https://www.facebook.com/share/r/15iAjMqYzX/?mibextid=UalRPS pozdro Edytowane 4 godziny temu przez Marcos73 3 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 20 minut temu, Marcos73 napisał: Masz, poćwicz, proste, raczej się przyda. Bardziej niż wiedza o zamykaniu czegokolwiek. https://www.facebook.com/share/r/15iAjMqYzX/?mibextid=UalRPS pozdro Chyba, że buzi, ale ta akurat chyba nikomu się nie zamyka;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, KrzysiekK napisał: To co ja odczuwam to problemy ze śniegiem 🤣🤣 jak gładkie, oblodzone na przykład to ujedzie. Jak cukier to przytrzyma. To zróżnicowanie sprawia kłopot. W płaskim świetle ślepy jestem i nie widzę czego się spodziewać. Zaskakuje mnie to Nie tylko ciebie mnie też to wk..a szczególna przypadłość austriackich stoków w grudniu-niby wszystko piękne a nagle wjeżdżasz w hamujący śnieg z armaty i mało co z butów nie wyskoczysz. Nawet na tym krótkim filmie z trasy szmuglerów widać dokładnie gdzie w dwóch miejscach taki klimat załapałem . Nienawidzę 😡 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 6 minut temu, Victor napisał: Nie tylko ciebie mnie też to wk..a szczególna przypadłość austriackich stoków w grudniu-niby wszystko piękne a nagle wjeżdżasz w hamujący śnieg z armaty i mało co z butów nie wyskoczysz. Nawet na tym krótkim filmie z trasy szmuglerów widać dokładnie gdzie w dwóch miejscach taki klimat załapałem . Nienawidzę 😡 😉 Ja Ci życzę takiej jazdy ale to chyba nie Ty 👍 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 5 minut temu, KrzysiekK napisał: Ja Ci życzę takiej jazdy ale to chyba nie Ty 👍 Victor w niebieskim 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 5 minut temu, KrzysiekK napisał: ale to chyba nie Ty 😅 długo jeszcze nie ja oj długo ale coś się rzeźbi,skleja z tej całej układanki 😂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Teraz, Victor napisał: 😅 długo jeszcze nie ja oj długo ale coś się rzeźbi,skleja z tej całej układanki 😂 I bardzo dobrze. Ja jak się nauczę to mi się przestanie chcieć jeździć. A tak, mam co robić na długie lata. Byle zdrowie było. 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 54 minuty temu, Marcos73 napisał: Masz, poćwicz, proste, raczej się przyda. Bardziej niż wiedza o zamykaniu czegokolwiek. https://www.facebook.com/share/r/15iAjMqYzX/?mibextid=UalRPS pozdro Cześć Czucie krawędzi, czucie narty, czucie śniegu... A koledzy niech sobie zamykają. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 14 minut temu, KrzysiekK napisał: I bardzo dobrze. Ja jak się nauczę to mi się przestanie chcieć jeździć. A tak, mam co robić na długie lata. Byle zdrowie było. 😉 W pierwszej kolejności trzeba to opanować później już z górki 😜 Pozdro i dobrego dzionka 😉 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 21 minut temu, Victor napisał: Nie tylko ciebie mnie też to wk..a szczególna przypadłość austriackich stoków w grudniu-niby wszystko piękne a nagle wjeżdżasz w hamujący śnieg z armaty i mało co z butów nie wyskoczysz. Nawet na tym krótkim filmie z trasy szmuglerów widać dokładnie gdzie w dwóch miejscach taki klimat załapałem . Nienawidzę 😡 😉 Miałem tak raz, że podczas średnio szybkiej jazdy wjechałem w taki śnieg. W ułamku sekundy wywinęło mi skręt na drugą stronę, przygrzmociłem na płask o miękki śnieg. Zabolały bebechy w brzuchu. I głowa. Przez 3 minuty widziałem zamglone. Musiało być wstrząśnienie … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 6 minut temu, Victor napisał: W pierwszej kolejności trzeba to opanować później już z górki 😜 Pozdro i dobrego dzionka 😉 A ta nauka szczerze mówiąc mi się średnio podoba. Łapy poskręca i tyle. Takiego starszego to w jedną nartę ubrać i na płaskie. Gdzieś Dębi Armstrong pokazywała jak ucz dorosłych. Stopniowanie trudności i dużo czasu na mega prostych sprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 58 minut temu, Victor napisał: W pierwszej kolejności trzeba to opanować później już z górki 😜 Pozdro i dobrego dzionka 😉 Wreszcie jakis REALNY filmik z nauki a nie instruktor udajacy poczatkujacego. Edytowane 2 godziny temu przez mig 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 12 minut temu, mig napisał: Wreszcie jakis REALNY filmik z nauki a nie instruktor udajacy poczatkujacego. Dzieciom jednak to przychodzi łatwiej, ci panowie, to chyba oderwani od kompa nie mający jakiejkolwiek styczności z aktywnością sportową 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 12 minut temu, Edwin napisał: Dzieciom jednak to przychodzi łatwiej, ci panowie, to chyba oderwani od kompa nie mający jakiejkolwiek styczności z aktywnością sportową 😄 To ja sprzed sześcioma laty. Nic dodać, nic ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 17 minut temu, KrzysiekK napisał: To ja sprzed sześcioma laty. Nic dodać, nic ująć. Jakbym już to gdzieś widziała i słyszała …: lewa noga! Prawa! Noga! Podnieś! 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Potem tak... https://www.facebook.com/share/r/UCVgFoggv9pmKvNp/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 56 minut temu Udostępnij Napisano 56 minut temu (edytowane) W miarę rozgarnięta ruchowo osoba po 3 h nauki pierwszy raz w życiu na nartach powinna choć tak jeździć. Pierwsza godz poświęcona na chodzenie, pług i bezpieczne zatrzymanie.Na filmie moja bratanica lat 14 https://youtu.be/k54T_e9Za-4?si=nVrOLrZS3ExHYK3Q Edytowane 55 minut temu przez Edwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 minut temu Udostępnij Napisano 14 minut temu 41 minut temu, Edwin napisał: moja bratanica lat 14 a jak zjeżdża teraz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 12 minut temu Udostępnij Napisano 12 minut temu Godzinę temu, mig napisał: Potem tak... https://www.facebook.com/share/r/UCVgFoggv9pmKvNp/ to @.Beata. jedzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 4 minuty temu Autor Udostępnij Napisano 4 minuty temu 4 minuty temu, Jan napisał: to @.Beata. jedzie ? Chyba nieeee 🤣🤣🤣🤣 @.Beata.to jest u mnie na filmach z dwóch lat wstecz, że zlotu w Zwardoniu. Jeździły z koleżanką. Bardzo ładnie jeździły. Ale to co w Zwardoniu zadzieje się, w Zwardoniu zostaje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi