Kubis Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Może więcej ćwiczeń na jednej narcie? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 6 godzin temu, KrzysiekK napisał: Dziękuję. Powiem wam jaka u mnie przyczyna tego podpierania się na W. Otóż nie wierzę Z narcie, że zakrawędziuje i da oparcie. Stąd głowa nie puszcza W razem z Z i jest podpieranie. @Adam ..DUCH - czyli zakrawędziowanie należy zrobić zdecydowanie na Z, a odciążona W ma być w tym czasie po prostu równoległa do tej Z. Nie...i tak....musisz złamać schemat myślowy 0-1. Kończąc skręt narciarz ma niesymetrycznie obciążone nogi - Z więcej, W mniej. Jak wiesz wykonanie skrętu w obojętnie jakiej technice wymaga przeniesienia ciężaru ciała na W (przyszłą zewnętrzną) i teraz tak możesz to zrobić tylko z Z (tu kontrastowym przykładem jest skręt z tzw. odbicia - to stara technika GS - ale widuje się ją także obecnie na PŚ). Bardzo bezpieczna technika i dająca niemalże 100proc. pewności że uda nam się skręcić ale ma jedną wadę - wymaga bardzo dobrej techniki i dynamiki jazdy w innym przypadku przeciążona Z odejdzie na bok prowadząc do niekontrolowanego i niezamierzonego przeciw skrętu, tak czy siak skręt wyjdzie. Druga metoda ma zastosowanie w technice ciętej a także u dobrych narciarzy klasycznych. Polega ona na tym, iż W rozpoczynamy poprzez krótkotrwałe zrównanie zrównanie ciężaru ciała na obu nogach i wykonanie odciażenia. Ale tu uwaga te zrównanie realizujemy poprzez świadome zwiększenie nacisku na nartę W wykorzystując do tego celu siłę bezwładności. Klasycznym przykładem jest śmig bazowy. Trzecia metoda to niejako pochodna tej drugiej i polega ona wykonaniu odciążenia z narty wewnętrznej. Oczywiście występuje krótkotrwały element zrównania ciężaru ale jest on pomijalny. Narciarz w technice ciętej w pełnym zakresie musi wykorzystać siłę odśrodkową, najczęściej odciąża od stokowo korzystając z antycypacji tu klasycznym przykładem jest dynamiczne wykorzystujące elementy kontr rotacji "cyzelowanie" łuków. W technice klasycznej narciarz w zasadzie obowiązkowo musi odciążyć w kierunku strzałkowym. Ten rodzaj odciążenia ma przebieg bardzo dynamiczny ponieważ zmiana zakrawędziowania jest bardzo silnie wspomagana zewnętrznymi siłami. Już samo wstanie na górnej narcie w kierunku od stokowym powoduje zmianę krawędzi i przewracanie się do środka przyszłego skrętu a gdy dołączymy ruch stopy, kolana i siłę odśrodkową to robi się bardzo dynamiczna jazda. Wielu doświadczonych narciarzy w ciągu jednego zjazdu przemiennie stosuje te techniki nie mając świadomości tego faktu bo kiedy chodzisz to nie myślisz o tym że chodzisz i jak chodzisz...... 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 28 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Adam ..DUCH napisał: Nie...i tak....musisz złamać schemat myślowy 0-1. Kończąc skręt narciarz ma niesymetrycznie obciążone nogi - Z więcej, W mniej. Jak wiesz wykonanie skrętu w obojętnie jakiej technice wymaga przeniesienia ciężaru ciała na W (przyszłą zewnętrzną) i teraz tak możesz to zrobić tylko z Z (tu kontrastowym przykładem jest skręt z tzw. odbicia - to stara technika GS - ale widuje się ją także obecnie na PŚ). Bardzo bezpieczna technika i dająca niemalże 100proc. pewności że uda nam się skręcić ale ma jedną wadę - wymaga bardzo dobrej techniki i dynamiki jazdy w innym przypadku przeciążona Z odejdzie na bok prowadząc do niekontrolowanego i niezamierzonego przeciw skrętu, tak czy siak skręt wyjdzie. Druga metoda ma zastosowanie w technice ciętej a także u dobrych narciarzy klasycznych. Polega ona na tym, iż W rozpoczynamy poprzez krótkotrwałe zrównanie zrównanie ciężaru ciała na obu nogach i wykonanie odciażenia. Ale tu uwaga te zrównanie realizujemy poprzez świadome zwiększenie nacisku na nartę W wykorzystując do tego celu siłę bezwładności. Klasycznym przykładem jest śmig bazowy. Trzecia metoda to niejako pochodna tej drugiej i polega ona wykonaniu odciążenia z narty wewnętrznej. Oczywiście występuje krótkotrwały element zrównania ciężaru ale jest on pomijalny. Narciarz w technice ciętej w pełnym zakresie musi wykorzystać siłę odśrodkową, najczęściej odciąża od stokowo korzystając z antycypacji tu klasycznym przykładem jest dynamiczne wykorzystujące elementy kontr rotacji "cyzelowanie" łuków. W technice klasycznej narciarz w zasadzie obowiązkowo musi odciążyć w kierunku strzałkowym. Ten rodzaj odciążenia ma przebieg bardzo dynamiczny ponieważ zmiana zakrawędziowania jest bardzo silnie wspomagana zewnętrznymi siłami. Już samo wstanie na górnej narcie w kierunku od stokowym powoduje zmianę krawędzi i przewracanie się do środka przyszłego skrętu a gdy dołączymy ruch stopy, kolana i siłę odśrodkową to robi się bardzo dynamiczna jazda. Wielu doświadczonych narciarzy w ciągu jednego zjazdu przemiennie stosuje te techniki nie mając świadomości tego faktu bo kiedy chodzisz to nie myślisz o tym że chodzisz i jak chodzisz...... Adaś, nie będę ukrywał, że tak już zaawansowany opis sprawia mi zawrót głowy więc .... Werbalnie troszkę prościej proszę. Uproszcze sobie to... Mam robić dużo hockej stop i wiara w dynamicznie zakrawedziowaną Z wzrośnie 🙂 Geberalnie zauważyłem, że wykonywanie wielu dynamicznych zahamowań hockey stopów zwiększa chęć do jazdy dynamicznej, pozwala zapoznać się z bezwladnosciami, no i wzrasta odwaga co do prędkości.... Wszak zawsze mogę się zatrzymać. Problem jest w kopnym śniegu. Tu można wyfrunąc odśrodkowo glową w dół.... 😕 Edytowane 28 Lutego 2023 przez KrzysiekK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 23 minuty temu, KrzysiekK napisał: Problem jest w kopnym śniegu. Tu można wyfrunąc odśrodkowo glową w dół.... 😕 Ale w kopnym jest miękko 😉 Nie ma co bać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 2 minuty temu, Kubis napisał: Ale w kopnym jest miękko 😉 Nie ma co bać! Tylko potem wygrzeb się z tego śniegu i zapnij w nim odpięte narty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 28 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) 7 minut temu, Kubis napisał: Ale w kopnym jest miękko 😉 Nie ma co bać! Ta jasne.... Wywali czlowieka kopny, a człowiek ląduje na twardy dołek za odsypem... Do kopnego mam respekt. Chociaż jak sobie przupomnialem... Miękko, nogi (edit) razem....to inna bajka. Edytowane 28 Lutego 2023 przez KrzysiekK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Teraz, brachol napisał: Tylko potem wygrzeb się z tego śniegu i zapnij w nim odpięte narty. W czym problem? Umiejętność operowania sprzętem to etap narciarza początkującego chyba? Krzysio ma ten etap już dawno za sobą. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 13 minut temu, Mitek napisał: W czym problem? Umiejętność operowania sprzętem to etap narciarza początkującego chyba? Krzysio ma ten etap już dawno za sobą. Pozdro Najpierw je trzeba w tym kopnym znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) 50 minut temu, Kubis napisał: Ale w kopnym jest miękko 😉 Nie ma co bać! Białe to miękkie co się może stać? Edytowane 28 Lutego 2023 przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 43 minuty temu, Mitek napisał: W czym problem? Umiejętność operowania sprzętem to etap narciarza początkującego chyba? Krzysio ma ten etap już dawno za sobą. Pozdro Cześć Myślałem o kopnym śniegu poza trasą przydają się umiejętności lewitacji pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 3 minuty temu, brachol napisał: Cześć Myślałem o kopnym śniegu poza trasą przydają się umiejętności lewitacji pozdro Cześć No ja myślałem nawet o zakładaniu nart w powietrzu. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 28 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) Godzinę temu, star napisał: Białe to miękkie co się może stać? Chciałbym kiedyś pojechać w puchu.... Znając mnie, brak możliwości zahamowania na życzenie od razu sprowadziłoby mnie do gleby. Uwielbiam zimę.... ☀️❄️ Edytowane 28 Lutego 2023 przez KrzysiekK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć No ja myślałem nawet o zakładaniu nart w powietrzu. Pozdro Cześć To jest proste, tylko trzeba uważać, żeby nie założyć tył do przodu (albo odwrotnie) pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 20 godzin temu, KrzysiekK napisał: Adaś, nie będę ukrywał, że tak już zaawansowany opis sprawia mi zawrót głowy więc .... Werbalnie troszkę prościej proszę. Uproszcze sobie to... Mam robić dużo hockej stop i wiara w dynamicznie zakrawedziowaną Z wzrośnie 🙂 Geberalnie zauważyłem, że wykonywanie wielu dynamicznych zahamowań hockey stopów zwiększa chęć do jazdy dynamicznej, pozwala zapoznać się z bezwladnosciami, no i wzrasta odwaga co do prędkości.... Wszak zawsze mogę się zatrzymać. Problem jest w kopnym śniegu. Tu można wyfrunąc odśrodkowo glową w dół.... 😕 Przejdź do wątku materiały szkoleniowe......cosik tam popełnię??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 18 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Dziś z Natalką wyzyta w Bieszczad.ski. Jutro mają zakończenie sezonu. Rano twardo, ale krótko. Szybko zaczelo mięknąć. Kilka fotek załączam: 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 18 Marca 2023 Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 @Adam ..DUCH i ciąży ta szkoła "na zewnętrznej" .. i po co? Jak zdecydowna większość programów szkoleń leci na antycypacji i szuka poza sportem zrównoważenia- pomijając poziom "narciarstwo dla orłów w 3 dni". Hasło "zewnętrzna" przeważnie dobija pracę ciałem - ok, jest proste i daje efekty. A później zabierz towarzystwu jedną nartę 🙂... M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 19 Marca 2023 Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 (edytowane) 10 godzin temu, KrzysiekK napisał: Dziś z Natalką wyzyta w Bieszczad.ski. Jutro mają zakończenie sezonu. Rano twardo, ale krótko. Szybko zaczelo mięknąć. Kilka fotek załączam: Komentarz do zdjęć: - Natalka jezdzi do upadłego - w tym czasie Pasibrzych sie futruje (coby mógł dobrze dociążyć Z) - nafutrowane Pasibrzuchy muszą poleżeć..no bo jak - co nie najezdził to dowygląda.. Zdravim Krzychu 🙂 Edytowane 19 Marca 2023 przez Lexi 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 19 Marca 2023 Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 16 godzin temu, KrzysiekK napisał: Kilka fotek załączam będzie jeszcze jakiś filmik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 24 minuty temu, Jan napisał: będzie jeszcze jakiś filmik ? Jak się obrobi, to coś będzie 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 19 Marca 2023 Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 7 godzin temu, Lexi napisał: Komentarz do zdjęć: - Natalka jezdzi do upadłego - w tym czasie Pasibrzych sie futruje (coby mógł dobrze dociążyć Z) - nafutrowane Pasibrzuchy muszą poleżeć..no bo jak - co nie najezdził to dowygląda.. Zdravim Krzychu 🙂 Dodałabym, że nieogolony jakiś taki…przynajmniej przedwczorajszy 😉 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 2 godziny temu, .Beata. napisał: Dodałabym, że nieogolony jakiś taki…przynajmniej przedwczorajszy 😉 Beti.... Męsko miało byc, a wyszło jak zawsze 🤗 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 19 Marca 2023 Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 (edytowane) 21 godzin temu, Marxx74x napisał: @Adam ..DUCH i ciąży ta szkoła "na zewnętrznej" .. i po co? Jak zdecydowna większość programów szkoleń leci na antycypacji i szuka poza sportem zrównoważenia- pomijając poziom "narciarstwo dla orłów w 3 dni". Hasło "zewnętrzna" przeważnie dobija pracę ciałem - ok, jest proste i daje efekty. A później zabierz towarzystwu jedną nartę 🙂... M. Zewnetrzną? Edytowane 19 Marca 2023 przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 @star Wybacz - "górna"/"dolna" to nie moja terminologia 🙂 M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 4 godziny temu, Marxx74x napisał: @star Wybacz - "górna"/"dolna" to nie moja terminologia 🙂 M. Dlatego napisałem zewnętrzna wtedy uwalniasz się od grawitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Ale którą zewnętrzną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi