Skocz do zawartości

Nartowanie Krzyśka, Natalii (alias Leosia) i Rafała

KrzysiekK

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Jan napisał:

a co mówi Twoja krzywa ilości dni spędzonych na nartach z ostatnich 40 sezonów, ma tendencję spadkową czy nie?

Cześć

Pisałem wielokrotnie, że moje zainteresowania sportowe są wielorakie - narty nie są moją zasadniczą aktywnością. A ile Ty przejechałeś km na rowerze w zeszłym roku? Albo ile km przepłynąłeś kajakiem?

Pozdro

11 godzin temu, Mitek napisał:

To czy gorzej czy lepiej zależy od nas.

Święte słowa. Choć ująłbym to raczej - w dużym stopniu zależy od nas. Zawsze czyhają na nas ponure niespodzianki, typu rak trzustki czy spadająca cegłówka z dachu. No i postepująca, tak czy tak, starość. Nawet jak się jest młodym. 🙂 Ale na wiele mamy wpływ ćwiczeniami, dietą, trybem życia.

Ostatnio wpadł mi jakiś YT z 5 kryteriami starości. Czy po 70. :

- wstajesz z krzesła czy kanapy bez podparcia rąk,

- wchodzisz po schodach bez trzymania się poręczy,

- bez problemów idziesz dłuższy kawałek z konkretnym obciążeniem w torbie trzymanej w jednej ręce,

- potrafisz wystać na jednej nodze przez co najmniej 10 sec,

- potrafisz zapamiętać 5 rzeczy, np. do kupienia w sklepie.

To ostatnie dla mnie jest najtrudniejsze. 🙂 Przypomina mi ponury kawał o starszym małżeństwie, który sobie z żoną często wspominamy.

Żona prosi męża by kupił dwie rzeczy. Masło i chleb. "Zapamiętasz? Dwie rzeczy!" - powtarza. Mąż wraca i przynosi... pędzel. A żona na to: "łolaboga, stary coś ty kupił, przecież wyraźnie mówiłam -dwie rzeczy: farba i pędzel!".

Cholera, znów długi wtręt w wątku Krzyśka. Sorry Krzysiek. 🙂

• Like 1
  • Haha 2

8 minut temu, a_senior napisał:

Święte słowa. Choć ująłbym to raczej - w dużym stopniu zależy od nas. Zawsze czyhają na nas ponure niespodzianki, typu rak trzustki czy spadająca cegłówka z dachu. No i postepująca, tak czy tak, starość. Nawet jak się jest młodym. 🙂 Ale na wiele mamy wpływ ćwiczeniami, dietą, trybem życia.

Ostatnio wpadł mi jakiś YT z 5 kryteriami starości. Czy po 70. :

- wstajesz z krzesła czy kanapy bez podparcia rąk,

- wchodzisz po schodach bez trzymania się poręczy,

- bez problemów idziesz dłuższy kawałek z konkretnym obciążeniem w torbie trzymanej w jednej ręce,

- potrafisz wystać na jednej nodze przez co najmniej 10 sec,

To ostatnie dla mnie jest najtrudniejsze. 🙂 Przypomina mi ponury kawał o starszym małżeństwie, który sobie z żoną często wspominamy.

Żona prosi męża by kupił dwie rzeczy. Masło i chleb. "Zapamiętasz? Dwie rzeczy!" - powtarza. Mąż wraca i przynosi... pędzel. A żona na to: "łolaboga, stary coś ty kupił, przecież wyraźnie mówiłam -dwie rzeczy: farba i pędzel!".

Cholera, znów długi wtręt w wątku Krzyśka. Sorry Krzysiek. 🙂

Cześć

Ja wprawdzie 70 lat jeszcze nie mam, nawet do 60 jeszcze parę miesięcy ale:

- wstaje z ziemi z dowolnej pozycji bez podparcia rąk

- ostatnio na jakichś badaniach Pani zapytała czy wejdę bez zadyszki na 2 piętro (na 2 mieszkam). Zapytałem w ile sekund?

- hm. W pracy często trzeba pomóc kolegom z transportu i zdarza się iść z dwoma beczkami 30l - każda waży jakieś 36-37 kg. Ale to jest nic - jak Rybelek zarządzi zakupy to siaty ważą konkretnie.... 🙂

- no jeszcze zjadę na jednej narcie kawałek choć w tym roku Szymek uświadomił mi, że w tej materii się cofam - trzeba poprawcować

- a te 5 rzeczy jest (i zawsze było) absolutnie niewykonalne - tak jak u Ciebie. I to nie ma żadnej korelacji z wiekiem. Wręcz bym powiedział, że dzięki treningowi (bardzo lubię np. sudoku) jest coraz lepiej bo bez kartki 3 w jednym sklepie jestem w stanie (no bo jak w dwóch to już gorzej...)

Pozdro

• Like 1
  • Thanks 1

44 minuty temu, Mitek napisał:

Ja wprawdzie 70 lat jeszcze nie mam, nawet do 60 jeszcze parę miesięcy al

Ja niestety "ciut" więcej. Ale póki co też spełniam warunki listy. Też wychodzę bez zadyszki na 2 pietro i wstaję z ziemi bez podpórek. Choć niestety mniej żwawo niż kiedyś. Na jednej narcie juz dawno nie jeździłem. Muszę spróbować. No i nie odważyłbym sie podnieść z boku ponad 30 kg. Choć żona też nieraz ciężary dowali. Te 5 i więcej rzeczy do kupienia notuję regularnie w telefonie.

No i w muldach już raczej nie jeżdżę, choć się zdarzy, czarnymi trasami przejadę, ale bez entuzjazmu i w trakcie jazdy muszę się od czasu do czasu zatrzymać. Nawet nie tyle muszę co wolę. 🙂 A przecież kiedyś z takiego Kasprowego zatrzymywało się dopiero w Kuźnicach. 🙂 No powiedzmy na polanie, gdzie zaczynała się nartostrada  lesie.

• Like 1

To ja o sobie. Swobodnie przetaczam się z jednego boku na drugi. Po pilot sięgnę i krzywdy sobie przy tym nie robię. Namiętnie gram w szachy. Pamiętam trzy ruchy i tyle analizuję. Wsiadam do Passata i wysiadam bez żadnej zadyszki. Zdarzało się pojechać na jednej narcie ale to nie był mój wybór. Czasem skoczę jak mnie hopka zaskoczy w ciemnym lesie i nawet niekiedy ustoję, ale lądowanie nieodmiennie chujowe. I jak?

Edytowane przez star
  • Like 1
  • Haha 6

6 godzin temu, a_senior napisał:

Z takimi wyzwaniami nawet nie próbuję sie mierzyć....a kondycja na stoku na stałym poziomie - jak rok czy dwa lata temu nie mogłem nadążyć za Marasem tak dalej nie nadążam.. tylko wzrok mi sie psuje bo jakoś coraz gorzej go widzę.. 🙂

• Like 1
  • Haha 5

18 minut temu, Jan napisał:

a to nie spodzianka , bo po poziomie postów myślałem że max 7 klasa podstawówki 

Sądząc po pisowni klasa się zgadza. Jej brak też. Spacja;-) PS. Jak nie zrozumiesz to Mitek ci chętnie wytłumaczy:-)

Edytowane przez star
  • Haha 1

W dniu 12.04.2025 o 10:09, Mitek napisał:

Cześć

Pisałem wielokrotnie, że moje zainteresowania sportowe są wielorakie - narty nie są moją zasadniczą aktywnością. A ile Ty przejechałeś km na rowerze w zeszłym roku? Albo ile km przepłynąłeś kajakiem?

Pozdro

Twoje zainteresowania sportowe zupełni mnie nie interesują, także wyczyny z zakresu noszenia siatek i przetaczania beczek ale jak lubisz się tym pochwalić to Twoja sprawa.

• Like 1

Godzinę temu, Jan napisał:

Twoje zainteresowania sportowe zupełni mnie nie interesują, także wyczyny z zakresu noszenia siatek i przetaczania beczek ale jak lubisz się tym pochwalić to Twoja sprawa.

To nie zaczepiaj, bo mnie twoje ilości dni na nartach też nie interesują zupełnie. Zapraszam na jeden, wspólny ale - jak wynika z twojej pisaniny -  zbyt mało honorne górki objeżdżam. Ale może dasz radę zjechać z malej górki też... 😉

Pozdro

W dniu 12.04.2025 o 11:13, Mitek napisał:

Cześć

Ja wprawdzie 70 lat jeszcze nie mam, nawet do 60 jeszcze parę miesięcy ale:

- wstaje z ziemi z dowolnej pozycji bez podparcia rąk

Pozdro

Wstawanie z pleców sprężynką bez użycia rąk 🤣🤣
https://youtu.be/qYSnGyWimas?si=UkSLLaZxnUJE44JP

Edytowane przez kordiankw