Victor Napisano 11 Marca Udostępnij Napisano 11 Marca 13 minut temu, KrzysiekK napisał: Dokładnie. Jestem w tej uprzywilejowanej grupie zawodowej. 🙂 Przyszloroczne ferie ida u mnie w terminie od 16 lutego. Zawsze jest piguła który/a z chęcią wystawia papierek i można wybierać termin dowolny kiedy tylko się zechce 😜 a ścisk feryjny od 16 lutego omijać szerokim łukiem 😅 😉 bo termin ten jest bardzo kiepski na narciarstwo 🤷♂️ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 11 Marca Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 10 minut temu, Victor napisał: Zawsze jest piguła który/a z chęcią wystawia papierek i można wybierać termin dowolny kiedy tylko się zechce 😜 a ścisk feryjny od 16 lutego omijać szerokim łukiem 😅 😉 bo termin ten jest bardzo kiepski na narciarstwo 🤷♂️ Nie.. takie coś to nie. Ja mam tak, że jak coś znajdę a nie zwrócę to potem tracę 10x więcej. Da się coś wymyślić. Na te chwile jeśli nie Alpy, to mam w planie Słowację ale nieco rozsądniej czyli analiza które okręgi mają ferie z Podkarpaciem i wybór tych innych .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 11 Marca Udostępnij Napisano 11 Marca Jadąc z busiarzami np na czrerodniówkę zarywasz tylko dwa dni robocze. Wystarczy wziąć dwa dni urlopu bezpłatnego, każdy nauczyciel na takie prawo musi tylko wypisać wniosek. Żadna szkoła nie stanie z tego powodu. Plusy busa są takie że masz transport kwaterę i HB, ostatnio naprawdę dobre w cenie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 11 Marca Udostępnij Napisano 11 Marca 2 minuty temu, KrzysiekK napisał: Nie.. takie coś to nie. Ja mam tak, że jak coś znajdę a nie zwrócę to potem tracę 10x więcej. Da się coś wymyślić. Na te chwile jeśli nie Alpy, to mam w planie Słowację ale nieco rozsądniej czyli analiza które okręgi mają ferie z Podkarpaciem i wybór tych innych .. Oczywiście sam wiesz co robić ale to będzie totalny Sajgon i młyn alpejski . Jak ktoś musi wyjechać to niech już robi rezerwację bo ceny będą kosmiczne w tym terminie z racja ferii praktycznie całej Europy . Kto to wymyślił i tak zaplanował niech go …. Mój syn też ma ferie w tym terminie jak praktycznie cały Benelux 🤦♂️ na drogach zapowiada mi się armagedon 😤 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 11 Marca Autor Udostępnij Napisano 11 Marca Ale żeby nie było że narzekam. Te ferie były doskonałe. Jestem naprawdę wdzięczny. Zero wypadków. Zero chorób. Nawet świństwo które mnie dopadło w piątek, w sobotę minęło i cały tydzień miałem spokój do nadal … Śniegu niewiele ale wystarczyło. Pogoda była petarda. Życzę każdemu z Was takiej aury na narty. Mróz tęgi, zero wiatru. Słońce piękne. Wróciłem opalony jak …. Skrzynia od wapna 🤣 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 11 Marca Udostępnij Napisano 11 Marca Jeżdżę z busiarzami ponad 10 lat dwa..trzy razy w sezonie i ta forma mi odpowiada ale wiem że zdania są podzielone że z busa na stok, ale dzięki temu nawet w covidzie jeździliśmy i to jak 👍 poznałem Kopaonik,Davos, Wengen,St Moritz i inne. Największym plusem są zawierane znajomości 😉 które cały czas trwają. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 11 Marca Udostępnij Napisano 11 Marca 32 minuty temu, KrzysiekK napisał: Nie.. takie coś to nie. Ja mam tak, że jak coś znajdę a nie zwrócę to potem tracę 10x więcej. Da się coś wymyślić. Na te chwile jeśli nie Alpy, to mam w planie Słowację ale nieco rozsądniej czyli analiza które okręgi mają ferie z Podkarpaciem i wybór tych innych .. Cze Szukaj na Snowtrex - bezpłatne odwołanie jest zwykle do końca września. Maja dobre oferty. Na pewno coś znajdziesz - zawsze możesz zrezygnować bezpłatnie. Zwykle jest to bezzaliczkowo. Ja tak bukowałem i Madonna i Bormio. Zaraz jak się pojawiły oferty. Mimo usilnych starań nie znalazłem nic lepszego w podobnych cenach, a raczej z m-c/m-c było drożej. pozdro 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cappo Napisano 11 Marca Udostępnij Napisano 11 Marca (edytowane) Z tą dolina Zillertal to nie zawsze jest tak różowo, byłem w 2017 w grudniu przez Snowtrex, dobra cena, fajny apartament, ale pogoda totalnie nie siadała. Odwilż, mgła, wiatr taki że cofało na stoku, trochę przebłysków słońca. W Mayrhofen to po przerwie na jedzenie zeszła taka mgła że ledwo czubki nart widziałem, byliśmy tam pierwszy raz, więc mało co znaliśmy ośrodek, powrót do Penken wspominam jako najgorszy w życiu, dwoma kanapami to jechaliśmy z obsługą bo już zamykali. Pewnie takie warunki to rzadkość, ale jakoś mnie tam z powrotem nie ciągnie. Godzinę temu, Mikoski napisał: Jeżdżę z busiarzami ponad 10 lat dwa..trzy razy w sezonie i ta forma mi odpowiada ale wiem że zdania są podzielone że z busa na stok, ale dzięki temu nawet w covidzie jeździliśmy i to jak 👍 poznałem Kopaonik,Davos, Wengen,St Moritz i inne. Największym plusem są zawierane znajomości 😉 które cały czas trwają. W ten weekend będę próbować pierwszy raz, zobaczymy czy mi się spodoba. Edytowane 11 Marca przez cappo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 11 Marca Udostępnij Napisano 11 Marca Godzinę temu, Mikoski napisał: Jadąc z busiarzami np na czrerodniówkę zarywasz tylko dwa dni robocze. Wystarczy wziąć dwa dni urlopu bezpłatnego, każdy nauczyciel na takie prawo musi tylko wypisać wniosek. Żadna szkoła nie stanie z tego powodu. Plusy busa są takie że masz transport kwaterę i HB, ostatnio naprawdę dobre w cenie. Szczerze zazdroszczę takiego rozwiązania i takich możliwości bo pewnie często bym z nich korzystał gdybym takie miał bo uważam,że najbardziej intensywne ale i w zupełności wystarczające jest właśnie czterodniowe nartowanie i można wracać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 11 Marca Udostępnij Napisano 11 Marca 3 godziny temu, KrzysiekK napisał: Dokładnie. Jestem w tej uprzywilejowanej grupie zawodowej. 🙂 Przyszloroczne ferie ida u mnie w terminie od 16 lutego. to pierwszy tydzień zapomnij bo jeszcze dodatkowo karnawał jest ale 2 tydzień będzie luźniejszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaR Napisano 11 Marca Udostępnij Napisano 11 Marca W dniu 9.03.2025 o 21:03, Jan napisał: W całym życiu musiałem tylko raz zrezygnować z zaplanowanego wyjazdu w góry w związku z 13.12.81 Ech, sezony 1981/1982 i 1982/1983 to były jedne z lepszych w moim życiu.... Kuba 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 16 Marca Autor Udostępnij Napisano 16 Marca Koleżanki i Koledzy - chyba zamknąłem sezon. A już na pewno zamknąłem sezon na Bieszczad Ski wyjeżdżając jako ostatni krzesełkiem. Było całkiem nieźle. Warun specyficzny. Podłoże wychodzi, naturalnego 3cm na wierzchu, niżej puszcza I mamy mokry cukier. Jeździło super. 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca A ja się bujam na SkiWelt - zupełnie omijany rejon 🙂 choć bliski .. tylko 270km tras choć czynne 230km 🙂 .. jak zrobićz grupą 42km powtarzając tylko raz jeden zjazd i wrócić na domową stację ? Ok .. Sella .. ale jest nudna. Przewaga czerwonych (uczciwych) , niebieskie bywają zwodnicze, autobus spod chałupy na stację. Niedziela była dość masakryczna bo wożąc grupę bazowałem na wspomnieniach ( realne do nawigacji 30-100m widoczności, miejscami 15m i gleby gdy błędnik wariował) ale dziś już bardziej kulturalnie. Od jutra ma być mrozik i słońce, dziś takie -2 i możliwosc zabawy w opadzie 15cm na twardym podkładzie do 14:00 .. I coś tam prószy śniegiem w Söll kiedy piszę te słowa więc jak ratraki nie popsują będzie fajnie. Mało mi brakuje żeby cały rejon ogarnąć 🙂 więc pociągnę jutro grupę na kolejną wycieczkę w nieznane 🙂 - musimy przeskoczyć na sąsiednią za Brixen górkę .. niestety Kitz (da się dojechać) to inny karnet. M. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 17 Marca Autor Udostępnij Napisano 17 Marca Godzinę temu, Marxx74x napisał: A ja się bujam na SkiWelt - zupełnie omijany rejon 🙂 choć bliski .. tylko 270km tras choć czynne 230km 🙂 .. jak zrobićz grupą 42km powtarzając tylko raz jeden zjazd i wrócić na domową stację ? Ok .. Sella .. ale jest nudna. Przewaga czerwonych (uczciwych) , niebieskie bywają zwodnicze, autobus spod chałupy na stację. Niedziela była dość masakryczna bo wożąc grupę bazowałem na wspomnieniach ( realne do nawigacji 30-100m widoczności, miejscami 15m i gleby gdy błędnik wariował) ale dziś już bardziej kulturalnie. Od jutra ma być mrozik i słońce, dziś takie -2 i możliwosc zabawy w opadzie 15cm na twardym podkładzie do 14:00 .. I coś tam prószy śniegiem w Söll kiedy piszę te słowa więc jak ratraki nie popsują będzie fajnie. Mało mi brakuje żeby cały rejon ogarnąć 🙂 więc pociągnę jutro grupę na kolejną wycieczkę w nieznane 🙂 - musimy przeskoczyć na sąsiednią za Brixen górkę .. niestety Kitz (da się dojechać) to inny karnet. M. To myśmy tu mieli lepiej, bo z 1.5km dostępnych tras czynne było jak w mordę strzelił wszystkie 1.5km więc procentowo nie masz szans. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca 37 minut temu, KrzysiekK napisał: To myśmy tu mieli lepiej, bo z 1.5km dostępnych tras czynne było jak w mordę strzelił wszystkie 1.5km więc procentowo nie masz szans. I co z tego, że Ty miałeś 100% skoro miałeś, a Marek jeszcze ma tylko 85% i choć tylko jeszcze ale ma. A ja to mam opcje nie dość że miałam, mam , to jeszcze mieć będę przez cały rok 7 dni w tygodniu i to całe bite stu procentowe 300 metrów! I zaraz @Victor się odezwie, że on też tak ma, tyle że ze śniegiem… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca 53 minuty temu, .Beata. napisał: I co z tego, że Ty miałeś 100% skoro miałeś, a Marek jeszcze ma tylko 85% i choć tylko jeszcze ale ma. A ja to mam opcje nie dość że miałam, mam , to jeszcze mieć będę przez cały rok 7 dni w tygodniu i to całe bite stu procentowe 300 metrów! I zaraz @Victor się odezwie, że on też tak ma, tyle że ze śniegiem… Jak 300m? Całe 450 😜 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca W pracy jestem więc procentami się nie zajmuję 😉 ale kombinacja mocno czerwonych przy 650m deniwelacji na zmierzonym przez uczestnika nieco ponad 2km długości (nie wiem jak mierzy mu turbo hiper zegarek 😉 ) przy szerokiej trasie z puszkiem 10cm na twardym podkładzie całkiem mi pasowała - to akurat powtórzylismy dwa razy a potem bawiliśmy się na kolejnych tutejszych perełkach. O ile można uznać mój wpis za reklamę SkiWelt - mamy powiedzenie "austriacki niebieski" i "ciekawy czerwony" .. na śniadanie jutro 75% (nie te procenty) bo jeszcze śnieg tam ładnie leży a grupa się rozjeździla (a na dole dużo miejsca żeby pozbierać i grupę i sorzęt 🙂 ) . A później trochę wycieczki, ćwiczeń i zabawy ... Młodzi uwielbiają się ścigac w dolinę na 4 km nartostrady i latam za nimi jako cerber w oczekiwaniu na skibus. M. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca 1 godzinę temu, .Beata. napisał: I co z tego, że Ty miałeś 100% skoro miałeś, a Marek jeszcze ma tylko 85% i choć tylko jeszcze ale ma. A ja to mam opcje nie dość że miałam, mam , to jeszcze mieć będę przez cały rok 7 dni w tygodniu i to całe bite stu procentowe 300 metrów! I zaraz @Victor się odezwie, że on też tak ma, tyle że ze śniegiem… Tak szczerze - żeby przejachać nominalne wszystko - co przydało mi się w niedzielę przy "umiarkowanej" widoczności a z grupą 35km zrobiliśmy nic nie powtarzając - to jeszcze jedną górkę muszę dołożyć i trzy trasy które niestety już zamknięte .. ale z tych 200+ mniej więcej na pamięć stok ogarniam a logistycznie ciekawy, szczególnie powroty do Söll wymagają odrobiny czujności żeby nie wpaść w pętelkę po przejechanym skręcie w bok a miejsc takich jest co najmniej cztery 🙂 🙂 M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca 2 godziny temu, KrzysiekK napisał: To myśmy tu mieli lepiej, bo z 1.5km dostępnych tras czynne było jak w mordę strzelił wszystkie 1.5km więc procentowo nie masz szans. Ale to tak 1a) drzewko mijamy po lewej 1b) drzewko mijamy po prawej 2) objedziemy lasek i wracamy na trasę pod drzewkiem ? 🙂 ... Przepraszam za żart ale jak Bartek którego lubię wywalił litanię tras na Master to aż uznałem, że nie mam sił aby w jeden dzień każdą przejechać 😉 M. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca 1 minutę temu, Marxx74x napisał: Ale to tak 1a) drzewko mijamy po lewej 1b) drzewko mijamy po prawej 2) objedziemy lasek i wracamy na trasę pod drzewkiem ? 🙂 ... Przepraszam za żart ale jak Bartek którego lubię wywalił litanię tras na Master to aż uznałem, że nie mam sił aby w jeden dzień każdą przejechać 😉 M. piszesz jak w bajce za 7 górami i lasami, może napisz konkretnie o jakie trasy chodzi, z jakich szczytów, przy jakich kolejkach, przecież to wszystko ma jakieś nazwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca 5 minut temu, Jan napisał: piszesz jak w bajce za 7 górami i lasami, może napisz konkretnie o jakie trasy chodzi, z jakich szczytów, przy jakich kolejkach, przecież to wszystko ma jakieś nazwy Z Hoche Salve kombinacją 40/21 do pośredniej (można to sobie zarówno utrudnić jak i ułatwić) - obecnie moja ulubiona (650m deniwelacji a terenowo jest wszystko)... znacznie krótsze ale rasowe patrząc na budki startowe 😉 warianty dwójki - piękne gigantowe odcinki dla juniorów lub seniorski SL. 45 z górnym czarnym wariantem 42 sama w sobie piękna choć taka raczej do orania niż zabawy.. w stronę Sheffau i Emmau od Söll .. siódemka fajna (atrakcją pomiar czasu) ale długi odcinek na jedną nogę. Kotlinka pod Eibergiem ma fajne warianty nawet na jazdę sportową i sensowną knajpkę powyżej. Czarna na Scheffau w zasadzie nudna a objazd nartostradką mało widokowy. Pułapka w stronę Elmau (jak co roku) - na pośredniej nie dają znaku o zamknięciu i nieświadomi muszą dreptać z powrotem na trasę a potem bawić się w kretowisku na sam dół .. przepraszam - ale każdego numerka nie opiszę bo jest ich nie licząc wariantów 121 🙂 .. ale dla koneserów 96/69/42/43/71/72 .. każda z wymienionych sympatycznie czerwona .. a kolejki ? "Gdzie te kolejki, bym sobie odpocząl". Kolejek zero. M. 2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca a śnieg zmrożony do samego dołu czy ciapa od pewnej wysokości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca Dziś o 13:30 miałem odrobinę stężaly puch na twardym podkładzie i znaczyłem sobie ślad 🙂 (na dwójce w mało chyba znanym wariancie) ale na innych gdzieś boczkiem też się dało. Ciapa dopiero na poziomie niskich pośrednich do doliny i dalej - wszystko powyżej 1000m było bardzo sympatyczne do końca dnia a przy tej ilości ludzi (a raczej ich braku) często nie ruszone (ratraki poszły przed nocnym/porannym opadem). Stabilne -1.5 na 1000m. M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 17 Marca Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 32 minuty temu, Jan napisał: piszesz jak w bajce za 7 górami i lasami, może napisz konkretnie o jakie trasy chodzi, z jakich szczytów, przy jakich kolejkach, przecież to wszystko ma jakieś nazwy A tam bajka … ja tu mam lepiej. Mijam drzewko po prawej i jestem na trasie nr 1. Jadę jeszcze raz i mijam drzewko po prawej. I dalej jestem na trasie nr 1. Takie cuda. I to bez procentów… 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca Ja nie mijam żadnych drzewek, i całe szczęście (…) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi