Skocz do zawartości

Nartowanie Krzyśka, Natalii (alias Leosia) i Rafała

KrzysiekK

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Jan napisał:

a nie planujesz czasem z Leośką wyjazdu w jakieś większe góry ?

Na przyszły rok, na ferie podkarpackie można by coś pomyśleć. I nawet temat jest na stole. Nie mam zielonego pojęcia w jakiej kwocie by mnie to mogło kosztować. Zakładam, że jest nas trójka. Poza mną i Leosią jest jeszcze syn, tym razem na desce. 

19 minut temu, KrzysiekK napisał:

Na przyszły rok, na ferie podkarpackie można by coś pomyśleć. I nawet temat jest na stole. Nie mam zielonego pojęcia w jakiej kwocie by mnie to mogło kosztować. Zakładam, że jest nas trójka. Poza mną i Leosią jest jeszcze syn, tym razem na desce. 

Jeśli interesuje Cię opcja ekonomiczna, to musiałbyś zrobić rozkminę które ośrodki mają duże zniżki na karnety dla młodzieży (w niektórych nawet dzieci/młodzież do 15 r.ż. są za darmo jeśli dorosły kupuje skipass) - na karnetach można dużo zaoszczędzić, kwaterkę budżetową zawsze można znaleźć (w wersji tani nocleg w standardzie podstawowym + jedzenie we własnym zakresie), dojazd to już wiadomo: koszty paliwa + winiety można łatwo obliczyć.
Jest też możliwość dołączenia się do którejś z ekip jeżdżących busami - wychodzi to chyba korzystnie cenowo choć nie praktykowałam, a masz z głowy logistykę, transfery na stok itp. Niektórzy nawet oferują jedzonko 🙂
Generalnie: warto wyruszyć w świat - nawet jeśli przykładowo nie na cały tydzień, a np. na 5 dni, to będziecie mieć wrażenia na długo.
Ceny w PL czy SK zrobiły się zbyt wygórowane jak na poziom oferty.

• Thanks 1

2 minuty temu, zając napisał:

Jeśli interesuje Cię opcja ekonomiczna, to musiałbyś zrobić rozkminę które ośrodki mają duże zniżki na karnety dla młodzieży (w niektórych nawet dzieci/młodzież do 15 r.ż. są za darmo jeśli dorosły kupuje skipass) - na karnetach można dużo zaoszczędzić, kwaterkę budżetową zawsze można znaleźć (w wersji tani nocleg w standardzie podstawowym + jedzenie we własnym zakresie), dojazd to już wiadomo: koszty paliwa + winiety można łatwo obliczyć.
Jest też możliwość dołączenia się do którejś z ekip jeżdżących busami - wychodzi to chyba korzystnie cenowo choć nie praktykowałam, a masz z głowy logistykę, transfery na stok itp. Niektórzy nawet oferują jedzonko 🙂
Generalnie: warto wyruszyć w świat - nawet jeśli przykładowo nie na cały tydzień, a np. na 5 dni, to będziecie mieć wrażenia na długo.
Ceny w PL czy SK zrobiły się zbyt wygórowane jak na poziom oferty.

Dzięki.

SK ogarnąłem w tym roku dla 3 osób za około 5k PLN. Jedzenie własne, pokój ciasny ale do przeżycia. 5 dni na nartach, 6 noclegów. 

20 minut temu, KrzysiekK napisał:

Dzięki.

SK ogarnąłem w tym roku dla 3 osób za około 5k PLN. Jedzenie własne, pokój ciasny ale do przeżycia. 5 dni na nartach, 6 noclegów. 

Krzysiu, no za 5 klocków to będzie trudno to opanować na gotowo. Zacznij zbierać. Wiem, że możesz tylko w ferie, ze względu na pracę. Więc dobrym pomysłem, jest wyjazd - jeśli będziecie mieli ferie jako pierwsi w PL. Wówczas będzie jeszcze tanio. Ja za nie całe 6 klocków w tym sezonie opanowałem Bormio. Spanie, wyżywienie i karnety, ale trzeba jeszcze dojechać i coś mieć przy dupie na stoku. Musisz liczyć z 8500-9000 za taki wyjazd. Może z kwaterami wyjdzie taniej - ale niewiele. Generalnie trzeba szukać ofert z karnetami, bo co z tego, że znajdziesz kwaterę za 400 jurków, jak za karnety zapłacisz 1000. Chyba że stacja pokroju Hockhar, relatywnie blisko, koszt dojazdu niższy, karnety tez sporo tańsze, ale w porównaniu z PL to jednak duża stacja. Na pewno zrobi na Was wrażenie.

pozdro

• Thanks 1

15 minut temu, Marcos73 napisał:

Krzysiu, no za 5 klocków to będzie trudno to opanować na gotowo. Zacznij zbierać. Wiem, że możesz tylko w ferie, ze względu na pracę. Więc dobrym pomysłem, jest wyjazd - jeśli będziecie mieli ferie jako pierwsi w PL. Wówczas będzie jeszcze tanio. Ja za nie całe 6 klocków w tym sezonie opanowałem Bormio. Spanie, wyżywienie i karnety, ale trzeba jeszcze dojechać i coś mieć przy dupie na stoku. Musisz liczyć z 8500-9000 za taki wyjazd. Może z kwaterami wyjdzie taniej - ale niewiele. Generalnie trzeba szukać ofert z karnetami, bo co z tego, że znajdziesz kwaterę za 400 jurków, jak za karnety zapłacisz 1000. Chyba że stacja pokroju Hockhar, relatywnie blisko, koszt dojazdu niższy, karnety tez sporo tańsze, ale w porównaniu z PL to jednak duża stacja. Na pewno zrobi na Was wrażenie.

pozdro

Z 5 to nawet nie startuje. Nastawiam się na 10k. Własne jedzenie dla nas nie są żadnym problemem jeśli jest gdzie to przygrzać. Jeden pokój z trzema łóżkami nam wystarczy ale tak około 25m2 bo to co było teraz to się na wyjazd zimowy nie nadaje. Dobrze, ze nie trzeba było suszyć. 🤪😵💫🤪

Osrodek - hm …niebieskie widokowe,  granatowe ,,lotniska,, i czerwone ze dwie, trzy, i z jedną lub dwie czarne. Skromne wymagania. I żeby nie było tłumów. Brrr 

No chyba że @Jan ze stadem Leosiek. 

Bez bajorów, bez spa - autentycznie nie lubimy i moje trolle trzeba na siłę wyciągać na jakieś termy, pewność pogody i naturalnego śniegu to postulat marzeń. 

Edytowane przez KrzysiekK

1 minutę temu, Jan napisał:

Podkarpackie ma 2026 razem ze śląskim w 2 połowie lutego czyli trzeba szukać noclegów w już teraz

Czyli tak jak w tym roku - słaby termin bo wysoki sezon. Ale 10k to kwota która powinna wystarczyć (choć na stówę to nie wiem bo jeżdżę na freeski albo kamperem 😁) na kwaterce w sezonie to ostatnio byłam przed Covidem - sytuacja nieporównywalna cenowo do obecnej.

• Thanks 1

29 minut temu, Marcos73 napisał:

pozdro

Ten Hochkar to całkiem spoko ośrodek. Niedaleko. Rozkład kolorów tras świetny. Dzięki. 

15 minut temu, KrzysiekK napisał:

Z 5 to nawet nie startuje. Nastawiam się na 10k. Własne jedzenie dla nas nie są żadnym problemem jeśli jest gdzie to przygrzać. Jeden pokój z trzema łóżkami nam wystarczy ale tak około 25m2 bo to co było teraz to się na wyjazd zimowy nie nadaje. Dobrze, ze nie trzeba było suszyć. 🤪😵💫🤪

Osrodek - hm …niebieskie widokowe,  granatowe ,,lotniska,, i czerwone ze dwie, trzy, i z jedną lub dwie czarne. Skromne wymagania. I żeby nie było tłumów. Brrr 

No chyba że @Jan ze stadem Leosiek. 

Bez bajorów, bez spa - autentycznie nie lubimy i moje trolle trzeba na siłę wyciągać na jakieś termy, pewność pogody i naturalnego śniegu to postulat marzeń. 

To Krzysiu albo koniec lutego albo 2027 - bo macie pierwsi. Będzie taniej i będzie pusto. Większy wybór w lepszej cenie.

pozdro

Teraz, Marcos73 napisał:

To Krzysiu albo koniec lutego albo 2027 - bo macie pierwsi. Będzie taniej i będzie pusto. Większy wybór w lepszej cenie.

pozdro

Jak to albo-albo? W 2026 będzie bliżej i mniejszy ośrodek w lutym, a w 2027 będzie coś większego w styczniu - jak raz wyjadą zagranicę to już do lokalnych stoków na ferie nie wrócą 😉

• Like 2

7 minut temu, zając napisał:

Jak to albo-albo? W 2026 będzie bliżej i mniejszy ośrodek w lutym, a w 2027 będzie coś większego w styczniu - jak raz wyjadą zagranicę to już do lokalnych stoków na ferie nie wrócą 😉

Wrócą. Nie wytrzymam żeby tylko tydzień w sezonie jeździć. Choćbyś mnie związała .. bez podtekstów. 

Ps. Aaa .. doczytałem … na ferie .. no to tak, wtedy racja 

• Haha 1

14 minut temu, KrzysiekK napisał:

Noooo …. Na przyszły rok weszła opcja z Tatrzańska Lomnica. Ale jestem otwarty. Ręka na pulsie … 

Ja mam tania miejscówkę, sprawdzoną wielokrotnie w Gerlitzen. Apartament 4 osobowy z kuchnią + basen w podziemiach w cenie. Bardzo blisko sklep. Ale wszędzie trzeba dojechać niestety. Gerlitzen pod nosem, 5 min jazdy, na upartego można skibusem. Warto mieć plecaki na sprzęt, żeby nie dymać na przystanek w butach narciarskich. Na karnecie regionalnym (oczywiście zakup we własnym zakresie), masz Gerlitzen, Nassfeld (ogromna stacja), ST. Oswald, Badklein, Turaher Hohe oraz Moltaler Geletcher. Te na grubo bardzo blisko. Najdalej na Moltka jest. Masz wówczas wybór - nawet możesz jechać na pogodę. 10 tys. to się spokojnie zmieścisz. Za apartament zapłacisz nie więcej niż 70 euro/ za noc za was wszystkich. Ja płaciłem 59 euro ostatnio, ale pewnie poszło do góry. Ja jednak polecam szukanie tanich ofert z wyżywieniem i karnetami. Wygodne i koszt wychodzi identycznie - jak nie taniej. Odchodzi zabawa z żarciem - w końcu jedziesz na urlop także. Mnie osobiście się bardzo spodobało Bormio, nieduże ośrodki i trudniejsze trasy eliminują przypadkowych narciarzy. Byłem w pierwszym rzucie feryjnym i były totalne pustki. Co prawda pogoda nie była ta z tych wymarzonych - ale i tak było super. Łącznie 100km tras - jest gdzie jeździć.

pozdro

• Like 1
  • Thanks 1

Godzinę temu, KrzysiekK napisał:

Hochkar to całkiem spoko ośrodek. Niedaleko. Rozkład kolorów tras świetny. Dzięki

toż to mniej wyciągów i tras niż w Szczyrku i niżej od Kasprowego

jak już tak daleko pojedziesz to szukaj tak abyś autem do stoków dojeżdżać nie musiał

• Like 1

13 godzin temu, Jan napisał:

toż to mniej wyciągów i tras niż w Szczyrku i niżej od Kasprowego

jak już tak daleko pojedziesz to szukaj tak abyś autem do stoków dojeżdżać nie musiał

No może i tak ale ja nie piję nic a nic więc samochód jak nogi … a dużo dużo bardziej cenne jest by był pewny warunek. 

W przyszłym roku warto wziąć pod uwagę Igrzyska Olimpijskie jak ktoś by się wybierał do Włoch. Wielkopolska też ma ostatni termin na ferie i zazębia się z terminem Igrzysk.

Z mojej strony mogę polecić Sappadę i szkolenie u Tadeo. W tym roku płaciłem 680 euro za apartament dla 4 osób, karnet dla dorosłego 185 euro dla młodzieży 2006-2017 10 euro za dzień, ośrodek niewielki, ale ma fajne trasy i na karnecie są jeszcze chyba 3 inne ośrodki w okolicy. 

pozdro

• Like 2

5 minut temu, brachol napisał:

W przyszłym roku warto wziąć pod uwagę Igrzyska Olimpijskie jak ktoś by się wybierał do Włoch. Wielkopolska też ma ostatni termin na ferie i zazębia się z terminem Igrzysk.

Z mojej strony mogę polecić Sappadę i szkolenie u Tadeo. W tym roku płaciłem 680 euro za apartament dla 4 osób, karnet dla dorosłego 185 euro dla młodzieży 2006-2017 10 euro za dzień, ośrodek niewielki, ale ma fajne trasy i na karnecie są jeszcze chyba 3 inne ośrodki w okolicy. 

pozdro

Myślałem o tym. Dzięki za kwoty. 

• Like 1

52 minuty temu, KrzysiekK napisał:

No może i tak ale ja nie piję nic a nic więc samochód jak nogi … a dużo dużo bardziej cenne jest by były pewny warunek. 

Cześć

Krzysiu pij, każdy żywy organizm musi wprowadzać do obiegu wodę, na niej opiera się życie na naszej planecie. Ja wiem, że jesteś wytrwały i ambitny oraz konsekwentny w decyzjach ale... pij, chociaż troszkę. 😉

Pozdro

• Like 1
  • Haha 3

27 minut temu, KrzysiekK napisał:

Marcowa Wańkowa na Bieszczad.ski - cudny miękki śnieg i ciepło. Można w majtkach. Chyba. Nie sprawdzałem. 

IMG_3409.jpeg

IMG_3411.jpeg

Pownieneś jednak przynajmniej majtki założyć. Skojarzyło mi się a propos majtek tak od minutki

Edytowane przez star

1 godzinę temu, star napisał:

Pownieneś jednak przynajmniej majtki założyć. Skojarzyło mi się a propos majtek tak od minutki

W pewnych kręgach jest dowcip sytuacyjny gdzie na obiedzie odpustowym księża siedzą i różne rozmowy się toczą .. i taki młody ksiądz zapytał nieśmiało starszego księdza czy w samej stule mszę odprawić można? Na co ten mu odpowiedział - tak, można, ale dla przyzwoitości należałoby chociaż majtki ubrać . 

• Haha 1

W dniu 7.03.2025 o 17:42, brachol napisał:

przyszłym roku warto wziąć pod uwagę Igrzyska Olimpijskie jak ktoś by się wybierał do Włoch. Wielkopolska też ma ostatni termin na ferie i zazębia się z terminem Igrzysk.

Igrzyska koncza sie 22 lutego bodajze, takze mozna jechac 21 przespac sie i od 22 szusowac przez 6 dni.

W tym roku bylem pierwszy raz z corka w Alta Badei, do wyciagu okolo 500m, chodzilismy z buta i wyciagami na inne ostrodki: Alta Badia, zrobilismy Sellaronde i tak zawsze na styk 🙂

Fajne polaczenie z Badia do La Villa i potem gondola.

Koszty:

paliwo, winiety: 850 pln

kwatera: 7 nocy - 570 eur

karnety: 800 eur

wyzywienie jakies 200 eur, ale mielismy tez swoje

Za rok chyba wty terminie bede sie wybieral, ale szukal troszke blizej stoku, corka troche marudzila ze nie dosc ze musi jezdzic to jeszcze chodzic 🙂

• Thanks 1
  • Haha 2