Edwin Napisano Poniedziałek o 19:39 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:39 21 minut temu, KrzysiekK napisał: wiem kto jedzie, ale też dość sztywna jazda jakaś. Widziałeś Bo bez odpowiedniej prędkości ciężko jechać ciętym zwłaszcza krótkim,dlatego ta wrzutka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano wczoraj o 00:13 Udostępnij Napisano wczoraj o 00:13 @KrzysiekK nie. Trochę jak w manewrowaniu w na wodzie - potrzebna jest prędkość wystarczająca. Za dużo pozwala oszukiwać co zresztą jest dość modne i popularne. To trochę powrót do tego co napisałem - uciekanie do środka w złym tiningu ruchu ciała blokuje taśmę i biodro jest ograniczone, zewnętrzna dociążana na siłę przeprostem kolanka i na ozdobę ratowanie sytuacji wysunięciem nóżki. No ale wygląda to w wyobraźni nie widzącego prawie jak Profi :). @Victor - mam nadzieję, że rozumiesz swój własny film. Oby bardzo dobry Instruktor również rozumiał co się tam dzieje i nie dzieje. Cenny film. Szkoleniowo ciekawy w ramach "co się nam wydaje". Pozdrawiam, M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano wczoraj o 06:39 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:39 W dniu 1.12.2024 o 20:08, KrzysiekK napisał: Wrzucam filmik z prób ciętego. Na koniec niespodzianka 😄 Bawcie się dobrze 😄 Jest dobrze. lewy promieniowy całkiem całkiem, prawy zdecydowanie zrywasz tuż po inicjacji. Masz silną relację kijek - rotacja stóp. Wyklucz wbijanie kijka to raz a dwa przeciągnij W na ok 3 sek. Nie odciążaj gwałtownie ta tym etapie. Na tym etapie wykonuj skręty promieniowe narty. Ja wiem że to będzie po 10-12 m w każdą stronę ale taki rodzaj skrętu da Ci poczucie krawędzi. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano wczoraj o 07:17 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:17 Dodam tak jeszcze na koniec...nie szukaj siłowo krawędzi zwłaszcza w prawym skręcie. Przejedź linię spadku stoku i łagodnie krawędziuj stopy do wn3trza skrętu, pamiętaj - obniżanie sylwetki jest kluczowym elementem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano wczoraj o 07:26 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 07:26 @Adam ..DUCH Wiesz co Ci Adam powiem? Ty to jesteś po prostu … !!!! Dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano wczoraj o 07:29 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:29 10 minut temu, Adam ..DUCH napisał: Dodam tak jeszcze na koniec...nie szukaj siłowo krawędzi zwłaszcza w prawym skręcie. Przejedź linię spadku stoku i łagodnie krawędziuj stopy do wn3trza skrętu, pamiętaj - obniżanie sylwetki jest kluczowym elementem Adam, postaw go do pionu i niech J-ki pokręci, a nie próbuje rail road w nieopowiednim czasie i nachyleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano wczoraj o 07:32 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 07:32 (edytowane) 9 minut temu, Gabrik napisał: Adam, postaw go do pionu i niech J-ki pokręci, a nie próbuje rail road w nieopowiednim czasie i nachyleniu. Mówisz o dostokowym ciętym? Wiadomo że warto ale do tego trzeba warun, czyli zero ludzi. A takie jak moje próby to można robić w wielu różnych miejsca względnie …. Duzo tych angielskich terminów stosujesz, przyda Ci się ze Smokiem a ja ganiam po necie żeby znaleźć co masz na myśli. Edytowane wczoraj o 07:40 przez KrzysiekK 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano wczoraj o 07:41 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:41 3 minuty temu, KrzysiekK napisał: Mówisz o dostokowym ciętym? Wiadomo że warto ale do tego trzeba warun, czyli zero ludzi. A takie próby to można robić w wielu różnych miejsca względnie …. Krzychu, że nieogolony wbijasz na open sezonu, to Ci wybaczę 🙂 , ale jak wymówką przeskakujesz literki alfabetu, parafrazując Marka, to przepraszam, ale nie kupuję. Zawsze idą fale ludzi i spokojnie można wbić się w przerwę i J wykonać. Z "niebieskim" było blisko dzwona, mimo niby łączonych skrętów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano wczoraj o 07:42 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 07:42 Teraz, Gabrik napisał: Krzychu, że nieogolony wbijasz na open sezonu, to Ci wybaczę 🙂 , ale jak wymówką przeskakujesz literki alfabetu, parafrazując Marka, to przepraszam, ale nie kupuję. Zawsze idą fale ludzi i spokojnie można wbić się w przerwę i J wykonać. Z "niebieskim" było blisko dzwona, mimo niby łączonych skrętów. Dobra, masz racje 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano wczoraj o 07:48 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:48 7 godzin temu, Marxx74x napisał: mam nadzieję, że rozumiesz swój własny film. Oby bardzo dobry Instruktor również rozumiał co się tam dzieje i nie dzieje. Cenny film. Szkoleniowo ciekawy w ramach "co się nam wydaje". Cześć Rozwiniesz własną myśl 😉 dzięki pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano wczoraj o 07:50 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:50 13 godzin temu, KrzysiekK napisał: Co trenuje poza nartami ? Cześć Krzysiek nie mam pojęcia . pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano wczoraj o 08:21 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:21 15 godzin temu, KrzysiekK napisał: Tu fajne etapy od zera Gość chyba ogarnia temat. Macie jakieś ale czy można tak ćwiczyć ? Podstawą jazdy na krawędzi jest angulacja ( kolan, czasami bioder). A nie szybkość, nie zakrawędziowanie wynikające z inklinacji, nie naciskanie na tę czy inna nartę, nie medytacja i dieta, czy świadomość że mam ręce i nogi. Pan instruktor stara się to skutecznie to ukryć wkładając luźne bermudy tak aby nie było widać jak układa nogi. Zamiast tego mówi coś o ćwiczeniu bananowym. Dydaktyczne słabo. To ja też sobie pozwolę: Proponuje koleją teorię: wejście na krawędź jest uzależniona od Waszego BMI a nie narty: Carving wymaga utrzymania BMI poniżej 25!!!! Przy większym BMI narta zrywa krawędź!!! Najlepsze efekty uzyskacie przy BMI w zakresie 19-25. Nieliczne osobniki o BMI poniżej 17 powinny nabrać ciała bo nart nie wycisną 🙂 Oczywiście moja teoria jest nieprawdziwa, podobnie jak dyskusja o typie narty, prędkości, rozkładzie obciążenia rowkach tworzących się pod nartą, nowoczesnej technice VS stara technika itd. Ale moja teoria wyjdzie niektórym na zdrowie a forumnowa dyskusja o wejściu na krawędź nikogo na tę krawędź nie wprowadzi a tylko skutecznie zamiesza i utrudni. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano wczoraj o 08:33 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:33 10 minut temu, Maciej S napisał: Podstawą jazdy na krawędzi jest angulacja ( kolan, czasami bioder). A nie szybkość, nie zakrawędziowanie wynikające z inklinacji, nie naciskanie na tę czy inna nartę, nie medytacja i dieta, czy świadomość że mam ręce i nogi. Pan instruktor stara się to skutecznie to ukryć wkładając luźne bermudy tak aby nie było widać jak układa nogi. Zamiast tego mówi coś o ćwiczeniu bananowym. Dydaktyczne słabo. To ja też sobie pozwolę: Proponuje koleją teorię: wejście na krawędź jest uzależniona od Waszego BMI a nie narty: Carving wymaga utrzymania BMI poniżej 25!!!! Przy większym BMI narta zrywa krawędź!!! Najlepsze efekty uzyskacie przy BMI w zakresie 19-25. Nieliczne osobniki o BMI poniżej 17 powinny nabrać ciała bo nart nie wycisną 🙂 Oczywiście moja teoria jest nieprawdziwa, podobnie jak dyskusja o typie narty, prędkości, rozkładzie obciążenia rowkach tworzących się pod nartą, nowoczesnej technice VS stara technika itd. Ale moja teoria wyjdzie niektórym na zdrowie a forumnowa dyskusja o wejściu na krawędź nikogo na tę krawędź nie wprowadzi a tylko skutecznie zamiesza i utrudni. Ja mam obecnie BMI 29 i robię coś takiego: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano wczoraj o 08:36 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 08:36 BMI 28 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano wczoraj o 08:41 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:41 2 minuty temu, KrzysiekK napisał: BMI 28 😕 Przewalone masz. Ja mam tylko o 0.5 wiecej i juz muszę w czasie jazdy podpierać się kijkami....... 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano wczoraj o 08:42 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 08:42 Teraz, mig napisał: Przewalone masz. Ja mam tylko o 0.5 wiecej i juz muszę w czasie jazdy podpierać się kijkami....... Ja już się podpieram. Nawet Adam zauważył, że niesymetrycznie 😕 :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano wczoraj o 09:13 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:13 30 minut temu, mig napisał: Przewalone masz. Ja mam tylko o 0.5 wiecej i juz muszę w czasie jazdy podpierać się kijkami....... Możesz chodzić na szpilkach, podwyższenie sylwetki doda Ci urody i obniży BMI o jakieś 3 punkty!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano wczoraj o 09:26 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:26 50 minut temu, Maciej S napisał: Proponuje koleją teorię: wejście na krawędź jest uzależniona od Waszego BMI a nie narty: Carving wymaga utrzymania BMI poniżej 25!!!! Przy większym BMI narta zrywa krawędź!!! Najlepsze efekty uzyskacie przy BMI w zakresie 19-25. Nieliczne osobniki o BMI poniżej 17 powinny nabrać ciała bo nart nie wycisną 🙂 Ciekawa teoria nigdy nie słyszałem i nie sprawdzałem . Wychodzi 23.5 Ostatnio słuchałem wywiadu Maryny którą w innym wątku zamieścił Pawel powiedziała w nim coś ciekawego ( przynajmniej dla mnie bo wcześniej w przestrzeni forumowej i nie tylko o tym mało czytałem czy słyszałem więcej o wadze np. ) mianowicie wspomniała o wzroście gdzie osoby wyższe w slalomie mają nazwijmy to przewagę nad osobami niższymi gdyż mają dłuższą nogę ,rozumiem większe rozciągnięcie w skręcie a mniejszy czynnik samego wzrostu jest w gigancie gdzie tu się to wyrównuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano wczoraj o 09:28 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 09:28 1 minutę temu, Victor napisał: Ciekawa teoria nigdy nie słyszałem i nie sprawdzałem . Wychodzi 23.5 Ostatnio słuchałem wywiadu Maryny którą w innym wątku zamieścił Pawel powiedziała w nim coś ciekawego ( przynajmniej dla mnie bo wcześniej w przestrzeni forumowej i nie tylko o tym mało czytałem czy słyszałem więcej o wadze np. ) mianowicie wspomniała o wzroście gdzie osoby wyższe w slalomie mają nazwijmy to przewagę nad osobami niższymi gdyż mają dłuższą nogę ,rozumiem większe rozciągnięcie w skręcie a mniejszy czynnik samego wzrostu jest w gigancie gdzie tu się to wyrównuje. Super bmi - gratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano wczoraj o 09:34 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:34 5 minut temu, Victor napisał: Ciekawa teoria nigdy nie słyszałem i nie sprawdzałem . Wychodzi 23.5 Masz BMI instruktorskie !!! Robią się zawody w konkurencji BMI 🙂 Trzeba nam komisji sędziowskiej. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano wczoraj o 09:59 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:59 (edytowane) 3 godziny temu, Maciej S napisał: Możesz chodzić na szpilkach, podwyższenie sylwetki doda Ci urody i obniży BMI o jakieś 3 punkty!!! Te będą odpowiednie? Edytowane wczoraj o 12:52 przez mig 1 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano wczoraj o 10:35 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:35 (edytowane) 2 godziny temu, Maciej S napisał: Podstawą jazdy na krawędzi jest angulacja ( kolan, czasami bioder). A nie szybkość, nie zakrawędziowanie wynikające z inklinacji, nie naciskanie na tę czy inna nartę, nie medytacja i dieta, czy świadomość że mam ręce i nogi. Pan instruktor stara się to skutecznie to ukryć wkładając luźne bermudy tak aby nie było widać jak układa nogi. Zamiast tego mówi coś o ćwiczeniu bananowym. Dydaktyczne słabo. To ja też sobie pozwolę: Proponuje koleją teorię: wejście na krawędź jest uzależniona od Waszego BMI a nie narty: Carving wymaga utrzymania BMI poniżej 25!!!! Przy większym BMI narta zrywa krawędź!!! Najlepsze efekty uzyskacie przy BMI w zakresie 19-25. Nieliczne osobniki o BMI poniżej 17 powinny nabrać ciała bo nart nie wycisną 🙂 Oczywiście moja teoria jest nieprawdziwa, podobnie jak dyskusja o typie narty, prędkości, rozkładzie obciążenia rowkach tworzących się pod nartą, nowoczesnej technice VS stara technika itd. Ale moja teoria wyjdzie niektórym na zdrowie a forumnowa dyskusja o wejściu na krawędź nikogo na tę krawędź nie wprowadzi a tylko skutecznie zamiesza i utrudni. Gratki, dawno nie widziałem na forum takiego idealnego "wejścia" z postem, ratującym wątek i autora. Edit: No ok, może będę w opozycji, że jednak lepiej mieć świadomość posiadania rąk, nóg i ogólnie ciała 🙂 Edytowane wczoraj o 10:44 przez Gabrik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano wczoraj o 11:13 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:13 Cze Film z cyklu od zera do bohatera - czyli jak Henio wyszedł z pługu. Tak krok po kroku. pozdro 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano wczoraj o 11:27 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:27 Lubię te historie w stylu "od zera do bohatera" prezentowane prze bohatera, który nijak nie oddaje tego zera, którym był na początku 🙃 P.S. Przypomina mi się jak się uczyłam jeździć na moto i nie umiałam skręcić na placu parkingowym wystarczającym na manewry tira, a ostatecznie musiałam nauczyć się kręcić ósemki w polu 14x7 żeby zdać prawko; no nie umiałabym wrócić do siebie z 1 jazdy na moto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano wczoraj o 11:38 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 11:38 51 minut temu, Gabrik napisał: Gratki, dawno nie widziałem na forum takiego idealnego "wejścia" z postem, ratującym wątek i autora. Edit: No ok, może będę w opozycji, że jednak lepiej mieć świadomość posiadania rąk, nóg i ogólnie ciała 🙂 Słuchaj, ja się nie poczułem jakoś specjalnie pogrążony. ,, Światopogląd ,, mi się może nieco poszerzył, ze tak to ujmę. Przyjąłem metodę która może mnie coś nauczyć a jest w mojej strefie komfortu. Nadmierny dyskomfort jest dla mnie z różnych względów niewskazany. Komentowali nie dydaktycy. Jak skomentował dydaktyk to sprawa się trochę rozwiązała. Ścieżki są różne. Twoje @Gabriktez kręte. Nie ukrywam że z ogromną przyjemnością zobaczę u Ciebie super efekty z pracy z @PSmok, z pewną nutką przyjaznej zazdrości na to oczekując. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi