KrzysiekK Napisano 2 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 16:13, Marcos73 napisał: Zewnętrzna narta w zależności od skrętu jest słabiej dociążana, ale jednak zawsze jest. Stąd 2 ślady, a nie 1. Rozwiń Wewnętrzna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 16:10, Mitek napisał: Cześć Oczywiście, że nie ale pytanie ile? jest bez sensu - chyba się zgodzisz. Na płaskim jedziemy półskrętem mniej więcej 50x50 im stromiej tym bardziej na zewnętrznej. To zależy też od fazy skrętu, nie mówiąc o wielu obiektywnych czynnikach. Pozdro Rozwiń No prawie identycznie napisaliśmy w tym samym czasie, a u Krzyśka wszystkie te potknięcia spowodowane są, utratą równowagi, a co za tym idzie przeniesienie zbyt dużego ciężaru na wewnętrzną. Przyczyna - jak Krzysiek wielokrotnie sam napisał, zbyt powolna jazda, a niestety w skrętach działa fizyka, nie ma sił, nie ma go co "utrzymać" w skręcie. Osobiście myślałem, że jedzie na swoich Blizzardach i tak obszernie jedzie ze wglądu na długość, promień i bardzo małą prędkość. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 16:17, KrzysiekK napisał: Wewnętrzna Rozwiń Tak oczywiście - zewnętrzna. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 2 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 Tu fajne etapy od zera Gość chyba ogarnia temat. Macie jakieś ale czy można tak ćwiczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 16:23, KrzysiekK napisał: Tu fajne etapy od zera Gość chyba ogarnia temat. Macie jakieś ale czy można tak ćwiczyć ? Rozwiń Cze Można - gość ogarnia temat, zacznij od opanowania 1-szej minuty, później będzie już łatwiej. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 16:23, KrzysiekK napisał: Tu fajne etapy od zera Gość chyba ogarnia temat. Macie jakieś ale czy można tak ćwiczyć ? Rozwiń Krzychu Ty masz takie ocieplacze na tyłek - musisz je ubrać na wierzch - ot i cała tajemnica.. 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 2 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 17:23, Lexi napisał: Krzychu Ty masz takie ocieplacze na tyłek - musisz je ubrać na wierzch - ot i cała tajemnica.. 😉 Rozwiń O pamiętasz. Hahah dokładnie tak zrobię. Potem koniecznie film na sf. 🤣 pa tu … (foto) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 Pierwsze dwie minuty są najtrudniejsze .. i akurat to nie ironia bądź szydera. Problemem jest dążenie do wzorca w finalnym wykonaniu z pominięciem solidnego przepracowania tych pierwszych minut. Z perspektywy "sportu dziecięcego" - dlaczego dziś nie było tyczek tylko jakieś ćwiczenia skoro zaraz zawody .. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 2 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 (edytowane) W dniu 2.12.2024 o 17:31, Marxx74x napisał: Pierwsze dwie minuty są najtrudniejsze .. i akurat to nie ironia bądź szydera. Problemem jest dążenie do wzorca w finalnym wykonaniu z pominięciem solidnego przepracowania tych pierwszych minut. Z perspektywy "sportu dziecięcego" - dlaczego dziś nie było tyczek tylko jakieś ćwiczenia skoro zaraz zawody .. M. Rozwiń Myślałem że @Marcos73 ironicznie napiszal że chodzi o fragment od 0 do 1 minuty gdzie jest po prostu intro z zaawansowaną jadą. Powiedz, @Marxx74x czy do takiej jazdy jak cięty do stokowy, albo jak w 4:21 pokazano arc 2 arc potrzebna jest jakaś duża prędkość wg Ciebie? Czy taki dziadek jak ja nie może po prostu zjeżdżać powoli i obserwować cóż to te narty wyczyniają gdy jadą gdzie one chcą, a nie gdzie ja je stopami szurając obrócę? Edytowane 2 Grudnia 2024 przez KrzysiekK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 18:10, KrzysiekK napisał: Myślałem że @Marcos73 ironicznie napiszal że chodzi o fragment od 0 do 1 minuty gdzie jest po prostu intro z zaawansowaną jadą. Powiedz, @Marxx74x czy do takiej jazdy jak cięty do stokowy, albo jak w 4:21 pokazano arc 2 arc potrzebna jest jakaś duża prędkość wg Ciebie? Czy taki dziadek jak ja nie może po prostu zjeżdżać powoli i obserwować cóż to te narty wyczyniają gdy jadą gdzie one chcą, a nie gdzie ja je stopami szurając obrócę? Rozwiń Napisałem niedokładnie - od pierwszej minuty. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 18:10, KrzysiekK napisał: jak w 4:21 pokazano arc 2 arc potrzebna jest jakaś duża prędkość wg Ciebie? Czy taki dziadek jak ja nie może po Rozwiń Do takiego skrętu górkę miałeś ok,ale to moje zdanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 Trochę wcześniej Krzychu o tym pisałem ale w długim zwróć uwagę w jakich warunkach się szkoli materiał dostałem jakąś chwilę temu . To Tomek,szkolenia i sporadycznie wypady kilkudniowe czyli niewiele jazdy w sezonie a zrobił niesamowity progres amatorskiej jazdy https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=27694486400167044&id=100000971687784 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 2 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 18:36, Victor napisał: Trochę wcześniej Krzychu o tym pisałem ale w długim zwróć uwagę w jakich warunkach się szkoli materiał dostałem jakąś chwilę temu . To Tomek,szkolenia i sporadycznie wypady kilkudniowe czyli niewiele jazdy w sezonie a zrobił niesamowity progres amatorskiej jazdy https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=27694486400167044&id=100000971687784 Rozwiń Znam, widziałem. Ładna jazda, jak sądzę dobra kondycja. Co trenuje poza nartami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 Star często wrzuca film "nie ma gazu nie ma skrętu" bez gazu też można i to na zupełnie płaskiej trasie, długi skręt jest łatwy, ale krótkim też można pojechać, tylko to już nieco trudniejsze. https://youtube.com/watch?v=SpjbzNB0hCo&feature=shared Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 18:10, KrzysiekK napisał: Powiedz, @Marxx74x czy do takiej jazdy jak cięty do stokowy, albo jak w 4:21 pokazano arc 2 arc potrzebna jest jakaś duża prędkość wg Ciebie? Rozwiń Krzysiek, ale drążysz. Prędkość jest potrzebna odpowiednia, skoro nie mogłeś zachować równowagi, tzn. jechałeś zbyt wolno. Gość jedzie z odpowiednia prędkością i wystarczającą aby tak jechać. Ani mniejsza, ani większą. Po kiego grzyba pierwszy skręt na Twoim filmie był taki mocno hamujący - masz ze 100-200 m plaskacza, a Ty hamujesz. Znasz górkę przecież. Nie musi być szybko, lecz nieco szybciej, bo wtedy zaczyna wszystko działać. Jak na rowerze, im wolniej jedziesz - tym trudniej utrzymać równowagę. Jest ta prędkość graniczna, gdzie wie jedzie na nim dobrze, ale poniżej już coraz gorzej jest utrzymać równowagę. Na nartach jest podobnie. pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 19:01, Edwin napisał: Star często wrzuca film "nie ma gazu nie ma skrętu" bez gazu też można i to na zupełnie płaskiej trasie, długi skręt jest łatwy, ale krótkim też można pojechać, tylko to już nieco trudniejsze. https://youtube.com/watch?v=SpjbzNB0hCo&feature=shared Rozwiń To ty jedziesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 19:07, star napisał: To ty jedziesz? Rozwiń Nie, Dziadek Mróz 😄 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 2 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 19:05, Marcos73 napisał: Krzysiek, ale drążysz. Prędkość jest potrzebna odpowiednia, skoro nie mogłeś zachować równowagi, tzn. jechałeś zbyt wolno. Gość jedzie z odpowiednia prędkością i wystarczającą aby tak jechać. Ani mniejsza, ani większą. Po kiego grzyba pierwszy skręt na Twoim filmie był taki mocno hamujący - masz ze 100-200 m plaskacza, a Ty hamujesz. Znasz górkę przecież. Nie musi być szybko, lecz nieco szybciej, bo wtedy zaczyna wszystko działać. Jak na rowerze, im wolniej jedziesz - tym trudniej utrzymać równowagę. Jest ta prędkość graniczna, gdzie wie jedzie na nim dobrze, ale poniżej już coraz gorzej jest utrzymać równowagę. Na nartach jest podobnie. pozdro Rozwiń Ten pierwszy skręt - racja, za bardzo zwolniłem, potem już swobodniej jeździłem ale już się bawiłem bardziej niż próbowałem na krawędziach. Nieco szybciej - się rozumie i do zrobienia. Nie mogłem zachować równowagi bo mi wewnętrzna wchodziła ch wie gdzie. Trzeba odciążyć ją bo tam było za dużo no i skręcam nogę. Do ogarnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 19:10, KrzysiekK napisał: Ten pierwszy skręt - racja, za bardzo zwolniłem, potem już swobodniej jeździłem ale już się bawiłem bardziej niż próbowałem na krawędziach. Nieco szybciej - się rozumie i do zrobienia. Nie mogłem zachować równowagi bo mi wewnętrzna wchodziła ch wie gdzie. Trzeba odciążyć ją bo tam było za dużo no i skręcam nogę. Do ogarnięcia. Rozwiń Spójrz na mój film,tu nawet na początku na jednej narcie, prędkość była za mała żeby poprawnie pojechać,gdyby było szybciej to i czysto było by pojechanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 2 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 19:01, Edwin napisał: Star często wrzuca film "nie ma gazu nie ma skrętu" bez gazu też można i to na zupełnie płaskiej trasie, długi skręt jest łatwy, ale krótkim też można pojechać, tylko to już nieco trudniejsze. https://youtube.com/watch?v=SpjbzNB0hCo&feature=shared Rozwiń Nie wiem kto jedzie, ale też dość sztywna jazda jakaś. Widziałeś @Marcos73 w Białce? Cudo jazda. Skubany. Na jednej narcie nie pojadę gdy jest wewnętrzna. To nie przejdzie. Na łyżwach i rolkach tak, lepiej na lewej niż na prawej, chociaż i na prawej zjadę. Na nartach musiała by być - prędkość oczywiście, bo musi wrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 (edytowane) W dniu 2.12.2024 o 19:14, KrzysiekK napisał: Nie wiem kto jedzie, ale też dość sztywna jazda jakaś. Widziałeś @Marcos73 w Białce? Cudo jazda. Skubany. Na jednej narcie nie pojadę gdy jest wewnętrzna. To nie przejdzie. Na łyżwach i rolkach tak, lepiej na lewej niż na prawej, chociaż i na prawej zjadę. Na nartach musiała by być - prędkość oczywiście, bo musi wrócić. Rozwiń Ja jadę,ale w porównaniu do tego odcinka trasy po którym jadę, to zupełne wyplaszczenie trasa po której białczanski tygrys jedzie to mega stromizna😄 Edytowane 2 Grudnia 2024 przez Edwin 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 19:09, Edwin napisał: Nie, Dziadek Mróz 😄 Rozwiń A co dziadku wieziecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 19:20, Edwin napisał: Ja jadę,ale w porównaniu do tego odcinka trasy po którym jadę, to zupełne wyplaszczenie trasa po której białczanski tygrys jedzie to mega stromizna😄 Rozwiń To jest kociak nie tygrys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 2 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 19:27, star napisał: To jest kociak nie tygrys. Rozwiń Pf … mam i ja. Spider kot … robi tupu tup jako spider kot. Link dla wyjaśnienia: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 19:27, star napisał: To jest kociak nie tygrys. Rozwiń Oddaj mi mojego kota😁😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi