Jan Napisano 6 Maja Udostępnij Napisano 6 Maja 2 godziny temu, grimson napisał: W końcu założyłeś coś sensownego. niestety w hali zupełnie bez sensu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Maja Udostępnij Napisano 6 Maja 14 godzin temu, Jan napisał: niestety w hali zupełnie bez sensu Wytłumacz mi to zdanie jako człowiekowi w podobnym wieku bo to dla mnie głupota. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja 9 godzin temu, Mitek napisał: Wytłumacz mi to zdanie jako człowiekowi w podobnym wieku bo to dla mnie głupota. Pozdro a co to ma wspólnego z wiekiem ? GS 193cm nie pasuje mi do bagażnika i całe lato musiał bym jeździć z boxem na dachu. Hala to taka ośla łąka 50m wysoka 250m długa i w najszerszym miejscu 30 szeroka, jak jest pusto i ktoś jeszcze nie odgrodził tyczek rozstawionych pod ścianą to na GS193 R>30 zrobisz maksymalnie 3,5 pełnego skrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja 26 minut temu, Jan napisał: a co to ma wspólnego z wiekiem ? GS 193cm nie pasuje mi do bagażnika i całe lato musiał bym jeździć z boxem na dachu. Hala to taka ośla łąka 50m wysoka 250m długa i w najszerszym miejscu 30 szeroka, jak jest pusto i ktoś jeszcze nie odgrodził tyczek rozstawionych pod ścianą to na GS193 R>30 zrobisz maksymalnie 3,5 pełnego skrętu. Cześć No tak, jak jeździłeś na narta 205 cm to nie było hal - teraz rozumiem. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja (edytowane) 40 minut temu, Mitek napisał: na narta 205 cm no tak ok. 5 sezonów, potem pamiętam jaki byłem nieszczęśliwy gdy w 1978 ojciec gdzieś załatwił Kneissle 190 (innych długości nie było) na szczęście udało mi się je zamienić z wujkiem na 2 metrowe Heady (mam jeszcze na pamiątkę w piwnicy- pierwsze od lewej) Edytowane 7 Maja przez Jan 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Cześć Head Soft? W życiu nie widziałem takiego modelu. A mógłbyś zrobić zdjęcie całej narty, tak z ciekawości. W wolnej chwili oczywiście. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja (edytowane) Ponieważ narty SL stają się tu niemodne a SL FIS to już jakiś czarci pomiot, postanowiłem jak zwykle pójść pod prad..... Dzieki pewnemu (ogólnie znanemu) forumowiczowi _ dzieki serdeczne @Bruner79- pojawiły sie "prawie nówki. Wrażenia będą w zimie, pewnie będą bardzo podobne do poprzednich, które awansowały do rangi szutrówek.... Na razie widzę zaletę - zniknęło UVO - merdające gdzieś na dziobach i przyciągające uwagę..... . Wada zasadnicza - na wiązaniu x-cell zabrakło słynnej blaszki do czyszczenia spodów buta przed wpięciem. Mała rzecz a bardzo wygodna. Edytowane 7 Maja przez mig 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja (edytowane) Godzinę temu, mig napisał: Ponieważ narty SL stają się tu niemodne a SL FIS to już jakiś czarci pomiot, postanowiłem jak zwykle pójść pod prad..... Dzieki pewnemu (ogólnie znanemu) forumowiczowi _ dzieki serdeczne @Bruner79- pojawiły sie "prawie nówki. Wrażenia będą w zimie, pewnie będą bardzo podobne do poprzednich, które awansowały do rangi szutrówek.... Na razie widzę zaletę - zniknęło UVO - merdające gdzieś na dziobach i przyciągające uwagę..... . Wada zasadnicza - na wiązaniu x-cell zabrakło słynnej blaszki do czyszczenia spodów buta przed wpięciem. Mała rzecz a bardzo wygodna. Made in Germany - ładniejsze od moich Edytowane 7 Maja przez Jan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Godzinę temu, Mitek napisał: Head Soft? w całości to musiał bym iść do piwnicy a o kulach trochę mi się nie chce tu troche więcej widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Godzinę temu, mig napisał: Dzieki pewnemu (ogólnie znanemu) forumowiczowi _ dzieki serdeczne @Bruner79- pojawiły sie "prawie nówki. a wiązania mogłeś sobie wybrać czy były w komplecie może @Bruner79 wie czy można na tej płycie zamontować dobre wiązania GW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Godzinę temu, mig napisał: Ponieważ narty SL stają się tu niemodne a SL FIS to już jakiś czarci pomiot, postanowiłem jak zwykle pójść pod prad..... Dzieki pewnemu (ogólnie znanemu) forumowiczowi _ dzieki serdeczne @Bruner79- pojawiły sie "prawie nówki. Wrażenia będą w zimie, pewnie będą bardzo podobne do poprzednich, które awansowały do rangi szutrówek.... Na razie widzę zaletę - zniknęło UVO - merdające gdzieś na dziobach i przyciągające uwagę..... . Wada zasadnicza - na wiązaniu x-cell zabrakło słynnej blaszki do czyszczenia spodów buta przed wpięciem. Mała rzecz a bardzo wygodna. Na heady się nie zdecydowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Godzinę temu, kordiankw napisał: Na heady się nie zdecydowałeś? Może następnym razem.... ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 8 Maja Autor Udostępnij Napisano 8 Maja A ja tu tak na light sobie jeżdżę po torze… skręt w lewo robię ostro i pewnie, natomiast w prawo to jest rzeźba w gównie a nie skręcanie. Tzn skręt jest ale długi, z obawą o wywalenie. Dziś zaczęło wychodzić zacieśnianie w prawo ale na razie bardzo ostrożnie. Okuty w ochraniacze próbuje … tęskni mi się za odczuciami z nart. Rolki dają namiastkę. Respekt przed asfaltem znacznie większy jednak od respektu przed śniegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 8 Maja Udostępnij Napisano 8 Maja W dniu 7.05.2024 o 12:26, Jan napisał: Made in Germany - ładniejsze od moich Ale blacha jest do otrzepywania butów. Może to opcja łączona z UVO 😉, a Michał @mig ma jakieś bieda edyszyn model. pozdro pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 8 Maja Udostępnij Napisano 8 Maja (edytowane) 3 godziny temu, KrzysiekK napisał: A ja tu tak na light sobie jeżdżę po torze… skręt w lewo robię ostro i pewnie, natomiast w prawo to jest rzeźba w gównie a nie skręcanie. Tzn skręt jest ale długi, z obawą o wywalenie. Dziś zaczęło wychodzić zacieśnianie w prawo ale na razie bardzo ostrożnie. Okuty w ochraniacze próbuje … tęskni mi się za odczuciami z nart. Rolki dają namiastkę. Respekt przed asfaltem znacznie większy jednak od respektu przed śniegiem. Tak się bawią dzieci na 12% .. VID_20240502_111448.mp4 😉 VID_20240502_111448.mp4 VID_20240502_111448.mp4 VID_20240502_111448.mp4 VID_20240502_111448.mp4 2 godziny temu, Marcos73 napisał: Ale blacha jest do otrzepywania butów. Może to opcja łączona z UVO 😉, a Michał @mig ma jakieś bieda edyszyn model. pozdro pozdro VID_20240508_184506.mp4 Edytowane 8 Maja przez Marxx74x 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 8 Maja Udostępnij Napisano 8 Maja (edytowane) Rolki z górki temat rzeka. W ciemno - przekręcasz barki, za szeroko masz układ stóp z tendencją do quasi pługu, chaotyczny układ rąk (zbyt nisko, wewnętrzna ucieka za plecy i ogólnie wiatrak). Jeżeli choć raz się mylę to piwo czeka 🙂 - wzajemności nie oczekuję 🙂 Ale z górki - na płaskim mnie nudzi 🙂 M. VID_20240508_184506.mp4 Edytowane 8 Maja przez Marxx74x 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 9 Maja Autor Udostępnij Napisano 9 Maja (edytowane) 7 godzin temu, Marxx74x napisał: Rolki z górki temat rzeka. W ciemno - przekręcasz barki, za szeroko masz układ stóp z tendencją do quasi pługu, chaotyczny układ rąk (zbyt nisko, wewnętrzna ucieka za plecy i ogólnie wiatrak). Jeżeli choć raz się mylę to piwo czeka 🙂 - wzajemności nie oczekuję 🙂 Ale z górki - na płaskim mnie nudzi 🙂 M. VID_20240508_184506.mp4 29 MB · 0 pobrań Aj liczyłem że odpiszesz 🙂 Ten zjazd z Górki co wrzuciłeś mega … ja sobie na spokojnie próbuje skręcać i się nie zabić. Wrzucę filmik jak coś odkopie. Pracuje sobie teraz nad szufladą. Za bardzo wysuwałem wewnętrzną. Już zaczyna wychodzić. Quasi plugu chyba nie ma. Co z górą? Nie wiem. Garbię się. 😡 Trzeba filmik to zobaczysz i może się odniesiesz … za co nota będę będę wdzięczny. Jest film. Wrzucam jak jeszcze nie zrobili w hi res … może jak będziesz odtwarzał to już będzie w wyższej rozdzielczości. Można masakrować moją technikę do woli. 🤣 Edytowane 9 Maja przez KrzysiekK 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 9 Maja Udostępnij Napisano 9 Maja Fajnie już sobie radzisz, pytanie: czemu wysuwasz tak bardzo wewnętrzną nogę? To jakiś rodzaj ćwiczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 9 Maja Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2 minuty temu, zając napisał: Fajnie już sobie radzisz, pytanie: czemu wysuwasz tak bardzo wewnętrzną nogę? To jakiś rodzaj ćwiczenia? Pracuje nad tym. Jak się wysunie to jest łatwiej skręcić. Na nartach ludzie mają podobnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 9 Maja Udostępnij Napisano 9 Maja (edytowane) @KrzysiekK Instruktażowo : 6-7 latek na od 5 do 16%, ustawienie na 5.5 do 6.5m, offset jaki jest widać. Nie powiem, że to przejazd instruktorski 🙂 ale kilka elementów widać, nie tylko błędy. 1) ręce. Przy jeździe "z górki" maniera opuszczenia rąk to słaby pomysł. Ręce jak do asekuracji przy upadku. Dlaczego - pomijając asekurację zupełnie inaczej pracuje góra ciała, uwalniasz kolana i biodra do skrętu bez rotacji górą. A później dochodzi praca z kijkami (inaczej niż w alpejskim) i ręce muszą być wyżej (pomijając szkołę.niektorych klubów z Hiszpanii) 2) o ile nie biegniesz to stopy wąsko - u dzieciaków to trudne do ogarnięcia ale jak widać próbują 3) na filmie za dużo pochylenia - na Twoim lepiej 4) żadnej szuflady - to sznyt jaki wpajają na kursach rolkowych tyle, że o jeździe na stromszym nie wiedzą prawie nic i cudują zamiast jechać 5) dwie drogi do wyboru - inline czyli rolki z górki lub Skate2Ski - jest część wspólna, ale się jednak rozmijamy już później w detalach. Fajne filmy robione przez Stefano dla Rollerblade są dostępne w sieci. 6) Brawa za kask i ochraniacze. Na dłonie wolimy motocrossowe/motocyklowe rękawiczki. Klasyczny ochraniacz na nadgarstki bywa bardziej szkodliwy niż pomocny do tego trudno trzymać kije i nie chroni palców/skóry dłoni przy szlifie po asfalcie. 7) T-Stop nie lubimy 🙂 za bardzo żre kółka 🙂 😎 I bez kompleksów - Młody Tymon to hokeista, dużo jeździ na Skate park, na nartach musiałem się nieźle spocić a teraz szykuje się do Mistrzostw Słowenii Inline Alpine na które jedziemy za dwa tygodnie 🙂 . Będzie żal, że nie pozwolą mu z rampy wystartować, że niby za młody. Pozdrawiam, M. VID20240502111540.mp4 Edytowane 9 Maja przez Marxx74x 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 9 Maja Udostępnij Napisano 9 Maja (edytowane) Dla odmiany GS - offset nieco limitowany szerokością dostępnego asfaltu, Natan lat 8-9, nachylenie 5-16%, start z rampy, odległości 12-14m, przeloty na 7m. Nie ma szuflady, są elementy pracy wysoko/nisko, jest trochę biegu, ręce poprawnie (ważne), ciut za duży garbik co przy względnie krótkiej szynie nie jest wskazane, nogi nieco pływają na szerokości z tendencją do poprawy (zawężenia), fajne wyczucie miejsc na bieg. M. Na filmie Natan, starszy brat Tymona, również hokeista i wyborny narciarz. Podobnie jak Tymon szykuje się na Mistrzostwa Słowenii. VID20240503154058.mp4 Edytowane 9 Maja przez Marxx74x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 9 Maja Udostępnij Napisano 9 Maja (edytowane) Co do rampy to poczekam na film od syna 🙂 ale dzieci jak się im z rampy pozwoli startować robią to tak 😉 M. Na tym filmie widać już korektę szerokości ustawienia stóp - miejscami bardzo poprawnie. Jako ciekawostka - "duzi" po tym GS nabrali szacunku do moich Młodych Wilczków bo zakręt okazał się nie taki trywialny - tam jest profil i dośrodkowe skręty z koniecznością odejścia po skręcie wytłukły doskonałych młodych zawodników robiących w Juniorach młodszych wyniki na poziomie Mistrza Europy 🙂 VID20240504115200.mp4 Edytowane 9 Maja przez Marxx74x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 9 Maja Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 21 minut temu, Marxx74x napisał: @KrzysiekK Instruktażowo : 6-7 latek na od 5 do 16%, ustawienie na 5.5 do 6.5m, offset jaki jest widać. Nie powiem, że to przejazd instruktorski 🙂 ale kilka elementów widać, nie tylko błędy. 1) ręce. Przy jeździe "z górki" maniera opuszczenia rąk to słaby pomysł. Ręce jak do asekuracji przy upadku. Dlaczego - pomijając asekurację zupełnie inaczej pracuje góra ciała, uwalniasz kolana i biodra do skrętu bez rotacji górą. A później dochodzi praca z kijkami (inaczej niż w alpejskim) i ręce muszą być wyżej (pomijając szkołę.niektorych klubów z Hiszpanii) 2) o ile nie biegniesz to stopy wąsko - u dzieciaków to trudne do ogarnięcia ale jak widać próbują 3) na filmie za dużo pochylenia - na Twoim lepiej 4) żadnej szuflady - to sznyt jaki wpajają na kursach rolkowych tyle, że o jeździe na stromszym nie wiedzą prawie nic i cudują zamiast jechać 5) dwie drogi do wyboru - inline czyli rolki z górki lub Skate2Ski - jest część wspólna, ale się jednak rozmijamy już później w detalach. Fajne filmy robione przez Stefano dla Rollerblade są dostępne w sieci. 6) Brawa za kask i ochraniacze. Na dłonie wolimy motocrossowe/motocyklowe rękawiczki. Klasyczny ochraniacz na nadgarstki bywa bardziej szkodliwy niż pomocny do tego trudno trzymać kije i nie chroni palców/skóry dłoni przy szlifie po asfalcie. 7) T-Stop nie lubimy 🙂 za bardzo żre kółka 🙂 😎 I bez kompleksów - Młody Tymon to hokeista, dużo jeździ na Skate park, na nartach musiałem się nieźle spocić a teraz szykuje się do Mistrzostw Słowenii Inline Alpine na które jedziemy za dwa tygodnie 🙂 . Będzie żal, że nie pozwolą mu z rampy wystartować, że niby za młody. Pozdrawiam, M. VID20240502111540.mp4 25 MB · 0 pobrań 🙏 dziękuję T stop … żre już 3 bardzo drogie kolka. Tym bardziej że ja skrobie generalnie prawą nogą bo jak skrobię lewa to łatwo wyje… przewrócić się … kółka już mam do przełożenia. Widzę że na rolkach z górki sens ma hamulec za rolką ale jak ja z tym zacznę robić przekładanke to się połamie i narobię tyle że sezon narciarski zacznę w końcem lutego… Szuflada mnie ratuje przed kamykami i patykami na trasie. Pierwsze przejazd zawsze taki a potem zacząłem już nad tym pracować. O rekach w górze pierwsze słyszę. Dzięki!! Patrzac na to jak jeździcie dochodzę do wniosku ze mi się tu w pobliżu niezła perełka trafiła z tym torem. Mógłby być tak z metr szerszy ale i tak jest mega. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 9 Maja Udostępnij Napisano 9 Maja Pierwsze co robimy na zajęciach to ... odkręcamy hamulec 🙂 Ręce : łokcie odwiedzione, przed ciałem, układ dłoni jak na dużej kierownicy. Styl z rękoma opuszczonymi nazywamy "na goryla" i nie jest to komplement 😉 Proste ćwiczenie na szerokość stop i rownowagę - ustaw się na stoku płaskim lub lekko pod górkę. Złącz stopy. Spróbuj jechać przeskakując palcami w oparciu o pięty. Do 5-6% nachylenia pod górkę rabialne. Ważne : pełna symetria pracy nóg, zamknięty układ, ręce wysoko, praca góra/dół, motorem ruchu jest biodro i symetria stóp. Warto to najpierw poćwiczyć przy jakimś płotku/oparciu ale uwaga, wtedy jest tendencja do nadmiernego pochylenia w osi strzałkowej. Na najbliższym treningu mogę nagrać i wrzucić. M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 9 Maja Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 12 minut temu, Marxx74x napisał: Pierwsze co robimy na zajęciach to ... odkręcamy hamulec 🙂 Ręce : łokcie odwiedzione, przed ciałem, układ dłoni jak na dużej kierownicy. Styl z rękoma opuszczonymi nazywamy "na goryla" i nie jest to komplement 😉 Proste ćwiczenie na szerokość stop i rownowagę - ustaw się na stoku płaskim lub lekko pod górkę. Złącz stopy. Spróbuj jechać przeskakując palcami w oparciu o pięty. Do 5-6% nachylenia pod górkę rabialne. Ważne : pełna symetria pracy nóg, zamknięty układ, ręce wysoko, praca góra/dół, motorem ruchu jest biodro i symetria stóp. Warto to najpierw poćwiczyć przy jakimś płotku/oparciu ale uwaga, wtedy jest tendencja do nadmiernego pochylenia w osi strzałkowej. Na najbliższym treningu mogę nagrać i wrzucić. M. Nagraj jeśli możesz bo nie kumam … wychodzi mi z opisu wychodzi przestępowanie bez przestępowania i do tego pod górę więc na pewno źle zrozumiałem. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi