PSmok Napisano 21 Kwietnia Udostępnij Napisano 21 Kwietnia (edytowane) On 4/20/2024 at 9:42 AM, Marxx74x said: Zła diagnoza - źródło problemu jest inne, dużo prostsze a zarazem trudniejsze do ogarnięcia. Od góry - głowa, cofnięte za ciało i przyciśnięte łokcie, typowy dżojstik zdejmujący docisk z zewnętrznej, za dużo pozycji "frontalnej", bardzo ograniczone nisko-wysoko, problem z szerokością przy nie stabilnej sylwetce ... Itd. To nie krytyka - po prostu trzeba i można to poprawić a wrogiem największym jest uciekanie w tak zachwycającą prędkość. I to jest problem z nastolatkami 🙂 (choć nie tylko) M. Witam, staram się zrozumieć proces twojego myślenia , i zrozumieć poprawność. Czy to jest 2024, słownictwo PZN/STIN? dzojstyk- zdejmujący docisk z zewnętrznej narty? To znaczy ze przez cofnięte za ciało łokcie i przyciśnięte do korpusu , łokcie wpływają na to ze tworzy się pozycja dzojstyk i ona zdejmuje docisk z zewnętrznej narty? Za dużo pozycji frontalnej , to jaka jest inna pozycja która jest właściwa ? Bardzo ograniczone nisko- wysoko, co masz na myśli ? Co ma wychodzić wysoko a co nisko? Problem z szerokością ? Czego ? Przy nie stabilnej sylwetce ? Pływa szerokość ? Jak widzę dziewczynka jedzie szybko, nie przewraca się i nawet zostawia za sobą ślad karwingowy . Ażeby coś takiego zrobić coś należy umieć . Pozdrowienian Edytowane 21 Kwietnia przez PSmok 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 14 hours ago, Victor said: Cześć Powrót do szkoły podstawowej-łuki plużne 🫣 takie banalne a jak wielu opuściło tą lekcje . Właśnie tu trzeba robić to wolno i dokładnie,żeby zrozumieć taką hmm koordynacje skrętu …czyli Narciarstwo bo dalej już jest tylko ułożenie czy wyuczenie prawidłowej sylwetki . Czy to do jazdy sportowej czy to do samej amatorskiej finezyjnej postawy narciarskiej .… W punkt ! pozdrawiam A o których Łukach pluznych, jest mowa ? Te , gdzie narciarz rozumie koordynacje Skrętu ( jak napisales), poprzez dociążenie zewnętrznej narty , górna częścią ciała ? Czy te, gdzie narciarz rozumie koordynację skrętu , poprzez odciążenie wewnętrznej narty, dolna częścią ciała ? Tak na marginesie ? pozdrowienia 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 6 godzin temu, PSmok napisał: A o których Łukach pluznych, jest mowa ? Te , gdzie narciarz rozumie koordynacje Skrętu ( jak napisales), poprzez dociążenie zewnętrznej narty , górna częścią ciała ? Czy te, gdzie narciarz rozumie koordynację skrętu , poprzez odciążenie wewnętrznej narty, dolna częścią ciała ? Tak na marginesie ? pozdrowienia Czego nie rozumiesz ? Od rozpoczęcia do zakończenia… Łuki płużne ,plug,połplug,równoległy ,ześlizgiwy jest tu wszystko:odciążenie,dociążenie,praca kolan góra-dół ,prawidłowa sylwetka(pochylenie w przód a zarazem odchylenie zewnętrzne - jak wielu ma z tym problem szczególnie w późniejszym etapie na stromszym stoku gdzie kładą się na stok …)blokada góry, kontrola prędkości,kierunku,krawedziowanie itd całe narciarstwo przez duże N jest tu ujęte tylko trzeba zrozumieć a żeby zrozumieć trzeba powtarzalności której amator nie wykonuje bo ma w D jest na wakacjach więc trzeba robić km a wystarczy godzinka na stoku żeby poćwiczyć to co każdy niby wie! Czytanie to jedno praktyka to drugie. Tak mamy 2024 i nie jesteśmy w szkole tylko na forum dyskusyjnym gdzie wielu coś pisze bo im się wydaje …..są ekspertami choć powinni wrócić do szkoły podstawowej 🤷♂️ Slownik PZN czy SITN nic mi nie mówi mogę operować w jez.niderlandzkim gdzie pewnie tobie to nic nie będzie mówiło Joistik -kierownica-trzymanie rąk na wąsko mam z tym cholerny problem przez co cała sylwetka na tym traci i nie tylko sylwetka każdy skręt również bo kończąc go już wiem,że w następnym wszystko jest spóźnione itd Ograniczone nisko-wysoko praca kolan …itd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 55 minut temu, Victor napisał: Czego nie rozumiesz ? Od rozpoczęcia do zakończenia… Łuki płużne ,plug,połplug,równoległy ,ześlizgiwy jest tu wszystko:odciążenie,dociążenie,praca kolan góra-dół ,prawidłowa sylwetka(pochylenie w przód a zarazem odchylenie zewnętrzne - jak wielu ma z tym problem szczególnie w późniejszym etapie na stromszym stoku gdzie kładą się na stok …)blokada góry, kontrola prędkości,kierunku,krawedziowanie itd całe narciarstwo przez duże N jest tu ujęte tylko trzeba zrozumieć a żeby zrozumieć trzeba powtarzalności której amator nie wykonuje bo ma w D jest na wakacjach więc trzeba robić km a wystarczy godzinka na stoku żeby poćwiczyć to co każdy niby wie! Czytanie to jedno praktyka to drugie. Tak mamy 2024 i nie jesteśmy w szkole tylko na forum dyskusyjnym gdzie wielu coś pisze bo im się wydaje …..są ekspertami choć powinni wrócić do szkoły podstawowej 🤷♂️ Slownik PZN czy SITN nic mi nie mówi mogę operować w jez.niderlandzkim gdzie pewnie tobie to nic nie będzie mówiło Joistik -kierownica-trzymanie rąk na wąsko mam z tym cholerny problem przez co cała sylwetka na tym traci i nie tylko sylwetka każdy skręt również bo kończąc go już wiem,że w następnym wszystko jest spóźnione itd Ograniczone nisko-wysoko praca kolan …itd Cześć Hm.. no wiesz, chyba akurat Smoku ma tu najwyższe potwierdzone papierami i jazdą umiejętności ze wszystkich uczestników forum - no kiedyś pisał Marcin Szafrański ale sądzę, że doświadczenie szkoleniowe Marcin pomimo, że były zawodnik ma mniejsze niż PS. Myślę, że ujednolicenie pojęć i użycie języka fachowego, gdzie pojęcia są ściśle zdefiniowane to podstawa jakiejkolwiek dyskusji. Mam podobne odczucie jak Piotr po poście Marka i tez pytałem o to jak rozumie to co napisał, o co dokładnie chodzi w tym konkretnym przypadku a nie ogólnie bo to wiemy. Pozdro 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia (edytowane) 13 godzin temu, Jan napisał: potrfisz lepiej ? zaprezentuj Przyjedz... W skrętach z oporu jestem wciąż mocny. 😀 W dodatku nie wiem dlaczego takie skręty nazywane są pługiem. Edytowane 22 Kwietnia przez mig 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 34 minuty temu, mig napisał: Przyjedz... 😀 dodatku nie wiem dlaczego takie skręty nazywane są pługiem. tak planuję jeszcze raz przed śmiercią zobaczyć Szczyrk to przyjadę, w szkoleniu alpejskim mówią na to Pizza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 6 minut temu, Jan napisał: tak planuję jeszcze raz przed śmiercią zobaczyć Szczyrk to przyjadę, w szkoleniu alpejskim mówią na to Pizza Oranie pługiem może sluzyc do zatrzymania przed bramkami lub na założenie rękawic. Ew w rolnictwie. No i jeszcze to co na filmie pokazuje facet - o dynamice klocka opałowego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 27 minut temu, mig napisał: Oranie pługiem może sluzyc do zatrzymania przed bramkami lub na założenie rękawic. Ew w rolnictwie. No i jeszcze to co na filmie pokazuje facet - o dynamice klocka opałowego.... Plugi, polplugi w terenie jak najbardziej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 22 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 13 godzin temu, PSmok napisał: A o których Łukach pluznych, jest mowa ? Te , gdzie narciarz rozumie koordynacje Skrętu ( jak napisales), poprzez dociążenie zewnętrznej narty , górna częścią ciała ? Czy te, gdzie narciarz rozumie koordynację skrętu , poprzez odciążenie wewnętrznej narty, dolna częścią ciała ? Tak na marginesie ? pozdrowienia Dociążenie zewnętrznej narty górną częścią ciała lub dolną? Odciążenie wewnętrznej narty dolną częścią ciała? Moje pytania nie poddają w wątpliwość tego co napisałeś. Moje pytania są prośba o rozwinięcie tych dwóch zagadnień. Wydaje mi się że mogą one dużo wnieść do wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia W dniu 19.04.2024 o 13:44, Mitek napisał: Tu się zupełnie nie zgodzę. Jazda krótkim skrętem to jazda frontalna. Zresztą są fragmenty gdy dziewczyna jedzie blisko linii spadku stoku i fajnie jedzie krótkim skrętem z balansu - taka wertikalowa jazda. Użyłem zwrotu "skręt krótki" błędnie. Miałem na myśli średni, typowy skręt równoległy. Zapomniałem, że obecnie termin "skręt krótki" oznacza coś w rodzaju śmigu. Ale poza tym podtrzymuję to co napisałem. Lea powinna przećwiczyć, by nie powiedzieć - nauczyć się je poprawnie wykonywać, te średnie, typowe skręty w nieco trudniejszym terenie. Z wszystkimi ich składowymi: inicjacją, odciążeniem czy transferem obciążenia, krawędziowaniem, odpowiednim ułożeniem ciała... Ten krótki skręt z balansu, którym jedzie Lea to tzw. bujanie się na krawędziach. Ładne i łatwe w łatwym, niezbyt stromym terenie. A ja zachęcam do pracy w terenie trudniejszym. I pracy nad poprawnie wykonanymi skrętami. Tym bardziej, że widziałem ją na innych filmikach właśnie w takich trudniejszych warunkach. I było jak było. 🙂 Innym zagadnieniem jest jak uczyć dzieci jazdy na nartach. Duży temat. Trochę doświadczenia mam. Prowadziłem różne kursy dla dzieci i młodzieży przez 2-3 sezony wiele lat temu. Prócz tego oczywiście uczyłem własne dzieci. Ale Ty Mitku masz o wiele większe doświadczenie w tym zakresie. Na pewno nie ma sensu uczenia dzieci tak jak dorosłych. Musi być więcej zabawy, rywalizacji a przede wszystkim mniej typowej nauki od podstaw. Trochę tak jak z nauka języka obcego u dzieci i dorosłych. Mniej gramatyki i zasad, więcej spontanicznej praktyki. Dużo jest jeżdżenia za instruktorem, dużo zachęty i radochy. Do tego w każdym dziecku trzeba znaleźć jego słabe i mocne strony i indywidualne skłonności. Pamiętam, że córkę od razu uczyłem śmigu, bo widziałem, że jest w tym naturalnie dobra. Ale syna uczyłem bardziej klasycznie. Pracowaliśmy nad pojedynczymi skrętami. I było to w czasach przedcarvingowych, na klasycznych nartach “prostych”. Rezultaty pokazywałem. 🙂 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia (edytowane) 19 godzin temu, PSmok napisał: Witam, staram się zrozumieć proces twojego myślenia , i zrozumieć poprawność. Czy to jest 2024, słownictwo PZN/STIN? dzojstyk- zdejmujący docisk z zewnętrznej narty? To znaczy ze przez cofnięte za ciało łokcie i przyciśnięte do korpusu , łokcie wpływają na to ze tworzy się pozycja dzojstyk i ona zdejmuje docisk z zewnętrznej narty? Za dużo pozycji frontalnej , to jaka jest inna pozycja która jest właściwa ? Bardzo ograniczone nisko- wysoko, co masz na myśli ? Co ma wychodzić wysoko a co nisko? Problem z szerokością ? Czego ? Przy nie stabilnej sylwetce ? Pływa szerokość ? Jak widzę dziewczynka jedzie szybko, nie przewraca się i nawet zostawia za sobą ślad karwingowy . Ażeby coś takiego zrobić coś należy umieć . Pozdrowienian To nie jest słownictwo SITN tylko słownictwo trafiające do większości osób, którym proste błędy można łatwo skorygować. Dżojtick - wejdź na dowolną równoważnię, szkolną ławeczkę, o slacku nie mówię, przyciągnij łokcie nieco za plecy 🙂 .. ratuje prędkość i specyficzne bujanie się na boki gdzie de facto schodzi docisk zewnętrznej .. Szerokość - znowu prosto ale trzeba czasami odejść ze śniegu. Pływa szerokość ustawienia nart i pojawiają się proste konsekwencje czyli asymetria pracy krawędzi. Za dużo pozycji frontalnej? Kolejny klasyk gatunku przeniesienia obciążenia na nartę wewnętrzną co przy równoczesnym problemem z szerokością wypuszcza krawędź. Prędkość, fajne warunki i miły stok przyjemnie to maskują. Jak komuś ten opis się nie podoba to przepraszam, mam się czym zajmować 🙂 Koleżance trzeba tylko kilka detali do przepracowania pokazać i będzie super. Tylko nie mylmy odwagi, żeby pojechać na prędkości poza promieniem narty z techniką nawet jak kamerzysta sapie co sam robię nagminnie 🙂 M. Jakby wyrocznią był dla mnie SITN z cudownym słownictwem - idą kolejne zmiany 😉 - to byśmy ten sezon po raz kolejny ogarnęli na czymś co przypomina zawody w Białce a nie w Pucharze Świata 🙂 Edytowane 22 Kwietnia przez Marxx74x 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia (edytowane) 7 hours ago, Marxx74x said: To nie jest słownictwo SITN tylko słownictwo trafiające do większości osób, którym proste błędy można łatwo skorygować. Dżojtick - wejdź na dowolną równoważnię, szkolną ławeczkę, o slacku nie mówię, przyciągnij łokcie nieco za plecy 🙂 .. ratuje prędkość i specyficzne bujanie się na boki gdzie de facto schodzi docisk zewnętrznej .. Szerokość - znowu prosto ale trzeba czasami odejść ze śniegu. Pływa szerokość ustawienia nart i pojawiają się proste konsekwencje czyli asymetria pracy krawędzi. Za dużo pozycji frontalnej? Kolejny klasyk gatunku przeniesienia obciążenia na nartę wewnętrzną co przy równoczesnym problemem z szerokością wypuszcza krawędź. Prędkość, fajne warunki i miły stok przyjemnie to maskują. Jak komuś ten opis się nie podoba to przepraszam, mam się czym zajmować 🙂 Koleżance trzeba tylko kilka detali do przepracowania pokazać i będzie super. Tylko nie mylmy odwagi, żeby pojechać na prędkości poza promieniem narty z techniką nawet jak kamerzysta sapie co sam robię nagminnie 🙂 M. Jakby wyrocznią był dla mnie SITN z cudownym słownictwem - idą kolejne zmiany 😉 - to byśmy ten sezon po raz kolejny ogarnęli na czymś co przypomina zawody w Białce a nie w Pucharze Świata 🙂 Dziękuje za odpowiedz. Do mnie to słownictwo nie trafiło , wręcz przeciwnie , wprowadziło nie zrozumienie. Dlatego zapytałem o klarowność tematu. Ostatni wpis o Pucharze Świata ? Nie wiem za bardzo jak się do niego odnieść . Wspominając ze ma się coś doczynienia z PS, wymaga od osoby znajomosci tematu, odpowiedniego fachowego słownictwa, i umiejętności narciarskich . Pisze ogólnikowo , gdyż nie wiem jak mam ten PS, rozumieć . Jeżeli nie ma profesjonalizmu to wychodzi zwykle chalpnictwo z przerabianiem tematu pod swój światopogląd. Napisales równoważnia, ławeczka itp. Jeżeli masz PS , staż . To może podaj jakiś odnośnik na śniegu , gdzie uczeń może to zastosować .Laweczka jest wąska , ciężko na niej stanąć na rozstaw bioder , chyba ze w poprzek. Stojąc na ławeczce , przyciągając ręce za plecy dalej mam docisk na dwóch stopach . Uginam trzy stawy proporcjonalnie do ich wielkości . I docisk z zewnętrznej nie schodzi . Określ to bardziej precyzyjniej , tak jak byś chciał aby twój zawodnik w Pycharze Świata , to zrozumiał , i nareszcie wygrał . Szerokosc nart , pływa ? Mam nadzieje , ze chodzi tu o rozstaw nart, BOS. Chyba ze masz na myśli Puchar Świata w sportach wodnych. To może pływać .... Pozycja frontalna , raczej nie ma nic wspólnego z przeniesienia obciążenia na nartę wewnętrzna ? Zmiana ciężaru ciała ma . Jeżeli odciąże zewnętrzna w złym momencie , ciężar przejdzie na wewnętrzna . Zewnętrzna wyjedzie , nie ma znaczenia jak szerokie jest roztrwaniane nart.... Co do opisu bądź bardziej szczegółowy , stwierdzenie , ze masz styczność z PS, tego wymaga. Przepraszam sam to napisales . I właśnie nie wiem , czy to stwierdzenie, mam coś wspólnego z PS, daje nie podwazalnosc twoich wypowiedzi . Myślałem ze się czegoś nauczę od ciebie , nie codziennie ma się doczynienia z osoba która ,pracuje z zawodnikami z Pucharu Świata. Masz racje co do koleżanki . , kilka detali i będzie super . Może , napisz teraz co powinna zrobić aby było super , bo już wiemy co nie powinna. Pozdrowienia Edytowane 23 Kwietnia przez PSmok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia (edytowane) 19 hours ago, Victor said: Czego nie rozumiesz ? Od rozpoczęcia do zakończenia… Łuki płużne ,plug,połplug,równoległy ,ześlizgiwy jest tu wszystko:odciążenie,dociążenie,praca kolan góra-dół ,prawidłowa sylwetka(pochylenie w przód a zarazem odchylenie zewnętrzne - jak wielu ma z tym problem szczególnie w późniejszym etapie na stromszym stoku gdzie kładą się na stok …)blokada góry, kontrola prędkości,kierunku,krawedziowanie itd całe narciarstwo przez duże N jest tu ujęte tylko trzeba zrozumieć a żeby zrozumieć trzeba powtarzalności której amator nie wykonuje bo ma w D jest na wakacjach więc trzeba robić km a wystarczy godzinka na stoku żeby poćwiczyć to co każdy niby wie! Czytanie to jedno praktyka to drugie. Tak mamy 2024 i nie jesteśmy w szkole tylko na forum dyskusyjnym gdzie wielu coś pisze bo im się wydaje …..są ekspertami choć powinni wrócić do szkoły podstawowej 🤷♂️ Slownik PZN czy SITN nic mi nie mówi mogę operować w jez.niderlandzkim gdzie pewnie tobie to nic nie będzie mówiło Joistik -kierownica-trzymanie rąk na wąsko mam z tym cholerny problem przez co cała sylwetka na tym traci i nie tylko sylwetka każdy skręt również bo kończąc go już wiem,że w następnym wszystko jest spóźnione itd Ograniczone nisko-wysoko praca kolan …itd Tak masz kompletna racje , jesteśmy na forum dyskusyjnym. Problem w tym , ze mi się nic nie wydaje . Zadałem pytanie, dość technicznie sprecyzowane. Dostałem w odpowiedzi bełkot Amatora. Dużo informacji ale nie na temat . Może dlatego ze sprecyzowałes to w języku niderlandzkim, i tak jak stwierdziłeś nic mi to nie będzie mówiło. Ale możesz podesłać na forum filmik z twoim pługiem , w jakim kolwiek wydaniu . Tylko patrząc na niego , wszystko zrozumie . Dlaczego Joistik(Joystick), może być nazwa kołek , jeszcze prościej i po polsku , a nie niderlandzku . Co do kierownicy , to może nie trzymaj swoich rak na szerokosc kierownicy, wyścigówki formuły 1, tylko na szerokosc kierownicy autobusu , PKS. Wysoko/ nisko, to więcej niż same kolana . Można i tak , pozdrowienia Edytowane 23 Kwietnia przez PSmok 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 10 hours ago, KrzysiekK said: Dociążenie zewnętrznej narty górną częścią ciała lub dolną? Odciążenie wewnętrznej narty dolną częścią ciała? Moje pytania nie poddają w wątpliwość tego co napisałeś. Moje pytania są prośba o rozwinięcie tych dwóch zagadnień. Wydaje mi się że mogą one dużo wnieść do wątku. Wyglada na to ze Victor jest expertem , mam nadzieje ze rozwinie temat i wzbogaci wątek . 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 23 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2 godziny temu, PSmok napisał: Wyglada na to ze Victor jest expertem , mam nadzieje ze rozwinie temat i wzbogaci wątek . Pf (no to ja też foch) 🤣 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia (edytowane) 4 godziny temu, PSmok napisał: Dziękuje za odpowiedz. Do mnie to słownictwo nie trafiło , wręcz przeciwnie , wprowadziło nie zrozumienie. Dlatego zapytałem o klarowność tematu. Ostatni wpis o Pucharze Świata ? Nie wiem za bardzo jak się do niego odnieść . Wspominając ze ma się coś doczynienia z PS, wymaga od osoby znajomosci tematu, odpowiedniego fachowego słownictwa, i umiejętności narciarskich . Pisze ogólnikowo , gdyż nie wiem jak mam ten PS, rozumieć . Jeżeli nie ma profesjonalizmu to wychodzi zwykle chalpnictwo z przerabianiem tematu pod swój światopogląd. Napisales równoważnia, ławeczka itp. Jeżeli masz PS , staż . To może podaj jakiś odnośnik na śniegu , gdzie uczeń może to zastosować .Laweczka jest wąska , ciężko na niej stanąć na rozstaw bioder , chyba ze w poprzek. Stojąc na ławeczce , przyciągając ręce za plecy dalej mam docisk na dwóch stopach . Uginam trzy stawy proporcjonalnie do ich wielkości . I docisk z zewnętrznej nie schodzi . Określ to bardziej precyzyjniej , tak jak byś chciał aby twój zawodnik w Pycharze Świata , to zrozumiał , i nareszcie wygrał . Szerokosc nart , pływa ? Mam nadzieje , ze chodzi tu o rozstaw nart, BOS. Chyba ze masz na myśli Puchar Świata w sportach wodnych. To może pływać .... Pozycja frontalna , raczej nie ma nic wspólnego z przeniesienia obciążenia na nartę wewnętrzna ? Zmiana ciężaru ciała ma . Jeżeli odciąże zewnętrzna w złym momencie , ciężar przejdzie na wewnętrzna . Zewnętrzna wyjedzie , nie ma znaczenia jak szerokie jest roztrwaniane nart.... Co do opisu bądź bardziej szczegółowy , stwierdzenie , ze masz styczność z PS, tego wymaga. Przepraszam sam to napisales . I właśnie nie wiem , czy to stwierdzenie, mam coś wspólnego z PS, daje nie podwazalnosc twoich wypowiedzi . Myślałem ze się czegoś nauczę od ciebie , nie codziennie ma się doczynienia z osoba która ,pracuje z zawodnikami z Pucharu Świata. Masz racje co do koleżanki . , kilka detali i będzie super . Może , napisz teraz co powinna zrobić aby było super , bo już wiemy co nie powinna. Pozdrowienia Żeby nie było niedomówień https://www.fis-ski.com/DB/general/athlete-biography.html?sectorcode=TM&competitorid=267287&type=cups&cupcode=WC ps do Krzyśka: co można wojewodzie... mały... ;-) Edytowane 23 Kwietnia przez star 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2 godziny temu, KrzysiekK napisał: Pf (no to ja też foch) 🤣 a ja chętnie pojechał bym na szkolenie u kolegi @PSmoka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 5 godzin temu, PSmok napisał: Tak masz kompletna racje , jesteśmy na forum dyskusyjnym. Problem w tym , ze mi się nic nie wydaje . Zadałem pytanie, dość technicznie sprecyzowane. Dostałem w odpowiedzi bełkot Amatora. Dużo informacji ale nie na temat . Może dlatego ze sprecyzowałes to w języku niderlandzkim, i tak jak stwierdziłeś nic mi to nie będzie mówiło. Ale możesz podesłać na forum filmik z twoim pługiem , w jakim kolwiek wydaniu . Tylko patrząc na niego , wszystko zrozumie . Dlaczego Joistik(Joystick), może być nazwa kołek , jeszcze prościej i po polsku , a nie niderlandzku . Co do kierownicy , to może nie trzymaj swoich rak na szerokosc kierownicy, wyścigówki formuły 1, tylko na szerokosc kierownicy autobusu , PKS. Wysoko/ nisko, to więcej niż same kolana . Można i tak , pozdrowienia Normalnie chyba zostaniesz moim Guru !! To ja po trzech sezonach samouctwa inwestuje w szkolenia i niby w następstwie porządne narciarstwo,katuje te wszystkie dziwnej treści ćwiczenia,balanse itd a tu okazuje się,że kurs na kat.D/PKS już jest zbędny 🥳 no rewelacja !!! WOW bajka bo jako amator kilkunastu dni na śniegu z naturalną dźwignią sterująca 😉 i w nowej odsłonie karwingu ⛷️ kolejne szkolenia są już zbędne 🥳 tylko tą dźwignią muszę bardziej operować na prawo i lewo, może kurs jakiegoś operatora dźwigu jednak by się przydał 🤔-trzeba przemyśleć temat 😀 Bądź zdrów ! 🍻 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 23 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 57 minut temu, Jan napisał: a ja chętnie pojechał bym na szkolenie u kolegi @PSmoka ba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 3 godziny temu, Jan napisał: a ja chętnie pojechał bym na szkolenie u kolegi @PSmoka Ciut daleko, ale masz okazję umówić się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Godzinę temu, mig napisał: Ciut daleko, ale masz okazję umówić się.... Daleko, ale czasowo podobnie jak np. z Poznania do Włoch... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia (edytowane) @PSmok .. No więc prosta równoważnia szybko weryfikuje pozycję, ustawienie rąk (odwiedzione łokcie , "frontalne" wyjście łokciami, błąd z odwiedzeniem nadgarstków). To taki elementarz obecnie niestety przepuszczany w podstawówce a starsi zapomnieli. Nie ma znaczenia w tym wypadku jak stoimy - chodzi o równowagę której brak zaczynamy na nartach maskować prędkością (fizyka pomaga 😉 ). Brak równowagi, świadomości swojego ciała, świadomości ruchu w każdej płaszczyźnie to największy problem. O ile można powiedzieć że magiczne 10-20 dni to za dużo nart to na pewno za mało jest przygotowania do tych dni i zrozumienia jak funkcjonujemy. Skorzystaj z maty bądź domowego dywanu i oceń konsekwencje "pływania nart" na szerokość. To klasyka błędu dobrych - podkreślam dobrych narciarzy amatorów. Kiedy jadą na wprost bez problemu włoży się palec pod nartę. W efekcie przy ciętym powstaje chaos kompensowany wyśmianym "dżojstikiem". Dlaczego ? Bo jadąc na wprost są najczęściej na wewnętrznych krawędziach obydwu nart. Jak to się przekłada na skręt ? Narta zewnętrzna chwyta krawędź (wow, carving) a wewnętrzna leci w kosmos lub pląta się bez sensu. Niestety, za chwilę musi wrócić na miejsce choć odciążona i na krawędź nie weszła ... Nasz jeździec to bohater więc odpala magiczną broń - mamy sztruks, wystarczy się bujać na boki a nogi się jakoś dogonią łapiąc kąt. I tyle. Magia wiary w pozycję frontalną (pomijam śmig i śmigiopodobne) to fajny element polskiej szkoły narciarstwa 🙂 . Ustaw się frontalnie na 60 stopni do linii spadku stoku, spróbuj oderwać nogę zewnętrzną, potem wewnętrzną .. tylko tak uczciwie 🙂 . Zobacz jak musisz się ustawić, popatrz jak stoją kursanci i jaki jest zakres do zmiany. Można oszukać anatomię i układ powieziowo-mięśniowy ale to działa tylko na internetowym forum. Przepraszam, nie moja wina że w Polsce to myśl powszechna. Klasycznego "krakowiaka" też obecnie się często obecnie odwraca (piszę o kadrach zagranicznych) aby zamknąć pomysł na kontrrorację prowadzącą do ustawienia frontalnego. Dlaczego ? Szukanie dynamiki nie może być ciagnięciem nart za sobą a do tego sprowadza się inicjacją skrętu z pozycji frontalnej) . Nie mylmy przy tym pomysłu na anytcypację, skivoty i inne wynalazki. Na pewno nic nie wytłumaczyłem 🙂 ale życzę miłego dnia. Chwilowo nartorolki, zaraz lodowiec, może już testy nowego sprzętu, w planie skoki na H18-25 jak tylko na Podhalu się dogadamy no i siłka gdzie Curex już 84kg w martwym robi 5x6 a później chwila karuzeli Pucharu Świata w Inline Alpine zaczynając od Słowenii, pożniej Mistrzostwa Dzieci i Młodzieży w Szwajcarii (to z młodymi) coś sędziuje w Hiszpanii a po drodze jakieś inne starty z finałem w World Roller Games we Włoszech. Mamy co robić i to jest fajne a internet niech żyje swoim życiem. A ja to się nie znam 🙂 i niech tak zostanie. Może kiedyś nauczę się magicznych słów, od razu wyniki zawodników będą lepsze 🙂 ... M. Edytowane 23 Kwietnia przez Marxx74x 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 23 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Godzinę temu, Marxx74x napisał: @PSmok .. No więc prosta równoważnia szybko weryfikuje pozycję, ustawienie rąk (odwiedzione łokcie , "frontalne" wyjście łokciami, błąd z odwiedzeniem nadgarstków). To taki elementarz obecnie niestety przepuszczany w podstawówce a starsi zapomnieli. Nie ma znaczenia w tym wypadku jak stoimy - chodzi o równowagę której brak zaczynamy na nartach maskować prędkością (fizyka pomaga 😉 ). Brak równowagi, świadomości swojego ciała, świadomości ruchu w każdej płaszczyźnie to największy problem. O ile można powiedzieć że magiczne 10-20 dni to za dużo nart to na pewno za mało jest przygotowania do tych dni i zrozumienia jak funkcjonujemy. Skorzystaj z maty bądź domowego dywanu i oceń konsekwencje "pływania nart" na szerokość. To klasyka błędu dobrych - podkreślam dobrych narciarzy amatorów. Kiedy jadą na wprost bez problemu włoży się palec pod nartę. W efekcie przy ciętym powstaje chaos kompensowany wyśmianym "dżojstikiem". Dlaczego ? Bo jadąc na wprost są najczęściej na wewnętrznych krawędziach obydwu nart. Jak to się przekłada na skręt ? Narta zewnętrzna chwyta krawędź (wow, carving) a wewnętrzna leci w kosmos lub pląta się bez sensu. Niestety, za chwilę musi wrócić na miejsce choć odciążona i na krawędź nie weszła ... Nasz jeździec to bohater więc odpala magiczną broń - mamy sztruks, wystarczy się bujać na boki a nogi się jakoś dogonią łapiąc kąt. I tyle. Magia wiary w pozycję frontalną (pomijam śmig i śmigiopodobne) to fajny element polskiej szkoły narciarstwa 🙂 . Ustaw się frontalnie na 60 stopni do linii spadku stoku, spróbuj oderwać nogę zewnętrzną, potem wewnętrzną .. tylko tak uczciwie 🙂 . Zobacz jak musisz się ustawić, popatrz jak stoją kursanci i jaki jest zakres do zmiany. Można oszukać anatomię i układ powieziowo-mięśniowy ale to działa tylko na internetowym forum. Przepraszam, nie moja wina że w Polsce to myśl powszechna. Klasycznego "krakowiaka" też obecnie się często obecnie odwraca (piszę o kadrach zagranicznych) aby zamknąć pomysł na kontrrorację prowadzącą do ustawienia frontalnego. Dlaczego ? Szukanie dynamiki nie może być ciagnięciem nart za sobą a do tego sprowadza się inicjacją skrętu z pozycji frontalnej) . Nie mylmy przy tym pomysłu na anytcypację, skivoty i inne wynalazki. Na pewno nic nie wytłumaczyłem 🙂 ale życzę miłego dnia. Chwilowo nartorolki, zaraz lodowiec, może już testy nowego sprzętu, w planie skoki na H18-25 jak tylko na Podhalu się dogadamy no i siłka gdzie Curex już 84kg w martwym robi 5x6 a później chwila karuzeli Pucharu Świata w Inline Alpine zaczynając od Słowenii, pożniej Mistrzostwa Dzieci i Młodzieży w Szwajcarii (to z młodymi) coś sędziuje w Hiszpanii a po drodze jakieś inne starty z finałem w World Roller Games we Włoszech. Mamy co robić i to jest fajne a internet niech żyje swoim życiem. A ja to się nie znam 🙂 i niech tak zostanie. Może kiedyś nauczę się magicznych słów, od razu wyniki zawodników będą lepsze 🙂 ... M. Czy pozycja frontalna jaką masz na myśli jest zgodna z tym opisem z programu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia @KrzysiekK 🙂 definicję znam 🙂 raczej się nie wycofam 🙂 :) M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2 godziny temu, Marxx74x napisał: @PSmok .. No więc prosta równoważnia szybko weryfikuje pozycję, ustawienie rąk (odwiedzione łokcie , "frontalne" wyjście łokciami, błąd z odwiedzeniem nadgarstków). To taki elementarz obecnie niestety przepuszczany w podstawówce a starsi zapomnieli. Nie ma znaczenia w tym wypadku jak stoimy - chodzi o równowagę której brak zaczynamy na nartach maskować prędkością (fizyka pomaga 😉 ). Brak równowagi, świadomości swojego ciała, świadomości ruchu w każdej płaszczyźnie to największy problem. O ile można powiedzieć że magiczne 10-20 dni to za dużo nart to na pewno za mało jest przygotowania do tych dni i zrozumienia jak funkcjonujemy. Skorzystaj z maty bądź domowego dywanu i oceń konsekwencje "pływania nart" na szerokość. To klasyka błędu dobrych - podkreślam dobrych narciarzy amatorów. Kiedy jadą na wprost bez problemu włoży się palec pod nartę. W efekcie przy ciętym powstaje chaos kompensowany wyśmianym "dżojstikiem". Dlaczego ? Bo jadąc na wprost są najczęściej na wewnętrznych krawędziach obydwu nart. Jak to się przekłada na skręt ? Narta zewnętrzna chwyta krawędź (wow, carving) a wewnętrzna leci w kosmos lub pląta się bez sensu. Niestety, za chwilę musi wrócić na miejsce choć odciążona i na krawędź nie weszła ... Nasz jeździec to bohater więc odpala magiczną broń - mamy sztruks, wystarczy się bujać na boki a nogi się jakoś dogonią łapiąc kąt. I tyle. Magia wiary w pozycję frontalną (pomijam śmig i śmigiopodobne) to fajny element polskiej szkoły narciarstwa 🙂 . Ustaw się frontalnie na 60 stopni do linii spadku stoku, spróbuj oderwać nogę zewnętrzną, potem wewnętrzną .. tylko tak uczciwie 🙂 . Zobacz jak musisz się ustawić, popatrz jak stoją kursanci i jaki jest zakres do zmiany. Można oszukać anatomię i układ powieziowo-mięśniowy ale to działa tylko na internetowym forum. Przepraszam, nie moja wina że w Polsce to myśl powszechna. Klasycznego "krakowiaka" też obecnie się często obecnie odwraca (piszę o kadrach zagranicznych) aby zamknąć pomysł na kontrrorację prowadzącą do ustawienia frontalnego. Dlaczego ? Szukanie dynamiki nie może być ciagnięciem nart za sobą a do tego sprowadza się inicjacją skrętu z pozycji frontalnej) . Nie mylmy przy tym pomysłu na anytcypację, skivoty i inne wynalazki. Na pewno nic nie wytłumaczyłem 🙂 ale życzę miłego dnia. Chwilowo nartorolki, zaraz lodowiec, może już testy nowego sprzętu, w planie skoki na H18-25 jak tylko na Podhalu się dogadamy no i siłka gdzie Curex już 84kg w martwym robi 5x6 a później chwila karuzeli Pucharu Świata w Inline Alpine zaczynając od Słowenii, pożniej Mistrzostwa Dzieci i Młodzieży w Szwajcarii (to z młodymi) coś sędziuje w Hiszpanii a po drodze jakieś inne starty z finałem w World Roller Games we Włoszech. Mamy co robić i to jest fajne a internet niech żyje swoim życiem. A ja to się nie znam 🙂 i niech tak zostanie. Może kiedyś nauczę się magicznych słów, od razu wyniki zawodników będą lepsze 🙂 ... no teraz to ja też trochę więcej zrozumiałem bo po 1 Twoim poście w tym temacie zupełnie te określenia nic mi nie mówiły wydaje mi się że ona w trudniejszym terenie bardziej się koncentruje i łokcie idą na zewnątrz filmik słaby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi