mig Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 32 minuty temu, Gabrik napisał: Zrozumiałem pytanie Jana, jako ćwiczenie śmigu bez kijków. To jak ćwiczenie karwingu na sankach.... seneda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 1 minutę temu, mig napisał: To jak ćwiczenie karwingu na sankach.... seneda. Michał, ćwiczyłem rytm z tym nawalaniem kijkami na krzyż...ale co pierdyknąłem. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 11 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 Dziś Magura Ski Park. Na początku fajnie, twardo ale trzymało. Potem wyszła baza, dodatkowo rozslizgana. Po czymś takim nie sposób jestem jechać technikami ślizgowymi .. bez ciętego wykończenia skrętów NW nie dało się skutecznie jeździć. Ale udawało mi się przez to w sposób cięty wychodzić z NW. Znaczy...N do W u od razu ma złapać krawędź i poprowadzić łuk. Jak prędkość była większa, to trzymało bajera. Są inne sposoby jazdy bez czystego carvingu po tak twardym by trzymało ... ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 15 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Dziś po południu wybrałem się do Laworta.ski. nie spodziewałem się tego co zastałem... Laworta to stok czerwony u góry, z dość stromą ścianka przed długim wypłaszczenien na końcu. Jakość stoku, to w skrócie ... Przetarta do bazy. Jeździło się praktycznie po zmrożonej bazie posypanej gdzieniegdzie śniegiem. Na dole cukier. Blizzardy RS wydały się trochę tępe. Pierwszy zjazd to nauka jazdy od początku. Praktycznie nie byłem w stanie utrzymać się. Drugi zjazd to już bardzo mocna praca na zewnętrznej nodze. Trzymało trochę lepiej. Wymiana na świeżo ostrzone slalomki poprawiło sprawę do poziomu, że jazda zaczęła sprawiać umiarkowaną chociaż przyjemność. Kolejny raz - stok, nauczyciel. Dobre narciarskie popołudnie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 15 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 6 minut temu, KrzysiekK napisał: świeżo ostrzone slalomki poprawiło sprawę do poziomu, to ciekawie brzmi -czekamy na filmik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Cześć Ciekawe co to jest ta Krzyśka baza. Ponad 50 lat jeżdżę na nartach ale nie słyszałem... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 15 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 48 minut temu, KrzysiekK napisał: Dziś po południu wybrałem się do Laworta.ski. nie spodziewałem się tego co zastałem... Laworta to stok czerwony u góry, z dość stromą ścianka przed długim wypłaszczenien na końcu. Jakość stoku, to w skrócie ... Przetarta do bazy. Jeździło się praktycznie po zmrożonej bazie posypanej gdzieniegdzie śniegiem. Na dole cukier. Blizzardy RS wydały się trochę tępe. Pierwszy zjazd to nauka jazdy od początku. Praktycznie nie byłem w stanie utrzymać się. Drugi zjazd to już bardzo mocna praca na zewnętrznej nodze. Trzymało trochę lepiej. Wymiana na świeżo ostrzone slalomki poprawiło sprawę do poziomu, że jazda zaczęła sprawiać umiarkowaną chociaż przyjemność. Kolejny raz - stok, nauczyciel. Dobre narciarskie popołudnie. Podobne warunki miałem dzisiaj na Czantorii zaczynałem jazdę około 10.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 15 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 23 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Ciekawe co to jest ta Krzyśka baza. Ponad 50 lat jeżdżę na nartach ale nie słyszałem... Pozdro Baza....To jest ta warstwa na stoku, zlodowaciała, ugnieciony śnieg. Na wierzchu zwykle jest śnieg trzymający. Jak ludzie uwiozą śnieg, to wychodzi ta właśnie śliska baza. Słabe trzymanie, na bardziej płaskim próbuje wejść na krawędź i jako tako jadę ... Na stromym i bardzo twardym, nie trzymającym, boje się puścić na krawędzi, szuram NW i jest to dosc niestabilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 15 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 46 minut temu, Jan napisał: to ciekawie brzmi -czekamy na filmik Nie ma filmików jak nie jeżdżę z dziećmi 😉 80 proc jazd mam sam. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 15 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 (edytowane) 9 godzin temu, Jan napisał: to ciekawie brzmi -czekamy na filmik Janie, dupy nie urywa. Po prostu ześlizgu były kontrolowane bardziej, dało się zakrawedziowac... Żadnych slalomów nie jechałem, cięte próby na płaskim , na dole. Ja się najlepiej bawię na miękkim. Ale było.....zajebiście. Przeżyłem i wiem mniej więcej, jak to robić. Tam było że dwóch w miarę jeżdżących. W tym jeden instruktor tyłem curving... Ładnie to róbil. Mocne wejścia kolanem, duży kąt zakrawedziiwania. Ładnie mu trzymało. Reszta się zsuwała bez kszty jazdy technicznej ... Edytowane 16 Lutego 2023 przez KrzysiekK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 (edytowane) 26 minut temu, KrzysiekK napisał: Baza....To jest ta warstwa na stoku, zlodowaciała, ugnieciony śnieg. Na wierzchu zwykle jest śnieg trzymający. Jak ludzie uwiozą śnieg, to wychodzi ta właśnie śliska baza. Słabe trzymanie, na bardziej płaskim próbuje wejść na krawędź i jako tako jadę ... Na stromym i bardzo twardym, nie trzymającym, boje się puścić na krawędzi, szuram NW i jest to dosc niestabilne. A skąd wziąłeś to określenie? A ta baza to jak się tworzy? Edytowane 15 Lutego 2023 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 15 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Teraz, Mitek napisał: A skąd wziąłeś to określenie? Gdzieś ktoś kiedyś ... Cholera wie. W każdym razie znał się cokolwiek .... Chodziło chyba o warstwę pod spodem na Slotwiny Arena w kintekscie ich hiper super skutecznego naśnieżania ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Cześć Lepiej nie powtarzać zasłyszanych określeń jak się nie wie dokładnie co znaczą. Lepiej być sobą a nie Gabrikiem. Powaga. Pozdro serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 15 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 2 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Lepiej nie powtarzać zasłyszanych określeń jak się nie wie dokładnie co znaczą. Lepiej być sobą a nie Gabrikiem. Powaga. Pozdro serdeczne To jak to to nazwać, te gruba warstwa prawie lodu na stoku... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Lód na stoku. Nie pasuje? Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 32 minuty temu, KrzysiekK napisał: To jak to to nazwać, te gruba warstwa prawie lodu na stoku... ? biały lód? dosc popularne okreslenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 16 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 (edytowane) 8 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Ciekawe co to jest ta Krzyśka baza. Ponad 50 lat jeżdżę na nartach ale nie słyszałem... Pozdro Gratis https://www.snowtrex.pl/magazyn/osrodki-narciarskie/sztuczny-snieg/ https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165232X19302034 Edytowane 16 Lutego 2023 przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 16 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 (edytowane) Na trasie to ja spotykam co najwyżej przelodzenia. Lód to ja mam w lodówce. A biały lód rozumiem, że w opozycji, myślałem, że z himalajskiej (nie byłem, nie znam się, zarobiony i nietutejszy jestem) perspetywy, tu taka niespodzianka z dedykacją dla Miga co się zna https://mazury.info.pl/bojery/wytrzymalosc.html Edytowane 16 Lutego 2023 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 16 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 (edytowane) 8 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Lepiej nie powtarzać zasłyszanych określeń jak się nie wie dokładnie co znaczą. Lepiej być sobą a nie Gabrikiem. Powaga. Pozdro serdeczne nie bądź taki delikatny, twardy bądź jak Gabrik brat nam (do Krzyska pije, bo Mitek to wiadomo... twardziel) https://bibliotekapiosenki.pl/utwory/Nie_pij_Piotrek/tekst Edytowane 16 Lutego 2023 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 16 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 11 godzin temu, KrzysiekK napisał: 80 proc jazd mam sam. Niestety. też często jadę sam ale na stoku zawsze się ktoś przytrafi kto chce ze mną pojeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 16 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 12 minut temu, Jan napisał: też często jadę sam ale na stoku zawsze się ktoś przytrafi kto chce ze mną pojeździć Pewnie jesteś sympatyczniejszy 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 16 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 17 minut temu, Jan napisał: też często jadę sam ale na stoku zawsze się ktoś przytrafi kto chce ze mną pojeździć Cały czas mowa o nartach 😉 ? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 16 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 1 minutę temu, kordiankw napisał: Cały czas mowa o nartach 😉 ? Ja przyjąłem, że tak. Chociaż co Janowi chodzi po głowie to ja już nie wiem. Ostatnio był specjalistą od genetyki... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 (edytowane) 3 godziny temu, star napisał: Na trasie to ja spotykam co najwyżej przelodzenia. Lód to ja mam w lodówce. A biały lód rozumiem, że w opozycji, myślałem, że z himalajskiej (nie byłem, nie znam się, zarobiony i nietutejszy jestem) perspetywy, tu taka niespodzianka z dedykacją dla Miga co się zna https://mazury.info.pl/bojery/wytrzymalosc.html Lód lodem, ale ten poduszkowiec to bardzo dobry pomysl na pojazd ratowniczy nie tylko na lód ale i wode. Gdyby to jeszcze nie paliło jak helikopter... 2 stoją w bazie MazurskiegoOPR w Skłodowie koło Sztynortu (zwierzaków tam też dostatek) A na narty też są sposoby choć jeziora płaskie... http://mazury.info.pl/foto/05-03-06-zima/ Edytowane 16 Lutego 2023 przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 16 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 11 minut temu, mig napisał: Lód lodem, ale ten poduszkowiec to bardzo dobry pomysl na pojazd ratowniczy nie tylko na lód ale i wode. Gdyby to jeszcze nie paliło jak helikopter... 2 stoją w bazie MOPR w Skłodowie koło Sztynortu (zwierzaków tam też dostatek) Ciekawe jaką to ma skuteczność hamowania. Hamuje pewnie tak skutecznie jak ja wczoraj na Laworcie 😄 .... Że na poważnie można było puścić pawia.... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi