SzymQ Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 8 minutes ago, Bacek said: W Polsce to pewnie mniejszy problem bo trasy tak czy siak krótkie ale i tak schodzić z nartami na plecach to trochę niehonorowe. Ponieważ nie noszę przy sobie raków, zakładam, że tak czy inaczej łatwiej zjechać na nartach, niż zejść bez nich... P. S. W ogóle nie mam raków... 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 12 minut temu, Bacek napisał: Ok ale nawet jak ktoś jeździ dla przyjemności po ładnych trasach to w którymś momencie trafi na taką która ładna nie będzie i trzeba to będzie w jednym kawałku przeżyć. Co innego delektować się takimi warunkami a co innego radzić sobie gdy na takie warunkach człowiek się wpakuje. W Polsce to pewnie mniejszy problem bo trasy tak czy siak krótkie ale i tak schodzić z nartami na plecach to trochę niehonorowe. Umiejetność nie pakowania się w kłopoty też się przydaje. Jeszcze jej nie ogarnąłem. Choć ciagle się uczę. Coraz częściej się udaje. Szczególnie przydatna umiejetność na skiturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 (edytowane) 2 minuty temu, SzymQ napisał: Ponieważ nie noszę przy sobie raków, zakładam, że tak czy inaczej łatwiej zjechać na nartach, niż zejść bez nich... P. S. W ogóle nie mam raków... 🙂 Czasem lepiej nie mieć sprzętu ktorego nie umie się obsługiwać. Ostatnio siostra kupiła sobie raki, wcześniej miała raczki i pojechała w Tatry. Nie powiem żeby mnie to jakoś szczególnie uspokoiło. Edytowane 2 Stycznia 2023 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Cześć Szczerze mówiąc w ciągu ostatnich 15-20 lat - odkąd rozpowszechniło się ratrakowanie, prace ziemne i naśnieżanie, trudne warunki na stokach zdarzają się naprawdę rzadko - ja przynajmniej w Polsce takich nie pamiętam. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 12 minut temu, SzymQ napisał: Ponieważ nie noszę przy sobie raków, zakładam, że tak czy inaczej łatwiej zjechać na nartach, niż zejść bez nich... P. S. W ogóle nie mam raków... 🙂 Cześć Zdejmowanie nart na stoku to po prostu głupota. Zawsze na nartach są większe szanse. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 7 minutes ago, star said: Czasem lepiej nie mieć sprzętu ktorego nie umie się obsługiwać. Ostatnio siostra kupiła sobie raki, wcześniej miała raczki i pojechała w Tatry. Nie powiem żeby mnie to jakoś szczególnie uspokoiło. Ja raczki nosiłem tylko w plecaku. Na szczęście nie trzeba było ich zakładać... 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 4 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Szczerze mówiąc w ciągu ostatnich 15-20 lat - odkąd rozpowszechniło się ratrakowanie, prace ziemne i naśnieżanie, trudne warunki na stokach zdarzają się naprawdę rzadko - ja przynajmniej w Polsce takich nie pamiętam. Pozdro Ja czasami zapędzę się na zamknięty stok, różnie wtedy bywa, zwykle ciekawie... oczywiście nie polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 (edytowane) 4 minuty temu, SzymQ napisał: Ja raczki nosiłem tylko w plecaku. Na szczęście nie trzeba było ich zakładać... 🙂 Też mam. Ładne pomarańczowe. Pasują mi do butów skiturowych. Celem było dojście po równym do schroniska w Kakonoszach, skonczylo się na podejściu pod Szpiglas. Nie polecam. Wole nosić w plecaku. Teraz mam do kompletu harszle, jeszcze nie używałem. Kolor zielony do niczego mi nie pasują. Będę nosił w plecaku. Edytowane 2 Stycznia 2023 przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Cześć Obecnie działalność w górach została w pewien zupełnie niezrozumiały sposób odarta z pewnych niepisanych zasad i reguł. Swego czasu nikomu nawet nie śniło się o łażeniu po górach bez odpowiedniego przygotowania i szkolenia. Nikomu nie śniło się o łażeniu po górach samemu. Nikomu nie śniło się, że można wyjść w góry bez wpisu itd. itp. Żenada i upadek po prostu Panowie. Pozdro 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 52 minuty temu, Bacek napisał: Ok ale nawet jak ktoś jeździ dla przyjemności po ładnych trasach to w którymś momencie trafi na taką która ładna nie będzie i trzeba to będzie w jednym kawałku przeżyć. Co innego delektować się takimi warunkami a co innego radzić sobie gdy na takie warunkach człowiek się wpakuje. W Polsce to pewnie mniejszy problem bo trasy tak czy siak krótkie ale i tak schodzić z nartami na plecach to trochę niehonorowe. Raz zszedłem że stoku. To było na Slotwince w Krynicy. 🤣 To był mój 3 dzień na nartach w życiu. Jakieś 5 lat temu. Wstyd? Mówią, że wstyd to kraść i z d..y spaść więc nie wstyd. Raz też oddałem karnet po 2 zjazdach z Kiczery. Po bardzo ciepłym dniu i wielu narciarzach na stoku złapał w momencie mróz i narobił kalafiorów. Wykręcało to to nogi. Zjechałem te dwa zjazdy mokry jak mysz i pojechałem do domu. Nie ma się czym chwalić. Ot... Życie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 16 minut temu, Mitek napisał: Cześć Obecnie działalność w górach została w pewien zupełnie niezrozumiały sposób odarta z pewnych niepisanych zasad i reguł. Swego czasu nikomu nawet nie śniło się o łażeniu po górach bez odpowiedniego przygotowania i szkolenia. Nikomu nie śniło się o łażeniu po górach samemu. Nikomu nie śniło się, że można wyjść w góry bez wpisu itd. itp. Żenada i upadek po prostu Panowie. Pozdro Bo się ludziom wydaje że to gra... 3 życia albo doładowanie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 21 minut temu, Mitek napisał: Cześć Obecnie działalność w górach została w pewien zupełnie niezrozumiały sposób odarta z pewnych niepisanych zasad i reguł. Swego czasu nikomu nawet nie śniło się o łażeniu po górach bez odpowiedniego przygotowania i szkolenia. Nikomu nie śniło się o łażeniu po górach samemu. Nikomu nie śniło się, że można wyjść w góry bez wpisu itd. itp. Żenada i upadek po prostu Panowie. Pozdro Fakt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 29 minutes ago, star said: Ja czasami zapędzę się na zamknięty stok, różnie wtedy bywa, zwykle ciekawie... oczywiście nie polecam. Dzięki uprzejmości forumowych kolegów, którzy nie wahali się zaryzykować moim zdrowiem (albo i życiem) miałem okazję pojeździć po zamkniętej czarnej (sam bym się przecież nie odważył) i było to najfajniejsze doświadczenie w mojej narciarskiej karierze. Myślę, że ściemniasz 😛 @Spiochu @widzewiak_z_gor dziękuję! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Teraz, SzymQ napisał: Dzięki uprzejmości forumowych kolegów, którzy nie wahali się zaryzykować moim zdrowiem (albo i życiem) miałem okazję pojeździć po zamkniętej czarnej (sam bym się przecież nie odważył) i było to najfajniejsze doświadczenie w mojej narciarskiej karierze. Myślę, że ściemniasz 😛 @Spiochu @widzewiak_z_gor dziękuję! Czarna Góra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 10 minutes ago, star said: Czarna Góra? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 4 minuty temu, SzymQ napisał: Tak A jakie były warunki? ps mnie widzewiak na żmije wzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 8 minutes ago, star said: A jakie były warunki? ps mnie widzewiak na żmije wzial Za mało chyba wiem o nartach, żeby nazywać warunki... Jednego dnia były ok na kółeczka, a drugiego spaliłem uda jednym zjazdem, bo pod świeżym śniegiem dzioby ryły i jechałem na tyłach. Warunki były więc interesujące, ale bez lodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 My z młodym lubimy się zapuścić na zamknięte trasy, obok stoku, czy zjechać w kompletnych ciemnościach na czucie śniegu lub pobawić się szukając linii zjazdu. Ostatnio w Meander. Syn zwrócił się do mnie, Tatuś ten śmig to jednak się przydaje. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 24 minuty temu, SzymQ napisał: Za mało chyba wiem o nartach, żeby nazywać warunki... Jednego dnia były ok na kółeczka, a drugiego spaliłem uda jednym zjazdem, bo pod świeżym śniegiem dzioby ryły i jechałem na tyłach. Warunki były więc interesujące, ale bez lodu... Na kołeczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 8 minutes ago, star said: Na kołeczka? Kółeczka... Tak się chyba nazywa na forum skręty 360 stopni. Jednego dnia było to możliwe, a drugiego nie obróciłbym się świadomie plecami w dół stoku... Niestety to jeszcze nie ten poziom 😞 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Teraz, SzymQ napisał: Kółeczka... Tak się chyba nazywa na forum skręty 360 stopni. Jednego dnia było to możliwe, a drugiego nie obróciłbym się świadomie plecami w dół stoku... Niestety to jeszcze nie ten poziom 😞 ok ps czarna w Szpindlu, dobrze, ze nikogo nie namówiłem, zamknieta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 10 godzin temu, SzymQ napisał: Kółeczka... Tak się chyba nazywa na forum skręty 360 stopni. Jednego dnia było to możliwe, a drugiego nie obróciłbym się świadomie plecami w dół stoku... Niestety to jeszcze nie ten poziom 😞 Cześć Kółeczko czy obrót, raczej chyba chodzi Ci o obrót 360. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 12 minutes ago, Mitek said: Cześć Kółeczko czy obrót, raczej chyba chodzi Ci o obrót 360. Pozdro Może tak być, choć obrót bardziej kojarzy mi się z zamachem tułowia/ramion jak przy skokach. Jeśli ma to jakąś oficjalną nazwę po polsku to podpowiedzcie proszę - chodzi mi o coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Cześć 0,42 - obrót na jednej narcie 1.08 - obrót na obu nartach lewy i prawy Nieważne jak jest realizowany. Narty obracają się mając styczność ze śniegiem. Kółeczko - gdy kreślimy krawędzią kółko na stoku czyli jedziemy cały czas śladem ciętym lub bardzo zbliżonym i realizujemy skręt z ekstremalnym wyłożeniem z podjazdem pod stok. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 3 minutes ago, Mitek said: 0,42 - obrót na jednej narcie Brawo Ty! 🙂To się nazywa zakręcić 🙂 Nazwę kółeczko wyczytałem swego czasu na forum w poście odnoszącym się do wspomnianych przeze mnie skrętów 360. Faktycznie skręt 360 można zinterpretować jako kółeczko w przedstawionym przez Ciebie rozumieniu 🙂 Sorki i dzięki za sprostowanie 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi