KrzysiekK Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 11 minut temu, grimson napisał: Skoro krótki skręt nie wychodzi, warto spróbować dłuższy, na nartach o większym promieniu. Tam nie trzeba aż takiej dynamiki i elastyczności. Mam narty r18 ... Masz rację. Nie będę się brał za krótki póki się długi nie uelastyczni. Stary jestem, cudów nie u oczekuje. Wczoraj 47 pykło 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Jak najbardziej możesz znacznie zmienić jazdę, tu się nie zgadzam z Eugeniuszem, ale musi ktoś to pilotować. W tego typu skręcie ślizgowym dłuższa narta nie przeszkadza, natomiast rzeczywiście jest istotna separacja, odpowiednia inicjacja skrętu, dobre sterowanie, balans (też przód-tył). Jeżeli będziesz pracować z Adamem to zrób to systematycznie, potrzebnych będzie wiele godzin stopniowo zmieniających poszczególne nawyki. Nie licz, że jednorazowe szkolenie to istotnie zmieni, ale już kilka dni np 1-2 h dziennie z wdrażaniem zmian może zmienić bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 14 minut temu, KrzysiekK napisał: Mam narty r18 ... Masz rację. Nie będę się brał za krótki póki się długi nie uelastyczni. Stary jestem, cudów nie u oczekuje. Wczoraj 47 pykło 😉 Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. Ja mam całe 5 lat mniej. Im jestem starszy tym bardziej cisne na nartach, prędkości jeszcze jak miałem 3 z przodu to max 60km/godz, od jakiegoś czasu jestem bliski dotarcia do strefy trzech cyfr. I mam ambitny plan ze złamie granice na polskich krótkich stokach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 4 minuty temu, grimson napisał: Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. Ja mam całe 5 lat mniej. Im jestem starszy tym bardziej cisne na nartach, prędkości jeszcze jak miałem 3 z przodu to max 60km/godz, od jakiegoś czasu jestem bliski dotarcia do strefy trzech cyfr. I mam ambitny plan ze złamie granice na polskich krótkich stokach. Ej, weź się nie wygłupiaj ....uważaj na siebie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 (edytowane) 4 minuty temu, KrzysiekK napisał: Ej, weź się nie wygłupiaj ....uważaj na siebie! Przy pustym stoku, przy jego wcześniejszym sprawdzeniu czy jest równo i czy nie ma minerałów, nic nie szkodzi na przeszkodzie żeby zdjąć stopę z hamulca. Wieksza krzywdę zrobisz sobie przy glebie na niskiej prędkości, niż przy wysokiej (przy założeniu, ze nie ma drzew w pobliżu). Edytowane 18 Grudnia 2022 przez grimson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 14 minut temu, grimson napisał: Wieksza krzywdę zrobisz sobie przy glebie na niskiej prędkości, niż przy wysokiej (przy założeniu, ze nie ma drzew w pobliżu). To racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 5 minutes ago, grimson said: Przy pustym stoku, przy jego wcześniejszym sprawdzeniu czy jest równo i czy nie ma minerałów, nic nie szkodzi na przeszkodzie żeby zdjąć stopę z hamulca. Wieksza krzywdę zrobisz sobie przy glebie na niskiej prędkości, niż przy wysokiej (przy założeniu, ze nie ma drzew w pobliżu). Z mojej praktyki wynika, że najlepsze upadki są w przedziale tak na oko 20-30 km/h. Przyziemienie już jest miękkie, droga hamowania jeszcze względnie krótka i nie ma ryzyka, że mocno będzie poniewierać po przyziemieniu. Z dalszym wzrostem prędkości znowu spada komfort upadania 😞 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 6 minut temu, SzymQ napisał: Z mojej praktyki wynika, że najlepsze upadki są w przedziale tak na oko 20-30 km/h. Przyziemienie już jest miękkie, droga hamowania jeszcze względnie krótka i nie ma ryzyka, że mocno będzie poniewierać po przyziemieniu. Z dalszym wzrostem prędkości znowu spada komfort upadania 😞 Raz miałem glebę przy 70km/godz. Poza lekkim bólem ścięgien przy szyi nic się nie stało. Gleba była na trasie A, tuż pod Luxtorpeda na CG. Pewnie było na co popatrzeć 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Godzinę temu, grimson napisał: Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. Ja mam całe 5 lat mniej. Im jestem starszy tym bardziej cisne na nartach, prędkości jeszcze jak miałem 3 z przodu to max 60km/godz, od jakiegoś czasu jestem bliski dotarcia do strefy trzech cyfr. I mam ambitny plan ze złamie granice na polskich krótkich stokach. To dosyć charakterystyczny przypadek u facetów w tym wieku, którzy raczej wielkich postępów w technice nie zrobią i nadrabiają prędkością. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Postaw na dluzsze sterowane skrety. Podnies wewnetrzna. Poczuj jak zewnetrzna narta sama skreca. Czuj jezyki i stan na palcach, pozniej na piecie. Czuc różnice? 🙂 Stania na palcach unikaj. Sam mialem ten problem. Raczej stawialbym na wolne pelne skręty niz taka przerzucanke. Cos jak moje próby w pierwszej polowie filmu 😅 https://youtube.com/shorts/EK4IjITa_bk?feature=share Edytowane 18 Grudnia 2022 przez nikon255 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 (edytowane) 18 minut temu, Jan napisał: To dosyć charakterystyczny przypadek u facetów w tym wieku, którzy raczej wielkich postępów w technice nie zrobią i nadrabiają prędkością. To nie reaguła. Vide ja. Chociaż @grimsonna pewno lepiej jeździ ... ps. Często przy długich skrętach odjeżdża mi zewnętrzna bo jest słabo dociśnięta z przodu. Ja wisze na tyłach .... I ch... 😕 Edytowane 18 Grudnia 2022 przez KrzysiekK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 11 minut temu, KrzysiekK napisał: To nie reaguła. Vide ja. Chociaż @grimsonna pewno lepiej jeździ ... ps. Często przy długich skrętach odjeżdża mi zewnętrzna bo jest słabo dociśnięta z przodu. Ja wisze na tyłach .... I ch... 😕 Podnos wewnetrzna, to zewnetrzna przestanie odjezdzac. Obciazeniem przod-tyl zewnetrznej regulujesz promien skretu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 11 minut temu, nikon255 napisał: Podnos wewnetrzna, to zewnetrzna przestanie odjezdzac. Obciazeniem przod-tyl zewnetrznej regulujesz promien skretu. Wiem, sprawdziłem .... Dużo wiem, mało robię... Trzeba mi wrzucić najważniejsze coś, ja robię, jak wejdzie w krew, to następne... A nie takie trochę tego, trochę tego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Teraz, KrzysiekK napisał: Wiem, sprawdziłem .... Dużo wiem, mało robię... Trzeba mi wrzucić najważniejsze coś, ja robię, jak wejdzie w krew, to następne... A nie takie trochę tego, trochę tego ... Ja ogarbiam sekwencje az trzech. Jezyk, unies wewnetrzna, odciazenie 😂 kolejnosc losowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacek Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 3 hours ago, KrzysiekK said: Ale nie zgadzam się z Plusem, że nie będzie postępu istotnego. Ja czytam to co Plus napisał jako nie że nie będzie istotnego postępu ale że w tym wieku na postęp istotny z jednej strony trzeba włożyć dużo więcej czasu w jazdę na nartach ale też ogólną sprawność. Doskonale to rozumiem, wiek identyczny (47) i jestem nawet bardziej sztywnym ułanem. Przy czym pierwszy raz na nartach stałem w wieku 40lat także w ogóle jestem zbudowany tym że jak kolwiek sobie z nimi radzę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 1 godzinę temu, Jan napisał: To dosyć charakterystyczny przypadek u facetów w tym wieku, którzy raczej wielkich postępów w technice nie zrobią i nadrabiają prędkością. W punkt, głowa siwieje dupa szaleje😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Cześć Dobry narciarz nie upada. Pozdrowienia 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 1 godzinę temu, KrzysiekK napisał: Wiem, sprawdziłem .... Dużo wiem, mało robię... Trzeba mi wrzucić najważniejsze coś, ja robię, jak wejdzie w krew, to następne... A nie takie trochę tego, trochę tego ... Tu troche nowszy klip. W pierwszym ujeciu bylo duzo swiezego. Kazda jazda na wewnętrznej konczyla się rozjeżdżaniem nart, a to znowu zwiekszalo znaczaco szanse gleby 😄 https://youtu.be/-608FCPBAt0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 17 minut temu, nikon255 napisał: Tu troche nowszy klip. W pierwszym ujeciu bylo duzo swiezego. Kazda jazda na wewnętrznej konczyla się rozjeżdżaniem nart, a to znowu zwiekszalo znaczaco szanse gleby 😄 https://youtu.be/-608FCPBAt0 Kapitalnie. Separacja lux... Ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 19 minut temu, KrzysiekK napisał: Kapitalnie. Separacja lux... Ehhh Glowa do gory 😄10lat samonauczania. Pewnie kolo 80dni jezdzenia. Z kazdego wyjazdu film i rozkminki. A ile bylo slepych uliczek... Wazne by sie starac i nie jezdzic byle jak. Ponizej poczatki 2012. https://youtu.be/ALSRkIvnORQ 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 15 minut temu, nikon255 napisał: Glowa do gory 😄10lat samonauczania. Pewnie kolo 80dni jezdzenia. Z kazdego wyjazdu film i rozkminki. A ile bylo slepych uliczek... Wazne by sie starac i nie jezdzic byle jak. Ponizej poczatki 2012. https://youtu.be/ALSRkIvnORQ Hahahahaaha No fakt. Jesteście kapitalni !!!!! :') Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 4 godziny temu, nikon255 napisał: Glowa do gory 😄10lat samonauczania. Pewnie kolo 80dni jezdzenia. Z kazdego wyjazdu film i rozkminki. A ile bylo slepych uliczek... Wazne by sie starac i nie jezdzic byle jak. Ponizej poczatki 2012. https://youtu.be/ALSRkIvnORQ Na Malcie niejeden narciarz się wyszkolił 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacek Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 6 hours ago, Mitek said: Dobry narciarz nie upada. Obserwując samego siebie mogę ze 100% pewnością stwierdzić że nawet jeżeli jest to warunek konieczny, to jednak nie jest wystarczający 😄 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 9 godzin temu, grimson napisał: W punkt, głowa siwieje dupa szaleje😁 czasami kończy się w szpitalu albo kostnicy https://www.tvp.info/40069489/austria-polski-narciarz-zginal-po-zderzeniu-na-stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 19 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 6 godzin temu, Jan napisał: czasami kończy się w szpitalu albo kostnicy https://www.tvp.info/40069489/austria-polski-narciarz-zginal-po-zderzeniu-na-stoku Zginął robiąc to, co kochał. Lepsze to jak odejście na przejściu dla pieszych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi