Bandog Napisano 9 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Witam ponownie, proszę mi wytłumaczyć jak dobrać twardość buta do wagi, wzrostu itp. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juras Napisano 9 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 witam :/// twardosc buta to sie raczej do preferowanego stylu jazdy dobiera, a nie do wagi i wzrostu. Jak chcesz jezdzic rekreacyjnie caly dzien to (wedlug mnie) flex >60, jezeli chcesz dosc ambitnie pojezdzic ale rowniez caly dzien to flex >100, wieksze na zawody lub wyscigi, ale sa to moje prywatne odczucia, nie mowie ze poprawne. Pozdrawiam (wazne zeby bylo wygodnie a przy tym abys mial dobra kontrole nad narta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandog Napisano 9 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 A FLEX 45 ?? Bo takie Nordic-i mi się podobają ?? I są na moją nogę super dopasowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozlow Napisano 9 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 a jakie masz narty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 9 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 witam :/// twardosc buta to sie raczej do preferowanego stylu jazdy dobiera, a nie do wagi i wzrostu. Jak chcesz jezdzic rekreacyjnie caly dzien to (wedlug mnie) flex >60, jezeli chcesz dosc ambitnie pojezdzic ale rowniez caly dzien to flex >100, wieksze na zawody lub wyscigi, ale sa to moje prywatne odczucia, nie mowie ze poprawne. Pozdrawiam (wazne zeby bylo wygodnie a przy tym abys mial dobra kontrole nad narta) Znaki > trzeba zamienic na < i bedzie to bliskie prawdy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandog Napisano 9 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Jestem szczęśliwym posiadaczem Nordica SUV X6.1 + Marker M1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juras Napisano 10 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Znaki > trzeba zamienic na < i bedzie to bliskie prawdy... Oczywiscie moj blad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandog Napisano 11 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Ale czy te buty (FLEX 45) nie będą za miękkie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaz Napisano 12 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 to mają być buty do biegania:) żartuje,45 flex to bardzo miękkie butki,jak chcesz naprawde pojeździć proponuje min.60 flexa:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandog Napisano 13 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 A możesz to uzasadnić ? :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riddick Napisano 13 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 nie przesadzaj że nie będą dobrze nogi trzymały, jeżeli będa dobrane to własnie taka twardość buta nadaje się na poczatek, do jazdy na cały dzień, do nauki. Jeżeli gość słabo jeździ /a tak wnioskuję bo jeżeliby było inaczej to widziałby jakie chce buty/ to taki flex jest odpowiedni. Takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandog Napisano 13 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Jeżeli chodzi o moje umiejętności to mniej więcej wygląda tak: http://www.skiforum....hread.php?t=870 myślę że można mnie zakwalifikować do średnio zaawansowanych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riddick Napisano 14 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 może powiem historię moich butów, jak zaczynałem jeździć miałem uzywane nordiki jakieś tam, nie pamiętam, flex coś koło 45-50, zapinane na 4 klamry, fajnie się jeździło, miałem do tego dobrane narty dość miękkie, taki zestaw pozwolił na naukę jazdy przez cały dzień na stoku bez cierpienia. Miałem ten sprzęt 4 sezony, następnie poczułem ze narty i buty są zbyt miękkie, jeździłem coraz szybciej i poprostu narta jakoś tak dziwnie się w skrętach trzymała, mało stabilnie. Zmieniłem narty na twardsze i buty na twardsze, teraz mam buty flex 80 xwave7 salomona, jestem zadowolony. Więc nie zmieniłem swojego sprzętu "zaraz". No chyba że dla ciebie 4 sezony to faktycznie krótki okres. Ale z drugiej strony jak Lusjano pisze że kiedyś jeździł kilkanaście lat na nartach to faktycznie umiejetności jakieś ma, dziwi mnie jednak że ktoś kto jeździ kilknaście lat pyta o twardość buta dla siebie. Więc dla niego napewno buty z flexem 45 będą zbyt miękkie, w tym momencie zgadzam się z tym co pisze qaz, min 60 . Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandog Napisano 14 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Ale kiedy ja jeździłem ostatnio na nartach nikt o czymś takim jak FLEX nawet nie myślał, nie mówiąc już o fachowej poradzie w sklepie ze sprzętem :confused: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyder Napisano 14 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Ale kiedy ja jeździłem ostatnio na nartach nikt o czymś takim jak FLEX nawet nie myślał, nie mówiąc już o fachowej poradzie w sklepie ze sprzętem :confused: . A jak Ci fajnie w tym czasie włosy podrosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riddick Napisano 14 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 czyli jeździć nie umiesz, polecam miękkie narty i miekkiego buta gratuluje fryzurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandog Napisano 14 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Haha dzięki, wyglądam tak samo jak Tym w "Misiu", ale po użyciu szamponu "Samson" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riddick Napisano 14 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 no szampon samson jest najlepszy, szczególnie ten który kupi się w kiosku ruchu z asortymentem mięsnym "co pan, co pan, ja tutaj mięso sprzedaję ..." :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TT Napisano 29 Marca 2006 Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Ja miałem buty 4,5 flex z marketu za duże. Szybko się ich pozbyłem. Teraz mam nordica gts 6 flex regulacja 6-7 i rozmiar odpowiedni. Te buty są stworzone dla mojej stopy. Dobór buta to sprawa indywidulana. Nie kupuj butów podstawowych danego producenta. Np. takie nordica 4,5 to podstawowoe buty. Buty z flexem 6-7 kosztują 2 razy więcej, ale różnica jest znaczna. I jeśli chcesz pojezdzić bardziej ambitnie to na takich flex 7 będziesz miał komfort i precyzje. Ja planuje zakup fischer rx8 i rx9 i te buty będą na nich jezdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaz Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 To jest minimalna twardość jaką bym przyjoł do tych nartek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario_fun Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Napisz ile ważysz, wzrost i jaki masz poziom umiejętności według forum to doradzę. Tak na marginesie to przeszukaj forum, ten temat już był. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper82 Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 podczepie sie pod temat bo sam zamierzam kupic te deski co prawda uzywane ale butki musza byc nowe:cool: Ja mam 184cm i 80kg co do jazdy to pomiedzy 6/7. I jeszcze jeden szczegol jak ide na stok to od rana do wieczora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaz Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Viper82,jeśli lubisz maratony to proponuje Ci coś koło 80flex, Wojtas,jeśli te atomy są dla ciebie wygodne to będą ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario_fun Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Dla was, czyli:"viper82" i "wojtass" proponuję, tylko nowe buciki i flex minimum 90, a najlepiej do atomic SL9 flex 100-120-buciki z takim flexem posłużą wam kilka lat. Buciki z niższym flexem zmienicie w następnym sezonie, bo dojdziecie do wniosku po tej zimie na nartach, że są już dla was za miękkie, a dlatego, że atomic SL9 to dosyć twarda narta. Pozdrawiam:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dimas Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Pisałem o tym już w kilku miejscach więc nie będę sie rozpisywał. Tak w kilku słowach. Do SL9 najodpowiedniejsze będa buty z flexem od 80 w górę. Atomic M80 to fajny, wygodny i dość dobrze wyposażony but. Ale do tych desek to minimum. Ja zdecydowałem się na M110 wszystkomający, dość twardy ale nadal komfortowo trzymający stopy but. Pasuje jak ulał do SL9 i to nie tylko kolorystyką! Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi