kordiankw Napisano 3 Maja Udostępnij Napisano 3 Maja (edytowane) W dniu 2.05.2024 o 07:16, lubeckim napisał: O Kaimóweczka 🙂 W sobotę może będzie latanie na Skrzycznem. Jak chcesz z bliska pooglądać sobie dużo glajtów, to zapraszam 🙂 Dzisiaj też dobre noszenie Edytowane 3 Maja przez kordiankw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 3 Maja Udostępnij Napisano 3 Maja (edytowane) 3 godziny temu, kordiankw napisał: Dzień Dobry, Konkretnie wybrali teren pod starym orczykiem na dolinach 😕 był najstromszy jaki pamiętam Edytowane 3 Maja przez Mikoski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 3 Maja Udostępnij Napisano 3 Maja Przez to naruszenie struktury gleby mieli osuwisko i stąd opóźnienie w budowie kanapy. Teraz to zbocze widać, że czymś wzmocnili. Z jednej strony rozumiem, że pewnie względy finansowe o tym zdecydowały, ale gdyby kanapa kończyła się przy Hiltonie, uniknęliby problemów z osuwiskiem, bo nie trzeba byłoby niwelować tego zbocza, a trasy byłyby dłuższe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 3 Maja Udostępnij Napisano 3 Maja 2 godziny temu, kordiankw napisał: Przez to naruszenie struktury gleby mieli osuwisko i stąd opóźnienie w budowie kanapy. Teraz to zbocze widać, że czymś wzmocnili. Z jednej strony rozumiem, że pewnie względy finansowe o tym zdecydowały, ale gdyby kanapa kończyła się przy Hiltonie, uniknęliby problemów z osuwiskiem, bo nie trzeba byłoby niwelować tego zbocza, a trasy byłyby dłuższe. Wiem że przez to kopanie mają rok w plecy ale ktoś dał dupy nie zlecając badań podłoża. Dolna stacja przy Hiltonie byłaby najlepsza ale co my tam wiemy 😕 W zakończonym sezonie COS to totalna porażka nie wiem czy byli otwarci aby przez miesiąc ☹️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 3 Maja Udostępnij Napisano 3 Maja Byłem na początku lutego, to był otwarty górny odcinek Fis i Ondraszek, ale warunki były gorsze niż w SMR, a kolejka do kanapy skutecznie zniechęcała do jazdy w COS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Maja Autor Udostępnij Napisano 16 Maja (edytowane) Tym razem krajoznawczo po ogródku. Koszenie skarpy wymaga nieco ekwilibrystyki.... raczki na buty, kosa w ręce i do dzieła.... Ta najbardziej płaska część poszła sprawnie z wlasciwą skrapą bylo nieco trudniej, ale udalo mi sie skosic tylko trawe, bez krzakow owocoweych, jalowcow, cisow... i na tyle wysoko by zostawić poziomki... 😉 co nie zawsze bylo oczywiste.... Edytowane 16 Maja przez mig 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 16 Maja Udostępnij Napisano 16 Maja 49 minut temu, mig napisał: Tym razem krajoznawczo po ogródku. Koszenie skarpy wymaga nieco ekwilibrystyki.... raczki na buty, kosa w ręce i do dzieła.... Ta najbardziej płaska część poszła sprawnie z wlasciwą skrapą bylo nieco trudniej, ale udalo mi sie skosic tylko trawe, bez krzakow owocoweych, jalowcow, cisow... i na tyle wysoko by zostawić poziomki... 😉 co nie zawsze bylo oczywiste.... Jagoda kamczacka też ocalała. Polecam na nalewkę. Jest wyśmienita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca (edytowane) No i koniec majowo-czerwcowych wyjazdów... Teraz już miesiąc spokojniej przed Mazurami. Jeżeli ktoś nie był to zdecydowanie polecam Pętla Żuław -po rzekach, kanałach, zalewie i morzu. Wyjazd w stałym (czyli meskim) składzie wypróbowanych i nie marudzących osobników. Trasa - Elblag-Malbork- Tczew -Gdańsk-Katy Rybackie -Elbląg. Po drodze nieco nudno na kanale Jagiellońskim i Nogacie, choć przyroda fascynująca a kilka sluz dalo nieco urozmaicenia, perfekcyjnie odbudowany Zamek w Malborku z miłą restauracja naprzeciw, potężne budowle hydrotechniczne w Białej Górze gdzie wypływamy na Wisłę, żegluga Wisłą przez Tczew do nowiutkiej sluzy w Przegalinie (dość niski poziom wody, więc grzecznie wg znaków nawigacyjnych). Dalej Martwą Wisłą do mariny na Motlawie (uwazac-pod Neptunem piwo po 30zl 🙂 ). Dalej już ukf-ka do ręki i zgłoszenie wyjścia na Zatoke, "stary" port, Wisłoujście, wokół portu Północnego na Wisle Smiałą do Gorek. Kolejny dzień to stare sluzy i mosty podnoszone na Szkarpawie i ciut Zalewu do Kątow. Ostatni dzień to Zalewem do nowego Przekopu i powrót torem wodnym do Elblaga. Wiało nieźle więc nieco huśtawki też zaliczone. Hausbot był jedynym sensownym sprzętem na taką trasę, żagle muszą poczekać do końca lipca i na wrzesień... na trasie totalnie pusto, miliony ptaków, pięknych widoków i fajne towarzystwo. Na Nogacie Na Wisle Gdańsk i okolice Szkarpawa Katy i Zalew z Przekopem Edytowane 7 Czerwca przez mig 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 7 Czerwca Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2 godziny temu, mig napisał: No i koniec majowo-czerwcowych wyjazdów... Teraz już miesiąc spokojniej przed Mazurami. Jeżeli ktoś nie był to zdecydowanie polecam Pętla Żuław -po rzekach, kanałach, zalewie i morzu. Wyjazd w stałym (czyli meskim) składzie wypróbowanych i nie marudzących osobników. Trasa - Elblag-Malbork- Tczew -Gdańsk-Katy Rybackie -Elbląg. Po drodze nieco nudno na kanale Jagiellońskim i Nogacie, choć przyroda fascynująca a kilka sluz dalo nieco urozmaicenia, perfekcyjnie odbudowany Zamek w Malborku z miłą restauracja naprzeciw, potężne budowle hydrotechniczne w Białej Górze gdzie wypływamy na Wisłę, żegluga Wisłą przez Tczew do nowiutkiej sluzy w Przegalinie (dość niski poziom wody, więc grzecznie wg znaków nawigacyjnych). Dalej Martwą Wisłą do mariny na Motlawie (uwazac-pod Neptunem piwo po 30zl 🙂 ). Dalej już ukf-ka do ręki i zgłoszenie wyjścia na Zatoke, "stary" port, Wisłoujście, wokół portu Północnego na Wisle Smiałą do Gorek. Kolejny dzień to stare sluzy i mosty podnoszone na Szkarpawie i ciut Zalewu do Kątow. Ostatni dzień to Zalewem do nowego Przekopu i powrót torem wodnym do Elblaga. Wiało nieźle więc nieco chuśtawki też zaliczone. Hausbot był jedynym sensownym sprzętem na taką trasę, żagle muszą poczekać do końca lipca i na wrzesień... na trasie totalnie pusto, miliony ptaków, pięknych widoków i fajne towarzystwo. Na Nogacie Na Wisle Gdańsk i okolice Szkarpawa Katy i Zalew z Przekopem No niestety Michał "taki mamy klimat"... locje na oku cały czas - na śródlądziu to podstawa ... a im wyżej tym płycej.. (super zacząłeś sezon)👍 Zdravim ps. Hausbot fajna sprawa.. na imprezy super - pewnie dlatego tak popularne w UK.. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca Wyjazd przedłużony o kilka dni w Stambule... trza oddać Cesarzowej co cesarskie, by mieć luz na wrześniowy rejs..... 🙂 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 7 Czerwca Udostępnij Napisano 7 Czerwca 46 minut temu, mig napisał: Wyjazd przedłużony o kilka dni w Stambule... trza oddać Cesarzowej co cesarskie, by mieć luz na wrześniowy rejs..... 🙂 Małże tylko na ulicy!!!..... nie cierpię tego miasta i tamtych kierowców - ciekawe ile razy tam byłem .. ale po drugiej stronie Bosfor byłem tylko raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Czerwca Udostępnij Napisano 7 Czerwca Cześć Michale co do odbudowy: Wielkie wspaniałe dzieło... Chyba już nigdy nie popłynę tą pętlą a jest to plan od 2010 czy 2011 roku...Zazdroszczę fajnej wyprawy! Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Michale co do odbudowy: Wielkie wspaniałe dzieło... Chyba już nigdy nie popłynę tą pętlą a jest to plan od 2010 czy 2011 roku...Zazdroszczę fajnej wyprawy! Pozdro Odbudowa tego Zamku to majstersztyk na skalę światową. Znacznie trudniejsze dzieĺo niż nawet budowa od początku. Poprzednio bylem tam przed 50 laty. To co zrobiono- szok i niedowierzanie... szkoda, ze tak malo wiadomo o tych robotach. W dodatku widac, ze odbudowa byla 'z glową': nowy mur jest jaśniejszy niż oryginalny wiec łatwo zauważyć zakres odbudowy, cegła o nietypowych (wspolczesnie) wymiarach, ułożona zostaładokładnie wg oryginalnego średniowiecznego wątku gotyckiego. Tytaniczna praca. Perelka na torcie: mozaikowa figura patronki Zakonu, o wys 8m powróciła na swoje miejsce. W dodatku przy obecności współczesnego w.mistrza Zakonu... ;-). Edytowane 7 Czerwca przez mig 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 11 Czerwca Udostępnij Napisano 11 Czerwca W dniu 7.06.2024 o 16:04, mig napisał: Wyjazd przedłużony o kilka dni w Stambule... trza oddać Cesarzowej co cesarskie, by mieć luz na wrześniowy rejs..... 🙂 Miejsce na mojej liście od dawna, tylko jakoś do tej pory się nie złożyło… jak wrażenia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 11 Czerwca Udostępnij Napisano 11 Czerwca 25 minut temu, .Beata. napisał: Miejsce na mojej liście od dawna, tylko jakoś do tej pory się nie złożyło… jak wrażenia? Stambuł syficzny jest Beatka... parę zabytków - tak na 2 dni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 11 Czerwca Udostępnij Napisano 11 Czerwca Masz na myśli wszechobecne śmieci na ulicach? - północna Afryka w nich tonie, nie zwracam za bardzo na nie uwagi, chyba że masz inny syf na myśli…a smaki? zapachy?kolory? zwyczaje? Serio wystarczą dwa dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 11 Czerwca Udostępnij Napisano 11 Czerwca 34 minuty temu, .Beata. napisał: smaki? Smaki jak najbardziej..reszta zależna od tego czego szukasz - ja nie tęsknię... bywałem tam bardzo często.. może po prostu mi zbrzydło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 11 Czerwca Udostępnij Napisano 11 Czerwca 4 godziny temu, .Beata. napisał: Miejsce na mojej liście od dawna, tylko jakoś do tej pory się nie złożyło… jak wrażenia? Polecam z czystym sumieniem, aczkolwiek niekoniecznie z biurem podróży. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca (edytowane) 21 godzin temu, .Beata. napisał: Miejsce na mojej liście od dawna, tylko jakoś do tej pory się nie złożyło… jak wrażenia? Byliśmy 3 dni + dojazdy ( LOT z Wwy). Myślę że tyle wystarczy by odfajkować kolejne "must be". Jednak wybierając się ponownie chętnie dołożyłbym kolejne 3. Można w ten sposób uniknąć pośpiechu, i wieczornych sztywnych nóg... O np Topkapi można obleciec w 2 godz, a i 2 dni nie byłoby zbyt dużo... zwiedzanie wewnątrz, zalozenia parkowe, kawa po turecku, powtorka z historii Osmanow i Wielkiej Porty. W koncu kiedys bardzo bliski sasiad Polski. 1500 letni koscioł/meczet/muzeum ( jak kto woli) Haga Sophia to dla mnie fascynująca przygoda historyczna i zawodowo budowlana. A główna kopuła wzorem dla tysięcy kościołów w całej Europie a i meczetów też. Gdyby tak jeszcze można było przegonić te tłumy.... Mury Teodozjusza i założenia obronne - spacer wart "straconeho" czasu. Ogólnie historyczne centrum - Haga Sophia, Hippodrom, Błękitny Meczet, Sulejmanogliu, Galata, cysterny podziene..... to program obowiązkowy. Potem kilkadziesiąt innych pomysłów na reszte czasu. Ceny umiarkowane, "jedzenie uliczne" nie odrzuca a wręcz smaczne... ilość śmieci jak pd Włoszech a znacznie mniej niż w Afryce. Kierowcy - no cóż. Jeżdżą mniej więcej wg przepisów-raczej mniej. Lotnisko - robi wrażenie, nie zawsze pozytywne ale na pewno ogromem. Dla zeglarzy - ceny najmu jachtow wciaz niższe niż w Grecji, o Chorwacji nie wspomnę.... Edytowane 12 Czerwca przez mig 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca 20 godzin temu, .Beata. napisał: Miejsce na mojej liście od dawna 😉 Za miedzą masz Turkish city Berlin 😜 rowerkiem można 🥳 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca 3 godziny temu, Victor napisał: 😉 Za miedzą masz Turkish city Berlin 😜 rowerkiem można 🥳 Haha tam to faktycznie trudno znaleźć Niemca-Niemca, a na domiar, Turcy twierdzą, że i tak ponoć najlepsze kebaby są w Polsce, więc w zasadzie prawie wszystko jest wokół mojego komina Pomimo wszystko to żem się nakręciła. Dziękuję @mig Michale za tą pigułkę:) będzie jeszcze Troja do zaliczenia w tych dodatkowych 3 dniach 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca Godzinę temu, .Beata. napisał: Haha tam to faktycznie trudno znaleźć Niemca-Niemca, a na domiar, Turcy twierdzą, że i tak ponoć najlepsze kebaby są w Polsce, więc w zasadzie prawie wszystko jest wokół mojego komina Pomimo wszystko to żem się nakręciła. Dziękuję @mig Michale za tą pigułkę:) będzie jeszcze Troja do zaliczenia w tych dodatkowych 3 dniach 😉 Co do kebabów to jednak w Turcji moim zdaniem są smaczniejsze (byłem w Turcji w rejonie Kurdystanu przy granicy z Syrią) jedzenie zarówno w knajpie jaki i uliczne zdecydowanie na plus, zabytki i przyroda też niczego sobie. Bardzo ciekawy kraj i przystępny cenowo. Stambuł jest na mojej liście do odwiedzenia w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca Godzinę temu, .Beata. napisał: Haha tam to faktycznie trudno znaleźć Niemca-Niemca, a na domiar, Turcy twierdzą, że i tak ponoć najlepsze kebaby są w Polsce, więc w zasadzie prawie wszystko jest wokół mojego komina Pomimo wszystko to żem się nakręciła. Dziękuję @mig Michale za tą pigułkę:) będzie jeszcze Troja do zaliczenia w tych dodatkowych 3 dniach 😉 Chyba nie warto. Kapadocja znacznie bardziej interesująca tylko może być ciężko zmieścić to w 3 dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2 godziny temu, .Beata. napisał: Haha tam to faktycznie trudno znaleźć Niemca-Niemca, a na domiar, Turcy twierdzą, że i tak ponoć najlepsze kebaby są w Polsce, więc w zasadzie prawie wszystko jest wokół mojego komina W Stambule najlepsze żarcie na ulicy...mule nadziewane ryżem na ostro... albo szaszłyki "z kota" też na ostro.. no i obowiązkowy na kaca Ayran (oyginalny).. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca Troja jakby w jednym fyrtlu jest, ale ale… jak się nawpier….m szaszłyków z kota na ostro, popiję odpowiednio odpowiednim trunkiem, zaopatrzę się oczywiście wcześniej w Ayran (cokolwiek to jest) to i loty i balony i gra o tron będą 😉 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi