mig Napisano 12 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 (edytowane) Tym razem ani narty, ani rower. Po prostu - "gdzie by tu dzisiaj?" z palcem po mapie okolicy. Palec zatrzymał się na Sztrambergu, mieścinie pomiędzy Frydkiem a Nowym Jicinem, na skraju Beskidu Slaskiego ( Slasko-Morawskiego). W tym miejscu czas zatrzymał sie kilkaset lat temu.. Jest ówczesny zamek z 14tego wieku, rynek- strasznie krzywy, jest zabudowa sprzed kilkuset lat. Są też na tym rynku (zgodnie z przywilejem króla Karola Luksemburskiego tak, tak, tego od praskiego Karolinium i mostu Karola- wydanego ponoć 1370 roku) 2 browary, obecnie rzemieslnicze. Dwa- bo juz wtedy co mądrzejsi królowie wiedzieli ze konkurencja to rzecz swieta... 😉 W każdym razie tamtejsze piwo jest warte tych 40 km jazdy za Cieszyn.... Miejscowe piekarnie wypiekają też "stramberskie uszy";-) warto spróbować, a kilka hospod da możliwość najeść się po... uszy. W każdym razie warto zajrzeć. Tym bardziej że to raptem kilkanascie km od autostrady na Brno... Edytowane 13 Listopada 2022 przez mig 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 (edytowane) Tym razem na piechotę.... popoludniowo-wieczorny spacer z Kubalonki na Stecowke i Pietraszonke. Mgly juz poranne. Edytowane 17 Listopada 2022 przez mig 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 6 godzin temu, mig napisał: Tym razem na piechotę.... popoludniowo-wieczorny spacer z Kubalonki na Stecowke i Pietraszonke. Mgly juz poranne. Michale, te zdjęcia to z wczoraj ? Dziś u Was, na kamerach, nieco bardziej już zimowo się zrobiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 11 minut temu, moruniek napisał: Michale, te zdjęcia to z wczoraj ? Dziś u Was, na kamerach, nieco bardziej już zimowo się zrobiło. Z soboty i niedzieli. dzisiaj rano było śnieżnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 (edytowane) Na 600m npm już cały 0.5 cm śniegu( a może tylko szadzi) i -3st. Zima jak byk... ;-). "Szkodniki" ruszyły na żer.. Edytowane 2 Grudnia 2022 przez mig 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 (edytowane) W tym roku pojeździłem nieco pociągami (potem powrót rowerem) do Pszczyny, Bohumina,Cieszyna, Kędzierzyna... I przekonuje się ze jazda pociągiem jest obecnie znacznie wygodniejsza i przyjemniejsza niż samochodem. Serio. To może tez na narty? Od 11.12.2022 ruszaja pociagi do Wisly. Można wsiadać. 🙂 Wysiadać można na stacyjkach: Ustroń Polana - pieszo 200m pod wyciąg na Czantorie, -Ustron Poniwiec, tu do stoku już ok 2 km więc trzeba by czymś podjechac -Wisla centrum, na Skolnity ok 300m - Wisła Kopydlo - na Siglany ok 400-500m Fotki z okresu budowy linii czyli lat 30tych poprzedniego wieku. Głównie wiadukt w Łabajowie (większy) I Dziechcince (mniejszy) oraz nieistniejący już niestety drewniany budynek stacyjny w Dziechcince,.... Może komuś się przyda? https://www.facebook.com/144017285638925/posts/pfbid02j9BbuYCEPLjcUqEGNNYm8qM9EZtF7GL6JMYpFDRxFDXzGStFkz1sm8bXmMSqP7vcl/ Edytowane 8 Grudnia 2022 przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Niedziela była słoneczna. Miały być narty, ale jakoś nie wyszło. Za to o 10tej tel: Idziemy sprawdzić jak szlak na Stożek, idziesz? Jak tu odmówić.... buty akurat miałem dobre w domku, raczki (uzywam glownie przy koszeniu skarpy) tez leżą gdzies w szafce z butami... Zanim wyjechalismy krzesłem na Czantorie i spacerkiem na szczyt, zrobiła już się już 13ta.. . Pogoda - marzenie. Mróz ok 6-8 st lekki wiaterek, bez uciążliwości.... I widoczność zupełnie nietypowa. Na fotkach będą Tatry zachodnie w odległości ok 150km, możnaby policzyć plamy śniegu. Jeden z tych dni gdy powstają fotki na forum "dalekieobserwacje"... Szlak pomimo sobotnich opadow ładnie już przetarty, bez lodu w niektórych miejscach wręcz odśnieżony... (!!). Spotykamy przynajmniej 20 osób z przeciwka... taki prawie deptak. Idziemy granią pasma przez Beskidek na Soszow i dalej Cieślar. Widoki na obie strony rewelacyjne. Z Cieślara schodzimy do Wisły Dziechcinki (na Stożek i potem Łabajow dnia by nam już zabrakło a chodzenie po ciemku po śniegu nie jest dobrym pomysłem). W sumie dzień prawie tak fajny jak na nartach a wrażeń znacznie więcej. Fotki znajomych z grupy fb "Beskidomaniacy" (mój tel nie lubi mrozu), Ochodzita z innej wycieczki ns Stecowke. Tatry z Cieślara. Nizej Babia i Pilsko Skrzyczne z daleka droga do Czech z osiefla pod Soszowem - jak widac mocno uczeszczana. Ochodzita na tle Raczy Beskid SL. Morawski nad zamglona droga do Jablonkowa Edytowane 21 Marca 2023 przez mig 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 13 godzin temu, mig napisał: Niedziela była słoneczna. Miały być narty, ale jakoś nie wyszło. Za to o 10tej tel: Idziemy sprawdzić jak szlak na Stożek, idziesz? Jak tu odmówić.... buty akurat miałem dobre w domku... Zanim wyjechalismy krzesłem na Czantorie i spacerkiem na szczyt, zrobiła już się już 13ta.. . Pogoda - marzenie. Mróz ok 6-8 st lekki wiaterek, bez uciążliwości.... I widoczność zupełnie nietypowa. Na fotkach będą Tatry zachodnie w odległości ok 150km, możnaby policzyć plamy śniegu. Jeden z tych dni gdy powstają fotki na forum "dalekieobserwacje"... Szlak pomimo sobotnich opadow ładnie już przetarty, bez lodu w niektórych miejscach wręcz odśnieżony... (!!). Spotykamy przynajmniej 20 osób z przeciwka... taki prawie deptak. Idziemy granią pasma przez Beskidek na Soszow i dalej Cieślar. Widoki na obie strony rewelacyjne. Z Cieślara schodzimy do Wisły Dziechcinki (na Stożek i potem Łabajow dnia by nam już zabrakło a chodzenie po ciemku po śniegu nie jest dobrym pomysłem). W sumie dzień prawie tak fajny jak na nartach a wrażeń znacznie więcej. Fotki znajomych z grupy fb "Beskidomaniacy" (mój tel nie lubi mrozu), Ochodzita z innej wycieczki ns Stecowke. Tatry z Cieślara Skrzyczne z daleka droga do Czech z osiefla pod Soszowem - jak widac mocno uczeszczana. Ochodzita na tle Raczy Beskid SL. Morawski nad zamglona droga do Jablonkowa No taką ZIMĘ to ja rozumiem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 (edytowane) . Edytowane 5 Stycznia 2023 przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Tymczasem w Alpach: https://www.facebook.com/saemimholz/videos/10216833252447365/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 14 godzin temu, mig napisał: Tymczasem w Alpach: https://www.facebook.com/saemimholz/videos/10216833252447365/ tudzież na złocie Twardzieli i Twardzielek… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SamyilLoset Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Na pewno. Nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą, że szczęścia nie ma w pieniądzach. Wierzę, że jeśli masz dużo pieniędzy, możesz sobie pozwolić na naprawdę szczęśliwe życie. Mówiąc o pieniądzach, przy okazji. Nie tak dawno temu postanowiłem spróbować swoich sił w zakładach sportowych, znalazłem bukmachera https://ggbet-bonuses.com/pl, który zapewnia doskonałe możliwości i warunki, więc spodziewam się, że moje dochody staną się znacznie wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 56 minutes ago, SamyilLoset said: Na pewno. Nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą, że szczęścia nie ma w pieniądzach. Wierzę, że jeśli masz dużo pieniędzy, możesz sobie pozwolić na naprawdę szczęśliwe życie. Mówiąc o pieniądzach, przy okazji. Nie tak dawno temu postanowiłem spróbować swoich sił w zakładach sportowych, znalazłem bukmachera https://ggbet-bonuses.com/pl, który zapewnia doskonałe możliwości i warunki, więc spodziewam się, że moje dochody staną się znacznie wyższe. Niezależnie czy wciskanie zakładów bukmacherskich na forum narciarskim czy garnków staruszkom na specjalnych prezentacjach to wg mnie strasznie niewdzięczne zajęcie. Niby żadna praca nie hańbi, ale rodzinie pewnie mówiłbym, że nadal jestem bezrobotny 😞 Ja trzymam za Ciebie kciuki - obyś zwiększył swoje dochody i nie musiał się już tym trudnić! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 8 godzin temu, SamyilLoset napisał: Na pewno. Nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą, że szczęścia nie ma w pieniądzach. Wierzę, że jeśli masz dużo pieniędzy, możesz sobie pozwolić na naprawdę szczęśliwe życie. Mówiąc o pieniądzach, przy okazji. Nie tak dawno temu postanowiłem spróbować swoich sił w zakładach sportowych, znalazłem bukmachera https://ggbet-bonuses.com/pl, który zapewnia doskonałe możliwości i warunki, więc spodziewam się, że moje dochody staną się znacznie wyższe. Ja bym się jednak tym nie chwalił na forum publicznie. Jest to w Polsce odrobinkę nielegalne (bez ważnej licencji MF), więc dochody uzyskane z tego tytułu podlegają przepadkowi na rzecz Skarbu Państwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 (edytowane) Miało byc zwiedzanie term Chocholowskich a przypadkiem trafiłem na sezon krokusowy... 8 Edytowane 23 Kwietnia 2023 przez mig 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 I tak bez "turystów"? Krokusy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 Tradycyjnie w Chocholiwskiej dzikie tłumy. Pielgrzymka sunęła czwórkami.... Uciekłem po 100m. Okazuje się że nie tylko tam można znaleźć "wlasciwą łąkę".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 A zdradzisz gdzie? Nie powiem innym 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) Fotki z okolicy WitowSki i pobliskieho grzbietu granicznego, oraz zbocza w Dzianiszu w kierunku Gubałówki. Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 (edytowane) Beskidy w mgle i mżawce.... nieco inne niż zwykle. Z Kubalonki na Baranią- Stecowka. Edytowane 25 Maja 2023 przez mig 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 25 Maja 2023 Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 32 minuty temu, mig napisał: Beskidy w mgle i mżawce.... nieco inne niż zwykle. Z Kubalonki na Baranią- Stecowka. Cze B&W miało dodać dramatyzmu? Czy też Cmieha (Smena) została ruszona z półki 😉 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 B&w miało wyciąć niepotrzebne treści... szarosc we mgle chyba wygląda lepiej niż zieleń... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 (edytowane) Tym razem rowerowo. Łatwe 50km z dwoma lajtowymi i jednym poważniejszym podjazdem. W Beskidzie sl już widać tak ok 30% elektryków... w sumie fajnie ze choć tak ludzie się poruszają. Zjazd spod Czantorii - ścieżką do Wisły, przez Osadę na zaporę i dalej na Przyslup Pod Barania... 10minut w kolejce po piwo i powrót przez Stecowkę i Kubalonke. Tu podjazd na 3 razy. 90% asfaltem, zwykle mokrym po deszczu. Coraz bardziej zaczynam przekonywać się do jakiegoś elektryka. Góry ciągną.... to jednak cos innego niz klepanie kilometrow po lesie... Edytowane 12 Czerwca 2023 przez mig 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 3 godziny temu, mig napisał: W Beskidzie sl już widać tak ok 30% elektryków... w sumie fajnie ze choć tak ludzie się poruszają. 3 godziny temu, mig napisał: Coraz bardziej zaczynam przekonywać się do jakiegoś elektryka. Góry ciągną.... to jednak cos innego niz klepanie kilometrow po lesie... Michał, ale w czym Ty masz problem. Często tam bywasz, albo nawet mieszkasz (a tego nie wiem), jest sporo wypożyczalni, pożycz fajnego elektryka na dzień i zrób sobie pętlę, a wtedy się przekonasz czy jest to dla Ciebie, czy warto, czy jednak wolisz analogowo. Pewnie ok 300 pln trzeba dać/dobę, ale rowery są drogie, więc cena musi być odpowiednia. Nie spróbujesz, nie będziesz wiedział. Ja polecam chociaż spróbować. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 @migtroszkę z chłopakami od elektryków ostatnio na soszowie pogadałem....nieco zmieniam zdanie w tym kontekście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi