Gabrik Napisano 6 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 ..czy człowiek zmęczony "cywilizacją zachodnią"? Sezon coraz bliżej, luz na nartach rzecz niezbędna, a i kij w mrowisko zawsze skraca czas oczekiwania... Przypadkiem coś tam googlując, wpadłem na temat innerski @Marek O na forum p.Ciszaka. Właściwie na początku uwagę bardziej przykuł temat promienia nart i zdziwienie, że po tylu już latach od debiutu, nadal jest tyle rozbierzności i niezrozumienia, choć @Wujot podał opracowanie bardzo dobrze obrazujące zagadnienie. Wszedłem na blog Pana Marka i nurtuje mnie najbardziej jedna rzecz. Czy dobrze czytam słowa tam zawarte, że "Obie narty równo dociśnięte do śniegu podczas całego przejazdu – kompensacja." to jednak jest w mocnej opozycji do tego co do dnia dzisiejszego wkładam w głowę czyli "outside ski" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 6 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Zamiast zaprzątać sobie głowę tym co autor miał na myśli, umów się z Markiem na wspólną jazdę. Czasami jeździ w Szczyrku. W rozpiętych butach narciarskich wyjaśni i pokaże na śniegu co miał na myśli. Marek czasami tu zagląda, ale ma też konto na FB. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 (edytowane) Poglądy pana O na karwing dość mocno ewoluowały. Wystarczy zobaczyć jego filmiki sprzed kilkunastu lat na YT i porownać z obecną jazdą. W każdym razie spotkanie na stoku i wspólna jazda jest duuuużą przygodą. Edytowane 6 Listopada 2022 przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 6 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Polecam wspólną jazdę z Markiem. Można się dużo nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 6 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 15 minut temu, moruniek napisał: Polecam wspólną jazdę z Markiem. Można się dużo nauczyć. No właśnie wspominałeś o Marku O jak się widzieliśmy na Arenie. Kurcze, jak będziemy w Zwadroniu to mamy czwartek wolny od szkolenia i można by się udać na Szczyrk, a jakby dodatkowo udało się spotkać z Markiem, to byłoby ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 6 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Gabrik napisał: ..czy człowiek zmęczony "cywilizacją zachodnią"? Sezon coraz bliżej, luz na nartach rzecz niezbędna, a i kij w mrowisko zawsze skraca czas oczekiwania... Przypadkiem coś tam googlując, wpadłem na temat innerski @Marek O na forum p.Ciszaka. Właściwie na początku uwagę bardziej przykuł temat promienia nart i zdziwienie, że po tylu już latach od debiutu, nadal jest tyle rozbierzności i niezrozumienia, choć @Wujot podał opracowanie bardzo dobrze obrazujące zagadnienie. Wszedłem na blog Pana Marka i nurtuje mnie najbardziej jedna rzecz. Czy dobrze czytam słowa tam zawarte, że "Obie narty równo dociśnięte do śniegu podczas całego przejazdu – kompensacja." to jednak jest w mocnej opozycji do tego co do dnia dzisiejszego wkładam w głowę czyli "outside ski" ? https://www.youtube.com/watch?v=OFHPnyw_Wpc 5-7s - posłuchaj co mówi Marek. Edytowane 6 Listopada 2022 przez KrzysiekK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 6 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Godzinę temu, KrzysiekK napisał: https://www.youtube.com/watch?v=OFHPnyw_Wpc 5-7s - posłuchaj co mówi Marek. Tak, tak...przypomniałem sobie słowa IW o co chodzi i kiedy z tym zacytowanym zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plus82 Napisano 6 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Na przykładzie filmu Ogorzałka. Wszystko można skomplikować. To co pokazuje, to skręt wymuszany, począwszy od pewnego napięcia w stopach(próba jakby ich obrotu w sztywnym bucie). To napięcie się przenosi wyżej w stronę kolan i bioder(łańcuch kinematyczny). Na tak równym stoku(świetny naturalny śnieg i mało nachylonym zaczyna się skręt. Ale musi się czuć zwiększające się obciążenie narty zewnętrznej. Z jednoczesną próbą zwiększenia wychylenia wewnętrznego kolana(w stosunku do zewnętrznego) w stronę stoku. Brak tego, powoduje, że kolano wewnętrzne "blokuje" sąsiada i wypłaszcza nartę wewnętrzną. Narty powinny zacząć przyspieszać. To przyspieszenie musi się czuć. Brak jego świadczy, że coś nie zagrało. Świetne ćwiczenie. Nie widać tu żadnego wyraźnego ruchu górnej części tułowia, z wyjątkiem minimalnego przeciw skrętu. Nie widać celowego odciążania nart. Mimo to przy zwiększającej się szybkości(stromszy stok) i stłumieniu ruchu NW, dostajemy coś w rodzaju początków kompensacji(odciążenie dolne). To jest bardzo zaawansowana technika. Nie należy ulegać iluzji. Że w ten sposób przeskoczymy lata ćwiczeń. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 6 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 22 minuty temu, Plus82 napisał: Na przykładzie filmu Ogorzałka. Wszystko można skomplikować. To co pokazuje, to skręt wymuszany, począwszy od pewnego napięcia w stopach(próba jakby ich obrotu w sztywnym bucie). To napięcie się przenosi wyżej w stronę kolan i bioder(łańcuch kinematyczny). Na tak równym stoku(świetny naturalny śnieg i mało nachylonym zaczyna się skręt. Ale musi się czuć zwiększające się obciążenie narty zewnętrznej. Z jednoczesną próbą zwiększenia wychylenia wewnętrznego kolana(w stosunku do zewnętrznego) w stronę stoku. Brak tego, powoduje, że kolano wewnętrzne "blokuje" sąsiada i wypłaszcza nartę wewnętrzną. Narty powinny zacząć przyspieszać. To przyspieszenie musi się czuć. Brak jego świadczy, że coś nie zagrało. Świetne ćwiczenie. Nie widać tu żadnego wyraźnego ruchu górnej części tułowia, z wyjątkiem minimalnego przeciw skrętu. Nie widać celowego odciążania nart. Mimo to przy zwiększającej się szybkości(stromszy stok) i stłumieniu ruchu NW, dostajemy coś w rodzaju początków kompensacji(odciążenie dolne). To jest bardzo zaawansowana technika. Nie należy ulegać iluzji. Że w ten sposób przeskoczymy lata ćwiczeń. Nie ma śniegu więc sobie będę teoretyzował. Ja przy takich próbach zawsze mam problem co będzie jak stracę równowagę. Na rowerze jadąc (potrzebna prędkość) wychylenie w prawo kompensuje się skrętem kierownicy w prawo i "rower podjeżdża pod siebie" prostując się. Jak tu skompensować gdy się upada? Gdy się upada do środka skrętu to ok, można się podeprzeć wewnętrzną. Ale gdy się upada na zewnątrz - dupa blada. Leżę i to w dół stoku. Czym to kompensować? Banana shape ? Kontr rotacją? Zaraz będę bity 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 6 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 (edytowane) Kiedy upadasz na zewnątrz zakrętu, to jest to po prostu inicjacja skrętu przeciwnego 🙂. Ja wywołuję to celowo w fazie przejścia na nartach. Na rowerze też próbowałem, ale przeciwskręt w warunkach miejskich był niezbyt przydatny. A tak serio na zewnątrz zakrętu to udało mi się upaść tylko raz, jak jechałem tyłem i mi się narty zjechały. Słabe, nie polecam 😉 Edytowane 6 Listopada 2022 przez netmare 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 (edytowane) Cześć U każdego narciarza. który dużo i długo jeździ jego koncepcja narciarstwa w pewien sposób ewoluuje. Tym bardziej u pasjonata i fachowca, jakim jest Marek. Swego czasu, gdy wchodziła narta taliowana, Marek wypracował sobie pewną własna koncepcje jazdy/nauczania jazdy, która z mojego punktu widzenie była błędna. Ale i jego podejście i moje się zmieniło. Teraz też nie jest identyczne ale jego holistyczna szkoła bardzo mi odpowiada i jest zgodna z moim doświadczeniem narciarskim. Każde spotkanie z Markiem to przyjemność, bo jest nie tylko świetnym fachowcem, który - co nie jest trudne - pokaże i nauczy jeździć słabszych czy przeciętnych ale - co już jest trudne - zaszokuje nowym podejściem dobrych i doświadczonych, uświadamiając im jakim są jeszcze cieniasami. A przede wszystkim jest fajnym, wesołym człowiekiem. Pozdrowienia serdeczne Edytowane 7 Listopada 2022 przez Mitek 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi