Chertan Napisano 27 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Marek, trasy bywają kręte, zatem można wchodzić w zakręty wykonując skręty. Jak również zakręty pokonywać na wprost, żeby nie było za łatwo w życiu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 27 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 1 godzinę temu, Marcos73 napisał: Cze Nie, żebym się Ciebie czepiał. Chodzi mi o w miarę rzeczywisty obraz, jeśli już chcesz jakieś dane przedstawiać. Nie każdy korzysta z apki i Twoje dane na pierwszy rzut oka wyglądają imponująco - to nie może być Grimson, tylko stachanowiec z Redbull-a 🙂. Jeśli już chcesz podawać jakieś wartości, to może na zasadzie: Dzisiaj udało się zjechać 30 km. Było mało ludzi i wystarczył na to 4h karnet. Szybka kanapa i pusty stok. pozdrawiam ps. Skręty Panie, skręty - bo jak Mitek dopatrzy to będzie dym 😉 Dlatego zawsze podaję kilometry w totalu. Mogę przeliczyć manualnie, ile wyszło zjazdów, jeśli znam długość wyciągów. No i nie jestem stachanowcem - zobacz, ile km można przejechać w totalu przez niecałe 7 godz, oraz z jaką V średnią. U mnie jest dobrze, jak zrobię na CG powyżej 15km/godz prędkości średniej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 1 godzinę temu, Chertan napisał: Marek, trasy bywają kręte, zatem można wchodzić w zakręty wykonując skręty. Jak również zakręty pokonywać na wprost, żeby nie było za łatwo w życiu. Skrety to lepiej na siedząco. Szkoda trawy.... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 27 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 6 godzin temu, grimson napisał: Kiedy kupisz ciuchy i sprzęt w Decathlonie? nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 27 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 3 godziny temu, mig napisał: Skrety to lepiej na siedząco. Szkoda trawy.... Też prawda, straty gdy się robi skręta wykonując skręt na zakręcie czyniłyby temat nieekonomicznym. Chociaż już palenie skręta wykonując skręt brzmi lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 15 godzin temu, grimson napisał: Dlatego zawsze podaję kilometry w totalu. Mogę przeliczyć manualnie, ile wyszło zjazdów, jeśli znam długość wyciągów. No i nie jestem stachanowcem - zobacz, ile km można przejechać w totalu przez niecałe 7 godz, oraz z jaką V średnią. U mnie jest dobrze, jak zrobię na CG powyżej 15km/godz prędkości średniej: Cze Grubo, ale chyba umarł na końcu, bo już nie zjechał 🙂 pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 39 minut temu, Marcos73 napisał: Cze Grubo, ale chyba umarł na końcu, bo już nie zjechał 🙂 pozdrawiam Wrzuca kolejne tracki wiec chłop dalej jest wśród nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 32 minuty temu, grimson napisał: Wrzuca kolejne tracki wiec chłop dalej jest wśród nas. Krzesełkiem zjechał? 🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 27 minut temu, grimson napisał: Wrzuca kolejne tracki wiec chłop dalej jest wśród nas. Cze Aby tyle przejechać - musi być pusto, warun idealny i bardzo szybka kanapa, trzeba zapieprzać i mieć nogi ze stali. Widocznie wszystko było spełnione wówczas - ale to są wyjątki. Normalnie to jest nie do zjechania w PL. Jak policzysz to potrzebował 6 minut z okładem na kółko - wjazd/wyjazd. Trudno w to uwierzyć - może 5 - 10 wyjazdów - ale blisko 60??? To na Luxtorpedzie? Bo nigdy tam nie byłem więc nie wiem. Może jest gigantem.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 1 godzinę temu, Marcos73 napisał: Cze Aby tyle przejechać - musi być pusto, warun idealny i bardzo szybka kanapa, trzeba zapieprzać i mieć nogi ze stali. Widocznie wszystko było spełnione wówczas - ale to są wyjątki. Normalnie to jest nie do zjechania w PL. Jak policzysz to potrzebował 6 minut z okładem na kółko - wjazd/wyjazd. Trudno w to uwierzyć - może 5 - 10 wyjazdów - ale blisko 60??? To na Luxtorpedzie? Bo nigdy tam nie byłem więc nie wiem. Może jest gigantem.... pozdrawiam Też mnie to zdumiało ale... podają, że lukstorpeda potrzebuje 3 min 40 s na wjazd. Podają też, że jedzie 6 m/s. Przy znanej długości 1370 m z grubsza się zgadza (bo trzeba chyba dodać czas startu i lądowanie). Mi wyszłoby raczej 3 min 55 s. Ale to i tak dałoby tylko 3,7 godz. podjazdów. Jest więc jeszcze kupę czasu na zjazdy. Oczywiście przy założeniu zerowej kolejki (czy tam znajomego królika). Wtedy dość spoko do zrobienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 32 minuty temu, Wujot2 napisał: Też mnie to zdumiało ale... podają, że lukstorpeda potrzebuje 3 min 40 s na wjazd. Podają też, że jedzie 6 m/s. Przy znanej długości 1370 m z grubsza się zgadza (bo trzeba chyba dodać czas startu i lądowanie). Mi wyszłoby raczej 3 min 55 s. Ale to i tak dałoby tylko 3,7 godz. podjazdów. Jest więc jeszcze kupę czasu na zjazdy. Oczywiście przy założeniu zerowej kolejki (czy tam znajomego królika). Wtedy dość spoko do zrobienia. Cześć No niby tak - ale chyba wariactwo jakieś. Takie warunki to raz na 5 lat się zdarzają. Na zasadzie - bardzo szybka kanapa, bardzo dobre warunki, praktycznie pusty stok. Kanapa idzie non stop i zawsze trafiasz pierwszy do bramek. Bo na zjazd tez z 2 min. potrzeba - z wyjazdem to 6 min. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 28 minut temu, Marcos73 napisał: Cześć No niby tak - ale chyba wariactwo jakieś. Takie warunki to raz na 5 lat się zdarzają. Na zasadzie - bardzo szybka kanapa, bardzo dobre warunki, praktycznie pusty stok. Kanapa idzie non stop i zawsze trafiasz pierwszy do bramek. Bo na zjazd tez z 2 min. potrzeba - z wyjazdem to 6 min. pozdrawiam Zgadza się. Oddzielną kwestią jest sensowność takiej jazdy. Ale jeśli chcesz mieć rekorda to czemu nie? Przypomnę tutaj pierwszy oficjalny rekord przewyższenia na SF. Chłopaki z jednej strony mieli dosiadanie się do gondolek. A z drugiej jednak prawie 900 m vertical za jednym zamachem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 2 godziny temu, Wujot2 napisał: Też mnie to zdumiało ale... podają, że lukstorpeda potrzebuje 3 min 40 s na wjazd. Podają też, że jedzie 6 m/s. Przy znanej długości 1370 m z grubsza się zgadza (bo trzeba chyba dodać czas startu i lądowanie). Mi wyszłoby raczej 3 min 55 s. Ale to i tak dałoby tylko 3,7 godz. podjazdów. Jest więc jeszcze kupę czasu na zjazdy. Oczywiście przy założeniu zerowej kolejki (czy tam znajomego królika). Wtedy dość spoko do zrobienia. Cześć Niemożliwe po prostu. 6m/s to max prędkość krzeseł Leitnera i praktycznie nigdy nie jest osiągana a wynika to z konieczności dostosowania prędkości do ogólnego poziomu narciarzy na stoku. Chodzi o możliwości ludzi w sensie bezupadkowego wsiadania i wysiadania z wyciągu. Największym kosztem energetycznym jest hamowanie i ruszanie i zawsze stosuje się jakąś prędkość pośrednią aby uniknąć tych manewrów. Stawiam, że realnie chodzi 4-4,5 m/s. Pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) Jazda 4(niech bedzie 5)/1.5(2) minuty ( wyciąg/jazda) jest osiagalne bez wiekszych problemów przez wiele godzin. Dla młodego sprawnego z tzw palcem... tylko po co... Kiedyś na jednym z wyjazdów był z nami taki gość co jeździł od dzwonka do konca na okrągło. Zero przerw na widoczki, a bar to już wróg.... wyjazd z kanapy, łyżwa i szpula... ( w końcu zapłacone...nie można marnować 😉 ) Od drugiego dnia jezdzil sam... Edytowane 28 Lutego 2023 przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Coś w tym jest, 20-21 km/h to prędkość (niecałe 6 m/s) zmierzona w naprawdę szybkiej małej gondoli Millenium Express w Nassfeld, nawet szybkie krzesła tam jechały w granicach 13-14 km/h, czyli niecałe 4 m/s, w momencie maksymalnej prędkości. A jeszcze jest wsiadanie i wysiadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) 24 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Niemożliwe po prostu. 6m/s to max prędkość krzeseł Leitnera i praktycznie nigdy nie jest osiągana a wynika to z konieczności dostosowania prędkości do ogólnego poziomu narciarzy na stoku. Chodzi o możliwości ludzi w sensie bezupadkowego wsiadania i wysiadania z wyciągu. Największym kosztem energetycznym jest hamowanie i ruszanie i zawsze stosuje się jakąś prędkość pośrednią aby uniknąć tych manewrów. Stawiam, że realnie chodzi 4-4,5 m/s. Pozdro Bardzo możliwe, że masz rację. Znalazłem filmik z lata 1:1 i tam wjazd trwa ponad 5 min. W każdym razie przy takim czasie wjazdy zajęłyby prawie 5 godz. Na zjazdy byłoby tylko 1,5 godz. Czyli 1,5 min. Chyba nie da rady bo to nie są zbyt szybkie stoki (mają po dwie stromsze sekcje). Być może ten "rekordowy" zapis pochodzi z jakiegoś dnia prób wyciągu. Edytowane 28 Lutego 2023 przez Wujot2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 2 minuty temu, Chertan napisał: Coś w tym jest, 20-21 km/h to prędkość (niecałe 6 m/s) zmierzona w naprawdę szybkiej małej gondoli Millenium Express w Nassfeld, nawet szybkie krzesła tam jechały w granicach 13-14 km/h, czyli niecałe 4 m/s, w momencie maksymalnej prędkości. A jeszcze jest wsiadanie i wysiadanie. Cześć Wybacz ale nie "coś w tym jest", tylko po prostu tak jest. POzdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Jutro będę jeżdzić Luxtorpedą - zmierzę realny czas jazdy od -do. Mogę zmierzyć komorką? bo qrde niehomologowana ... Samsung S10. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Wiesiek ? Mogę ?? 😄 czy 😕 ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 2 minuty temu, Kaem napisał: Wiesiek ? Mogę ?? 😄 czy 😕 ? Byle zegarkiem a nie GPS 😉 (uwaga żart) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 15 minut temu, Chertan napisał: Coś w tym jest, 20-21 km/h to prędkość (niecałe 6 m/s) zmierzona w naprawdę szybkiej małej gondoli Millenium Express w Nassfeld, nawet szybkie krzesła tam jechały w granicach 13-14 km/h, czyli niecałe 4 m/s, w momencie maksymalnej prędkości. A jeszcze jest wsiadanie i wysiadanie. Cześć Ta Luxtorpeda to pierońsko szybkie krzesło. Tak de facto - to nawet gondole tak szybko nie jeżdżą. Zanim coś napisałem, sprawdziłem tu na forum - warun był zacny i bardzo mało ludzi - tak wynika z relacji forumowiczów. Aby dokonać takiego wyczynu trzeba spełnić następujące warunki: musi być pusto na stoku (było), warun dobry (był), krzesło musi chodzić w prawie max szybkości (tego nie wiem), kolega to niezły zapier...cz (tego też nie wiem). Dziwi mnie fakt że pomiar skończył na górze (może być przypadek, albo faktycznie mu kory wywaliło). No Mosorny lepszy, tam jak się już dotelepiesz na szczyt to się musisz delektować jazdą 🙂. Tam jak urwiesz nawet 30 sek ze zjazdu to nic nie da, bo qurde w ciągu dnia to zrobisz 1 wyjazd więcej. 30 wyjazdów to 4,5 h na kanapie i to jak dobrze idzie. pozdrawiam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) 36 minut temu, Kaem napisał: Wiesiek ? Mogę ?? 😄 czy 😕 ? Aby dokładnie to zmierzyć musisz tylko nie wysiadać. Złapiesz 50 pomiarów w górę i 50 w dół. Wyłapiesz tak wszystkie zatrzymania i zwiechy. No i co ważne, możesz to nawet mierzyć zegarem z kurantem. Bo uśrednimy to i gitara gra! W sumie to nawet szkoda kasy na karnet. Stań po prostu pod wyciągiem wybierz numer krzesełka i notuj czas cyklu. Złapiemy tak średnie odchylenie standardowe, policzymy medianę itd. Edytowane 28 Lutego 2023 przez Wujot2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Niemożliwe po prostu. 6m/s to max prędkość krzeseł Leitnera i praktycznie nigdy nie jest osiągana a wynika to z konieczności dostosowania prędkości do ogólnego poziomu narciarzy na stoku. Chodzi o możliwości ludzi w sensie bezupadkowego wsiadania i wysiadania z wyciągu. Największym kosztem energetycznym jest hamowanie i ruszanie i zawsze stosuje się jakąś prędkość pośrednią aby uniknąć tych manewrów. Stawiam, że realnie chodzi 4-4,5 m/s. Pozdro Luxtorpeda działa z prędkością 12km/godz, zmierzone już kilka razy GPS. Jest spowolniona od dobrych paru lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 42 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Wybacz ale nie "coś w tym jest", tylko po prostu tak jest. POzdro Tak też pisałem ino w bardziej zawoaluwoalowany sposób, aż mi się język poplątał. Więc mówiąc wprost, pełna zgoda. Niestety mierzyłem zegarkiem z GPS, więc nie wiem, czy przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 37 minut temu, Wujot2 napisał: Aby dokładnie to zmierzyć musisz tylko nie wysiadać. Złapiesz 50 pomiarów w górę i 50 w dół. Wyłapiesz tak wszystkie zatrzymania i zwiechy. No i co ważne, możesz to nawet mierzyć zegarem z kurantem. Bo uśrednimy to i gitara gra! W sumie to nawet szkoda kasy na karnet. Stań po prostu pod wyciągiem wybierz numer krzesełka i notuj czas cyklu. Złapiemy tak średnie odchylenie standardowe, policzymy medianę itd. Qrde .... no mowy nie ma , bo nie jestem najeżdżony. Złapię raz czy dwa czas jazdy od wsiadu do wysiadu, pewnie że nie będzie wielkiego uśrednienia , ale zawsze przez dwa będzie co podzielić!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi