Marcos73 Napisano 21 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 35 minut temu, Peter1 napisał: O jakimkolwiek "zwrocie" z wyjątkiem ścisłej czołówki PŚ nie ma mowy, to nie jest tenis ani tym bardziej golf, dominują raczej pasjonaci, którzy dużo wkładają i raczej z góry zakładają, że żadnego zysku finansowego nie będzie. Cześć Stopa zwrotu dotyczyła tenisa/piłki nożnej, nie narciarstwa. Reszta zgoda, bo tak to jest w rzeczywistości i nie tylko w narciarstwie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 (edytowane) 19 godzin temu, Peter1 napisał: Jednakowoż😁 takie Czechy czy Słowacja o Chorwacji, Słowenii, Serbii czy nawet Bułgarii i Anglii nie wspominając jakoś jednak dość skutecznie konkurują, maja co prawda ciut lepsze warunki, no może z wyjątkiem Anglii ale jak widać na przytoczonych przykładach jest to możliwe. Zapewniam Cię, że w Anglii, Słowenii etc miliony dzieci nie jeżdżą😄 Cześć Słowacy, Czesi - ciut lepsze góry i ciut lepsze osiągnięcia, Bułgarzy podobnie jak my. Anglicy - ewenement. Serbów wybitnych nie znam - a przynajmniej nie pamiętam. Słowenia? Toż to kraj z bezpośrednim dostępem do Alp, w 60% teren górzysty, tam wszyscy potrafią jeździć, a to że mały kraj to ma mniejsze znaczenie. Kadra trenerska znakomita, oceniana jako jedna z najlepszych na świecie. Chorwaci - mieli 2 gwiazdy, które stworzyły bum narciarstwa alpejskiego i teraz zbierają z tego plony, podobnie jak u nas po Adamie Małyszu skoki, bo jesteśmy można powiedzieć i śmiało nas zaliczyć do czołówki światowej. Ponadto mają spoko górkę tuz obok dużego miasta (Zagrzeb). To też ułatwia wyłowienie talentu spośród sporej grupy, bo w mieście jest kasa, a stok przyzwoity tuż obok. pozdrawiam Edytowane 22 Grudnia 2022 przez Marcos73 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Cześć Anglicy - tradycja. Weź pod uwagę, że Anglia jest członkiem założycielem Fis. Ale np Belgowie - Marchand a ostatnio Swietny występ Maes.a - dla mnie zagadka, choć tłumaczę to sobie popularnością narciarstwa w Holandii - działali tam zresztą Polscy trenerzy. Wynik w sporcie bierze się z pracy i talentu a le przede wszystkim z pasji. W Polskim narciarstwie nie ma pasji (poza absolutnymi jednostkami). Jest szpanerstwo - bo fajnie mieć dziecko w klubie narciarskim - to takie elitarne. A później kiedy nakłady stają się już solidne nie ma systemu a Ci, którzy cieszyli się tym, że "mój synek kładł nawet zakopiańczykom" już się znudzili i im nie zależy choć kasa jest. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter1 Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 52 minuty temu, Marcos73 napisał: Cześć Słowacy, Czesi - ciut lepsze góry i ciut lepsze osiągnięcia, Bułgarzy podobnie jak my. Anglicy - ewenement. Serbów wybitnych nie znam - a przynajmniej nie pamiętam. Słowenia? Toż to kraj z bezpośrednim dostępem do Alp, w 60% teren górzysty, tam wszyscy potrafią jeździć, a to że mały kraj to ma mniejsze znaczenie. Kadra trenerska znakomita, oceniana jako jedna z najlepszych na świecie. Chorwaci - mieli 2 gwiazdy, które stworzyły bum narciarstwa alpejskiego i teraz zbierają z tego plony, podobnie jak u nas po Adamie Małyszu skoki, bo jesteśmy można powiedzieć i śmiało nas zaliczyć do czołówki światowej. Ponadto mają spoko górkę tuz obok dużego miasta (Zagrzeb). To też ułatwia wyłowienie talentu spośród sporej grupy, bo w mieście jest kasa, a stok przyzwoity tuż obok. pozdrawiam Słowacy ciut lepsze osiągnięcia od nas, nie żartuj sobie😃, z tego co widzę to obecnie nawet jakowyś Holendrzy zaczęli się pojawiać w TV podczas transmisji z PŚ, kraj jakby nie było położony poniżej poziomu morza😏 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 To może sprawdźcie gdzie praktycznie na stałe rezydują Anglicy z PŚ i pokrewnych .. 😉 M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter1 Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 5 minut temu, Marxx74x napisał: To może sprawdźcie gdzie praktycznie na stałe rezydują Anglicy z PŚ i pokrewnych .. 😉 M. To jest chyba oczywiste, polscy zawodnicy też tam spędzają wiekszość czasu na nartach, chyba nie podejrzewałeś, że Holendrzy jeżdżą na nartach po kanałach😁 Najbliżsi nam są Słowacy, obecnie z wybitnymi osiągnieciami, to może sprawdźcie gdzie Słowacy zorganizowali swoje pierwsze zawody FIS w tym roku, podpowiem, że jest to kraj położony nad Wisłą😃 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 49 minut temu, Peter1 napisał: Słowacy ciut lepsze osiągnięcia od nas, nie żartuj sobie😃, z tego co widzę to obecnie nawet jakowyś Holendrzy zaczęli się pojawiać w TV podczas transmisji z PŚ, kraj jakby nie było położony poniżej poziomu morza😏 Cześć Słowacy mają gwiazdę - to fakt, ale oprócz niej to chyba jeden z braci Zampa się jakoś w PŚ przewija i tyle. Tak jak u nas - Maryna (oczywiście póki co to ma dużo mniejsze osiągnięcia niż Petra) i dziewczyny od czasu do czasu punktujące. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter1 Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 1 minutę temu, Marcos73 napisał: Cześć Słowacy mają gwiazdę - to fakt, ale oprócz niej to chyba jeden z braci Zampa się jakoś w PŚ przewija i tyle. Tak jak u nas - Maryna (oczywiście póki co to ma dużo mniejsze osiągnięcia niż Petra) i dziewczyny od czasu do czasu punktujące. pozdrawiam No tak, prawie jak u nas😁, wiesz kiedy ostatnio mieliśmy wśród zawodników, kogoś na poziomie Zampy, bo ja nie pamiętam i chętnie się dowiem stawiam na jakieś pół wieku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 SVK , Woman , średnia pozycja z ostatniego rankingu FIS : SL : 1609 GS : 1779 POL, Woman, średnia pozycja z ostatniego rankingu FIS : SL : 1459 GS : 1352 ... 😉 tak z przymrużonym oczkiem. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 1 minutę temu, Peter1 napisał: No tak, prawie jak u nas😁, wiesz kiedy ostatnio mieliśmy wśród zawodników, kogoś na poziomie Zampy, bo ja nie pamiętam i chętnie się dowiem stawiam na jakieś pół wieku. A Słowacy kiedy mieli przed nimi? Obaj bracia to już zawodnicy u schyłku kariery, my przynajmniej mamy młody narybek. Tak się pocieszam. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 1 minutę temu, Marxx74x napisał: SVK , Woman , średnia pozycja z ostatniego rankingu FIS : SL : 1609 GS : 1779 POL, Woman, średnia pozycja z ostatniego rankingu FIS : SL : 1459 GS : 1352 ... 😉 tak z przymrużonym oczkiem. M. A dasz może jakieś takie zestawienie jednej z potęg np. Austriaków - tak dla porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter1 Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Coś by sie tam pewnie znalazło, 3 minuty temu, Marxx74x napisał: SVK , Woman , średnia pozycja z ostatniego rankingu FIS : SL : 1609 GS : 1779 POL, Woman, średnia pozycja z ostatniego rankingu FIS : SL : 1459 GS : 1352 ... 😉 tak z przymrużonym oczkiem. M. Bardzo z przymrużonym, kiedyś na zawodach FIS widziałem zawodniczkę na oko raczej grubo po 40 bardzo dystyngowaną😏, strata po 25s w każdym przejeździe ale fajna zabawa dla niej jak najbardziej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 (edytowane) Pośmiejemy się, taki urok statystyki 🙂 AUT SL : 1256 GS : 914 .. ale niewspółmiernie większa liczba zawodniczek (+- 160, u nas +- 23). Co ciekawe (być może) zupełnie inna dystrybucja roczników -> u nas przeważa pokolenie juniorskie. Pozdrawiam, M. .. no i nasze dziewczyny uśrednione lepsze od Francuzek 😄 ... Edytowane 22 Grudnia 2022 przez Marxx74x 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter1 Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 O! to już widzę jesteśmy prawie tak dobrzy jak Austria, za chwilę będziemy najlepsi😁😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 .. pamiętaj że to średnia 😉 .. a rozkład już taki ciekawy nie jest .. widać też zjawisko, że w POL roczniki "wczesno-juniorskie" szybko wygasają [trzeba tylko wrzucić to na analizę w okresie kilku lat, dane są dostępne]. Pytanie "Ile zawodniczek było aktywnych przez co najmniej 5 lat na licencji FIS (nie Masters) per federacja" da odpowiedź na kilka pojawiających się tu pytań .. M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 9 minut temu, Marxx74x napisał: Pośmiejemy się, taki urok statystyki 🙂 AUT SL : 1256 GS : 914 .. ale niewspółmiernie większa liczba zawodniczek (+- 160, u nas +- 23). Co ciekawe (być może) zupełnie inna dystrybucja roczników -> u nas przeważa pokolenie juniorskie. Pozdrawiam, M. .. no i nasze dziewczyny uśrednione lepsze od Francuzek 😄 ... To nie wiem jak to jest, u nas punkty w GS w PŚ to sukces, a u nich porażka jak jakikolwiek w jakiejkolwiek konkurencji nie stoi na pudle 🙂 pozdrawiam ps. Ale nie wiem czy więcej punktów to dobrze czy źle - nie ogarniam FIS punktacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Podawałem miejsca rankingowe. W przypadku punktów im mniej tym lepiej. Materiał źródłowy masz na fis-ski.com oraz ich dziwnej apce 🙂 Punkty FIS są proste do ogarnięcia choć skłaniają niektórych do dziwnych akcji 😉 M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter1 Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 13 minut temu, Marcos73 napisał: To nie wiem jak to jest, u nas punkty w GS w PŚ to sukces, a u nich porażka jak jakikolwiek w jakiejkolwiek konkurencji nie stoi na pudle 🙂 pozdrawiam ps. Ale nie wiem czy więcej punktów to dobrze czy źle - nie ogarniam FIS punktacji. I mniej tym lepiej, najlepsi mają po kilka/kilkanaście. Ogółem średnia krajowa FIS punktów nic nie mówi, bo część zawodników ma co prawda licencje ale dla nich to bardziej rekreacja niż sport wyczynowy, są kraje gdzie takich jeździ więcej i to zaburza średnią. Jeśli chcesz się sprawdzić, możesz śmiało postarać się o licencje i wystartować w barwach jakiegoś klubu, zasadniczo każdy może spróbować, nie ma jakiś specjalnych wymagań, wszystko jest gestii klubu, tak więc jeżeli jakiś znajdziesz ...😏 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 @Peter1 .. wystarczy mądrze przetrzepać dane z FIS dodając rozkład po zdefiniowanych grupach, liczbę per grupy, podtrzymanie ciągłości dla roczników i kilka innych drobiazgów .. wtedy zamiast bajek z lasu wychodzą przykre ( w przypadku POL) wskaźniki. Robiąc analizę warto uwzględnić : - wygaszanie licencji (czyli zgłoszony w pierwszym roczniku pod FIS zawodnik znika po 1..2..3 sezonach) - progresję punktów - częstotliwość startów - inne .. a na to wszystko nałożyć zarejestrowaną populację. Wynik ćwiczenia jest prosty -> w PL dobicie się do wieku FIS'owego to wielkie hurra które średnio trwa 2 lata. Potem ktoś się pojawi jeszcze na WinterCup czy innych akademickich. Core startujący pod FIS (jeszcze raz - nie piszę o Masters) jest w innych krajach bardziej stabilny. Wiadomo, możemy patrzeć z perspektywy czołówki PŚ (a dlaczego nie PŚ+PE ?) tyle, że perspektywa jak i podstawa do analizy oraz wniosków jest szersza. Dane są .. można liczyć/wizualizować .. PZN woli sobie skakać i odwołać MP skoków kobiet bo nagle się okazało, że tylko cztery dziewczyny 🙂 ... Curex chce coś skoczyć na małej skoczni szykując się pod tele 🙂 to może za rok podbije im licznik 😄 (żart). M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Juniorzy w różnych konkurencjach są dobrzy i brakuje potem systemu, żeby to "ciągnął" dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 No to sobie popatrzmy ... ilościowo na rocznik. Aż mnie zaskoczyło nieco .. M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 40 minut temu, Marxx74x napisał: No to sobie popatrzmy ... ilościowo na rocznik. Aż mnie zaskoczyło nieco .. M. Cześć Może to efekt "Petry"? Nie sądzisz? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 a. widać że GER/AUT ma podobne podejście do tematu wprowadzając w FIS. Zresztą spotkałem się z tym w innej dyscyplinie - GER mimo wysokiej quoty na PŚ wprowadzają dziecki bardzo ostrożnie, więc żeby coś tam porównać się rocznikowo trzeba jechać na ich lokalne zawody (akurat są w tym mocni, więc szukanie porównania zasadne); b. zdziwiła mnie FRA .. c. nie ma efektu Petry czy Maryny .. dynamika miar w poprzednich sezonach zbliżona d. przy względnie niewielkiej liczbie na wejściu do U18 podobnie jak inni szybko gubimy zawodników .. tyle, że przy małej liczbie na wejściu redukujemy się do jednostek. I na tym kładzie się system szkolenia. Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 10 minut temu, Marxx74x napisał: a. widać że GER/AUT ma podobne podejście do tematu wprowadzając w FIS. Zresztą spotkałem się z tym w innej dyscyplinie - GER mimo wysokiej quoty na PŚ wprowadzają dziecki bardzo ostrożnie, więc żeby coś tam porównać się rocznikowo trzeba jechać na ich lokalne zawody (akurat są w tym mocni, więc szukanie porównania zasadne); b. zdziwiła mnie FRA .. c. nie ma efektu Petry czy Maryny .. dynamika miar w poprzednich sezonach zbliżona d. przy względnie niewielkiej liczbie na wejściu do U18 podobnie jak inni szybko gubimy zawodników .. tyle, że przy małej liczbie na wejściu redukujemy się do jednostek. I na tym kładzie się system szkolenia. Pozdrawiam, M. No masz rację - źle czytałem wykres, ponadto FRA i SVK u mnie na monitorze mają ten sam kolor - teraz jak mniemam SVK to ten zbliżony do POL (a myślałem że to ten ogromny pik - a to pewnie FRA, stąd określenie efekt "Petry"). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Nie chciało mi się bawić w kolorki .. przepraszam .. Może z nudów załaduję do zabawki trochę więcej danych i spróbuję pokazać coś więcej - ale to nie obietnica bo chwilo na nudy się nie zapowiada 🙂 M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi