moruniek Napisano 22 Września 2022 Udostępnij Napisano 22 Września 2022 W dniu 20.09.2022 o 19:45, Kaem napisał: Bardzo dzięki za podpowiedź! Co prawda w żadnym z tych języków nie błyszczę ( a szczególnie ladino hihi), ale damy radę. Znaczy na stokach bardzo porządnie, ale przy barach kawa lepiej smakuje, bo muzyczka włoska pewnie brzmi pięknie (bo chyba nie tyrolskie jodlowanie?). Moja żona, z koleżanką uczyła się języka włoskiego u rodowitego mieszkańca Neapolu. Miały scharakteryzować swoich mężów. Nie znając tego języka, odrobiłem za moją pracę domową. Moje wypracowanie brzmiało mniej więcej tak: "Me marito, molto bene, boom boom." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 29 Września 2022 Udostępnij Napisano 29 Września 2022 W dniu 21.09.2022 o 22:23, Kaem napisał: bo jedna z uczestniczek wyjazdy jest nieniarciarką , ale kocha wodę (tzw. foczka) , więc muszę to uwzględnić. uj to problem być może, pamiętam przed kilkunastu laty mieliśmy taką foczkę co prawie cały wyjazd zepsuła. Na szczęście kumpel - właściciel owej foczki też długo nie wytrzymał i wymienił na narciarskiego zajączka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Września 2022 Udostępnij Napisano 29 Września 2022 Czyli zwykła kurew? Bywało na wyjazdach ale się eliminowało - wiesz o co chodzi... 🙂 POzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capricorn Napisano 1 Października 2022 Udostępnij Napisano 1 Października 2022 W dniu 20.09.2022 o 18:10, tomkly napisał: Obyczaje bardziej austriackie aniżeli włoskie. Jak chodzi o język to zarówno austriacki, włoski jak i dialekt tyrolski a nawet spotkałem się z ladino. Raczej spotkałeś się ladyną (językiem ladyńskim) - ladino poza podobną nazwą to zupełnie inny język. Byłem w Urtijei/St.Ulrich/Ortisei w 2006 roku przed Igrzyskami w Turynie kiedy do miasteczka przybył znicz olimpijski. Na ostatnim etapie, na centralny plac przyniosła go miejscowa mieszkanka, znana kibcom narciarstwa Isolde Kostner, która wtedy już zakończyła karierę - choć nazwisko Kostner było obecne na tamtych Igrzyskach za sprawą spokrewnionej z nią Caroliny (łyżwiarstwo figurowe). Odbyła się feta z tańcami, strojami historycznymi itp. Imprezę prowadził DJ, który jeździł z tą całą karawaną "zniczową" po włosku z natychmiastowym tłumaczeniem na niemiecki. Przemawiał burmistrz w ladynie i był tłumaczony na niemiecki (włoskim już nikt się nie przejmował:) . Miejscowi na co dzień porozumiewają się pomędzy sobą wg. kolejności językowej jak na tablicy wjazdowej do miejscowości (tak jak napisałem wyżej): ladyna, niemiecki, włoski... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Października 2022 Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Cześć Po raz drugi dzięki Capricorn za rzetelną wiedzę. Też mi to ladino jakoś nie pasowało ale nie znam się więc wolałem się nie odzywać. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 15 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 W dniu 29.09.2022 o 23:28, Jan napisał: uj to problem być może, pamiętam przed kilkunastu laty mieliśmy taką foczkę co prawie cały wyjazd zepsuła. Na szczęście kumpel - właściciel owej foczki też długo nie wytrzymał i wymienił na narciarskiego zajączka. Od kiedy napisałem ten wątek, nie zaglądałem tutaj , bo mam niemało zawodowych i innych zajęć. Natomiast prawdę mówiąc nie wiem ,co o tym twym Janie wpisie sądzić - posądzasz moją koleżankę o niecne zamiary lub nadmiar libido? Napisałeś to dość jednoznacznie , zatem poinformuję Cię , że ta Pani ma 50 lat, jest matką 4 dzieci i jeździ z nami, ponieważ Jej mąż pokochał narty. Twoja sugestia: ,, mieliśmy taką foczkę, co prawie cały wyjazd nam zepsuła'' jest haniebna, albowiem odnosi się do osoby której nie znasz i nie masz prawa się wypowiadać co do tego, jaka jest. PRZEPROŚ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 W dniu 15.11.2022 o 22:37, Kaem napisał: co o tym twym Janie wpisie sądzić - posądzasz moją koleżankę o niecne zamiary lub nadmiar libido? masz wybujałą fantazję, nasza foczka po prostu psuła grupie plany narciarskie bo życzyła sobie aby mąż zawoził ją na basen o 10 i odbierał o 13 a biedaczyna chciał sobie pojeździć z nami od 9 do 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi