Marcos73 Napisano 14 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Cze Ładną pogodę masz - u nas w kratkę, ale słoneczka nie ma. Cały czas usiłuję do Lasku Wolskiego, ale pogoda zawodzi, a moje opony słabo w błocie się sprawują - nawet delikatnym. A tam przede wszystko glina więc i błoto. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Września 2022 Udostępnij Napisano 14 Września 2022 He he... A ja dzisiaj jak jechałem do pracy to jakieś 50-70 metrów jechałem za chłopakiem po takiej szutrowej chodnikościeżce. Chodzi o to, że to zabytkowa już aleja i musi być odpowiedni drenaż dla drzew. Jak dojechałem do pracy to wyglądałem jakbym chorował na ospę - wszyscy się ze mnie śmiali bo byłem cały czyściutki ale równomiernie w takich błotnych cętkach - sam się śmiałem jak się zobaczyłem w lustrze. Przeczekałem aż wyschnie i strzepnąłem wszystko i ubranko jak nowe. 🙂 Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 14 Września 2022 Udostępnij Napisano 14 Września 2022 2 godziny temu, Marcos73 napisał: Cze Ładną pogodę masz - u nas w kratkę, ale słoneczka nie ma. Cały czas usiłuję do Lasku Wolskiego, ale pogoda zawodzi, a moje opony słabo w błocie się sprawują - nawet delikatnym. A tam przede wszystko glina więc i błoto. pozdrawiam 30 minut temu, Mitek napisał: He he... A ja dzisiaj jak jechałem do pracy to jakieś 50-70 metrów jechałem za chłopakiem po takiej szutrowej chodnikościeżce. Chodzi o to, że to zabytkowa już aleja i musi być odpowiedni drenaż dla drzew. Jak dojechałem do pracy to wyglądałem jakbym chorował na ospę - wszyscy się ze mnie śmiali bo byłem cały czyściutki ale równomiernie w takich błotnych cętkach - sam się śmiałem jak się zobaczyłem w lustrze. Przeczekałem aż wyschnie i strzepnąłem wszystko i ubranko jak nowe. 🙂 Pozdro Pogoda to taka sobie była rano. Nawet jak byłem na spacerze z psem to padał deszcz. Miałem już nie wychodzić na rower (o jak mi się nie chciało). Około 9:00 wyszło słonko, żona w pracy, dzieci w szkole, ja mogłem się urwać dziś na rower (musiałem wrócić na 17:00, spotkanie on-line taka praca). Błota było momentami bardzo dużo, moje opony dają radę bardzo dobrze. Wiatr trochę przeszkadzał ale był dość ciepły. Zaraz wstawię relację. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 14 Września 2022 Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Dziś była trasa 2 mostów. Marszałka J. Piłsudskiego Nowym Dworze i MSC w Warszawie. Takie kółko wokół komina. Gdyby było odrobinkę mniej wiatru, byłby genialny dzień na rowerze. No dobra, było super. Wisła płynie po naszej krainie (tu jest jeszcze trochę wody). Sam most. Też jakby trochę już zabytkowy. Gdzieś tam majaczy Twierdza Modlin w oddali. Dalej kawałek ścieżką (obok drogi, trasy nr 7), nieciekawie. Spadamy nad Wisłę. Tu trochę wody jeszcze jest. I drugie ujęcie. To też Wisła, wody jakby brak. A tu rower, jakby w korycie rzeki. c.d.n. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 14 Września 2022 Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Kolejna część relacji. Jesteśmy nad stawem (jeziorem) w Cząstkowie. Jedziemy dalej. Drogi miejscami fajne do jazdy. Kapusta jeszcze rośnie. Oczywiście, tam rezerwat przyrody, goni rezerwat. Wracamy nad Wisłę. Tu jakby woda wróciła (jest płytko). A to już jezioro Dziekanowskie. Miejscami szukamy trasy. To też Wisła, kilka kilometrów dalej. I w drugą stronę. A tu konie na wypasie. c.d.n. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 14 Września 2022 Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Wjazd do Warszawy, Park (Las) Młociński. Wisła widziana już w Warszawie. Ścieżka rowerowa na moście nr 2. Nowocześnie, bardzo lubią tą trasę. Wisła widziana z MSC. Wał wiślany w mieście, jakby odrobinkę betonowo. Zaczynają się knajpki. W tej, 24 września gra Kuba Sienkiewicz. To chyba moja ulubiona (była chyba pierwsza). Uciekamy w las. Czasem trzeba skorzystać z dziury w płocie. To już pałacyk PAN w Jabłonnej. Dużo starodrzewu. Tu widać ich wielkość. Wracamy wałem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 14 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Cześć No bardzo ładna okolica, takie dziewicze tereny. Troszkę zazdroszczę Warszawiakom Kampinosu. Taki teren nie opodal tak dużego miasta. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Września 2022 Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Cześć No i po co mam robić zdjęcia? Krzychu wszystko pokaże lepiej - jestem pewien. Dzięki serdeczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 16 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2022 Cześć Wczoraj Tyniec i wizyta w klasztorze - bardzo klimatyczne miejsce, pogoda w kratkę i niestety na powrocie ulewa - przemokłem do cna. Wczoraj prawie 50 km jednym ciągiem, tempo na poziomie 27 km (oczywiście płasko - bez znaczących przewyższeń). Zaczynam się do roweru przyzwyczajać. Oczywiście kadencja wzrosła - co prawda nie tak jak inflacja jedynie o 5 punktów bazowych - ale jest dużo lepiej. Rower idzie lżej, ale organizm już się przyzwyczaił do szybszego pedałowania. Idealna była też pogoda, praktycznie przejechałem ten odcinek bez zadyszki. Końcówka w deszczu bardzo szybka - ale nie wiem czemu zaczynam w takich warunkach mega przyspieszać, bo to nic nie dało i tak zmokłem jak kura. Biegów jeszcze trochę zostało więc można poprawić szybkość przelotową a i zasięg się mocno wydłuża co mnie cieszy. Zobaczymy jak będzie w górach - tam jazda nieco inna większe podjazdy i mocno interwałowa. pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 18 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2022 Cze Dzisiaj komin na wyjeździe. @Mikoskino musisz wiedzieć gdzie to i co to jest, nie ma bata. Pozdrowienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 18 Września 2022 Udostępnij Napisano 18 Września 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Marcos73 napisał: Cze Dzisiaj komin na wyjeździe. @Mikoskino musisz wiedzieć gdzie to i co to jest, nie ma bata. Pozdrowienia. KWK Bolesław Śmiały w linii prostej 4km od mojego domu, wyjechałeś na hałdę za kopalnią? Pozdro Edytowane 18 Września 2022 przez Mikoski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 18 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2022 Damian Kopalnia Guido + Luiza, dzisiaj samochodem, ale poznałem zjazd gdzie Cię odbieraliśmy z Piotrkiem, to Twoje rejony. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 18 Września 2022 Udostępnij Napisano 18 Września 2022 (edytowane) 4 minuty temu, Marcos73 napisał: Damian Kopalnia Guido + Luiza, dzisiaj samochodem, ale poznałem zjazd gdzie Cię odbieraliśmy z Piotrkiem, to Twoje rejony. pozdrawiam 🙁 Ten niebieski szyb jak koło mnie ale zobacz jaki fajny podjazd na rower możesz zaliczyć . A browar na dole wypiłeś? Edytowane 18 Września 2022 przez Mikoski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 18 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2022 Cze Ale dzisiaj z dzieciakami zwiedzanie, szkloki my dostali od przewodnika, fajny chłop, jakbyśmy byli na rowerach, to na bank już byśmy się suszyli u Ciebie przy herbatce😉 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 18 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2022 Cze Browary kupione na dole w knajpie, ale 25 zeta za butelkę? No cóż, inflacja😉 pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 18 Września 2022 Udostępnij Napisano 18 Września 2022 3 godziny temu, Marcos73 napisał: Cze Browary kupione na dole w knajpie, ale 25 zeta za butelkę? No cóż, inflacja😉 pozdro A dziś w Wieliczce browary po 15 zł. W ich restauracji (125 metrów pod ziemią), ceny mocno przystępne. Jedzenie pyszne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 19 Września 2022 Udostępnij Napisano 19 Września 2022 (edytowane) Cześć Na cztery dni zamieniłem rower na kajak. Sapina z Węgorapą. Sapina to właściwie ciąg rzecznych przepustów miejscami kanałów łączący jeziora położone na E od ciągu Wielkich Jezior Mazurskich. Widokowo fajnie, technicznie nie dzieje się zupełnie nic poza płyciznami w Kruklankach oraz wiatrem na jeziorach. Przepłynęliśmy jez. Stręgiel ale na Święcajty już nie wypłynęliśmy. Wiało 4/5 stopni - po rowerowemu 7m/s do 14m/s w porywach. Uznaliśmy, że chcemy przeżyć więc załatwiliśmy transport za Węgorzewo. Węgorapa jest rzeką pustą i dziką ale bardzo solidnie przyciętą, nawet w rejonie za Ołownikiem, gdzie podobno nikt nie pływa. Na rzece technicznie nic się nie dzieje przeszkody można policzyć na palcach jednej ręki. Trzeba uważać na spora ilość głazów w nurcie na odcinkach przełomowych. Te - w okolicach Wężówka oraz za elektrownią w Ołowniku - są naprawdę piękne i warte zobaczenia. Woda super czysta. Trzeba uważać na nachalną ruską sieć bo granica z obwodem blisko. Skończyliśmy przy moście w Mioduniszkach pod okiem miłego Pana ze straży granicznej. Jeden nocleg na Gołdopiwie był nawet bez namiotów bo znaleźliśmy zadaszony pomost. Było dość chłodno ale deszcz specjalny nie padał a słońce też się pokazywało. Pozdro Edytowane 19 Września 2022 przez Mitek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 1 Października 2022 Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Była u @Wujot Odra, będzie Wisła. Oczywiście, moja relacja nie będzie tak artystyczna, jak ta Wiesia, ale to On jest zawodowcem. Dziś strasznie brakowało mi słońca jak byłem na rowerze (a rano tak ładnie świeciło), było błoto i dość mocno wiało. Kładka Żerańska, miejsce, które rodziło długo. Jeszcze 5 lat temu, to miejsce wyglądało jakby zostało zapomniane. Zapewniła ona ciągłość trasy rowerowej, wzdłuż Wisły, na odcinku Warszawy. Widok na kanał Żerański i dalej Wisłę. Sama kładka. Tu widok na śluzę i budynek Wód Polskich. Most Grota-Roweckiego. Jedno z najbardziej zakorkowanych miejsc w Warszawie, a rowerkiem korki omijamy. EC Żerań, kiedyś były tu płyty, teraz jest ładna, asfaltowa ścieżka rowerowa. Nad samą rzeką, pełen wypas. Są leżaczki. Drabinki do ćwiczeń. Jest i sama rzeka. Most MSC. Wody w Wiśle całkiem sporo. Nie byłbym sobą, gdybym jeździł tylko ścieżkami. Czasem coś tam przeszkadzało. Da się pojechać kilka odcinków, są one jednak rwane (mamy czynne piaskarnie). Takie cudeńko ustrzelone na zdjęciu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Cze Dzięki za podtrzymanie i ruch w wątku. Ja dzisiaj w domu. Delikatnie się przeziębiłem, choć nogi świerzbią. Ale jutro jadę💪. W czwartek byłem i strasznie mi dolało - znowu, może zła karma🤔 pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 1 Października 2022 Udostępnij Napisano 1 Października 2022 2 godziny temu, Marcos73 napisał: Cze Dzięki za podtrzymanie i ruch w wątku. Ja dzisiaj w domu. Delikatnie się przeziębiłem, choć nogi świerzbią. Ale jutro jadę💪. W czwartek byłem i strasznie mi dolało - znowu, może zła karma🤔 pozdrawiam Ja teraz na rowerku praktycznie codziennie, chyba moja ulubiona pora roku na rower. Nie zawsze tyle co bym chciał i sobie życzył, ale kiedyś trzeba też zarobić na te wszystkie pasje😉. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Października 2022 Udostępnij Napisano 1 Października 2022 (edytowane) Odry cd. Tym razem nieco wyżej i bliżej źródeł ( przy okazji - ktoś wie skąd wyplywa Odra?). Na kilku km Odra jest rzeką graniczną między PL a CZ, mianowicie od Bohumina do wsi Olzy. Co ciekawe, granicę wytyczono zgodnie z traktatem z lat 50tych środkiem rzeki, a od tego czasu rzeka plynie mocno inaczej. Często zamiast wzdłuż rzeki granica jest w poprzek.... na szczęście to mało istotne, zasieków już brak. Jest za to ładna wieża widokowa i wytyczona ścieżka wzdłuż meandrów rzeki... Niedaleko zaczyna się polder Bukow I zbiornik Racibórz. Ciekawie jechać po dnie polderu... kilka lat temu były tam 4m wody. Po drodze kilka jazów i wrót między częściami polderu.... Edytowane 1 Października 2022 przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 1 Października 2022 Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Dziś ciekawa przejażdzka w m Masywie Radunii - 25km w czasie 5h i jeszcze ledwo żywy wróciłem 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 6 Października 2022 Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Dziś wyprawa rowerowa w kierunku Warszawy, mało ich na forum. Miałem do odbycia pewne spotkanie biznesowe, ze znajomym, zapalonym rowerzystą, więc połączyliśmy przyjemne z pożytecznym. Warszawa prawy brzeg Wisły jakby bardziej dziki, przyjemniejszy do jazdy. Ścieżka oddalona w większości o ruchliwych jezdni. Są fajne ławeczki, kosze na śmieci, dobre oznaczenie terenu. I sama ścieżka. I widok na samo miasto. Z innej perspektywy. Na pierwszym planie plaża (jedna z kilku), młodzież spędza tu wieczorami chętnie czas. Inspekcja społeczna, budowy nowego mostu na Wiśle. Będzie to most pieszo-rowerowy. Widok na najczęściej "grający" w filmach most w Warszawie. I sam pylon. A w tle Narodowy. Ścieżka na moście. Widok na bulwary Wiślane. Centrum Nauki Kopernik. I widok na most, z drugiej strony Wisły. c.d.n. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Druga część relacji, Warszawa wzdłuż Wisły. Słynne schodki. Są też barki, wykorzystywane w celach rekreacyjnych. Muzeum Sztuki Nowoczesnej. Mamy betonowe ryby. W tle Narodowy i most Świętokrzyski. Bulwary cd. Powstawały z trudem. Budowa mostu pieszo-rowerowego pokazana wcześniej z drugiego brzegu Wisły. Fajna platforma widokowa. I sam widoczek. W drugą stronę. Cytadela. Wisła widziana z mostu MSC. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 7 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Cze Krzysiu No powiem Ci, że co raz lepsze foty robisz. Używasz jakiegoś filtra? Czy to standardowe zdjęcia ale lepsza ręka i oko. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi