Skocz do zawartości

W koło komina👍

Marcos73

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, Lexi napisał:

Z czego bierze się wampiryzm energetyczny:

Wampir energetyczny nie staje się takim z dnia na dzień. To osoba, która przedstawia niezdrowy wzorzec zachowania – wampir energetyczny wykorzystuje i wyczerpuje inną osobę. Działa kosztem jej dobrostanu emocjonalnego i psychicznego, by zaspokoić swoje własne potrzeby. Przyczyn tego zjawiska jest naprawdę wiele. Można do nich zaliczyć:

Problemy z radzeniem sobie z emocjami – problemy z wyrażeniem własnych emocji i kontrolą nad nimi może doprowadzić do przekierowywania odczuwanych frustracji, gniewu, smutku i innych negatywnie odbieranych emocji na inne osoby. To przynosi chwilową ulgę, ale jest bardzo niebezpiecznym wzorcem zachowania, który może doprowadzić do rozwinięcia relacji toksycznej z drugą osobą.

Niską samoocenę – osoby, które mają niskie poczucie własnej wartości mogą próbować sobie zrekompensować to, co o sobie myślą i jak się z sobą czują poprzez wykorzystywanie innych, absorbowanie ich uwagi i emocji. Dzięki temu są w stanie przez chwilę czuć się lepiej. Często zdarza się tak, że to właśnie poprzez uzależnienie od uwagi i uznania innych, wampiry energetyczne szukają potwierdzenia własnej wartości.

Niezaspokojone potrzeby emocjonalne – osoby, które mają doświadczenia związane z brakiem wsparcia i zrozumienia w przeszłości, mogą odczuwać wewnętrzną pustkę. Tę pustkę będą się starać poprzez wykorzystywanie innych osób, ich energii i emocji. Nie muszą tego nawet robić świadomie, co jednak nie zmienia tego, że w ten sposób krzywdzą inne osoby.

Uzależnienie od zewnętrznej uwagi – bardzo często wampiry energetyczne stają się uzależnione od uwagi i uznania innych ludzi i robią naprawdę wiele, by je zdobyć. To dla nich również jest sposobem na zapełnienie wewnętrznej pustki.

Nieumiejętność radzenia sobie w sytuacjach konfliktowych – część osób za wszelką cenę stara się unikać trudnych sytuacji i konfrontacji, co może prowadzić do sytuacji, w której uzależnią się emocjonalnie od innych, wymagając jednocześnie, by wszelkie tego typu sytuacje i problemy emocjonalne były rozwiązywane przez daną osobę.

Traumę – doświadczenie traumy może spowodować, że dana osoba rozwinie mechanizmy obronne, by radzić sobie z bólem i cierpieniem, którego doświadczała i nadal doświadcza w związku z nieprzepracowaną traumą. W ten sposób może też rozwinąć się wampiryzm emocjonalny.

Marek a Ty wstałeś dzisiaj w sposób normalny czy jakoś inaczej?

• Haha 2

2 godziny temu, Lexi napisał:

Wampir energetyczny nie staje się takim z dnia na dzień. To osoba, która przedstawia niezdrowy wzorzec zachowania – wampir energetyczny wykorzystuje i wyczerpuje inną osobę. Działa kosztem jej dobrostanu emocjonalnego i psychicznego, by zaspokoić swoje własne potrzeby. Przyczyn tego zjawiska jest naprawdę wiele. Można do nich zaliczyć:

Problemy z radzeniem sobie z emocjami – problemy z wyrażeniem własnych emocji i kontrolą nad nimi może doprowadzić do przekierowywania odczuwanych frustracji, gniewu, smutku i innych negatywnie odbieranych emocji na inne osoby. To przynosi chwilową ulgę, ale jest bardzo niebezpiecznym wzorcem zachowania, który może doprowadzić do rozwinięcia relacji toksycznej z drugą osobą.

Niską samoocenę – osoby, które mają niskie poczucie własnej wartości mogą próbować sobie zrekompensować to, co o sobie myślą i jak się z sobą czują poprzez wykorzystywanie innych, absorbowanie ich uwagi i emocji. Dzięki temu są w stanie przez chwilę czuć się lepiej. Często zdarza się tak, że to właśnie poprzez uzależnienie od uwagi i uznania innych, wampiry energetyczne szukają potwierdzenia własnej wartości.

Niezaspokojone potrzeby emocjonalne – osoby, które mają doświadczenia związane z brakiem wsparcia i zrozumienia w przeszłości, mogą odczuwać wewnętrzną pustkę. Tę pustkę będą się starać poprzez wykorzystywanie innych osób, ich energii i emocji. Nie muszą tego nawet robić świadomie, co jednak nie zmienia tego, że w ten sposób krzywdzą inne osoby.

Uzależnienie od zewnętrznej uwagi – bardzo często wampiry energetyczne stają się uzależnione od uwagi i uznania innych ludzi i robią naprawdę wiele, by je zdobyć. To dla nich również jest sposobem na zapełnienie wewnętrznej pustki.

Nieumiejętność radzenia sobie w sytuacjach konfliktowych – część osób za wszelką cenę stara się unikać trudnych sytuacji i konfrontacji, co może prowadzić do sytuacji, w której uzależnią się emocjonalnie od innych, wymagając jednocześnie, by wszelkie tego typu sytuacje i problemy emocjonalne były rozwiązywane przez daną osobę.

Traumę – doświadczenie traumy może spowodować, że dana osoba rozwinie mechanizmy obronne, by radzić sobie z bólem i cierpieniem, którego doświadczała i nadal doświadcza w związku z nieprzepracowaną traumą. W ten sposób może też rozwinąć się wampiryzm emocjonalny.

dobrze to ująłeś - przykładem kolega, który od lat nie potrafi przepracować traumy własnej apostazji

• Like 1
  • Haha 1

Parę wczorajszych fot, tereny wokół komina (polder Kotowice) zalane podczas ostatniej powodzi, powoli da się już wszędzie jeździć. Było bardzo sensualnie - na jakiś czas zapomniałem o rowerze. Aparat najlepszy - czyli ten co miałem przy sobie. Winiety dodane.

IMG_20241110_134342OPTP.thumb.jpg.0e5184cc9302fb58eb9bee35b69af74a.jpg

IMG_20241110_140806OPTP.thumb.jpg.8e6531170cec67881edde7e39b9f3c9e.jpg

IMG_20241110_141927OPTP.thumb.jpg.0090565744efc8ac1690b360b17c4d63.jpg

IMG_20241110_143837P.thumb.jpg.6a193fbdc0e836663a53944ab6366f14.jpg

IMG_20241110_142007OPTP.thumb.jpg.e0b3141fdeb4fe6ed265859bb8380510.jpg

IMG_20241110_141246OPTP.thumb.jpg.a8d3a3c554b5bfd984bf52c2a65948f3.jpg

IMG_20241110_151102OPTP.thumb.jpg.83c066ad54dbde96f5d03e89ff54da82.jpg

IMG_20241110_150718OPTP.thumb.jpg.bf959dce6df4832842940f6e2bc9b30d.jpg

Edytowane przez Wujot2
  • Like 5
  • Thanks 1

8 godzin temu, Wujot2 napisał:

Parę wczorajszych fot, tereny wokół komina (polder Kotowice) zalane podczas ostatniej powodzi, powoli da się już wszędzie jeździć. Było bardzo sensualnie - na jakiś czas zapomniałem o rowerze. Aparat najlepszy - czyli ten co miałem przy sobie. Winiety dodane.

IMG_20241110_134342OPTP.thumb.jpg.0e5184cc9302fb58eb9bee35b69af74a.jpg

IMG_20241110_140806OPTP.thumb.jpg.8e6531170cec67881edde7e39b9f3c9e.jpg

IMG_20241110_141927OPTP.thumb.jpg.0090565744efc8ac1690b360b17c4d63.jpg

IMG_20241110_143837P.thumb.jpg.6a193fbdc0e836663a53944ab6366f14.jpg

IMG_20241110_142007OPTP.thumb.jpg.e0b3141fdeb4fe6ed265859bb8380510.jpg

IMG_20241110_141246OPTP.thumb.jpg.a8d3a3c554b5bfd984bf52c2a65948f3.jpg

IMG_20241110_151102OPTP.thumb.jpg.83c066ad54dbde96f5d03e89ff54da82.jpg

IMG_20241110_150718OPTP.thumb.jpg.bf959dce6df4832842940f6e2bc9b30d.jpg

Świetny klimat. Tak mi się skojarzyło...

Franciszek-foto.jpg

https://antonirzasa.pl/rodzina/franciszek-rzasa/

Edytowane przez star

13 godzin temu, Lexi napisał:

Trafna autodiagnoza. Nic dodać nic ująć. Widać, że za dużo naoglądałeś się horrorów.

Edytowane przez star

40 minut temu, Jan napisał:

no już nie ściemniaj,

masz taką samą traume jak moja - przyznaj się bez bicia kiedy ostatni raz byłeś w 5  Stawach

co racja to racja, marzec 2021, skiturowo... z mamą u aniołów

949F1AE7-B82B-43D7-9C96-A5AA01D1329F.jpeg

ty chyba latem jakoś byłeś?

a wątek podumiera wbrew fotce z gór skalistych o 5stawach

Edytowane przez star
  • Like 1

5 godzin temu, star napisał:

ty chyba latem jakoś byłeś?

tak i fantastyczna to była wycieczka chociaż w 2019 sobie przysięgałem że nigdy więcej

ale jak to z przepracowaniem traumy bywa (wcześniej byłem chory jak przez miesiąc nie widziałem Giewontu)

trzeba było dokonać pożegnania.

Tym bardziej że moja dziewczyna bardzo chciała jeszcze raz pojechać śladami naszej pierwszej wspólnej wyprawy w Tatry. Praktycznie wszystko udało się zrealizować nawet Dobry Bóg Tatrzański zesłał epicką ulewę na Ławkę Dubkego i mieliśmy dokładnie taki sam wycof do Chaty Teriego jak w 78 roku. Doszła wycieczka w koronach DolinyBachledzkiej, której wtedy nie było ale program zakopiańsko-podhalański w 100 % zrealizowaliśmy z noclegami w Domu Turysty i kolacją w Obrochtówce

https://forum.tatromaniak.pl/index.php?/topic/11072-pierwszy-tydzień-września-2024-w-tatrach-to/

• Like 3

3 godziny temu, Jan napisał:

tak i fantastyczna to była wycieczka chociaż w 2019 sobie przysięgałem że nigdy więcej

ale jak to z przepracowaniem traumy bywa (wcześniej byłem chory jak przez miesiąc nie widziałem Giewontu)

trzeba było dokonać pożegnania.

Tym bardziej że moja dziewczyna bardzo chciała jeszcze raz pojechać śladami naszej pierwszej wspólnej wyprawy w Tatry. Praktycznie wszystko udało się zrealizować nawet Dobry Bóg Tatrzański zesłał epicką ulewę na Ławkę Dubkego i mieliśmy dokładnie taki sam wycof do Chaty Teriego jak w 78 roku. Doszła wycieczka w koronach DolinyBachledzkiej, której wtedy nie było ale program zakopiańsko-podhalański w 100 % zrealizowaliśmy z noclegami w Domu Turysty i kolacją w Obrochtówce

https://forum.tatromaniak.pl/index.php?/topic/11072-pierwszy-tydzień-września-2024-w-tatrach-to/

Może z tą ławką wyszło wam na zdrowie, bo ostatnio tam dużo gości pospadało, choć oni kończyli nią trudniejsze drogi, a wy byście napierali do góry... choć i tak jakoś trza zejść zgaduję, że ta samą trasą. Fajnie, że udało ci się wrócić. Dla mnie epickie powroty to właśnie Szpiglasowa i Waksmundzka (śladami Oppenheima i Rudej) na skiturach a także Cortina z lski na nartach, bo znałem te miejsca dobrze w wersji bez nart.

• Like 1

3 godziny temu, Lexi napisał:

A po co gdziekolwiek łazić.. przecież wszystko zdobyte, opisane...wystarczy poczytać.. palcem po mapie pojeździć ..fotki od znajomych powklejać .. i "rżnąć" eksperta.. 🙂

A co tu rżnąć czy nie rżnąć. Młodość spędzałem w Tatrach, wiek dojrzały raczej Karkonosze, były jeszcze Dolomity w międzyczasie. Walczysz z demonami które sam stwarzasz we własnej głowie. I to tylko dlatego, że pośród własnych relacji i fotek wrzuciłem kilka od siostry, wyrazem sentymentu, bo ona częściej ostatnio w Tatrach bywa, choć wprowadzałem ją w te góry w młodości.

Edytowane przez star
  • Like 1
  • Thanks 1